Prisjakt
HemPrisjakts experterFläktarTest - Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2

14 juni 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Design och teknik-nörden
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 är enkel, snygg och kan styras med mobilen. Denna produkt är perfekt för dig som gillar nya och unika tekniklösningar, men samtidigt vill ha det snyggt och minimalt hemma. En av de bästa smarta fläktarna just nu, samtidigt som den inte kostar skjortan.

Du som inte är van vid ny teknik
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Jag hade problem med att installera Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2. Jag som är van användare av ny teknik löste problemet, men jag tror att för dig som inte är det rekommenderar jag att inte ta an produkten själv, utan ta hjälp av någon som kan och har gjort liknande tidigare.

Prisjakt toppbetyg
Xiaomi Mi Smart Fan 2
FläktarXiaomi Mi Smart Fan 2
fr. 890 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Produkten passar egentligen för alla som vill ha en snygg, bra, vanlig fläkt, men extra för dig som gillar att styra hemmet med mobilen.

Enkel och snygg design

Smarta funktioner

Natural breeze-funktion

Kan styras med mobilen

Lite för hög volym vid full effekt

Första intrycket

När jag hämtade ut paketet med Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 tyckte jag att kartongen var både lätt och liten. Den var lika liten som en låda för en bärbar dator, lite bredare däremot. Min första fundering var hur har de fått in en golvfläkt i en liten kartong som denna?

När jag sedan kom hem och öppnade upp kartongen förstod jag, skaften som håller i fläkt-delen var i 2 delar. Dessutom om man bara använde ena skaftet så var den en bordsfläkt istället för golvfläkt, väldigt smart tänkt.

Det var väldigt enkelt att sätta ihop fläkten så efter några minuter hade jag en enkel vit och snygg fläkt ståendes framför mig. Men då blev det lite problem. Jag som redan har en hel del Xiaomi smart prylar hemma som luftfuktare, övervakningskamera, robotdammsugare och luftrenare behövde bara öppna appen Xiaomi Home.

Ni som saknar appeär det bara att ladda hem den från där appar finns. Jag klickade fram till Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 och försökte ansluta enligt anvisningarna på mobilen, men fick felmeddelande flera gånger och ingen koppling till appen skapades. Till slut så tog jag fläkten från 5 meter från routern till bara 1 meter, då plötsligt fungerade det. Så jag rekommenderar att ha fläkten så nära du kan din hemma router när du installerar den med appen. Sen kan du flytta den vart du vill.

Appen

Jag personligen är väldigt van att använda Xiaomi Home-appen och deras produkter. Den är väldigt enkel även för en helt ny användare. Det är lätt att ställa in så som man själv vill att produkterna ska fungera. Perfekt att dra igång fläkten en viss tid och att den stänger av en annan. Eller sätta fläkten på timer så att den stängs av efter en viss tid.

Förutom den vanliga fläkten så kan du få den att puffa luft som man kallar för Natural breeze, den fläktar som en vindpust med några sekunders mellanrum. Väldigt skönt och det blir inte samma jobbiga känsla när det blåser på hela tiden utan man får sköna vindpustar hela tiden. Med appen kan du även stänga av all belysning så att fläkten kan vara på även på natten, utan störande ljus som stör sömnen.

Har man barn så kan man även klicka på barnlås som gör att man inte kan använda knapparna på fläkten utan gör allt bara från appen. Appen har även en funktion där du kan bjuda in familjemedlemmar till din "Xiaomi Home" hemmet, perfekt så att hela hushållet kan få access till alla eller en del av produkter.

Efter två veckor

Efter att jag och familjen har testat Mi Smart Standing Fan 2 så är vi alla eniga om att för priset man betalar är väldigt bra. Du kan styra allt med mobilen eller det mesta från knapparna och ligger man i soffan och tittar på tv är det skönt att kunna styra fläkten med mobilen utan att behöva resa sig från soffan.

Dessutom får man två fläktar i en, både en golv och en bordsfläkt. Så den passar både på byrån eller på golvet, valet är ditt. Appen har massa smarta funktioner som jag gillar, speciellt den när man kan ställa in en timer, perfekt så man aldrig glömmer fläkten på. Dessutom är Natural breeze guld värd, den fläktar som en vindpust med några sekunders mellanrum och den funktionen använder jag faktiskt mest.

Förutom att den klarar 140 grader rotation så kan man även justera den upp och ner, 23 grader uppåt och 16 grader neråt. Det är bra då den saknar teleskopiskt justerbart ben som är standard annars bland golvfläktar.

Det tekniska och designen

Designen är skandinavisk, färgen är vit och väldigt enkel. Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 står stadigt på sin runda-fot men är inte för tung så att den går lätt att flytta om man skulle behöva.

Fläkten är 35,5 cm i diameter, 100 cm hög, väger 3 kg och vid max effekt låter den 58 dB. Förutom Xiaomis egen app fungerar både med Google Assistant och Amazon Alexa.

Något att klaga på?

När jag tänker vad jag tycker är negativt så finns det inte så mycket att ta upp. Det enda som jag själv kan tycka är att den låter lite för högt vid full effekt.

Utöver det kommer jag bara på att man måste vara väldigt nära routern vid installation. När fläkten är installerad så kan man flytta den nästan vart som helst och jag märker ingen problem med att den tappar wifi. Dessutom har den inte ett teleskopiskt justerbart ben, utan man kan justera fläkten 39 grader totalt uppåt eller neråt.

Specifikationer

Antal blad
7 och 5, den har dubbla fläktblad
Volym vid max
58 dB
Vikt
3 kg
Maximal rotation
140 grader
Uppkoppling
Wifi (802,11 b/g/n 2,4 Ghz)
Smart control
Mi Home App, Google Assistant & Amazon Alexa

Om fläktar från Xiaomi

Xiaomi är ett teknikföretag grundat 2010 i Peking. Företaget har massa olika produkter bl.a. elscooters, TV:s, robotdammusgare och mobiler. Mest är Xiaomi kända för sina mobiler då företaget säljer fler mobiltelefoner globalt sett än både giganterna Samsung och Apple. Xiaomi har under många år levererat smarta fläktar, både vanliga golv/bord och även lite större tower-fläktar. Vad gör Xiaomi-fläktar unika är dess mobilstyrning som de flesta andra saknar.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer