Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Äntligen har jag hittat ett till forum för att dela med mig av mitt stora intresse för elscootrar till andra! För förutom att att testa elsparkcyklar och ge tips här på Prisjakt driver jag även YouTube-kanalen Ernie Rides. Men i den här listan tipsar jag om scootrar med stötdämpare som jag rekommenderar att ni tar en extra titt på inför ett stundande köp. Jag baserar urvalet av scootrar mestadels på erfarenhet av att ha kört dem. Ibland tipsar jag dock om modeller jag inte har kört men då har jag gjort god research och tagit reda på så mycket som möjligt. Bland annat genom att fråga personer som jag vet kört den, läst produktspecifikationer samt kollat på tester på t.ex. YouTube.
Äntligen har jag hittat ett till forum för att dela med mig av mitt stora intresse för elscootrar till andra! För förutom att att testa elsparkcyklar och ge tips här på Prisjakt driver jag även YouTube-kanalen Ernie Rides. Men i den här listan tipsar jag om scootrar med stötdämpare som jag rekommenderar att ni tar en extra titt på inför ett stundande köp. Jag baserar urvalet av scootrar mestadels på erfarenhet av att ha kört dem. Ibland tipsar jag dock om modeller jag inte har kört men då har jag gjort god research och tagit reda på så mycket som möjligt. Bland annat genom att fråga personer som jag vet kört den, läst produktspecifikationer samt kollat på tester på t.ex. YouTube.
1. Vsett 10+
Stor ståplatta, accelerationen, "roligt-knappen"
Tung, styrets fällmekanism glappar, priset
Vsett 10+ är en mångsidig scooter med stötdämpare som tillhör premiumsegmentet och som jag själv äger.
Stötdämpningen består av en justerbar fjäderspole samt “svingarmsdämpning” för att tackla de flesta potthål och sprickor i asfalten som du kan tänkas stöta på. Vsett själva beskriver det så här: “Feels like floating on a boat”.
Men, scootern har också 2*1400 W-motorer vilket gör att den kan nå en maxhastighet på ca 70-75 km/h beroende på förare, väglag osv. Förutom topphastighet, tar de två motorerna dig uppför de mest utmanande backarna du kan hitta.
Accelerationen är ställbar i 1-5 steg. 1 är ganska mjuk och passar en mer ovan förare, medan den mer vana föraren förmodligen landar i steg 3-5. Själv föredrar jag steg 3 som ger lite mer drag men inte så att körningen blir för ryckig.
Komforten, valbar storlek på batteri m.m. gör att du kan köra i både i tuffare terräng och ut på långturer. Den här modellen ska du som är lite mer nördig, lite mer intresserad, kanske redan kört något liknande men vill ta steget till nästa nivå, kika på. Det är en extra bra scooter för en tyngre förare också, som vill ha något med drag i.
Ett tips för att toppa körupplevelsen är att byta ut originalstyret till ett något bredare, fast styre. Det ger mer stabilitet och du slipper glappet som uppstår i fällmekanismen. Vikten ligger på 36 kilo, så lätt är den inte.
Likt storebrosan 11+, har även 10:an en "roligt-knapp". Eller ja, det heter "sport" på scootern. Den ger en tillfällig extra kraftboost och därmed benämns den ofta som "roligt-knapp".
Vsett 10+ passar främst entusiasten, den som är intresserad av scootrar för nöjeskörning och inte bara ska pendla till jobbet.
3. Minimotors Speedway Mini 4 Pro 48V
Minimotors Sverige
7 995 kr
Bra med kraft, lättvikt
Litet batteri, små däck
För den mer sparsamma scooterföraren som kanske kär mest i stan kan man spana in Minimotors Speedway Mini 4 Pro.
Den erbjuder dubbla stötdämpare för komfort, en 500 W-motor och matchvikt på 16 kg. För en lättviktare räcker en 500 W-motor ändå långt för att ta sig fram lagom fort och uppför backar.
Jag har inte själv testat denna modell och mer uppdaterade modeller finns tillgängliga men för under 10.000 kr är det en bra scooter och passar bra för den som vill ha en instegsmodell till lite starkare scootrar eller bara vill uppgradera från något enklare.
Mini 4 Pro har dock ett litet batteri. Det ger en räckvidd på upp till 40 km, vilket räcker bra om man bara ska åka lite till jobbet fram och tillbaka. Men är man glad i gasfingret och vill ut på långväga utflykter, är det bra att ha laddningstillfällen planerade.
Dämpad lättviktare till lågt pris!
4. Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Ultra
Räckvidd, acceleration, stötdämpning
Tyngre än föregångaren, displayen
Någonstans mellan G2 Max och Navee 65, hittar vi Mi Electric Scooter 4 Ultra.
Den är mer pigg än t ex Mag G2, har dubbel fjädring och en sportigare feeling. En riktigt kul scooter.
Räckvidden på upp till 70 km gör att den också passar bra för att ge sig ut på längre äventyr utan att behöva oroa sig för att få slut på kräm.
Den kommer att passa fint för dig som vill färdas med en diskret scooter med hög komfort. Designen sticker inte direkt ut men under huven finns ändå bra med kraft som ska räcka för att ge bra framfart även för tyngre förare.
Och som 85kgs-förare så möter jag inga hinder direkt. Jag har kört i branta backar med och det rullar på fint. Ni kan läsa hela recensionen av scootern här och efter det så kika in på videon jag gjort om den på min YT-kanal.
5. Ninebot by Segway KickScooter Max G2 D 20km/h
BMS, Komfort
Klen tuta
Max G2, min nya kärlek i scooterarsenalen. Utan att ha provat föregångaren G30, blev jag kär i denna omgående.
Denna scooter tillhör vad jag själv kallar “små-scooter-segmentet" som levererar väldigt hög komfort.
Fram sitter en hydraulisk dämpare som tar hand om sprickor och ojämnheter och baktill finner vi justerbara fjäderdämpare som är väldigt förlåtande även vid tuffare körning.
De justerbara bakdämparna är stor del i att scootern är så kul att köra. Justera dem efter de vägar du ska köra på bara och njut sedan av åkturen. Skruva åt dem om du åker på plan asfalt och lätta på dem om det är mycket sprickor och ojämnheter på vägen.
För att vara en småscooter är den också rymlig avseende fotutrymme, vilket någon som jag, som kört ovanstående scooter en del, uppskattar extra mycket. Ett bredare styre än föregångaren, bidrar också till ökad körkomfort. Vikten ligger på 24,3 kg.
Maxhastigheten på denna är 20km/h, vilket räcker fint för de flesta, dvs tills man kommer till backar. Jag som 85 kg förare tar mig uppför backarna, det går lite segt stundvis men upp kommer man. Har man inte bråttom, då gör det ingenting dock. Den finns även med maxhastighet 25 km/h, som jag också skrivit en längre recension om.
Max G2 passar dig som vill ha hög komfort, inte lägga ut en förmögenhet, hyffsad portabilitet och vill njuta av att åka en elscooter som gör sitt jobb utan kompromisser.
Det började med en Voi... Efter ett par åkturer med hyrscooter, kändes det rimligt att spara på slantarna via en investering i en egen scooter. Den första scootern jag köpte var en Wolf Warrior, en riktig best. Efter första åkturen var jag fast. Jag började leta efter likasinnade, hittade lite kompisar i Linköping att åka med, och vips... så köpte jag en ny scooter. Ytterligare en best men med bättre komfort och åkandet blev helt plötsligt ännu roligare, nu gick det ju att ta några rundor i lokala skateparken också då fjädringen var utom denna värld. Hur som helst, sen startade jag Youtubekanalen @ErnieRides och började göra videos, köpte ytterligare ny scooter, och så blev det ytterligare en. Den första btw, är såld så nu har jag bara tre stycken. Jag har kört en del scooter också hos olika återförsäljare, det kan ni se mer kring om ni kollar in kanalen på youtube. Och när Prisjakt hörde av sig med erbjudande att bli expert här, så ah... kan jag inte annat än att tacka ja. Nu väntar jag på första leveransen av scootrar, ska bli himla roligt att testköra och dela med mig till er, mina tankar om dessa.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer