Prisjakt
HemPrisjakts experterFritöserTopplista - Bästa fritösen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa fritösen

23 februari 2024

Vi älskar alla friterad mat och köper det hellre än att göra det hemma. Troligen för att vi inte äger en fritös. Att fritera i olja i kastrullen ger inte samma resultat då det inte blir lika jämn temperatur om den inte är lämpad för detta. Du måste dessutom ha en termometer för att få till perfekt krispighet. Allt detta går såklart, men blir ofta bortvalt till förmån för hämtmaten.

Om vi införskaffar en egen fritös kan vi både spara pengar och fritera precis vad vi vill. Här har jag listat olika fritöser som bör tillgodose varje behov på ett eller annat sätt. Om du vill undvika användandet av olja och därför hellre skaffa en airfryer så har jag även en lista för det.

1. Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 3,5L

Bra pris, bra funktioner, filtrering av olja, timer

Den blåa färgen på oljebehållaren sticker ut

Detta är allt jag vill ha i en fritös. Detta är mer eller mindre en uppgraderad variant av Tefal Easy Pro.

Likt Easy så har denna fritös det där smarta taket av glas, så du lätt kan se hur din mat friteras - utan risk för stänk. Den har också en digital timer, vilket var något jag saknade hos Easy-varianten.

Nu kommer vi till det absolut smartaste. Den blå delen du ser nedtill på fritösen är en behållare för olja. Maskinen kan filtrera oljan innan den rinner ner i behållaren, så alla partiklar försvinner. Detta är jättebra för att slippa slänga oljan (vilket man inte ska göra) eller återanvända den med partiklar som varken smakar gott eller är särskilt hygieniska.

Söker du den mest kompletta fritösen behöver du inte betala mer än såhär. Bästa valet på marknaden!


2. Tefal Easy Pro FR3330 3L

Billig, glastak, stänkskydd, snabbuppvärmd

Ingen timer

När jag tänker mig en enkel och stabil fritös så är nog Tefal Easy Pro det jag ser framför mig. Det skulle inte förvåna mig om ni känner igen den.

Den är väldigt lätt att använda och tillverkaren har verkligen tänkt på allt - förutom en sak. Det är egentligen inte hela världen, men för den som vill att fritösen ska kunna stänga av sig själv så kan avsaknaden av timer vara en dealbreaker.

Utöver det finns egentligen ingenting att klaga på. Fritösen levererar jämn temperatur, vilket ger i krispiga och härliga resultat. En häftig detalj är att den har ett stänkskydd med ett litet tittfönster, helt genialiskt om du frågar mig!

När det kommer till underhåll så är det enkelt, den går dessutom att demontera litegrann för lättare hantering.


3. Wilfa DFR-1600S 2,4L

Kan köras i diskmaskin, lätt att rengöra, luktfilter

Ingen timer, lite mindre behållare

Vad vore en topplista med köksprodukter utan Wilfa?

Som vanligt med Wilfa får du här en väldigt pålitlig produkt. Behållaren är något mindre än hos fritöserna från Tefal, men precis som de andra har den ett lock med stänkskydd och ett glas du kan se igenom.

Många ogillar lukten som uppkommer vid fritösanvändande, men då har Wilfan en fin funktion med ett utbytbart luktfilter som får bort det mesta. Likt de flesta fritöser har denna överhettningsskydd så att den automatiskt stänger av sig.

En annan schysst detalj är att grytan som du friterar i är avtagbar, vilket betyder att den lätt kan diskas. Dessutom går den att köra i diskmaskin!

En trevlig maskin med hela fem års garanti, från en tillverkare som alltid gör ett gott intryck.


4. Tristar FR-6937 6L

Dubbelfritering, billig!

Inga extra finesser

Ska du fritera två produkter som måste tillagas i olika temperaturer så är en dubbelfritös perfekt! Eller låt oss säga att du vill göra falafel med pommes, då tar inte heller pommesen smak från falafeln om du kör dem i olika behållare.

Till skillnad från de andra fritöserna i listan så har kanske den här inte samma känsla av nytänk i form av oljefiltrering, luktfilter eller lock du kan se igenom. Däremot får du en bra och stabil dubbelfritös för under tusenlappen! Och den har faktiskt en riktigt bra kabelgömma på baksidan.

Söker du en enkel fritös som också är en arbetshäst och kan multi-taska så är detta ett kanonalternativ!


5. Garcima Frityrkastrull med frityrkorg 28cm 3,7L

Billig, kräver ingen el, gedigen kvalitet!

Ej självgående då den ej är elektronisk

Detta kanske kommer som en överraskning då denna fritös, eller snarare frityrkastrull, inte är elektronisk. Jag satt och klurade lite innan jag valde att ta med den här pjäsen, men jag kände att vissa kanske behöver en variant som inte kräver eluttag.

Visst går det att fritera i andra typer av kastruller, men då är det viktigt att ha en tjockbottnad sådan. Här får du allting komplett för ett väldigt lågt pris.

Kastrullen är av emaljerad kolstål, vilket liknar emaljerat gjutjärn. Den medföljande frityrkorgen passar såklart perfekt in i kastrullen.

Med 28 cm i diameter och kapacitet på 3.7 liter kan du tillaga stora mängder mat åt gången, vilket sparar tid och energi. Materialen upplever jag som gedigna och av hög kvalitet, vilket ger en pålitlig och hållbar produkt. Handtaget är utformat för att minska risken för olyckor.

Vill du kunna fritera på spisen, över levande eld, eller varför inte på grillen? Då har du hittat rätt!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer