Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa actionkameran

  • 17 maj 2022
Johan Borehed
Johan BorehedExpert inom kameror

Som namnet förtäljer – det här är kamerorna du använder när du susar nedför backen, gör en fet kickflip i rampen, eller sätter på hunden för att fånga allt den gör i full fart. Actionkamerorna har dock även flera möjligheter att fungera som din enda kamera, då de levererar riktigt bra kvalitet både i video och foto, med höga upplösningar och smarta funktioner. Här hittar de bästa tipsen inför ditt köp!

1. GoPro Hero10 Black

Bildstabiliseringen HyperSmooth 4

Sensorstorleken behöver bli större

Inom kategorin actionkamera är det Gopro som är herre på täppan – inget snack om saken.

Det är lika självklart som att man "photoshoppar" bilder eller bubblar i en Jacuzzi, trots att flertalet alternativ inom både bildredigering och bubbelkoppar finns. Gopro är helt enkelt synonymt med actionkameror.

Med över 15 års erfarenhet och tionde generationen av kamera, har Hero10 allt du behöver för att fånga videoklipp och bilder i allra högsta fart.

Den starkaste punkten hos kameran är den inbyggda bildstabiliseringen, HyperSmooth 4, någonting som är väldigt viktigt när du susar nedför backen – en actionvideo blir bättre utan massa störande skakningar. Upplösningen ligger på 5,3K i 60 bilder/s, och 4K med 120 bilder/s.

Bilder tas i 23 megapixel, fortfarande snäppet bättre än våra mobiltelefoner, så att knäppa bilder med en Gopro är fortfarande att tänka på. Dock behöver vi nog snart se en större sensor hos Gopro för att konkurrera med mobiltelefonerna.


2. Insta360 Go 2 32GB

Mycket kompakt, ta med dig överallt

Ingen 4K-upplösning

Många uppstickare och utmanare har kommit och gått inom kategorin actionkamera, men Insta360 har blivit en som består. Med många olika varianter som Gopro saknar är det en intressant aktör på marknaden.

Go 2 är som namnet antyder uppföljaren till Go, som har många spännande funktioner i en liten förpackning. Just storleken är något som Go 2 har till sin fördel. Du kan använda den som ett halsband, fästa den i dina kläder eller använda den i fodralet som kombinerar som ett stativ för kameran.

Det är heller inga problem att montera den på allsköns ställen genom sin kompakta storlek. Det är kamerans starkaste punkt, och alla gånger du behöver en extra vinkel, eller inte har möjlighet att ha med dig en större kamera (till exempel på en cykel) kommer den väl till pass.

Med inbyggd bildstabilisering och videoupplösning i 2K levererar den bra prestanda och får anses prisvärd när man jämför med Gopro som ligger ca 2 000 kronor högre.


3. DJI Action 2 Dual-Screen Combo

Modulär och flexibel design

Liten storlek – små kontroller

Namnet DJI förknippas främst med drönare – inte speciellt konstigt. Den kinesiska tillverkaren är totalt dominant på drönarmarknaden och släpper helikoptrar på löpande band av hög kvalitet.

Då de även har mycket kunskap inom kamerateknik är det inte svårt att plocka ur kameramodulen och sätta den i en produkt som en actionkamera, vilket är fallet med Action 2, som har en helt ny design jämfört med föregångaren.

Action 2 påminner mycket om Gopro Session, men en skärm tillkommer, så att du faktiskt kan se vad det är du filmar.

DJI har som sagt plockat inspiration från Gopro, men även Insta360 då kameran är modulär. Här med en extra skärm, men det finns även möjlighet att sätta på en powerbank i samma format som skärm och kamera.

Med bra bildkvalitet, 4K-upplösning och smarta funktioner är detta en smidig actionkamera som du enkelt fångar ett par extra vinklar med.


4. DJI Pocket 2

Inbyggd stabilisering via gimbal

Saknar mikrofoningång

Vi har pratat mycket om stabilisering bland actionkamerorna, men vad sägs om lite härlig analog stabilisering?!

Pocket 2 från DJI är återigen en produkt som lånar mycket från deras drönare, här i form av en kamera med inbyggd treaxlig gimbal som stabiliserar alla dina rörelser med hjälp av en motor. En mekanisk lösning ser ofta bättre ut än en digital, då ingenting behöver manipuleras i efterhand.

Med den inbyggda gimbalen tillkommer även en del smarta och häftiga funktioner, som att kunna spela in timelapse och ta panoramabilder.

När du vill filma dig själv känner också kameran igen ditt ansikte och kan på så sätt följa dig, utan att du själv behöver göra någonting.

Pocket 2 kan du antingen använda med den inbygga skärmen, eller få en större skärm genom att koppla den till din mobiltelefon och få ett enklare handhavande.


5. GoPro Max

Flexibiliteten – två kameror i en

Enbart Full HD på actionkameran

En actionkamera modell större, men med flera kraftfulla funktioner inbyggda.

Hero Max är egentligen en 360-kamera, uppbyggd av två 180-graders objektiv på vardera sida som slås ihop till 360. Kan det slås ihop, kan det även delas och användas som en "vanlig" actionkamera.

Dock är upplösningen för actionmodulen enbart FullHD, och 2022 är det lite för lite. Framförallt med tanke på att Max faktiskt ligger på cirka 5 000 kronor. Upplösningen till trots är detta en riktigt bra och flexibel kamera, som ger dig möjligheten att få två funktioner i ett paket.

Med Gopros kraftfulla bildstabilisering och smarta inställningar låter den dig skapa filmer av hög kvalitet och därför finns den med på listan. En riktig favorit för undertecknad, det enda som saknas i actionmodulen är 4K.


6. GoPro Hero9 Black

Nästan identisk jämfört med Hero 10

Inget speciellt

Om det är en Gopro du är inne på när du vill köpa din actionkamera är det inte en helt dum idé att ta sikte på modellen innan – Hero 9 i detta fall. Med nästan samma funktioner, men drygt 1 200 kronor mindre är det ett riktigt bra alternativ.

Det är små skillnader mellan Hero 9 och 10. Hero 10 är några gram lättare, har senaste tekniken inom stabilisering och möjligheten att filma i 5,3 K 60 fps, till skillnad från 5,3 K i 30 fps på Hero 9. Fotoupplösningen är 23 megapixlar på Hero 10 och 9:an har 20.

Ni hör, små skillnader. För att spara in någon tusenlapp och istället lägga det på tillbehör till kameran är en bra idé, om plånboken önskar.


Johan Borehed
Johan BorehedExpert inom kameror

Jag har ett stort intresse för foto, sport och musik. Arbetar som fotograf på dagstidning med både stillbild och video, och frilansar som sport-, bröllops- och porträttfotograf. Tekniknörd sedan jag var liten och den som vänner och familj vänt sig till när datorn krånglar, eller när de undrar vilken mobiltelefon de ska köpa. Jag har också mångårig erfarenhet från detaljhandeln, där jag jobbat med foto-, teknik- och musikprodukter, så jag är bra på att ge råd i teknikdjungeln! Hoppas att ni ska finna läsningen givande och att ni hittar de produkter ni söker – och kanske till slut älskar? Ni hittar mig på sociala media och min hemsida via länkarna nedan. Ha det gott så hörs vi!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa actionkameran

  • 30 nov 2021
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom kameror

Som resefantast och friluftsmänniska har actionkameran en given plats i min packning, mycket på grund av dess kompakta form och tålighet. En annan trevlig egenskap är alla kreativa möjligheter man får med en actionkamera. De kan monteras på alla möjliga ställen; på vindrutan, surfingbrädan eller kanske på slalomhjälmen. Så varför inte ta och börja föreviga några av dina bästa stunder här i livet med en ny actionkamera?

Tanken med den här topplistan är dels att presentera de vassaste modellerna på marknaden, med lite extra fokus på filmkvalitén, men även att ge några billigare alternativ för dig med lite mindre budget. Alla har vi olika behov, men några bra saker man bör fundera på är: vilken upplösning kräver jag, 4k UHD eller full HD? Hur viktigt det är med en allt-i-ett vattentät lösning? Vad är min budget? När du väl vet svaren på dessa frågor hoppas jag nu kunna guida dig till den bästa actionkameran för just dig!

1. GoPro Hero10 Black

Bästa prestandan

Priset

Med nya Hero10 Black drar GoPro ifrån ytterligare från sina konkurrenter genom att leverera oöverträffad prestanda inom kategorin actionkameror!

Som vanligt när det gäller GoPro kommer Hero10 Black med en drös av uppgraderingar, såsom en snabbare processor, bättre bildstabilisering och nu även möjligheten till integrerad molnlagring.

Även kameraprestandan har fått sig ett lyft då du nu kan filma i 5.3K upplösning med 60 bilder per sekund eller i 4K med hela 120 bilder per sekund! Dessutom har bildupplösningen ökats till hela 23 megapixlar. Och för den som önskar kan man förstås även välja att fotografera i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet.

Även denna gång har GoPro gjort det möjligt att ansluta flertalet "mods", såsom extra lampa eller mikrofon. Självklart är även kameran vattentät ner till hela 10 meters djup.

Hero10 Black är den bäst presterande actionkameran på marknaden just nu!


2. DJI Action 2 Power Combo

Modulär design ger nya möjligheter

Har bekymmer med överhettning

Är du på jakt efter ett alternativ till den mer traditionella actionkameran så kan DJI:s Action 2 vara värd att kika närmare på!

Till skillnad mot sin föregångare så har DJI här valt att satsa på en modulär design där du kan byta modul utefter just ditt behov.

I skrivande stund finns det två moduler att välja på. Den ena är en "power-modul" för längre batteritid och den andra är en "front screen-modul" som lämpar sig extra bra för t.ex. vloggning.

Självklart är kameran vattentät och dessutom finns det även en uppsjö av tillbehör i form av fästen, skal m.m. för att öka dina kreativa möjligheter ytterligare.

Action 2 är en mycket vidvinklig actionkamera (155°) som både kan ta 12 megapixel-foton och filma i 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund. En nackdel är dock att vissa filmlägen kan få kameran att bli varm, vilket begränsar dina filmklipps längd till några minuter.

För dig som söker ett alternativ till den mer traditionella actionkameran så kan DJI Action 2 helt klart vara något.


3. GoPro Hero9 Black

Billigare än Hero10 Black

Inte längre den senaste modellen

Trots att Hero9 Black inte är den allra senaste GoPro-modellen så står den sig fortfarande mycket bra i konkurrensen och kan vara ett billigare alternativ till den nyare Hero10 Black.

Listan över dess specifikationer kan förstås göras lång men några av Hero9 Blacks viktigaste uppgraderingar från föregående modeller är färgskärmen på framsidan samt möjligheten att filma i 5K (med 30 bilder per sekund).

När det gäller fotoupplösningen ligger den på 20 megapixlar och självklart finns det möjlighet att fota i RAW-format om du vill. Dessutom kommer naturligtvis Hero9 Black med massor av funktioner såsom en avancerad bildstabilisering och ett timelapse-läge.

När det gäller själva kamerahuset är det vattentätt ner till 10 meters djup samt att det är möjligt att byta ut dess lins vid behov. Likt för Hero10 Black kan man även använda kamera med flertalet "mods" (påhängsmoduler, som t.ex. en extra skärm) vilket ger dig ännu mer kreativa möjligheter.

Om du nödvändigtvis inte behöver den allra senaste actionkameran kan Hero9 Black vara ett mer prisvärt alternativ för dig!


4. DJI Pocket 2

Bild- och filmkvalitén

Stryktåligheten och priset

Actionkamera eller inte, oavsett vilket verkar DJI:s Pocket-serie vara här för att stanna. Med Pocket 2 tar man dessutom portabelt foto- och filmskapande till nya höjder tack vare en mängd nya uppgraderingar!

Med en lite större sensor än föregångaren samt möjligheten att ta enorma 64 megapixel-foton så lär du verkligen inte bli besviken på bildkvalitén. När det gäller filmandet är det istället 4K UHD-upplösning som gäller med 60 bilder per sekund.

Kameran har även fått senaste versionen av DJI:s objektföljnings-teknologi samt möjligheten att spela in HDR-video för ännu mer färgsprakande filmer!

Nackdelen med Pocket 2 jämfört med de flesta andra på listan är förstås att gimbalen (den mekaniska stabilisatorn) bör skyddas från yttre påfrestningar då kameran annars kan skadas. Men för dig som prioriterar bild- och filmkvalité över stryktålighet kan Pocket 2 helt klart vara rätt köp!


5. Insta360 One R 4k Edition

Mångsidigheten

Andra moduler kostar extra

Insta360 som är mest kända för sina 360-kameror har nu tagit steget att skapa en actionkamera i form av One R. Även i detta fallet används en modulär design där "kamera-kuben" både kan uppgraderas eller bytas ut mot en 360-kameramodul.

Denna "4K Edition" kan liknas mer vid en traditionell actionkamera då alltså endast en vidvinklig kameramodul medföljer. Här finns möjligheten att filma i både ren 4K och UHD med 60 bilder per sekund. Denna kameramodul kan också ta 12 megapixel i både JPEG och det mer redigeringsvänliga RAW-formatet.

Trots att One R är en modulär kamera är den ändå vattentät ner till 5 meter och har dessutom en avancerad inbyggd bildstabilisering. Lägg där till funktioner såsom röststyrning, hyperlapse och HDR-läge så förstår du att denna modulära kamera bjuder på en enorm mångsidighet!


6. DJI Osmo Action

Prisvärd prestanda

Är inte längre marknadsledande

Med lite uppfinningsrikedom och gedigen prestanda så gjorde DJI mycket rätt när de släppte sin första mer renodlade actionkamera - Osmo Action.

När det gäller prestandan kan Osmo Action filma stabiliserad video i 4K UHD med fina 60 bilder per sekund. Dessutom erbjuds även ett HDR-läge, vilket ger dig möjlighet att bibehålla ännu fler bilddetaljer i krävande ljussituationer såsom motljus.

DJI var också bland de första med att placera en färgskärm även på framsidan, perfekt för dig som gillar selfies! Självklart är kameran vattentät och har flera inbyggda funktioner, varav röststyrning är en utav dem.

Tyvärr saknar Osmo Action en inbyggd GPS och möjligheten att direkt kunna koppla in en extern mikrofon för bättre ljudkvalité. På det stora hela är dock Osmo Action en riktigt kompetent actionkamera som helt klart tillhör toppskiktet!


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom kameror

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer