Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa köksassistenten

Peter Wåhlén

Peter Wåhlén

  • Topplista
  • 16 mar 2021

Definitionen av en köksassistent (vissa kallar det för hushållsassistent) är för min del en vispmaskin eller degknådare. Med denna typ av bakassistent kan du vispa eller knåda deg och använda extra tillbehör som till exempel kannmixer eller råsaftcentrifug om detta medföljer. En köksassistent kostar en hel del, men kvalitet måste få kosta och du kommer garanterat kunna ha den resten av livet. Under åren har jag provat ett par stycken, allt från klassikern Ankarsrum till Philips-varianterna där du använder en elvisp med tillhörande bunke som roterar.

Min första egeninköpta maskin var en KitchenAid. Det var 2009 och det var den coolaste och trendigaste maskinen som alla ville ha, på den tiden var det nämligen design som styrde. Idag tittar jag mer på funktionalitet och hållbarhet än design, och jag kommer därför att lägga fokus på det i mina tips.

1. Bear Varimixer Teddy

Stabil och riktigt stark

Varimixer är enligt mig köksassistenternas "Rolls Royce". Detta är en bordsvariant och en rejäl pjäs som står stadigt på bänken med sin 20 kilos-konstruktion.

Jag använder en modell större på jobbet, men gemensamt för dem båda är deras styrka. Om vi tar degkroken till exempel, den arbetar i en triangel och pressar degen mot kanterna istället för att bara snurra degen runt sin egen axel. Det jag också slås av är hur massiv kroken, vispen och "vingen" är, vilket har en stor inverkan på hur maskinen orkar med tyngre arbeten under längre tid.

Varimixer har ett gediget galler som behöver fällas ner för att maskinen ska kunna startas. När jag studerar utformningen och konstruktionen kan jag inte annat än att känna ett lyckorus i hela kroppen för det exceptionellt genomtänkta utförandet. Har du möjlighet att köpa eller testa den så kommer du nog förstå vad jag menar.

Detta är enligt mig den bästa köksassistenten som går att köpa idag.

Bear Varimixer Teddy
(1)
Bear Varimixer Teddy
11 000 kr

2. Kenwood Limited Elite Chef XL KVL6100S

Bra för större volymer

När det var dags att köpa en ny maskin funderade jag länge på olika varianter men fastnade till slut för Kenwood.

Maskinens största fördel är att den har en riktigt stark motor som orkar knåda stora degar. Delarna är av solitt rostfritt stål och känns rejäla, vilket är positivt när man ska knåda tyngre degar eller vispa större volymer. Utöver degkrok och visp så medföljer även ett stänkskydd och en ”vinge”. Vingen, eller "K-spade" som tillverkaren kallar den, är det perfekta redskapet för att arbeta ingredienser krämigt utan att få in för mycket luft.

Stänkskyddet har ett stort inmatningsrör som gör det smidigt att tillsätta ingredienser under arbetets gång. Vispen är av typen ballong, fast med en tätare konstruktion som arbetar in mer luft. När du ska knåda deg är maskinen väldigt skonsam, vilket är bra för då kan du bearbeta degen länge. Vid högsta växel är denna maskin ett riktigt kraftpaket!

Kenwood Limited Elite Chef XL KVL6100S
Kenwood Limited Elite Chef XL KVL6100S
4 449 kr

3. Ankarsrum Assistent Original AKM6230

Arbetar skonsamt

Ankarsrum Assistent Original kom till marknaden redan 1937 och var då mest tänkt för bakning i större bagerier men kom senare att bli den maskin som gjorde intåg i folkhemmet. Jag har inte ägt en själv men har provat den hos min mormor, där vi bakade mycket bröd och bullar.

Maskinen har en metallbunke på 7 liter och i kombination med den kraftfulla motorn kan du knåda deg på 1,5 liter degvätska utan att den säckar ihop. Designen är tidlös och det som för mig kännetecknar Ankarsrum Original är dess arm som du monterar tillbehören på. Det som också utmärker Ankarsrum från andra maskiner är degrullen, som likt handknådning sträcker ut glutenet och trycker degämnet mot kanterna, vilket ger en skonsam degbearbetning.

Därtill medföljer även en degkrok av det klassiska snittet, en degkniv, degskrapa, ballongvispar och mördegsvispar som bearbetar degen försiktigt för minimal glutenbildning.

Ankarsrum Assistent Original AKM6230
(9)
Ankarsrum Assistent Original AKM6230
6 490 kr

4. Bosch MUM59M55

En riktigt bra allt i ett-maskin

Går du i tankarna att köpa en köksassistent, men vill ha en maskin med fler funktionsområden än bakning är detta den bästa allt-i-ett maskinen. Perfekt för dig som inte vill skaffa en hel maskinpark!

Förutom degkrok och vispar ingår bland annat kannmixer, köttkvarn, citruspress och skärningsskivor för att strimla, riva och skiva grönsaker. Motorn klarar med lätthet av att knåda deg på upp till 1,9 kg och kakdeg på 2,7 kg. Maskinen gör ditt arbete effektivt och de sju växlarna bearbetar degar på ett skonsamt sätt.

Redskapsarmen fälls enkelt upp med hjälp av en spak på sidan av maskinen och är väldigt lätt att rengöra. En annan fördel är att när du stannar maskinen för att fylla på nya ingredienser så stannar vispen eller degkroken automatiskt längst bak, vilket underlättar påfyllningen. Med tanke på vad man får för pengarna är detta en otroligt prisvärd maskin.

Bosch MUM59M55
(3)
Bosch MUM59M55
3 318 kr

5. Electrolux Assistent EKM5540

Två bunkar i olika storlekar

Denna maskin levereras med två bunkar, 4,8 respektive 2,9 liter, så du kan göra både större och mindre satser av din maräng eller sockerkaka.

En annan bra egenskap är att den har LED-belysning som gör att du kan se vad som händer i bunken samtidigt som den arbetar. Det kan låta överflödigt, men tro mig, det underlättar när du ska arbeta degen under längre tid och enkelt vill ha koll på hela processen utan att behöva stanna maskinen.

Tillbehören som medföljer är degkrok, ballongvisp, vinge och ett stänkskydd med ett stort inmatningsrör så att du kan tillsätta ingredienser under arbetets gång. De största fördelarna med Electrolux Assistent är att den står stabilt på bänken och är väldigt stark, den strejkar inte vid tyngre arbeten.

Om jag ska sammanfatta denna maskin med tre ord är det: pålitlig, stark och prisvärd.

Electrolux Assistent EKM5540
Electrolux Assistent EKM5540
3 988 kr
Jonas Hellsén

Jonas Hellsén

  • Topplista
  • 16 mar 2021

En bra köksassistent är den bästa investeringen du kan göra för ditt kök. Självklart är det din budget som styr, men tänk på att det är en kökspryl du förhoppningsvis kommer leva med länge. Du behöver också fundera på vad som är viktigt för just dig. Ska du mest vispa smeter eller ska du mest baka? Kanske vill du kunna ha så många tillbehör som möjligt? Eller är det så att du bara vill ha något snyggt som kan stå framme, som du kommer använda extremt sällan?

För mig kommer funktion och kvalitet allra högst. Den ska bara fungera. Hela tiden. Till allt. Jag vill också ha möjlighet att köpa reservdelar och tillbehör. Tänk igenom ditt val noga, och så hoppas jag att mina åsikter kan vara till hjälp. Bon appétit!

1. Ankarsrum Assistent Original AKM6230

Storleken, kvalitet, degrullen.
Saknar flatblandare

Det här är Kungen av alla assistenter. Det största argumentet är att du slipper en stor motor ovanför blandningsbunken. Du ser rakt ner, och det är lätt att hälla i ingredienser.

Degbunken är på 7 liter. Maskinen har också den unika degrullen som gör att den knådar degen istället för att slita sönder den som många andra maskiner gör. I standardutförande medföljer även en vispbunke på 3,5 liter med dubbelvispar. Det finns också en hel arsenal med tillbehör och alla delar är av lika fantastisk kvalitet. Det jag saknar är dock flatblandaren som finns till alla assistenter med motorn ovanför bunken.

Ankarsrum tillverkas fortfarande i samma fabrik sedan 40-talet. Maskinen monteras även för hand och provkörs innan den packas. Kvalitet och funktion på absoluta toppnivå som kommer med 7 års garanti. En maskin du har hela livet.

Ankarsrum Assistent Original AKM6230
(9)
Ankarsrum Assistent Original AKM6230
6 490 kr

2. Electrolux Assistent Pro

LED-belysning, timer, stor bunke
Svårt att hälla i ingredienser

Den här maskinen är proffsvarianten av Electrolux EKM4300. Maskinen har till skillnad från sin lillebror både timer och större bunke. Bunken höjer och sänker du med en vev, precis som på riktiga proffsmaskiner. Den har också utrustats med en kraftigare motor.

Har man plats i köket, och aningen mer i plånboken så hade jag valt denna maskin framför Electrolux mindre variant. Precis som den mindre maskinen mäter den sig direkt med modellerna från Kitchen Aid. Det betyder också att den dras med samma problem, t.ex. att du behöver två händer för att ta bort visp eller bunke, samt att det kan upplevas krångligt att tillsätta ingredienser då bunken täcks av en stor motor.

En trevlig finess är LED-lampan som lyser ner i blandningsskålen, och i skrivande stund finns det även en köttkvarnstillsats att köpa till maskinen.

Electrolux Assistent Pro
Electrolux Assistent Pro
4 225 kr

3. KitchenAid Artisan 5KSM125

Design, kvalitet.
Dyrare än den behöver vara

Snygg köksklassiker som får jobbet gjort!

Maskinen levereras med en skål på 4,8 l som du vrider fast i botten på maskinen. Man ska inte stirra sig blind på maskinens effekt på blygsamma 300 watt då den arbetar på ett helt annat sätt än övriga rem-drivna maskiner - maskinen klarar gott att knåda en tung deg.

Väljer du en Kitchen Aid så kan du räkna med två saker; du kommer få en kompetent maskin med bra kvalitet, men du kommer få betala en rejäl slant för själva märket. Det finns betydligt billigare maskiner som är precis lika bra. En detalj som inte är i toppklass som resten av maskinen är tyvärr degkroken. Den är helt okej, men för priset kanske jag förväntar mig bättre.

Tilläggas kan att maskinen kommer med 5 års garanti. Maskinen har även en uppsjö med tillbehör som du kan bygga ut den med.

KitchenAid Artisan 5KSM125
(3)
KitchenAid Artisan 5KSM125
4 890 kr

4. Electrolux Assistent EKM4300

Priset, styrkan, två bunkar
Lite skakig, vispen når för högt

Efter att ha gjort sig av med sin klassiker från 1940-talet som blev ett eget märke (Ankarsrum), så beslöt sig Electrolux för att göra en helt ny assistent. Fram tittade denna trevliga maskin!

Maskinen är betydligt bättre än vad den kostar och mäter sig direkt mot Kitchen Aid Artisan 5KSM125. Det betyder också att den dras med samma problem som t.ex. att du behöver två händer för att lyfta motorn, samt att det kan upplevas svårt att tillsätta ingredienser då bunken täcks av en motor. Bunken hamnar också för långt ifrån vispen.

Maskinen är urstark, kanske för stark för sitt eget bästa då det känns som att den är på väg nedför bänken om man belastar den hårt. En trevlig sak är LED-lampan som lyser ner i bunken.

Maskinen levereras med två olika storlekar på skål vilket är bra då många recept kräver flera olika moment i olika skålar.

Electrolux Assistent EKM4300
(3)
Electrolux Assistent EKM4300

5. SMEG SMF01

Designen, formen
Funktionen, ogenomtänkta detaljer

Säga vad man vill om den här, men om du letar efter en snygg assistent så finns det ingen snyggare.

Fantastisk design, man blir lite kär när man tittar på den. Men tyvärr stannar det där. Det enda som är bra är ballongvispen. Flatblandaren är trist och degkroken, herrejösses, den borde aldrig ha tillverkats. Helt oduglig då all deg fastnar i kroken och bara snurrar runt. Hastighetsreglaget är snyggast på marknaden, men en ren funktionell katastrof. Du kommer tappa ner ingredienser i skåran om du inte har nytvättade händer.

Kanske undrar ni varför jag tagit med denna assistent när den inte kan göra en bra deg på ett tillfredsställande sätt? Det är för att den är så pass snygg att den bara måste vara med. Lite som italienska bilar på 60-70-talet - sexiga, snygga, läckra men funktionellt en katastrof. Köksmaskinens Lamborghini Miura.

SMEG SMF01
SMEG SMF01
4 395 kr