Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa damcykeln

  • 2 maj 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Jag anser att damcykeln är den bästa vardagscykeln. Det borde faktiskt inte heta damcykel, utan kanske vardagscykel. Den är ju minst lika bra för män! Enkelheten och lastförmågan kombinerad med den upprätta sittställningen som ger bra balans och överblick över trafiken är oslagbar. En damcykel ska, enligt mig, ha cykelkorg fram, lågt insteg och pakethållare bak. Den ska dessutom vara lättskött, kräva lite underhåll och gärna vara lätt, då det gör den mer lättmanövrerad.

I hela mitt liv har jag cyklat på damcykel. Jag blev själv skjutsad av mamma när jag var liten, och det var en av de första cyklarna jag lånade när jag skulle till någon aktivitet. När jag blev äldre och skulle skjutsa mina egna barn till förskolan var damcykeln enda alternativet då det låga insteget är ett måste om man ska ha barnstol bak. Det finns ett otroligt stort utbud av damcyklar och därför har jag begränsat mig till nav-växlade då de i princip är underhållsfria.

1. Skeppshult Natur Colour 7vxl Dam 2022

Söders Cykel
10 390 kr
Se pris

Miljö, lås, hydraulisk skivbroms

Batterilampa bak, bara en storlek

Denna cykel sticker ut lite extra eftersom den har hydraulisk skivbroms fram, vilket ger mycket bra bromsförmåga vid blött väder. Den finns även med mekanisk skivbroms och är då lite billigare. Jag rekommenderar dock hydraulisk för lättare hantering.

Cykeln har en svensk stålram med rostskydd. Stålram är miljövänligt eftersom det krävs mycket mindre energi vid tillverkningen än med aluminium. Att detta är en cykel av kvalitet gör ju också att den kommer att hålla hela livet. Ett utmärkt miljöval helt enkelt!

Trots navdynamo, korg, plåtfälgar och stålram väger den bara 19,4 kg. Den ställbara styrstammen är av aluminium.

Cykeln finns tyvärr bara i en ramstorlek och jag tycker att kedjeskyddet kunde ha skyddat hela kedjan.

Det här är cykeln för dig som tänker på miljön, kvalitet och vill ha bromsar som levererar även när det regnar.


2. Monark Karin 3vxl 28" 2022

BikeTown
6 995 kr
Lindells Sport
7 295 kr
Andersson Cykelfabrik
6 295 kr
Se alla 13 priser

Bra pris, många färger, lås

Batterilampor både fram och bak

Monark Karin är en av Sveriges mest sålda damcykel och därför finns den även med på min lista.

Fördelarna är givetvis den klassiska designen och enkelheten - inget är krångligt med denna cykel. Den har allt som man behöver till ett vettigt pris. Den finns i år i 5 olika färgkombinationer och även en 7-växlad version vilket kan vara praktiskt när det är riktigt kuperat.

Det finns dock nackdelar: cykeln har batterilampor som man behöver byta batteri på. Det gör dock att man håller ner vikten på denna stålcykel, ca 18 kg väger den.

Kedjan är inte helt inbyggd, men det förenklar å andra sidan smörjning och rengöring. Enligt Monark bör man inte vara längre än 200 cm med denna modell även om man väljer den största ramen (dock beror detta mer på benlängd än kroppslängd).

Sammanfattningsvis ett bra miljöval med hyfsad vikt och tidlös design.


3. Bergamont Vitess N8 Belt Dam 2020

Remdrift, hydrauliska diskbromsar

Ingen cykelkorg el. fotbroms

Den här cykeln ska du välja om du vill gå ett steg längre med underhållsfrihet. Den har nämligen remdrift, vilket gör att du slipper smörja kedjan.

Däcken är 50 mm breda vilket är bredare än normalt och ger en mjukare gång. Det finns 8 stycken navväxlar som gör att man klarar backarna galant. Nackdelen är tyngden på nästan 17 kg, vilket ändå är bra.

För att hålla nere vikten och göra cykeln lite mer rolig att cykla på är ramen av aluminium och stänkskydden i plast. Det är överlag fina komponenter av hög kvalité, med hydrauliska skivbromsar fram och bak. Tyvärr har man då ingen fotbroms. Belysning medföljer och generatorn sitter i navet - perfekt! Att stödet sitter bak är praktiskt om du har tunga väskor med dig.

Sammanfattningsvis: passar dig som vill ha en mer underhållsfri cykel och riktigt bra bromsar.


4. Crescent Tove 2022

Staffanstorps Cykelaffär
8 737 kr
Lindells Sport
9 295 kr
Andersson Cykelfabrik
8 295 kr
Se alla 8 priser

Lås, pakethållare med AVS, kvalitén

Batterilampor, fälgbroms fram

Crescent Tove är för dig som gillar den modernare och rena stilen.

Den har ett lågt insteg och en lätt aluminiumram (totalvikt ca 19 kg). Det som sticker ut är att pakethållaren är integrerad i ramen.

De inbyggda växlarna, kedjan och batterilamporna borgar för en lättskött och lättrullande cykel. Du får ett godkänt lås från Axa som du kan kan komplettera med ett kättinglås för att låsa fast i cykelstället. Alla Crescent- och Monarkcyklar med pakethållare har AVS-system för att köpa till väskor som fästes med ett klickfäste.

Cykeln finns i tre storlekar med sadelhöjd för ca 150-190 cm långa personer. Att det är batterilampor kan vara lite irriterande då man måste byta batterier. Tyvärr finns den bara med fälgbroms fram men givetvis är det fotbroms bak.

I övrigt är det här en kvalitetscykel.


5. Vermont Saphire 3vxl Dam 2021

Priset, ganska låg vikt, lättskött

Batterilampor, bara tre växlar

Det här är cykeln för dig som vill betala lite mindre men ändå vill ha cykelkorg, belysning, växlar och pakethållare. Tyvärr måste man köpa till ett godkänt lås, beställer man till sin lokala cykelhandlare så kan denne säkert hjälpa till.

Den finns i tre ramstorlekar, så kolla vilken ram som passar dig. Det här är förra årets modell och därför är det nedsatt pris. Jag tror de flesta kan leva med det. Vikten är ca 17 kg.

Cykelkorg finns och både ram, fälgar och stänkskydd är i aluminium. Batteribelysningen kräver att man köper batterier, dock är det ledlampor som är strömsnåla. Kabeldragningen till växlarna är utanpå ramen och väldigt lätta att byta om man skulle skada reglaget.

Sammanfattningsvis ett bra val för dig som nöjer dig med tre växlar och vill ha en lättskött cykel.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer