Prisjakt
HemPrisjakts experterKaffekvarnarTopplista - Bästa manuella kaffekvarnen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa manuella kaffekvarnen

2 maj 2024

Ni har säkert läst min lista med de bästa kaffekvarnarna, och i denna lista med endast manuella kvarnar kommer ni stöta på några gamla favoriter. Jag har tagit fram guldkornen i prisklass 300-2500 kronor, mer än så behöver man inte betala för en bra kvarn. En bra kvarn ska enligt mig klara av flera års malning, vara enkel att både rengöra och använda samt ge ett så jämnt resultat som möjligt.

Manuell kaffemalning är någonting jag håller extremt högt inom kaffebryggning. Malning är essensen för att få ett så färskt och smakrikt kaffe som möjligt, på detta sätt utvinner du det mesta från kaffet du köper. Så varför skall du köpa en manuell kvarn före en elektronisk? Den största anledningen enligt mig är att en manuell kvarn för 2000 kr gör ett precis lika bra jobb som en elektronisk för 5000 kr - du får helt enkelt mer för pengarna med en manuell kvarn. Och att kunna brygga färskmalet kaffe ute i skogen är surrealistiskt mysigt.

1. Comandante C40 Nitro Blade

Bästa handkvarnen jag testat

Priset

Comandante är ruggigt bra och till skillnad från TimeMores kvarn så sitter bottendelen ordentligt fast i huvuddelen. Denna kvarn ger ett otroligt jämnt och bra resultat vid varje malning.

Min elektroniska kvarn som jag använder i 90% av fallen kostar runt 5000 SEK, men i ärlighetens namn så ger Comandantes kvarn ett bättre resultat. Dock krävs ju såklart lite arbete i form av vevande, men denna kvarn gör ändå uppgiften rätt simpel.

Som jag skrivit tidigare så används denna kvarn överlägset mest i tävlingssammanhang, det är för att den för tillfället är den mest pålitliga kvarnen på marknaden.

Inför ett val av handkvarn får du ställa dig frågan: vill du ha budgeten för att kunna köpa en till kvarn i framtiden, eller vill du ha det bästa nu? Lutar du åt det sistnämnda så är detta den sista handkvarn du kommer behöva köpa.


2. TimeMore Chestnut G1

Bra och stabil

Dåligt nedre lock

En av de bästa manuella kvarnarna jag känner till. Timemores fantastiska kvarn är olik alla andra och är mycket smartare, men smakar det så kostar det!

Med många andra manuella kvarnar går du på känsla och får testa dig fram för att veta vilken malningsgrad du har. På denna kvarn finns det indikationer i form av punkter som visar vilken malningsgrad du befinner dig på, så du kan enkelt notera och minnas vilken din favorit är.

En annan stor fördel är att själva veven är tyngd, så du anstränger dig en femtedel jämfört med när du ska använda dig av t.ex Harion.

Timemore har snabbt växt till en av favoriterna inom manuell bryggning och manuella kvarnar. Det kanske är dags att tillhöra förändringen och gå över till dem?


3. Rok GrinderGC

Rok GrinderGC
KahviKaveri

2 906 kr

Crema

3 039 kr

Crema FI

3 140 kr

Minst ansträngning

Tar stor plats

Vill du ha en mer rejäl men mindre portabel manuell kvarn så är Roks manuella kaffekvarn the way to go!

Precis som med Timemores kvarn så kan du justera malningsgraden efter indikationer för att få till ett så exakt resultat som möjligt. Däremot är den inte alls lika portabel, men är mer stabil, står plant och du kan mala mer kaffe åt gången. Dessutom är det enklare att mala med en kvarn som står stilla än med en du håller i handen.

En annan positiv egenskap är att du inte måste mala ner kaffet i en särskild behållare, utan här kan du fritt välja vilken behållare som helst; kanske vill du mala direkt i ett portafilter. Mycket praktiskt och användarvänligt, samt att lodrät malning (alltså att du vevar lodrätt) är mycket mer ergonomiskt än vågrätt.

Har du plats hemma och vill inte ha en automatisk kvarn så är detta det bästa alternativet!


4. Hario Skerton Plus

Billig

Ansträngande

Harios Skerton är en uppdaterad variant av min allra första egna manuella kvarn.

Det fanns en anledning till att valet föll på denna som en förstakvarn för mig; den är billig och gör sitt jobb. Visst, du måste jobba lite extra jämfört med de andra på listan, men det kompenseras av priset.

Uppdateringen ger ett lock som stoppar hoppande bönor och en stabiliseringsskiva som gör att malningen blir jämn under själva processen och ger ett bättre resultat.

Jag har flera manuella kvarnar hemma, men denna kommer alltid att finnas redo i utflyktsväskan. Rengöringen är nämligen så simpel att det är enkelt att ta med sig kvarnen och använda den utomhus.

Oavsett om jag har dyrare och finare kvarnar så kommer denna alltid ha en plats nära hjärtat och jag märker att den lämpar sig bättre än andra kvarnar i många situationer.

Harios Skerton är en legend inom malning, och nu med uppdaterad skiva och lock!


5. Zassenhaus Brasilia Grinder

Snygg, pålitlig och klassisk!

Högt pris

Än en gång tas Zassenhaus Brasilia med i listan, och som jag skrivit i min andra topplista så finns den i fler utföranden än just Brasilia.

Här har du en portabel kaffekvarn som gör sitt jobb och har den gamla estetiken med en draglåda för ditt nymalda kaffe.

Med ett pris som ligger ca 1000 kronor över Harion Skerton och i samma prisklass som en Timemore så undrar du kanske varför du ska välja en Zassenhaus? När du köper en Zassenhaus så betalar du mycket för hur välkonstruerad den är samt för designen. Den kanske inte klår ROKs eller Timemores kaffekvarn, men den maler snabbare och något jämnare än en Hario Skerton.

Vill du ha något vackert på hyllan som också maler kaffe galant så skulle jag garanterat föreslå denna!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons