Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa gravel bike

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 03 maj 2021

Efter att ha varit en trend i USA i många år så tror jag att gravel bikes under 20-talet kommer att slå även i Sverige. Det är en utmärkt allround-cykel för alla typer av äventyr. På en skala från asfalt till terrängkörning så hittar vi gravel bike mellan crosscykeln och mountainbike. Crossen har smalast däck och MTB är den mest terränggående med tjockast däck och lägst däcktryck.

För en motionär måste gravel vara den ultimata cykeln. Den är bra och kul att cykla på allt från landsväg till skogsstigar. Den är också en utmärkt packåsna och det finns möjlighet att köpa till väskor för både fram och bak, samt inuti och ovanpå ramen. Vissa har även skruvhål för montage av rack/pakethållare fram och bak, som på en touringcykel. Alla gravel bikes har möjlighet att montera skärmar. Skillnaden kan vara hårfin mellan en cross och gravel bike, men den viktigaste skillnaden idag är att man kan montera bredare däck på en gravel, ca 40 mm. Jag tycker inte man ska köpa en för billig gravel bike för det tar bort mycket av det roliga som finns med just denna typ av cykling.

1. 3T Cycling Exploro Max GRX 2X 2021

Snabb, gravel-växlar, kolfiber
Pris, vikt

3T Exploro har fokus på aeorodynamik och finns i en mängd olika konfigurationer, så det är bara att välja vad du vill ha.

Den här är riktigt snabb och har vunnit en del gravel-lopp. Dock så är det framförallt njutningen av att komma ut som är viktigast, men en snabb cykel är såklart alltid kul.

Jag har valt Race Max GRX 2X som har en växelgrupp dedikerad för gravel och har lånat finesser från MTB på bakväxeln.

Den här har bara 35 mm breda däck, vilket gör att den är mer ämnad för hög fart än hög komfort. Kolfiberramen tar såklart upp lite av vibrationerna från vägen/stigen.

Den har en dubbelklinga fram som ger ett större växelspann än en enkelklinga (1x), vilket framförallt behövs om du ska cykla med andra i grupp. Det är även lättare att hitta rätt tempo i din cykling (kadens).

Sammanfattningsvis så är detta en av de snabbaste gravel bikes på marknaden just nu.

3T Cycling Exploro Max GRX 2X 2021
3T Cycling Exploro Max GRX 2X 2021
46 199 kr

2. Cannondale Topstone Carbon 5 2021

Lätt, relativt mycket ramfjädring
Kraftöverföring vid mycket kraft

Cannondale har en riktigt rolig gravel med en flexande kolfiberram på hela 30 mm.

Bakhjuls-stagen sitter fast i ramen med en genomgående axel som gör att ramen lättare kan flexa. Det skapar en bekvämare resa över ojämnheter men gör också att lite av kraften när man står upp och trampar går in i flexen istället för ner i marken. Så här får man överväga vad som är viktigast - bekvämlighet eller kraften framåt.

Även denna cykel har 2 klingor fram för ett brett spektrum av växlar, nu med GRX-gruppen från 2021 årsmodell som är avsedd för gravel. Nu är det är lite mindre klingor fram (46/30) också. Aluminium-cykel finns som alternativ, se nr 4 i listan.

Sammanfattningsvis en riktigt kul gravel bike med flexande ram.

Cannondale Topstone Carbon 5 2021
Cannondale Topstone Carbon 5 2021
32 999 kr

3. BMC Urs One 2021

el-växlad, plats för 47 mm-däck
Priset, endast 1 klinga som val

URS står för unrestricted, d.v.s. en cykel man kan cykla överallt med.

Det som gör att denna cykel sticker ut är dess unika fjädring i stagen till bakhjulen. Det ska ge ca 10 mm fjädring, så det är inte mycket, men det hjälper tillsammans med kolfiberramen att ta upp lite av vibrationerna.

Den här cykeln har bara en klinga fram vilket ger en hel del fördelar. Det är lättare, har bättre grepp om kedjan och gör att man kan ha bredare däck bak. Nackdelen är att det blir ett lite bredare gap mellan växlarna vilket lämpar sig bäst i terräng. Dock har denna 12 el-växlar vilket är grymt bra.

Den här cykeln har plats för 47 mm-däck vilket gör den till ett perfekt val om man ska cykla på sämre stigar med mycket vassa stenar.

Sammanfattningsvis en riktigt bra gravel bike som är gjord för att köra lite mer offroad.

BMC Urs One 2021
BMC Urs One 2021
72 499 kr

4. Cannondale Topstone 1 2021

Priset, kabeldragning, ramskruvhål
Landsvägsgrupp

Här är Cannondale Topstone i aluminium-versionen, vilket gör att det blir en helt annan cykel.

Du får inte alls samma komfort eller flex som i den dyrare kolfiber-versionen på plats nr 2 i listan. Detta är dock ett bra budgetalternativ med 37 mm breda däck och möjlighet att få plats med upp till 42 mm breda däck.

Topstone kan fås med lite olika växelgrupper. Just denna har en variant med 11-delad landsvägsgrupp vilket ger totalt 22 växlar. Det gör att kedjan hoppar lite mer än en gravel-specifik växelgrupp. Kabeldragningen är inne i ramen som på alla modellerna.

Finessen med ramen är att det finns skruvar på toppröret för fäste av väska. Det finns även extra låga skruvhål för vattenflaska, så den kan sättas lägre om man monterar väska inne i ramen. Även denna cykel är lite sportigare för bättre vägar och/eller stigar.

Sammanfattningsvis ett bra mellanklass-alternativ för den som planerar att köpa väska till ramen.

Cannondale Topstone 1 2021
Cannondale Topstone 1 2021
23 999 kr

5. Ridley Kanzo Adventure 2021

Priset, kabeldragningen, 38 mm däck
Tung, nästan 11 kg

Här en gravel bike för den med mindre budget. Den här cykeln är trots det inte alls dålig utom tvärtom väldigt bra för detta pris.

Aluminium-ram och kolfibergaffel är helt okej, dessutom med 38 mm breda däck och 10-delad gravelgrupp vilket ger totalt 20 växlar. Aluminium är en lätt och styv metall vilket gör att du får ut kraften i marken. Dock förlorar man lite komfort i jämfört med de fina kolfibercyklarna i listan.

Den här cykeln har dessutom hydrauliska diskbromsar, vilket nästan bara dyrare cyklar har. Kabeldragningen är inne i ramen, vilket gör det lätt att sätta på väskor.

Den här cykeln är lite åt det sportigare hållet och passar bättre för finare väg eller stig. Tänk även på att om du vill ha skärmar så kan du bara ha 38 mm-däck på denna cykel, men så är det på de flesta cyklar.

Sammanfattningsvis ett bra budgetalternativ.

Ridley Kanzo Adventure 2021
Ridley Kanzo Adventure 2021
15 291 kr