Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa matberedaren

20 april 2024

Det har varit mycket stavmixers och blenders den senaste tiden, men nu börjar matberedaren göra sin comeback. Särskilt med en produkt som Wizz Pro från Sage Appliances (plats nr 1 på listan), där den är riktigt säker i sina skivor och utvecklingen i bladen skapar en jämn matlagning som är svår att slå.

I min lista vill jag ta upp flera olika produkter, så att jag täcker in så många behov som möjligt. Men några saker har de fyra matberedarna i listan gemensamt: de håller hög kvalitet, är enkla att använda och gör sitt jobb bra.

1. Sage Appliances Kitchen Wizz Pro

Bäst på allt!

Dyr

Det finns såna matberedare vi har känt till hela våra liv, och så finns det denna. Den här matberedaren går inte att jämföra med någon annan.

Denna skivar likt en mandolin. Du kan bestämma upp till 24 olika storlekar på skivorna. Din ratatouille kommer att vara den vackraste och snabbast gjorda någonsin, tack vare Wizz Pro.

Du får med två stycken bunkar: en på 3,7 liter och en på 1 liter. Det mindre passar perfekt vid mindre kvantiteter eller om du vill använda två bunkar parallellt.

Med denna maskin kan du blanda deg, skära i julienne (tändsticksform), vispa, riva m.m. Alla extra redskap kommer i en fin förvaringslåda, där varje individuell produkt har sin plats - perfekt för en som inte vill att sakerna ska skramla runt i en kökslåda. Kniven är i fyra blad istället för två, vilket ger ett jämnare resultat.

Söker du den absolut bästa matberedaren så har du hittat rätt!


2. Philips Avance Collection HR7778

Massa tillbehör, stark motor, grymma resultat

Ej bra om du inte vill ha många tillbehör eller stor maskin

Philips är välkända när det gäller köksapparater, och givetvis ligger de i framkant.

Deras 7000-serie, som även inkluderar köksmaskiner och airfryers, är deras lite lyxigare variant. Ofta är det en större maskin som tillgodoser en större familj eller ett hushåll med större behov.

En vanlig matberedare har oftast endast ett blad som choppar/hackar livsmedel. Men den här varianten är mycket mer mångsidig. Du får givetvis den vanliga hackkniven, men även en dubbel ballongvisp för vispning, en degkrok för att knåda deg, en automatisk citruspress, en finrivningsskiva, en grovrivningsskiva, ett fint skärverktyg, ett grovt skärverktyg och som om det inte vore nog, även en mixerkanna! En blender alltså!

Dessutom ingår en behållare där du kan förvara alla tillbehör. Här har man verkligen tänkt till och målet är att täcka alla behov i köket.

Vill du ha en ordentlig pjäs i köket med kopiöst många tillbehör, då är Philips matberedare precis vad du behöver.


3. Tefal Ingenio 5 Second Chopper 900ml

Billig, utan el, lättanvänd, smidig

Krävs fysisk ansträngning

Tefals manuella matberedare är en liten favorit hemma hos mig.

När man är utomhus och ska hacka något fort, som en salsa eller liknande, då är denna icke elektriska matberedare perfekt! Det enda du behöver göra är att dra i det gröna handtaget likt på en motorbåt, och efter några drag så är allt klart.

Jag gillar att den är så smidig att ta fram, just för att den inte har någon sladd/motordel. Jag brukar krossa is i min och då tar det ca 4-5 drag för att få riktigt finkross på isen. Jättegott för drinkar eller något läskande!

Priset är kanon och jag har använt min i flera år utan problem. Den går att köra i diskmaskinen, dock föreslår jag att man handdiskar knivarna för att inte göra dem slöa.

Söker du en "matberedare" som är billig, icke-skrymmande och som du kan använda överallt, då är denna perfekt!


4. Bosch MCM3501M

Allt-i-allo-produkt

Tar mycket plats

Vill du ha en allt-i-allo-produkt? Titta hit!

Det är väldigt modernt att ha en blender i hemmet, medan matberedaren knuffats undan. Skillnaden är att en blender är något som har som huvuduppgift att göra något till vätska, därav ofta nämnd som "liquidiser" på amerikanska kanaler.

I detta paket så får du båda två! Dessutom medföljer en hacka för småsaker. Självklart kommer den inte prestera som den absolut bästa blendern eller bästa matberedaren, däremot gör det ett mer än godkänt jobb för hemmakocken.

Utöver det får du massvis med olika skivor, till exempel för ostrivning - superpraktiskt om du ska göra pizza till hela familjen!

Ett bra pris på under tusenlappen och du får väldigt många redskap. Helt klart värt en fundering.


5. Bosch MultiTalent 8 MC812W501

Många tillbehör, stark motor

Alla tillbehör och delar tar mycket plats

Bosch MC812W501 är en matberedare med flera funktioner som är riktigt kraftfull trots sitt låga pris.

Även här får du en tillhörande blender att fästa på. Jag kan intyga att den fungerar jättebra! Blenderbehållaren ligger på 1.5 l vilket är tillräckligt mycket, den klarar även av varma soppor vilket alla faktiskt inte gör.

Den stora bunken (som Bosch själva kallar för XXL-Bunken) klarar av 3.9 liter i volym, men det intressanta är att du kan använda den som en degblandare. Tänk dock på att degen inte ska vara för hårt packad och inte heller ha en vikt över 1500 gram. Då ska det inte vara några problem alls.

Ett prisvärt kap för dig som är sugen på en matberedare och blender i ett!


6. Wilfa MC3B-400S

Billig, liten, enkel att använda

Liten volym

Jag tänkte att jag även tar med en mindre variant av en matberedare. En så kallad minihackare. Wilfas MC3B-400S är av hög kvalité och fungerar riktigt bra för att hacka livsmedel väldigt fort, eller göra härliga röror. Mer eller mindre en smidig matberedare.

Trots att den är rätt liten har den ändå en kraftfull motor och kan hantera olika livsmedel med lätthet. De olika hastighetsinställningarna ger flexibilitet vid matlagningen. En riktigt pålitlig partner när det gäller att hacka, mixa och bearbeta ingredienser.

Rengöring har alltid varit en av mina oroande faktorer när det gäller köksapparater, men Wilfa har tänkt på det också. De avtagbara delarna gör rengöringen till en enkel och snabb uppgift.

Sammanfattningsvis är denna hackare/matberedare en trevlig liten maskin i köket. Söker du en billig och lite mindre matberedare så är jag tvärsäker på att den här kommer att bli rätt för dig!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons