Prisjakt
HemPrisjakts experterGlassmaskinerTopplista - Bästa glassmaskinen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa glassmaskinen

23 februari 2024

Vi alla älskar glass och ibland så räcker inte det som finns i butiken. Likt allt annat så är ju hemmagjort lika gott som det är charmigt. Fördelen med att göra hemmagjord glass är att du får välja smak och mängden av en smak. Personligen älskar jag pistageglass och då vill jag ha jättemycket pistagenötter! Det kan också finnas problem med färdigköpt glass när det kommer till intolerans och allergi - och om du gör din egen glass har du ju koll på exakt vad som är i den.

I denna lista kommer jag att tipsa om vältestade, prisvärda glassmaskiner av god kvalitet. Jag listar både glassmaskiner med och utan kompressor. Om du inte har en kompressor till din glassmaskin så måste maskinens skål frysas in i cirka ett dygn för att fungera, medan en med kompressor kyler ned sig själv - en fördel som kostar lite extra. Min lista utgår från vad jag personligen ser som mest lämpligt i pris och kvalité.

1. Wilfa ICMS-C15

Ett riktigt kvalitetsbygge

Inget

Av alla maskiner så är Wilfa ICMS-C15 är helt klart bäst! Det beror på flera saker, men främst såklart för att den levererar glass av hög kvalitet till ett bra pris.

Denna glassmaskin har en kompressor och fördelarna med det är att maskinen förstår vilken temperatur som är den mest perfekta. Den kan också hålla en korrekt temperatur under hela tillagningen, medan en glassmaskin utan kompressor har en iskall skål som stagnerar i temperatur. När glassen håller sig kall under hela tillagningen så blir iskristallerna mindre, vilket resulterar i en mer krämig, len glass.

Maskinens glasskål är otroligt smidig att rengöra och skopa glass ur, den är helt uttagbar från maskinen och extremt enkel att använda.

Vill du ha en glassmaskin du inte behöver planera inför att använda? Då är denna helt klart bäst, i både pris och prestanda.


2. Krups Perfect Mix GVS2

Billig, gör ett riktigt bra jobb

Ej kompressor

Detta är den absolut bästa glassmaskinen jag testat i denna prisklass.

Den är otroligt enkel att använda och iskristallerna blir rätt små om man jämför med andra i glassmaskiner i samma priskategori.

Denna glassmaskin har ingen kompressor, istället använder man en bunke som ställs in i frysen i minst ett dygn före användning. Då är det själva bunkens kyla och rotationen av maskinen som skapar en fin och krämig konsistens på glassen.

Det jag gillar med maskinen utöver priset är att alla delar är otroligt lätta att rengöra, maskinen är straight forward och man förstår enkelt vad man ska göra. Allt är egentligen smådelar och en bunke, vilket betyder att den inte tar mycket plats om du har bunken i frysen. Kom ihåg att du kan förvara något i bunken när den inte används till glasstillverkning!

Perfekt köp för den som vill testa göra glass!


3. Wilfa ICM1S-250

Stor volym på 2.5 liter!

Dyr

Det finns flera glassmaskiner i denna prisklass. Men för ca 4000 kr så tycker jag att den ska slå Wilfa ICMS-C15 (på förstaplatsen) med STOR marginal om den levererar samma volym glass. Det tycker jag inte riktigt någon maskin gör.

Det här är istället storebror till Wilfan. För dubbla priset får du nästan dubbla mängden glass helt enkelt (från 1.5 l till 2.5 l). Det är en fördel om man vill göra glass med stora bitar i, då är det mycket lättare att få en bra konsistens när volymen är större.

Denna maskin är inte exakt likadan som lillebror, men nästan. Förutom den större volymen har den även tre olika lägen: det vanliga glassläget, omrörning samt nedkylning.

Jag har god erfarenhet av varumärket Wilfa, de har lång garanti på sina produkter och håller en bra prisvärdhet. Alla deras produkter känns som att de är bekostade och genomtänkta, likaså denna maskin.

Om det låter bra med en större maskin så tror jag att denna skulle sitta fint i ditt kök!


4. Cuisinart ICE-40

Två sorters glass samtidigt!

Relativt dyr, ej kompressor

Cuisinarts dyrare köksprodukter tycker jag personligen inte är tillräckligt prisvärda, med deras budgetmodeller har jag haft bra erfarenhet av - såsom denna!

ICE-40 har två stycken skålar som du kan göra glass på. Så antingen gör du dubbelsats av en smak eller två olika smaker, vilket i min mening är perfekt för en familj eller två personer som har helt olika smak.

Detta är precis som Krupsmaskinen en glassmaskin utan kompressor. Glasskålarna behöver alltså stå i frysen (bägge två om du vill använda båda) innan du använder dem. Det kan ta en del plats, men jag förvarar alltid något i min skål så för mig kvittar det faktiskt.

Den har rätt så många delar och maskinen är ganska stor, men i sin helhet är den ändå enkel att rengöra. De flesta delarna går också att köra i diskmaskin.

Superbra för den som vill kunna göra två olika varianter av glass på samma gång. En unik produkt!


5. Sage Appliances Smart Scoop

Fina inställningar

Dyr

Söker du en mer high-end-maskin så föreslår jag Sage Smart Scoop. Den har väldigt många smarta funktioner som även kan vara lämpliga för dig som gillar att skapa mixologi-baserade cocktails.

Det jag gillar bäst med den här är alla smarta färdiga inställningar. Totalt blir det 12 stycken! Några exempel är gelato, sorbet och frozen yoghurt - eller varför inte helt vanlig glass, färdig på en timme? Jag måste även tillägga att du naturligtvis kan styra hela processen själv också, ifall du föredrar det.

Den har även en sylvass funktion som kallas pre-cool. Den innebär att maskinen kyls ned till -30 grader innan den kommer i kontakt med glassmeten, vilket resulterar i en mer jämn glasskonsistens. Utöver detta så kan glassen bevara sin konsistens upp till 3 timmar när den är färdig.

Vill du ligga på topp så är detta ett klockrent alternativ!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer