Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa actionkameran
  • 29 jul 2022
Johan Borehed
Johan BorehedExpert inom kameror

Som namnet förtäljer – det här är kamerorna du använder när du susar nedför backen, gör en fet kickflip i rampen, eller sätter på hunden för att fånga allt den gör i full fart. Actionkamerorna har dock även flera möjligheter att fungera som din enda kamera, då de levererar riktigt bra kvalitet både i video och foto, med höga upplösningar och smarta funktioner. Här hittar de bästa tipsen inför ditt köp!

Som namnet förtäljer – det här är kamerorna du använder när du susar nedför backen, gör en fet kickflip i rampen, eller sätter på hunden för att fånga allt den gör i full fart. Actionkamerorna har dock även flera möjligheter att fungera som din enda kamera, då de levererar riktigt bra kvalitet både i video och foto, med höga upplösningar och smarta funktioner. Här hittar de bästa tipsen inför ditt köp!

1. GoPro Hero10 Black

Bildstabiliseringen HyperSmooth 4

Sensorstorleken behöver bli större

Inom kategorin actionkamera är det Gopro som är herre på täppan – inget snack om saken.

Det är lika självklart som att man "photoshoppar" bilder eller bubblar i en Jacuzzi, trots att flertalet alternativ inom både bildredigering och bubbelkoppar finns. Gopro är helt enkelt synonymt med actionkameror.

Med över 15 års erfarenhet och tionde generationen av kamera, har Hero10 allt du behöver för att fånga videoklipp och bilder i allra högsta fart.

Den starkaste punkten hos kameran är den inbyggda bildstabiliseringen, HyperSmooth 4, någonting som är väldigt viktigt när du susar nedför backen – en actionvideo blir bättre utan massa störande skakningar. Upplösningen ligger på 5,3K i 60 bilder/s, och 4K med 120 bilder/s.

Bilder tas i 23 megapixel, fortfarande snäppet bättre än våra mobiltelefoner, så att knäppa bilder med en Gopro är fortfarande att tänka på. Dock behöver vi nog snart se en större sensor hos Gopro för att konkurrera med mobiltelefonerna.


2. Insta360 Go 2 32GB

Mycket kompakt, ta med dig överallt

Ingen 4K-upplösning

Många uppstickare och utmanare har kommit och gått inom kategorin actionkamera, men Insta360 har blivit en som består. Med många olika varianter som Gopro saknar är det en intressant aktör på marknaden.

Go 2 är som namnet antyder uppföljaren till Go, som har många spännande funktioner i en liten förpackning. Just storleken är något som Go 2 har till sin fördel. Du kan använda den som ett halsband, fästa den i dina kläder eller använda den i fodralet som kombinerar som ett stativ för kameran.

Det är heller inga problem att montera den på allsköns ställen genom sin kompakta storlek. Det är kamerans starkaste punkt, och alla gånger du behöver en extra vinkel, eller inte har möjlighet att ha med dig en större kamera (till exempel på en cykel) kommer den väl till pass.

Med inbyggd bildstabilisering och videoupplösning i 2K levererar den bra prestanda och får anses prisvärd när man jämför med Gopro som ligger ca 2 000 kronor högre.


3. DJI Action 2 Dual-Screen Combo

Modulär och flexibel design

Liten storlek – små kontroller

Namnet DJI förknippas främst med drönare – inte speciellt konstigt. Den kinesiska tillverkaren är totalt dominant på drönarmarknaden och släpper helikoptrar på löpande band av hög kvalitet.

Då de även har mycket kunskap inom kamerateknik är det inte svårt att plocka ur kameramodulen och sätta den i en produkt som en actionkamera, vilket är fallet med Action 2, som har en helt ny design jämfört med föregångaren.

Action 2 påminner mycket om Gopro Session, men en skärm tillkommer, så att du faktiskt kan se vad det är du filmar.

DJI har som sagt plockat inspiration från Gopro, men även Insta360 då kameran är modulär. Här med en extra skärm, men det finns även möjlighet att sätta på en powerbank i samma format som skärm och kamera.

Med bra bildkvalitet, 4K-upplösning och smarta funktioner är detta en smidig actionkamera som du enkelt fångar ett par extra vinklar med.


4. DJI Pocket 2

Inbyggd stabilisering via gimbal

Saknar mikrofoningång

Vi har pratat mycket om stabilisering bland actionkamerorna, men vad sägs om lite härlig analog stabilisering?!

Pocket 2 från DJI är återigen en produkt som lånar mycket från deras drönare, här i form av en kamera med inbyggd treaxlig gimbal som stabiliserar alla dina rörelser med hjälp av en motor. En mekanisk lösning ser ofta bättre ut än en digital, då ingenting behöver manipuleras i efterhand.

Med den inbyggda gimbalen tillkommer även en del smarta och häftiga funktioner, som att kunna spela in timelapse och ta panoramabilder.

När du vill filma dig själv känner också kameran igen ditt ansikte och kan på så sätt följa dig, utan att du själv behöver göra någonting.

Pocket 2 kan du antingen använda med den inbygga skärmen, eller få en större skärm genom att koppla den till din mobiltelefon och få ett enklare handhavande.


5. GoPro Max 360 CHDHZ-202-RX

Flexibiliteten – två kameror i en

Enbart Full HD på actionkameran

En actionkamera modell större, men med flera kraftfulla funktioner inbyggda.

Hero Max är egentligen en 360-kamera, uppbyggd av två 180-graders objektiv på vardera sida som slås ihop till 360. Kan det slås ihop, kan det även delas och användas som en "vanlig" actionkamera.

Dock är upplösningen för actionmodulen enbart FullHD, och 2022 är det lite för lite. Framförallt med tanke på att Max faktiskt ligger på cirka 5 000 kronor. Upplösningen till trots är detta en riktigt bra och flexibel kamera, som ger dig möjligheten att få två funktioner i ett paket.

Med Gopros kraftfulla bildstabilisering och smarta inställningar låter den dig skapa filmer av hög kvalitet och därför finns den med på listan. En riktig favorit för undertecknad, det enda som saknas i actionmodulen är 4K.


6. GoPro Hero9

Nästan identisk jämfört med Hero 10

Inget speciellt

Om det är en Gopro du är inne på när du vill köpa din actionkamera är det inte en helt dum idé att ta sikte på modellen innan – Hero 9 i detta fall. Med nästan samma funktioner, men drygt 1 200 kronor mindre är det ett riktigt bra alternativ.

Det är små skillnader mellan Hero 9 och 10. Hero 10 är några gram lättare, har senaste tekniken inom stabilisering och möjligheten att filma i 5,3 K 60 fps, till skillnad från 5,3 K i 30 fps på Hero 9. Fotoupplösningen är 23 megapixlar på Hero 10 och 9:an har 20.

Ni hör, små skillnader. För att spara in någon tusenlapp och istället lägga det på tillbehör till kameran är en bra idé, om plånboken önskar.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer