Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa gravel bike

  • 23 maj 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Efter att ha varit en trend i USA i många år så tror jag att gravel bikes under 20-talet kommer att slå även i Sverige. Det är en utmärkt allround-cykel för alla typer av äventyr. På en skala från asfalt till terrängkörning så hittar vi gravel bike mellan crosscykeln och mountainbike. Crossen har smalast däck och MTB är den mest terränggående med tjockast däck och lägst däcktryck.

För en motionär måste gravel vara den ultimata cykeln. Den är bra och kul att cykla på allt från landsväg till skogsstigar. Den är också en utmärkt packåsna och det finns möjlighet att köpa till väskor för både fram och bak, samt inuti och ovanpå ramen. Vissa har även skruvhål för montage av rack/pakethållare fram och bak, som på en touringcykel. Alla gravel bikes har möjlighet att montera skärmar. Skillnaden kan vara hårfin mellan en cross och gravel bike, men den viktigaste skillnaden idag är att man kan montera bredare däck på en gravel, ca 40 mm. Jag tycker inte man ska köpa en för billig gravel bike för det tar bort mycket av det roliga som finns med just denna typ av cykling.

1. BMC Urs One 2022

El-växlad, plats för 47 mm-däck

Priset, endast 1 klinga som val

Detta är värstingmodellen av BMC URS. Det finns i år billigare modeller med aluminiumram. URS står för unrestricted, detta är med andra ord en cykel man kan cykla överallt med.

Den har en unik fjädring i stagen till bakhjulen. Det ska ge ca 10 mm fjädring, så det är inte mycket, men det hjälper tillsammans med kolfiberramen och de breda däcken att ta upp vibrationerna.

Cykeln har bara en klinga fram och det ger en hel del fördelar. Den blir lättare, får bättre grepp om kedjan och man kan ha bredare däck bak. Nackdelen är att det blir ett lite bredare gap mellan växlarna vilket lämpar sig bäst i terräng. Dock har denna 12 el-växlar, grymt bra!

Det finns plats för 47 mm-däck vilket passar cykling på sämre stigar med mycket vassa stenar.

Sammanfattningsvis en lätt och tävlingsklar gravel bike som är gjord för att köra fort off-road.


2. Trek Checkpoint SL 6 eTap 2022

El-växlad, plats för 45 mm-däck

Priset

Den nya Trek Checkpoint är helt uppdaterad för 2022. Den har en ny ram med bättre dämpning och elektrisk växling.

Det finns en lucka i ramen för förvaring av lite småsaker. Det är inte Trek först med, men kul att fler utnyttjar tomrummet i ramen. Cykeln går att få både med en (46) eller två klingor fram (50/37). För min del är två klingor fram givet, men det är ditt val.

Här snålas det inte med något. Det finns fäste för skärmar, pakethållare och integrerade ramfästen för väskor. Sadelstolpen är kompatibel för att montera dropper-post. Dropper-post gör att man snabbt kan få ner sadeln när det går nerför. 45 mm breda däck eller 2,1 tum om du väljer de mindre MTB-hjulen.

Sammanfattningsvis är 2022:s årsmodell en äventyrscykel med en mer upprätt position i sadeln än tidigare modell.


3. Kona Rove 2022

Går att laga i fält, breda däck

Tung, ej så snabb

Det här är en packåsna och en riktig äventyrscykel, med enklare växelgrupp.

Den har en stålram och även framgaffeln är av stål. Här är det MTB-däck som gäller, 47 mm och redo för att köra slanglöst. De mekaniska skivbromsarna gör att du får ta i för att bromsa, men de är också enklare att reparera i fält.

Stålet gör att du får en mycket stabil cykel, även med last. Nackdelen är dock att den blir tung och vibrationerna dämpas inte lika väl som t.ex. med en kolfiberram.

Det finns gott om fästen överallt på ramen och framgaffeln för att fästa väskor och vattenflaskor. Växlarna är från en enklare landsvägsgrupp som gör att du kan köpa en i reserv (till packningen) utan att det kostar skjortan.

En äventyrscykel som tål att lagas i fält och är stabil även med last.


4. Cannondale Topstone Carbon 5 2021

Lätt, relativt mycket ramfjädring

Kraftöverföring vid mycket kraft

Cannondale har en riktigt rolig gravel med en flexande kolfiberram på hela 30 mm.

Bakhjuls-stagen sitter fast i ramen med en genomgående axel som gör att ramen lättare kan flexa. Det skapar en bekvämare resa över ojämnheter men gör också att lite av kraften när man står upp och trampar går in i flexen istället för ner i marken. Så här får man överväga vad som är viktigast - bekvämlighet eller kraften framåt.

Även denna cykel har 2 klingor fram för ett brett spektrum av växlar, nu med GRX-gruppen från 2021 årsmodell som är avsedd för gravel. Nu är det är lite mindre klingor fram (46/30) också. Aluminium-cykel finns som alternativ, se nr 4 i listan.

Sammanfattningsvis en riktigt kul gravel bike med flexande ram.


5. Cannondale Topstone 1 2021

Priset, kabeldragning, ramskruvhål

Landsvägsgrupp

Här är Cannondale Topstone i aluminium-versionen, vilket gör att det blir en helt annan cykel.

Du får inte alls samma komfort eller flex som i den dyrare kolfiber-versionen. Detta är dock ett bra budgetalternativ med 37 mm breda däck och möjlighet att få plats med upp till 42 mm breda däck.

Topstone kan fås med lite olika växelgrupper. Just denna har en variant med 11-delad landsvägsgrupp vilket ger totalt 22 växlar. Det gör att kedjan hoppar lite mer än en gravel-specifik växelgrupp. Kabeldragningen är inne i ramen som på alla modellerna.

Finessen med ramen är att det finns skruvar på toppröret för fäste av väska. Det finns även extra låga skruvhål för vattenflaska, så den kan sättas lägre om man monterar väska inne i ramen. Även denna cykel är lite sportigare för bättre vägar och/eller stigar.

Sammanfattningsvis ett bra mellanklass-alternativ för den som planerar att köpa väska till ramen.


6. Specialized Diverge Elite E5 2022

Tcmcykel.se
23 990 kr
Cykellagret
23 999 kr
Se alla 2 priser

Priset, hydrauliska skivbromsar

Sämre dämpning

Här en gravel bike för den med mindre budget. Den är trots det inte alls dålig utom tvärtom väldigt bra för detta pris.

Denna modell finns även med dyrare kolfiberram och finare komponenter, allt beroende på tycke och smak. 2022:s årsmodell har längre hjulbas och är därför stabilare.

Aluminium-ramen och kolfibergaffeln är helt okej, dessutom med 35 mm breda däck och 10-delad gravelgrupp vilket ger totalt 20 växlar. Aluminium är en lätt och styv metall vilket gör att du får ut kraften i marken. Dock förlorar man lite komfort jämfört med de fina kolfibercyklarna i listan.

Den har dessutom hydrauliska diskbromsar, något nästan bara dyrare cyklar har. Kabeldragningen är inne i ramen vilket gör det lätt att sätta på väskor.

Den här cykeln är lite åt det sportigare hållet och passar för grusväg eller bättre stig. En bra pendlarcykel och ett utmärkt budgetalternativ.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer