Prisjakt
HemPrisjakts experterFläktarTopplista - Bästa fläkten

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa fläkten

20 november 2023

De flesta har nog en fläkt hemma i förrådet eller garderoben som åker fram direkt vid första sommarhettan. Har fläkten gått sönder, eller om man har behov av fler, måste man vara snabb då fläktar brukar ta slut i butiken när det blir varmt. Under sommardagarna säljer teknikbutikerna fläktar som smör. Sommaren 2023 spås dessutom att bli en riktigt varm sådan, så pass på! Här listar jag vanliga stand-alone fläktar, alltså fläktar som man inte skruvar fast i taket eller väggen, och som bara behöver ett eluttag. Jag har även tagit med en smart fläkt som styrs av en app samt en med fjärrkontroll.

1. Xiaomi Mi Smart Fan 2

Enkel design, mobilstyrd, bra luftflöde

Inget!

Xiaomi är välkända i Sverige för sina smarta tekniklösningar. Xiaomi Mi Smart Fan 2 är både en bra fläkt, smart och inte så dyr. Jag skulle säga att den har allt man behöver och därför hamnar den på första plats.

Fläkten är vit och har en enkel design som passar överallt. Den väger 3 kg, är 100 cm hög och har dubbla fläktblad som är väl omslutna av ett skyddsgaller. Den kan rotera 140 grader och vinklas totalt 39 grader uppåt eller nedåt. Det finns fyra knappar på ovansidan där man kan styra det mesta.

Dessutom får man på sätt och vis två fläktar i en, både en golv- och bordsfläkt. Man behöver bara ta bort en bit av skaftet. Enkelt!

Med appen Mi Home kan du styra fläkten och har dessutom möjlighet att automatisera med hjälp av Google.

Rekommenderas för den som vill ha en smart fläkt med många användningsområden, som fortfarande är hyfsat billig.


2. Dyson Cool Tower AM07

Designen, bra luftflöde, enkel att rengöra

Dyr

Dysons AM07 design sticker verkligen ut och många brukar fråga hur fläkten fungerar. Dyson AM07 använder sin egenutvecklade Air Multiplier-teknik som ger ett oavbrutet jämnt luftflöde utan några blad eller lameller.

Fläkten från Dyson kommer i flera kulörer: svart, vit, silver, grå och blå. Den väger 2,9 kg, är 101 cm hög och helt bladlös. Den har ett maximalt luftflöde på 500 liter i sekunden.

Fläkten har en liten fjärrkontroll som man styr apparaten med. Dyson AM07 har tio exakta luftflödesinställningar och fjärrkontrollen kan du enkelt fästa ovanpå fläkten när du inte använder den tack vare den magnetiska designen.

Denna fläkt är för dig som vill ha wow-känsla hemma då den inte liknar någon annan fläkt, varken i design eller luftflöde. Men det kostar därefter :)


3. Stadler Form Q

Design, blåser på bra

Står still, ingen pendlarfunktion

Stadler Form Q är en vanlig fläkt med design som både är enkel och smart. Den ser nämligen ut som bokstaven Q. Fläkten är designad av kända schweiziska designern Carlo Borer som är känd för sina stål- och aluminiumverk.

Fläkten kommer i rostfritt stål och har tre hastigheter. Den levererar bra svalka under varma sommardagar. Baksidan kan enkelt tas av för att göra rent fläktbladen. Den väger 4,3 kg, är 36 cm hög och 43 cm bred. Fläktbladen omsluts av ett skyddande säkerhetsgaller.

Fläkten levererar max 2400 kubik luft i timmen och vid maxhastighet låter den 58 dBA.

Denna fläkt är för dig som vill ha en snygg designfläkt från en känd designer. Dessutom är den enkel och stark.


4. Nordic Home Culture FT-530/FT-531

Enkel, billig

Lite svagare luftflöde

Vill du inte betala så mycket för en fläkt har vi här Nordic Home Culture FT-530/1, en traditionell och billig fläkt för alla hem.

Den finns som svart eller vit och är gjord av metall med plastdetaljer, t.ex. rotorbladet. Det finns tre hastigheter att välja på. Fläkten väger 3.1 kg, är 120 cm hög har en diameter på 40 cm. Fläktbladen är tre till antalet och omsluts självklart av ett skyddande säkerhetsgaller.

Nordic Homes fläkt har en enkel design som fungerar både i lägenhet och stuga. Den roterar och är lutbar.

Passar dig som vill ha en enkel fläkt som gör vad den lovar och inte kostar skjortan.


5. North Golvfläkt 50W 40cm

Billig, enkel

Lite svagare luftflöde

Den billigaste fläkten på listan heter North Golvfläkt 50W och levererar bra luftflöde till det låga priset.

Fläkten är nästan helt vit och har tre hastigheter: låg, måttlig och hög. Knapparna sitter under fläkten.

Den är 120 cm hög och fläkten har en diameter på 40 cm. Fläktbladen är tre till antalet och omsluts av ett skyddande säkerhetsgaller. Även Norths fläkt kan rotera och vinklas för att optimera luftflödet.

North Golvfläkt 50 passar dig som vill ha en bra, enkel fläkt för en billig peng.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer