Prisjakt
HemPrisjakts experterFläktarTest - Dyson AM07 - en modern fläkt med design i fokus

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Dyson AM07 - en modern fläkt med design i fokus

17 juli 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För designnörden
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Ska man ha en fläkt under sommaren och vill ha den snyggaste designen så finns det faktiskt ingen som slår Dyson AM07. När jag haft gäster har den fått många nyfikna kommentarer för sitt unika utseende och konstruktion.

För tekniknörden
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Bara en enkel fjärrkontroll! Vad hände med mobil- eller röststyrning av alla tekniska prylar i hemmet? Detta är något Dyson AM07 saknar. I övrigt är det dock en tekniskt avancerad produkt, då den skapar ett starkt och jämnt luftflöde utan några synliga fläktelement.

Prisjakt toppbetyg
Dyson Cool Tower AM07
FläktarDyson Cool Tower AM07
fr. 3 920 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Passar dig som vill ha en modern fläkt med design i fokus. Den är enkel att använda och har inga smarta funktioner, men levererar ett mycket behagligt inomhusklimat.

Snyggaste fläkten just nu

Enkel att använda

Styrs med en fjärrkontroll

Levererar det den ska

Dyr

Går inte att styra via mobil

Lite plastig för priset man betalar

Första intrycket

När jag har packat upp Dyson AM07 från sitt lilla men avlånga paket slår det mig att den inte är så hög som jag trodde. Inte heller superlåg, men om man jämför med vanliga golvfläktar är den rejält mycket kortare. Kommer den verkligen klara att blåsa som en vanlig fläkt?

Dyson AM07 kommer i tre delar: bottenplatta, en något tyngre motordel och en rund, avlång del som kommit att bli assiocerad med Dysons speciella fläktar. Det medföljer också en liten fjärrkontroll. Det tar bara någon minut så är fläkten monterad, utan några verktyg. Jag förundras över designen och konstaterar att är man designintresserad så är detta solklart val.

Bara fjärrkontroll för styrning

Designen är som sagt annorlunda, men väldigt snygg. Den ovala runda ringen står där och blåser luft på något magiskt sätt, det känns häftigt och modernt. Fläkten är 100 cm hög, 19 cm bred och 11 cm djup. Den väger 2,85 kg och är hyfsat lätt att flytta runt. Du kan även ställa den på ett bord eller skåp.

Tyvärr saknar fläkten möjlighet till smart uppkoppling med telefon eller röstkommandon. Allt styrs istället med fjärrkontrollen, som man lätt kan fästa på ovansidan med en magnet. Men tappa för guds skull inte bort fjärren - då kan du inte styra fläkten alls! På själva fläkten finns nämligen bara en enda knapp: på och av.

Fläkten har en timer så att den stängs av automatiskt efter förinställda intervaller, allt från 15 min till 9 timmar. Vid maxeffekt låter den 64 dB vilket är lite högre än många andra fläktar jag testat, men det var inget jag stördes av.

Prestanda

Dyson AM07 använder sin egen Air Multiplier-teknik som skapar ett kraftfullt, sammanhängande och samtidigt mjukt luftflöde. Jag skulle säga att den är lite effektivare än många andra modeller på marknaden. Rummet kyls på ett snabbt och behagligt sätt.

Efter 3 veckor

Efter nästan tre veckor av testande är alla i hemmet hyfsat överens om att vi gillar Dyson AM07. Den är riktigt snygg och känns modern. Den passar både i vardagsrummet, arbetsrummet och sovrummet. Den är väldigt enkel att använda - man behöver inte läsa igenom en manual för att förstå knapparna på fjärrkontrollen. Och det går faktiskt inte en dag då jag inte imponeras av hur den klarar att skapa en så starkt luftflöde, utan några synliga fläktelement. Just detta märkte jag också blev ett samtalsämne när vi fick besök.

Något att klaga på?

Det finns inte mycket att klaga på hos Dyson AM07 förutom det höga priset. Vill man ha en av de snyggaste fläktarna på marknaden så är det denna man ska ha. Det Dyson AM07 saknar är som sagt den smarta styrningen via mobil eller röstassistent, något många andra produkter erbjuder idag. Samtidigt saknar jag det inte. Men det hade såklart varit smidigt ifall fjärrkontrollen skulle tappas bort.

Så vad tycker jag om Dyson AM07?

Den här pelarfläkten är ett perfekt köp för dig som tycker att det viktigaste är design, form och bra prestanda. Den kostar en del, så jag personligen hade kanske velat se lite fler funktioner för priset man betalar. Jag hade inte heller tackat nej till bättre materialval. Hade man använt lättmetall istället för plast hade maskinen känts mer robust och exklusiv. Men om jag tänker på helheten så är jag riktigt nöjd med Dyson AM07 - den är snygg och levererar blåst som den ska.

Specifikationer

Typ
Pelarfläkt
Ljudnivå
64 dB vid max effekt
Timer
Ja
Maximal rotation
70 grader
Styrning
Fjärrkontroll
Vikt
2,9 kg

Om fläktar från Dyson

Dyson är ett företag som grundades 1991 av James Dyson i England. Företaget är mest känt för sina dammsugare, men har de senaste åren utökat sitt sortiment till även bl.a. hårvård och fläktar. Det finns många olika fläktar från Dyson, allt från enkla modeller till varianter med inbyggda luftrenare och luftfuktare.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer