
Att utse den bästa drönaren för fotografering är inte helt enkelt, precis som när man ska köpa en vanlig kamera är det mycket att tänka på. Hur bra bild- och filmkvalitet kräver du? Hur portabel behöver drönaren vara? Hur mycket får den kosta? Själv spenderade jag många timmar på tillverkares hemsidor, Youtube samt diverse forum innan jag slutligen öppnade upp plånboken (och ja, när det kommer till de mer avancerade foto-drönarna så känns det faktiskt i plånboken).
Min tanke med denna topplista är att försöka koka ner svaren på dessa frågor, så att den som inte är så insatt i varken drönare eller kameror ändå ska kunna hitta en drönare som kan leverera ett proffsigt resultat!
1. DJI Air 2S RTF
Prestandan sett till pris & storlek
Saknar kollisionsskydd på sidorna
Ett av de senare tillskotten i DJI-familjen är Air 2S.
Med en vikt på endast 595 g har DJI lyckats klämma in en stor 1-tums-sensor på 20 megapixlar. Perfekt för dig som vill kunna fota i mörka ljusförhållanden eller fånga fler detaljer i kontrastrika scener. När det gäller video kan Air 2S filma i hela 5,4K, (30 bilder per sekund) med en imponerande hastighet på 150Mbps. Tack vare möjligheten att också spela in i 10-bitars färgdjup får du här verkligen stora videoredigeringsmöjligheter!
Självklart är drönaren i övrigt också mycket tekniskt avancerad och bjuder på både en räckvidd och videoöverföringslänk i toppklass. Dessutom kommer Air 2S med DJI:s hittills mest avancerade "följ mig"-läge samt möjligheten att spela in HDR-video.
Tyvärr så har den inget kollisionsskydd på sidorna och saknar dessutom (till skillnad mot Mavic 2 Pro) en justerbar bländare. Men på det stora hela är Air S2 en riktigt imponerande drönare!
2. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF
Bästa kameran hos en mini-drönare
Dyr för att vara en mini-drönare
Vill du kunna fotografera eller filma nära bebyggelse och folk men inte göra allt för stort avkall på kamerakvalitén? Då kan DJI:s Mini 3 Pro vara intressant för dig!
Trots sin minimala vikt på under 249 g fås här ändå avancerad kameraprestanda i form av en relativt stor sensor (1/1.3 tum), ljusstark optik (f/1.7) och möjligheten till att fota i porträtt-läge.
När det gäller fotoupplösningen ligger den på hela 48 megapixlar (med möjlighet att välja RAW-format) och för film är det 4K med upp till 60 bilder per sekund som gäller.
DJI har även valt att släppa Mini 3 Pro med två olika handkontrolls-alternativ varav den ena har en inbyggd skärm. Batteriet imponerar också med upp till 34 minuter flygtid.
Naturligtvis finns det massor av nya funktioner varav kollisionsskydd och "följ-mig" läget kanske är de allra viktigaste nyheterna.
Är du på jakt efter en högpresterande mini-drönare så är Mini 3 Pro verkligen något för dig!
3. DJI Mavic 3 RTF
Kameraspecifikationerna
Priset
I DJI:s Mavic-serie har vi hittat flertalet högpresterande drönare såsom den omåttligt populära DJI Mavic 2 Pro. Lyckligtvis lever även den nya Mavic 3 helt klart upp till sina föregångares arv!
För dig som ofta är på språng kan det vara skönt att veta att Mavic 3 knappt väger 900 g. Med en flygtid på upp till 46 minuter blir det helt klart mycket flygtid per batteri.
Det som imponerar lite extra med Mavic 3 är den nya lösningen med dubbla kameror där den ena är en telekamera på 12 megapixel. "Huvudkameran" från Hasselblad kommer dessutom med en justerbar bländare samt en stor 4/3-tums sensor med en upplösning på 20 megapixlar. När det gäller filmupplösningen kan du filma i upp till 5,1 K (50 bilder per sekund) med en riktigt snabb datahastighet på hela 200 Mbps!
Lägg där till ett "Obstacle Avoidance"-system i toppklass så förstår man att Mavic 3 är en riktig tungviktare. Tyvärr återspeglas detta också i priset, men om du söker en riktigt kompetent kameradrönare lär Mavic 3 inte göra dig besviken!
4. DJI Mini 2 RTF
Prestandan sett till pris & storlek
Lite lägre kameraprestanda
Kanske är du på jakt efter en kameraförsedd drönare fast har en begränsad budget? I så fall kan DJI:s Mini 2 verkligen vara något för dig!
Redan den första versionen av Mini:n var en riktigt kompetent drönare sett till sin storlek och pris men med Mini 2 tog man det hela ännu ett steg längre. Det som kanske tilltalar den film- och fotointresserade mest är att man nu både kan filma i 4K-upplösning och fota i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet.
DJI har även lyckats göra Mini 2 mer vindresistent och dessutom har videolänken och räckvidden blivit ännu bättre. När det gäller batteritiden så kan du flyga upp emot 31 minuter, vilket inte är illa för en drönare som väger knappa 249 g.
Tyvärr saknar Mini 2 funktionen Active Track (att drönaren följer ett förvalt objekt) och förmågan att väja för hinder.
Självklart kan Mini 2 bildmässigt inte mäta sig med vissa andra drönare här på topplistan men den är ändå en perfekt första fotodrönare!
5. DJI Mavic Air 2 RTF
Prestandan sett till pris & storlek
Kamerasensorn kunde varit större
Uppföljaren till DJI:s Mavic Air heter förstås Mavic Air 2 och precis som förväntat vid en uppgradering har det skett en hel del förbättringar.
En av de mest imponerande sakerna med Mavic Air 2 är att den trots sin vikbara design och låga vikt på 570 g har en flygtid på upp emot hela 34 minuter! Dessutom har den fått förbättrad räckvidd och videolänkskvalitet samt bibehållit ett "Obstacle Avoidance"-system i tre riktningar.
Trots att kamerasensorn kanske inte skryter med sin storlek (1/2-tum) så imponerar den ändå med möjligheten att kunna ta 48 mp-bilder (dock endast i JPEG-kvalitet). Du erbjuds även möjligheten att spela in video i 4K-kvalitet med 60 bilder per sekund, vilket är perfekt om du vill kunna skapa egna slowmotion-videos!
Lägg där till DJI:s senaste objektföljnings-teknologi och det är inte svår att förstå varför Mavic Air 2 är en riktigt kompetent drönare sett till både pris och storlek.

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer