Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa damcykeln

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 14 mar 2021

Jag anser att damcykeln är den bästa vardagscykeln. Det borde faktiskt inte heta damcykel, utan kanske vardagscykel. Den är ju minst lika bra för män! Enkelheten och lastförmågan kombinerad med den upprätta sittställningen som ger bra balans och överblick över trafiken är oslagbar. En damcykel ska, enligt mig, ha cykelkorg fram, lågt insteg och pakethållare bak. Den ska dessutom vara lättskött, kräva lite underhåll och gärna vara lätt, då det gör den mer lättmanövrerad.

I hela mitt liv har jag cyklat på damcykel. Jag blev själv skjutsad av mamma när jag var liten, och det var en av de första cyklarna jag lånade när jag skulle till någon aktivitet. När jag blev äldre och skulle skjutsa mina egna barn till förskolan var damcykeln enda alternativet då det låga insteget är ett måste om man ska ha barnstol bak. Det finns ett otroligt stort utbud av damcyklar och därför har jag begränsat mig till nav-växlade då de i princip är underhållsfria.

1. Monark Karin 3vxl 2020

Bra pris, många färger, lås
Batterilampor både fram och bak

Monark Karin är Sveriges mest sålda damcykel och därför finns den även med på min lista.

Fördelarna är givetvis den klassiska designen och enkelheten - inget är krångligt med denna cykel. Den har allt som man behöver till ett vettigt pris. Den finns och har funnits i många färgkombinationer, och just i år finns den i 7 olika färgkombinationer.

Det finns dock nackdelar: cykeln har batterilampor som man behöver byta batteri på minst en gång om året. Det gör dock att man håller ner vikten på denna stålcykel på 18 kg.

Kedjan är inte helt inbyggd, men det förenklar å andra sidan smörjning och rengöring. Enligt Monark kan man inte vara längre än 180 cm med denna modellen även om man väljer den största ramen (dock beror detta mer på benlängd än kroppslängd).

Sammanfattningsvis ett bra miljöval med lätt vikt och tidlös design.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Monark Karin 3vxl 2020
Monark Karin 3vxl 2020
6 490 kr

2. Skeppshultcykeln Elit 7vxl Dam 2020

Kvalité, hydraulisk frambroms, lås
Bara en ramstorlek, ingen korg

Denna cykel sticker ut lite extra eftersom den har hydraulisk skivbroms fram, vilken justerar sig själv och har mycket bra bromsförmåga vid blött väder.

Cykeln har en svensk stålram med rostskydd. Stålram är bra ur miljösynpunkt eftersom det krävs mycket mindre energi vid tillverkningen än med aluminium. Att detta är en cykel av kvalitet gör ju också att den kommer att hålla hela livet. Ett utmärkt miljöval helt enkelt!

Trots navdynamo och stålram väger cykeln bara 17 kg, vilket är bra. Det som är mindre bra är att cykeln bara finns i en ramstorlek, det gäller alltså att prova för att se om den passar. Kedjeskyddet kunde varit lite längre och den är kanske lite väl sportig för en del.

Det här är cykeln för dig som tänker på miljön, kvalitet och vill ha bromsar som levererar även när det regnar.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Skeppshultcykeln Elit 7vxl Dam 2020
Skeppshultcykeln Elit 7vxl Dam 2020
9 379 kr

3. Ortler Perigor Trapez 2019

Växellåda, skivbromsar fram och bak
Ingen fotbroms eller cykelkorg

Den här cykeln ska du välja om du vill gå ett steg längre med underhållsfrihet. Den har nämligen växellåda i vevpartiet helt inkapslat, vilket i princip är underhållsfritt.

Fjädring fram är bra på dåliga vägar. Växellådan har ett mycket större spektrum än vanliga navväxlar och klarar backarna galant. Nackdelen är tyngden på nästan 17 kg, vilket dock är bra med tanke på all utrustning.

För att hålla nere vikten och göra cykeln lite mer rolig att cykla på är ramen av aluminium och stänkskydden i plast. Det är överlag bra komponenter av hög kvalité, med hydrauliska skivbromsar fram och bak. Belysning medföljer och generatorn sitter i navet - perfekt! Att stödet sitter bak är bra om du har tunga väskor med dig.

Sammanfattningsvis: cykeln för dig som vill ha fler växlar och riktigt bra bromsar.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Ortler Perigor Trapez 2019
(1)
Ortler Perigor Trapez 2019

4. Crescent Lotta 2021

Retro-look, pakethållare fram
Batterilampor, pakethållare bak

Crescent Lotta är för dig som gillar retro-looken. Den här cykeln kan även köpas med en kompletterande trälåda för att ytterligare förstärka den gamla stilen.

Inbyggda växlar, kedja och batterilampor borgar för en lättskött och lättrullande cykel. Du får ett godkänt lås från Axa som du kan kan komplettera med ett kättinglås för att låsa fast i cykelstället.

Cykeln finns bara i en storlek med sadelhöjd för ca 155-185 cm långa personer. Att det är batterilampor kan vara lite irriterande då man måste byta batterier, helst årligen. I övrigt är det här en kvalitetscykel men som saknar pakethållare bak.

Min erfarenhet av pakethållare fram är dock bara positiva. Det är enkelt att spänna fast saker med bagagestroppar och orsakar inte samma vindmotstånd som en cykelkorg när man inte har någon last. Dock förändras styregenskaperna vid tung last.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Crescent Lotta 2021
Crescent Lotta 2021
8 070 kr

5. Goetze Classic 28

Priset
Liten storlek, batterilampor

Det här här är cykeln för dig med en liten budget men som ändå vill ha cykelkorg, belysning, växlar och pakethållare. Tyvärr måste man köpa till ett godkänt lås, och cykeln kommer inte helt monterad. Men är man lite händig eller kan få hjälp av någon så kan detta ändå vara ett intressant alternativ.

Den finns bara i en ramstorlek, så det gäller att kolla om cykeln passar innan man slår till. Ramen är 18 tum (45 cm) och passar med andra ord inte långa personer, är du längre än 170 cm bör du titta på andra cyklar.

Cykelkorg finns och cykeln kommer med stålram och aluminiumfälgar. Batteribelysningen kräver att man köper batterier varje år. Kabeldragningen till växlarna är utanpå ramen och väldigt lätt att byta om man skulle skada reglaget.

Sammanfattningsvis är detta är en bra cykel för dig som är kort, har en liten budget och vill ha en lättskött cykel.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Goetze Classic 28
Goetze Classic 28
2 995 kr