Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa cykelhjälmen för barn

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 01 maj 2021

En bra barnhjälm är en hjälm som faktiskt bärs av barnet. Med det menar jag att det är viktigt att skapa en rutin för barnet att bära hjälm. När mina barn var små var det ganska enkelt att få dom att ha hjälm på sig, men när de kommer upp i tonåren så kan det bli svårare. Det är lag på att barn under 15 år ska bära hjälm, men jag vet själv vilken utmaning det kan vara när barnen ser att andra barn och vuxna inte har det. Därför är det mycket viktigt att visa på gott exempel och själv använda hjälm. Låt barnet vara med och välja färg/modell så är det lättare att få dem att ha den på sig.

Barn under 7 år ska ha grönt spänne som löser ut vid ryck. Det förhindrar att de stryps om de skulle leka med hjälmen på. Det finns hjälmar med rotationsskydd som minskar risken för hjärnskakning, det är väl investerade extra pengar för att skydda ditt barn.

1. Tec Helmets Boo Jr MIPS

Säker, grönt spänne, MIPS

Den här hjälmen finns i två olika versioner: för barn under 7 år (52-56 cm) och för tonåringar/vuxna (54-58 cm).

Den har rotationsskydd och har rankat högst i oberoende simulerade falltester, därför hamnar den på första plats i min lista.

Rotationsskyddet är MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Ett svenskt patent som används av många hjälmtillverkare och inte bara i cykelhjälmar. Det ger ett erkänt bra skydd mot hjärnskakning vid snett slag mot huvudet.

Den finns i olika färger vilket gör det lättare att hitta någon som barnet tycker om. Det finns också många lufthål, vilket ger bra ventilation när det är varmt ute. Det följer även med en mössa till vintern. Belysning finns bak i nacken.

Sammanfattningsvis är det en mycket bra och prisvärd hjälm, med rätt spänne och rotationsskydd.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Tec Helmets Boo Jr MIPS
Tec Helmets Boo Jr MIPS
849 kr

2. Stiga Sports Play+ MIPS (Jr)

Grönt spänne, MIPS, passar för lek
Inte för årets varmaste dagar

Det här är en hjälm med rotationsskydd och grönt spänne för barn under 7 år. Rotationsskyddet är MIPS (Multi-directional Impact Protection System). I ett flertal tester har MIPS utmärkt sig som ett av de bästa rotationsskydden på marknaden, som ger ett bra skydd mot hjärnskakning.

Hjälmen finns i olika färger och det finns lufthål både framtill och bak. Jag tycker dock inte att den är tillräckligt luftig vid varmt väder, så i första hand är denna för vår-höst-vinter.

Tanken med hjälmen är att den även ska kunna användas vid olika lekaktiviteter vilket jag tycker är bra tänkt. Barn under sju glömmer ofta bort att de har hjälmen på huvudet när de fortsätter sina lekar efter att de har cyklat.

Sammanfattningsvis en bra och prisvärd allround-hjälm, med rätt spänne och rotationsskydd.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Stiga Sports Play+ MIPS (Jr)
(1)
Stiga Sports Play+ MIPS (Jr)
799 kr

3. Abus Youn I MIPS (Jr)

Bra ventilation, MIPS
Ej för barn under 7 år

Den här hjälmen är för barn över 7 år och har inbyggt rotationsskydd. Den har även blivit testad i oberoende simulerade falltester och klarat sig bra. Rotationsskyddet är MIPS vilket ger ett mycket bra skydd för hjärnan vid sneda islag mot marken.

Observera att denna hjälmen finns både med och utan MIPS, vilket är mycket förvillande för oss konsumenter. Utan MIPS blir det nästan halva priset men det är ingen hjälm som jag rekommenderar. Titta efter det gula märket med MIPS.

Hjälmen har även en inbyggd lampa bak och man kan köpa till ett regnskydd. Regnskyddet kan man också använda på vintern och få bra isolation mot kylan. Hjälmen har bra ventilation och även insektsnät som skydd mot t.ex. getingar.

Sammanfattningsvis en bra och prisvärd hjälm för barn över 7 år.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Abus Youn I MIPS (Jr)
Abus Youn I MIPS (Jr)
699 kr

4. Scott Vivo Plus MIPS

Säker, MIPS, bra ventilation
Ej för barn under 7 år

Den här hjälmen är egentligen en vuxenhjälm men har rotationsskyddet MIPS och bra inspänningsmöjligheter (Storlek S är 51-55 cm). Jag rekommenderar denna enbart för barn över sju år, då den inte har grönt spänne.

Det finns flera olika rotationsskydd men MIPS har visat sig vara ett säkert köp och garanterar ett bättre skydd vid sneda islag i marken. Den här hjälmen har också klarat sig mycket bra i oberoende tester. Skärmen fram skyddar mot sol och är justerbart.

Hjälmen har en hyfsat låg vikt (320 g) och fräck design vilket kan tilltala tonåringen. Vissa cykelhandlare presenterar denna som en MTB-hjälm, men det går alldeles utmärkt att använda den till vanlig cykling.

Sammanfattningsvis en mycket bra och snygg hjälm för tonåringen.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Scott Vivo Plus MIPS
Scott Vivo Plus MIPS
1 049 kr