Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa köksassistenten

  • 4 maj 2022
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom matberedare & köksassistenter

Bakning är tillbaka, och för den som inte orkar knåda i 20 minuter är köksassistenten guld värd! Det finns även många härliga tillbehör till köksassistenter som jag älskar att använda - då tänker jag först och främst på pastaskäraren och köttkvarnen.

Jag vill inte att någon ska känna sig exkluderad, därför är det viktigt för mig att den här listan ger alla chansen att äga en köksassistent. Här tipsar jag om fyra olika köksassistenter i olika prisklasser, så du kan hitta en som passar just dig. Oavsett prisklass så är alla kanon för hemmakocken, de är beprövade och håller en nivå alla kan känna sig nöjda med. Snygga är de också!

1. Ankarsrum Assistent Original AKM6230

Gediget maskineri, stor bunke

Designen kan upplevas omodern, dyr

Det finns någonting jag verkligen uppskattar med såna här "öppna" köksassistenter. De påminner mig om hur de traditionella såg ut, de är lättare att hälla i samt har mycket starkare motor som håller en halv livstid.

Svenska Ankarsrum är ett praktexempel på gedigna grejer. Deras AKM6230 har en motor på 1500 W och en bunke på 7 liter, som enkelt kan hantera femkilos-degar. Ankarsrum tror på sin produkt och ger därför en garanti på 7 år, men jag vet av erfarenhet att de håller betydligt längre än så.

Något många felaktigt tror är att Ankarsrum inte har alla intressanta tillbehör som typ en Kitchen Aid, men jodå! Den har tillbehör som pastaverktyget, köttkvarn, skärare, you name it!

Gillar du traditionella köksassistenter så kan du sluta leta. Extra roligt är det att Ankarsrum är ett svenskt varumärke.


2. KitchenAid Artisan 5KSM175

Många tillbehör, tidlös design

Svagare motor, dyr

Detta är köksassistenternas schweiziska armékniv.

Kitchen Aids köksassistenter har HUR många tillbehör som helst. Medföljer gör de tre vanliga: degkrok, visp och omrörningsspade. Utöver det kan du köpa till pastapress, korvhorn, grönsakshyvlare, skärare och köttkvarn - bara för att nämna några.

I jämförelse med Kenwood och Ankarsrum så är denna aningen klenare, watt-antalet ligger på 300. Siffror behöver såklart inte betyda allt, men denna vet jag av erfarenhet är svagare. Kanske dock inte SÅ mycket svagare som antalet watt indikerar.

Kitchen Aid är det mest etablerade märket bland köksassistenter och givetvis har utseendet en viktig del i det hela. En vacker, tidlös vintage-design som finns i hur många färger som helst.

Bunken är på 4.8 liter, det vill säga 0.8 liter större än Electrolux och runt 2 liter mindre än Ankarsrum och Kenwood.

Vill du tillhöra Kitchen Aid-familjen så är detta ett solklart val. En mycket fin produkt med många tillbehör!


3. Electrolux EKM3700

Billig, många tillbehör medföljer

Bara 6 hastigheter, mindre skål

Vad är en lista på produkter om det inte finns ett budgetval? Alla har ju inte samma förutsättningar och självklart måste det ändå finnas ett alternativ (förutom att knåda för hand).

Budgetvalet måste också vara bra, vilket Electrolux EKM3700 är! Visst, den klarar kanske inte av att knåda degar på 5 kilo som Ankarsrum, men den är tillräcklig för dom flesta.

Denna assistent är stilren, med en design som känns modern och passar in direkt i alla kök. Jag uppskattar även att alla nödvändiga tillbehör är inkluderat i priset. Det som följer med är: en dekgrok, visp, mixer och ovanligt nog en köttkvarn!

Bunken som följer med är på 4 liter och i min mening fullt tillräcklig för hemmabagaren. Det finns även sugproppar i botten som gör köksassistenten mer stabil.

Perfekt val för den som inte vill spendera alltför mycket, men ändå vill ha en bra köksassistent.


4. Kenwood Limited Titanium XL KVL8300S

Stor, stark och tyst

Dyr

Det vore märkligt om en lista på köksassistenter inte hade med en Kenwood, så här är den!

Det är viktigt att poängtera att om man ska välja Kenwood så ska man ta en modell som inte direkt tävlar med Kitchen Aids, utan en som har större volym och ett helt annat utseende.

Detta är Kenwoods specialare som är stor, stark och tyst! Låg ljudnivå är någonting ovanligt när det kommer till köksassistenter. Motorn är riktigt stark och ligger på 1700 W, det vill säga nästan 6 gånger mer i wattantal än Kitchen Aids assistent. Just styrkan är väldigt viktig vid knådning av deg.

Medföljande tillbehör är: visp, degkrok, spatel och kakdegsvisp. Allt för att du ska slippa handla in extratillbehör. Bunken ligger på 6.7 liter vilket är det näst största på listan.

Söker du en spacegrå köksassistent som är gedigen, tyst och stark så är detta ett bra alternativ!


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom matberedare & köksassistenter

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer