Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa grillkolet

6 maj 2024

Vad är skillnaden på grillkol och briketter, och hur ska man välja? Generellt sett brukar jag säga att grillkol blir varmt som tusan och brinner kortare tid. Briketter brinner länge, men blir inte lika varma. Det är en bra tumregel men inte alltid sant. Det finns t.ex. briketter som blir sjukt varma och brinner kort tid, men dessa vill man undvika. Och om man använder grillkol i en kamadogrill (keramisk grill) så kan man grilla med låg temp under lång tid.

Sammanfattningsvis så beror det alltså på vad du ska tillaga, och hur. Har du exempelvis en klotgrill och vill grilla "low n slow" BBQ så väljer du briketter. Vill du grilla en schysst ryggbiff "hot n fast" så väljer du grillkol. Använder du en kamado så väljer du grillkol.

I den här listan hittar du mina favoriter. Nu kör vi!

1. Kamado Joe Grillkol 9kg

Stora fina bitar, brinner länge

Passar ej low n slow i klotgrill

Det här grillkolet är min absoluta favorit!

Kamado Joe gör som bekant keramiska röda grillar. De gör också sitt egna grillkol där de tar tillverkningen på största allvar, till skillnad från många andra som bara säljer grillkol med sitt namn på.

Man tillverkar detta grillkol på old school-vis, i gamla murade kolhus. Grillkolet görs av fyra olika sorters lövträd som man har valt ut för att det är riktigt hårt trä. Hårdare trä ger i förlängningen en längre brinntid och har du en keramisk grill pratar vi mååånga timmar. Träet ger även en renare rök.

Bitarna är stora och fina och riskerar inte att ramla genom gallret.

Ett grillkol tillverkat med passion och omsorg!


2. Kamado SUMO Marabú BBQ Charcoal 9kg

Stora bitar, bra för miljön

Passar ej low n slow i klotgrill

På andra plats hittar vi ett grillkol från Kamado Sumo!

Kamado Sumo tillverkar keramiska grillar och har snabbt blivit populära. Grillarna är av bra kvalitet och det gäller även detta grillkol, som är lite extra lämpligt för just keramiska grillar.

Det som är lite speciellt med det här grillkolet är att det tillverkas i Kuba och består av buske, nämligen grenar och stammar från Marabù-busken. Bitarna är ganska stora men med tydlig form av just grenar och stammar. Just den här träsorten (eller ja, busksorten) har hög densitet vilket gör att du får många härliga timmar på grillen :)

Marabú-busken är dessutom en invasiv art, och genom att avverka den skyddar man den lokala miljön.


3. Weber Briketter 8kg

Allround, klarar det mesta

Passar ej för grillning över 300 °C

När det kommer till briketter så är dessa från Weber mina favoriter! Dom är riktigt allround och fungerar till det mesta.

Webers briketter innehåller bara förkolnat trä, stärkelse och vatten. Detta pressas sedan ihop med 50 tons tryck till en kuddform för att dom ska hålla ihop bra.

Jag brukar hälla briketterna i en skorstenständare och tända på med en tändkub innan jag börjar förbereda råvarorna. 20 minuter senare har man perfekt glöd.

För att få låg temp (ca 110 °C) använder jag mig av "snake"-metoden där man radar upp briketterna i grillen. För högre temperaturer kör jag bara full skorsten!

Det spelar ingen roll vad du har för grill eller vad du vill grilla, dessa klarar nästan allt då dom brinner under lång tid och med jämn glöd.


4. Weber Premium Lumpwood Charcoal 10kg

Hög temperatur!

Passar ej low n slow

Webers premium-träkol! Det här är ett riktigt raketbränsle.

När jag var med i hamburger-SM 2020 grillade jag smashburger på en stekplatta och använde dessa. Dom blir riktigt, riktigt heta när dom når full glöd!

Dessa passar perfekt när du vill köra lite hot n fast-grillning, som t.ex. entrecôte, oxfilé eller andra köttdetaljer som bara ska få en riktigt bra yta! Även för pizza är detta ett kanonval.

Träkolet tillverkas i Europa av bok, avenbok, björk och ekträ. Vid en temp på 180 °C kan det brinna 1,5 timme. Oftast kör man varmare än så, då blir såklart brinntiden lite kortare men det är fortfarande riktigt bra!

Perfekt för dig som gillar hot n fast!


5. SeaSea Briketter 1,4kg Barbecoco

SeaSea Briketter 1,4kg Barbecoco
Dogger

249 kr

SeaSea

249 kr

Westberg Marin

249 kr

Miljövänlig & lätt-tänd

Tar ej åt sig tändvätska. men det är också en bra sak!

Barbecoco grillbriketter är tillverkade av kokosnötskal som är hårt pressade, och är ett miljövänligt alternativ för grillning.

Grillbriketterna är ett utmärkt val för miljömedvetna grillentusiaster som gillar bra med värme .

De antänds bäst utan tändvätska och istället med en bra stormtändare (undvik också stomvindar). Briketten tänds på direkt med tändaren och inom 20 sekunder är den i lågor och redo för grillning på bara 5 minuter.

När briketten brinner så behöver man bara placera den i mitten av grillen och lägga till önskat antal briketter (Så justerar man grilltemp bäst, inte med spjäll). Efter ca 5 minuter är alla briketter grå och redo för grillning. Superenkelt!

Efteråt är det bara kompostera askan då kokosnötter är relativt ofarliga - så länge man inte får dom i huvudet alltså :)


Jag är en grill- och hamburgernörd av högsta rang! Har tidigare arbetat med kurser inom grillning och rökning samt med produktdemonstration av grillar. Har en förkärlek för "smashburgers" sedan många år. Jag röker och grillar både "direkt" och "indirekt", samt kallröker. Brinner lite extra för kolgrill och low n slow BBQ, men använder alla tekniker inklusive gasolgrill. Tävlar i Hamburger-SM, 2020 kom jag på 2:a plats i People's choice! Vid ett tillfälle ägde jag så mycket som 12 grillar samtidigt, har nu minskat parken men ökat grillytorna :) Kika in på min tiktok "Grillaochchilla".

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons