Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa grilltändaren

28 februari 2024

Jag (eller vi alla) minns nog doften av tändvätska, flintasteken som lades på grillen och hur man först när man ätit upp (det lilla kött som fanns kvar på biten) insåg att NU är glöden perfekt! Och vilken känsla det var att redan från doften av tändvätska veta att grannen ett kvarter bort skulle grilla.

Men nu står vi här, 2024! Tändvätska är lika ute och dött som min gamla gula Walkman freestyle, och tur är väl det med tanke på alla gifter tändvätska innehåller. Idag finns det så mycket ny, rolig och miljövänlig teknik som dessutom startar grillen snabbare och säkrare. Här listar jag mina favoriter bland grilltändare just nu! I denna lista lägger jag fokus på tändare som tänder grillen snabbt.

1. Weber Rapidfire Chimney Starter

Jämn och fin glöd

Tar 15 minuter

Den här jag använt i många, många år. Du fyller helt enkelt upp skorstenen till toppen med briketter (om du vill ha det riktigt varmt), sedan ställer du den på nedre brikettgallret i din grill. Det är viktigt att ställa den just på det nedre gallret, för det övre tål inte värmen.

Sedan tänder du under skorstenen, här får du massa möjligheter och val! Tidningspapper, reklam, hushållspapper med lite matolja på. Det finns också färdiga miljövänliga tändkuber.

Det tar ca 10-15 min att få en bra glöd, vilket du ser när det blivit aska på ovansidan av de översta briketterna. Jag brukar tända skorstenen först och sedan gå in och fixa med köttet. När skorstenen är redo häller du helt enkelt ner briketterna i grillen.

Skorstenständaren är för dig som inte har bråttom och vill ha perfekt glöd!


2. Looft Air Lighter 2

Otrolig hastighet och värme

Kräver eluttag

Looft Air Lighter 2 är här!

Detta är uppföljaren till Looft Lighter, och precis som sin föregångare har den en sladd. Den här fantastiska grilltändaren befinner sig i prisklassen mellan Looft Air Lighter 1 och Looft Air X.

Den uppgraderade versionen, med sina 1800W, blir 93°C varmare än sin föregångare och når nu hela 760°C på bara några sek.

Fläktmotorn är nu 30% starkare, och med det nya läget "Burn/Hyperboost" får du grillkolet igång ännu snabbare. Jag såg glöden redan efter 25 sekunder!

En annan nyhet är att istället för att hålla inne knappen i 60 sekunder vid start så startar Looft Lighter 2 med en enda knapptryckning, och sedan sköter den resten själv.

När glöden är tänd, kan du enkelt växla från "Burnmode" till "Airmode" för att justera luftflödet och få den grillglöd du önskar, beroende på vad du ska grilla.

På botten finns en silikonring för enkel upphängning av produkten, och på baksidan finns något som är ännu mer magiskt än Joe Labero - varje grillentusiasts dröm - en kapsylöppnare! Perfekt om du hamnar i en nödsituation med torr hals, till exempel 😄


3. Sievert Handyjet 228201 Gasbrännare

Kan rädda din grillyta

Tar längre tid

Men vad är detta, är det ens ett grilltillbehör? Nej! Fungerar det bra? JA!

Sivert Handyjet med Piezotändning är en gasbrännare med bra tryck som hjälper dig att tända din grill. Du skruvar lätt på handtaget, bygger en "pyramid" av grillkol/briketter i din grill och riktar sedan lågan konstant mot botten en stund. Glöden kommer efter 15-20 min vandra uppåt för att lämna ett slutresultat med jämn och fin glöd.

Fördelen med en gasbrännare är att om du skulle råkat missa att få lite grillyta någonstans, ja då vet du vad du ska göra 😁 Även perfekt till att bränna yta på någon smarrig efterrätt!

Sievert Handyjet gasolbrännare är för dig som vill tända med eld och gillar att kunna snygga till grillytorna efteråt.


4. Looft Lighter X

Batteridriven, portabel, effektiv

Behöver laddas

Herren på täppan! Om Darth Vader hade haft grillning som hobby hade han definitivt använt den här coola, snyggt designade grilltändaren från Looft.

Looft Lighter X är en elektrisk grilltändare som fungerar som en trimmad varmluftspistol med fläkt! På bara 60 sekunder tänder denna sladdlösa, batteridrivna grilltändaren din grill.

Faktum är att den drar ända upp i 650 °C så vill du tända veden i braskaminen eller ta med den till skogsutflykten går det också alldeles utmärkt. Den är otroligt portabel och om man köper till fodralet X-case så fraktar man den dessutom snyggt och säkert.

På en laddning kan du tända upp din grill cirka tio gånger.

Det här är grilltändaren för dig som vill ha det bästa på marknaden!


5. Looft Lighter I

Snabb, prisvärd, behöver ej laddas

Kräver sladd

En till tändare från Looft? Ja, det är svårt att förneka att dom är överlägsna - dom var dessutom först på marknaden med denna typen av tändare.

Looft Lighter I heter den här modellen, som är originalet. Den kräver förvisso sladd, men tänder ändå lätt upp din grill oavsett vilket bränsle du vill grilla med: kol, briketter eller ved. Stoppa bara i kontakten och börja blåsa så har du glöd på löjliga 60 sekunder!

Tändaren är även utrustad med clips för att smidigt kunna hänga upp den när du inte använder den. Denna funktion besitter dessutom en hemlig superkraft! Det går nämligen utmärkt att öppna en kall dryck med kapsyl med detta clip - om du skulle "råka" ha en sådan vid grillen 😉

Looft Lighter I är en prisvärd grilltändare för dig som vill starta grillen snabbt där hemma!


Jag är en grill- och hamburgernörd av högsta rang! Har tidigare arbetat med kurser inom grillning och rökning samt med produktdemonstration av grillar. Har en förkärlek för "smashburgers" sedan många år. Jag röker och grillar både "direkt" och "indirekt", samt kallröker. Brinner lite extra för kolgrill och low n slow BBQ, men använder alla tekniker inklusive gasolgrill. Tävlar i Hamburger-SM, 2020 kom jag på 2:a plats i People's choice! Vid ett tillfälle ägde jag så mycket som 12 grillar samtidigt, har nu minskat parken men ökat grillytorna :) Kika in på min tiktok "Grillaochchilla".

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons