Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa gasolgrillen

Peter Igelhammar

Peter Igelhammar

  • Topplista
  • 15 mar 2021

Fördelarna med en gasolgrill är många. Du kan grilla året runt utan att röka ner hela grannskapet i värsta fotbollshuliganstil. Med elektrisk tändning så tänder du gasolgrillen på nolltid med ett enda knapptryck, och styr värmen med ett enkelt vred. Slut på väntetid, att stå och grisa med tändvätska och städa ut gammalt grillkol efter förra grillfesten. Experter har dessutom visat att smakmässigt är det ingen skillnad mellan kol- eller gasolgrillar. Gasolgrillar används både av proffs och glada nybörjare. Kontroll över värmen är nyckelord här. Möjligheterna för finlir är oändliga och du kan bestämma precis hur din köttbit ska tillagas.

Det finns gasolgrillar i olika storlekar och utföranden och du kan välja på grillar med en eller flera brännare beroende på ändamål och budget. Flera modeller har möjlighet för snurrande spett (rotisseri), sidobrännare (för att t.ex. koka potatis), searstation och dessutom kan man förvara sina tillbehör i skåpet och på krokar. De mindre grillarna klarar sig med små bärbara halvkilos-gasflaskor, men det finns även kit för att köra dem hemma med större vanliga flaskor. Jag har ofta en liten gasolgrill med mig på utflykter. För att köra igång en kolgrill på annan plats och släpa med tändrör, grillkol, tändvätska, tänger m.m. gör att jobbet känns tungt. Bättre då med en liten gasolgrill, där du har lagt stekspaden invändigt. Tryck på en knapp, och hamburgarna är snart igång. Smidigt och proffsigt.

1. Weber Genesis II EP-335 GBS

Flexibel, stora ytor, kokplatta,GBS
Dyr, otymplig

En lagom stor grill, som värms upp kvickt tack vare dubbla lock med extra allt.

Denna grill räcker väl till för en familj, och med hyllorna uppe klarar den enkelt grillfesten med bästa vännerna. Den har GBS-system med många tillbehör: grytor, våffeljärn, panpizza, you name it - Weber har det!

Searstation ger en boost på vald del, t.ex. kan man intensifiera värmen på tournedos och få perfekta ränder. Du får också gourmet BBQ system-grillgaller, kraftfulla brännare och sidobrännare.

Grillen är enkel att städa och diska. Lyft bara ut plåtformen och byt till ny eller diska den befintliga. Gallren borstas rena nästa gång du kör igång grillen. De snygga luckorna döljer hyllplanen i undre sektionen, här inne kan man placera sina tillbehör skyddat från väder och vind.

Genesis II EP-335 är utrustad med de funktioner du behöver för att kunna bjuda på storslagna grillmiddagar, uppbackat av en 10-årsgaranti på alla delar av grillen. Den bästa gasolgrillen enligt mig!

Weber Genesis II EP-335 GBS
(2)
Weber Genesis II EP-335 GBS
14 399 kr

2. Weber Genesis II E-310 GBS

Ytor, GBS, lättjobbad
Saknar sidobrännare och searstation

Genesis betyder på Weberspråk dubbla lock, vilket resulterar i bättre isolering och att grillen snabbare kommer upp i temp.

Detta är en nertrimmad och enklare variant av 335:an, men den erbjuder lika stor grillyta och glädje. Dock saknas sidobrännare och searstation. Man ser även att den saknar luckorna. Men hela paketet är också till två tredjedelar av kostnaden, och maten smakar i slutändan exakt likadant.

Här får du ett GBS-system med många tillbehör. Alla tillbehör inom Webers sortiment passar. Grillen är väldigt lättstädad. I botten sitter en liten aluminiumform av engångstyp som du kan diska eller byta ut. Gallren borstas rena nästa gång du kör igång grillen på högsta värme.

Hela paketet backas upp med en 10-årig garanti. Tjusigt jobbat Weber! Detta för att flera delar är i rostfritt stål.

En bra gasolgrill och mest familjegrill för pengarna.

Weber Genesis II E-310 GBS
(8)
Weber Genesis II E-310 GBS
9 799 kr

3. Napoleon TravelQ PRO285-X

2 brännare, termometer
Vagnen är lång ihopfälld

Resegrillen som duger även hemma. Här i kit med en vagn som smidigt fälls ihop och blir en dragbar historia. Vill man ha med den i bagaget på bilen är det bara att lämna vagnen hemma.

Lyxigt utrustad med två brännare, vilket ger möjlighet till två olika värmezoner. Tjockt gjutet lock med inbyggd termometer och generösa garantier borgar för hög kvalitet. Kommer färdig med gjutjärnsgaller, som ger snygga grillränder på det som bränns på.

Napoleon har smart nog gjort en fettuppsamlingsskål på grillen, så den blir enkel att rengöra.

Här är grillen som täcker fredagsgrillningen, och dessutom har plats för en kall dricka på ett av sidoborden. Var är isen?!

Napoleon TravelQ PRO285-X
Napoleon TravelQ PRO285-X
4 989 kr

4. Weber Q 1200

Enkel att ha med och använda
I minsta laget för familjen hemma

Den smarta, portabla grillen. Sidoborden med plats för kött, grönsaker etc. fälls enkelt in när det är färdiggrillat.

Locket är gjutet av aluminum och har inbyggd termometer i locket samt tvådelat galler. Ena halvan av gallret går att ersätta t.ex. med ett stekbord. Eftersom det är Weber vi pratar om finns det såklart en massa tillbehör att köpa till, bland annat en benställning som gör att grillen kommer upp i bra arbetshöjd.

Denna grill är en trevlig resekamrat som inte är tung att bära. Den passar också utmärkt på ett litet balkongbord. Den fungerar utmärkt för de som inte grillar så ofta, eller inte behöver eller har plats för en stor grill.

Nu har Weber tyvärr bestämt att den ska bara finnas i svart, men letar man så finns fortfarande ett antal olika roliga färger kvar ute på marknaden, om man vill ha en liten färgklick att grilla med.

Har du packat salladen och flintasteken?

Weber Q 1200
(3)
Weber Q 1200
2 890 kr

5. Weber Go Anywhere Gas

Storleken och formen
Saknar termometer & bord, ranglig

Denna lilla grillen har mer kraft än du tror. Den är perfekt i storlek, smidig att bära och ger bra med värme. Dock är den lite kladdig att rengöra från smält fett invändigt.

Modellen har funnits länge, och det är av en anledning. Den är en riktig favorit för många grillare och tack vare formen och storleken räcker den till för de flesta.

Lock och chassit i emaljerad plåt gör den känsligare för kallare väder, man får elda på rejält då, men i gengäld svalnar den kvickare efter användning. När den grillade korven är uppäten är grillen lagom sval för att packa ner igen.

Q1200 är den närmsta konkurrenten, men Q1200:s svagt ovala form gör den svårare att packa med. Denna grills rektangulära form gör att den enkelt packas med i bagaget. Den totala grillytan är dessutom nästan samma, fast här för halva priset.

För den äventyrslystne som prioriterar plats och enkelhet. Jag har en, har du?

Weber Go Anywhere Gas
(6)
Weber Go Anywhere Gas
1 795 kr