Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa airfryer
  • 21 aug 2023
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom fritöser

Det är extremt inne med airfryers. Visst, i grunden är det "bara" en varmluftsugn, men eftersom den är så liten blir tillagningen också mer koncentrerad och går snabbare. Dessutom sköter en airfryer sig själv så du kan jobba med annat under tiden. Airfryers är även grymt duktiga på att få till den där tillfredsställande brynta smaken. Jag har gjort vitkål, blomkål, kyckling och massa annat i airfryers och man kan verkligen få gröna alternativ att smaka fantastiskt.

Listan innehåller airfryers av olika volymer och prisklasser och jag lyckades faktiskt få med märken som inte var Philips! Alla modeller i listan är bra alternativ beroende på vad du är ute efter.

Det är extremt inne med airfryers. Visst, i grunden är det "bara" en varmluftsugn, men eftersom den är så liten blir tillagningen också mer koncentrerad och går snabbare. Dessutom sköter en airfryer sig själv så du kan jobba med annat under tiden. Airfryers är även grymt duktiga på att få till den där tillfredsställande brynta smaken. Jag har gjort vitkål, blomkål, kyckling och massa annat i airfryers och man kan verkligen få gröna alternativ att smaka fantastiskt.

Listan innehåller airfryers av olika volymer och prisklasser och jag lyckades faktiskt få med märken som inte var Philips! Alla modeller i listan är bra alternativ beroende på vad du är ute efter.

1. COSORI Dual Blaze Airfryer P583S

Högst värme, jämnast värme och bäst resultat!

Dess Crisper Plate har liiite för stora hål i mitten

Cosori Dual Blaze är den bästa airfryern just nu!

Jag har känt till Cosori otroligt länge och nu när de etablerat sig ordentligt i Sverige var jag såklart tvungen att testa deras värsting.

Dual Blaze har en unik egenskap som löser ett av problemen som nästan airfryers har. I stort sett alla airfryers fungerar så att värmen av luft skjuts uppifrån och ned. Dual Blaze fungerar också så, men kommer även med värme nedifrån och upp - likt en ugn. Rent praktiskt betyder det att du aldrig behöver vända på något. Däremot förespråkar jag fortfarande att vända då och då, eftersom den kraftigaste värmen kommer uppifrån.

Cosori Dual Blaze ger ett lyxigt intryck och har en snygg meny med fin lutning. Det finns även flera grymma tillbehör att köpa till och alla fungerar riktigt bra.

Det allra coolaste är dock att den går upp till 205 grader vilket jag aldrig stött på förut. Tack vare det får man det där extra när det gäller krispighet.

Storleken på 6,4 liter märks inte av heller i jämförelse med konkurrenter. Ju större airfryern är, desto starkare effekt kräver den nämligen, framförallt om man tillagar mindre mängd mat i en större korg. Men inget problem för Dual Blaze, alltså.

Söker du den absolut bästa airfryern på marknaden för tillfället så tycker jag att du ska välja Cosori Dual Blaze!


2. Philips Premium Airfryer XXL HD9867

Störst volym, snyggast, smart

Dyrast på listan

Premium Airfryer XXL HD9867 är Philips premiumprodukt. De snygga koppardetaljerna tar designen för airfryers till en ny nivå.

Med en volym på 7.3 liter är detta, tillsammans med tredjeplatsen, den största airfryern på listan. Därav krävs också en starkare effekt vilket HD9867 erbjuder. Det ökade luftflödet märks framförallt när du kör mindre mängd mat i en större korg, då kan du öka krispet ännu mer. Detta gör att du kan få riktigt härliga pommes (men det kan du såklart få med alla maskiner).

Alla programmen är extremt enkla att förstå och maskinen ändrar automatiskt tid, så du behöver inte göra någon manuell handpåläggning.

I och med priset blir ju det en större investering, men om du vill ha en riktigt stor airfryer som sköter hela jobbet själv är detta det bästa alternativet.


3. Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5L

Liten, enkel, diskmaskinssäker

Lite plastik, inte för dig som vill ha en stor airfryer

Efter att grundligt ha testat den här lilla maskinen så tycker jag verkligen att den hör hemma på listan.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer hamnar på listan som airfryern med lägst volym med sina 3,5 l. Det kan såklart vara en nackdel men i och med deras system med två våningar så är det inte ett stort problem. Dessutom kan det lika gärna vara en fördel för den som inte behöver mer än så.

De två våningarna består av ett grillgaller och en perforerad ugnsform vilket ger dig möjligheten att dubblera ytan att airfrya på.

Xiaomi har dessutom en tillhörande app där du kan göra enkla saker som att starta, stänga av samt följa enkla recept som medföljer.

Det allra bästa enligt mig är att alla lösa delar går att diska i diskmaskinen. Se bara till att det inte är slipmedel i ditt maskindiskmedel för då kan non stick-ytan slipas bort.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer är en perfekt airfryer för ett hushåll på två!


4. Severin FR 2445 XXL 5L

Bra pris för bra produkt, , snygg, snabb, stor volym

Något mindre användarvändlig än Philips

Severin FR 2445 XXL är en prisvärd och stor airfryer.

Philips har verkligen tagit över marknaden när det kommer till airfryers, men det finns fler och fler alternativ som försöker slå sig in. I detta fall tycker jag att Severins airfryer är ett svinbra alternativ till ett förmånligt pris.

Airfryern från Severin är i stort sett en form på 35 cm åt alla håll med en volym på 5 liter, vilket gör den rätt stor och tillgodoser nästan alla behov. Det får faktiskt plats en hel kyckling i den!

Den keramiska beläggningen på frityrkorgen är ytterst ovanlig, men något jag verkligen tycker om. Maten släpper väldigt fort och passar dig som ogillar teflonbeläggning.

Maskinen är väldigt snabb på att tillaga mat, men jag föredrar att alltid köra lite extra för att skapa krisp. När det blir en brynt yta kommer de största smakerna fram.

Allt detta för ca tusenlappen, otroligt prisvärt!


5. Philips Premium Airfryer XXL HD9650

Stor volym, billigare än premium

Dyr, inga smarta sensorer

Philips Avance Collection är för dig som inte behöver det allra värsta men vill ha en bra, stabil (och stor) airfryer.

Denna är lika stor som premiumvarianten - den har alltså en volym på hela 7,3 liter. Ibland kan det stå 1,4 liter på butikernas hemsidor, men det de egentligen menar är 1,4 kg. Den kan alltså tillaga mat på 1,4 kg men har en volym på 7,3 liter. Det må låta lite krångligt, men det är bra att både ha koll på hur stor korgen är och hur mycket maten kan väga.

Så vad är skillnaden mellan Philips Premium och Philips Avance? Koppardetaljerna kan väl omöjligt vara värda 1000 kr? Självklart är det mer än så. Denna variant har nämligen inga smarta sensorer. Den kan alltså inte automatiskt justera saker som temperatur och tid.

Däremot fungerar den minst lika bra om du själv lär dig känna till temperaturerna, på så vis kan du också spara en tusing!


6. Philips Essential Airfryer HD9252/90

Bra pris, Philips user interface

Liten (kan också vara ett plus)

HD9252/90 4,1L är till alternativ från Philips med mindre volym - men också till mindre peng.

Jag känner många som vill att deras airfryer ska vara just en Philips, och då kanske inte Severins alternativ är så tilltalande. Man kanske gillar Philips user interface (alltså gränssnitt, användarvänlighet), vilket också är det jag uppskattar allra mest med Philips airfryers.

Detta är ett billigt alternativ runt tusenlappen, med en volym på 4.1 liter. Den är alltså minst av alla på listan, vilket kan vara både en nackdel och en fördel.

Om du exempelvis redan har en XXL och gillar den, men vill ha något mer kompakt till sommarstugan är detta ett bra val. Eller till ett singelhushåll. Den är mindre men fungerar i övrigt precis likadant som de större varianterna från Philips.

Precis som de andra Philips-maskinerna har den flera förinställda program som gör matlagningen väldigt enkel. Programmen ger dig ett hum om hur länge och vid vilken temperatur olika saker tillagas, men kom ihåg att smaken är subjektiv och att du kan sätta din egna prägel på slutet!

Detta är en maskin som passar alldeles utmärkt som en instegs-airfryer, kanske för ett mindre hushåll eller en student.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer