Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren med kamera

  • 16 maj 2022
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Att utse den bästa drönaren för fotografering är inte helt enkelt, precis som när man ska köpa en vanlig kamera är det mycket att tänka på. Hur bra bild- och filmkvalitet kräver du? Hur portabel behöver drönaren vara? Hur mycket får den kosta? Själv spenderade jag många timmar på tillverkares hemsidor, Youtube samt diverse forum innan jag slutligen öppnade upp plånboken (och ja, när det kommer till de mer avancerade foto-drönarna så känns det faktiskt i plånboken).

Min tanke med denna topplista är att försöka koka ner svaren på dessa frågor, så att den som inte är så insatt i varken drönare eller kameror ändå ska kunna hitta en drönare som kan leverera ett proffsigt resultat!

1. DJI Air 2S RTF

Prestandan sett till pris & storlek

Saknar kollisionsskydd på sidorna

Ett av de senare tillskotten i DJI-familjen är Air 2S.

Med en vikt på endast 595 g har DJI lyckats klämma in en stor 1-tums-sensor på 20 megapixlar. Perfekt för dig som vill kunna fota i mörka ljusförhållanden eller fånga fler detaljer i kontrastrika scener. När det gäller video kan Air 2S filma i hela 5,4K, (30 bilder per sekund) med en imponerande hastighet på 150Mbps. Tack vare möjligheten att också spela in i 10-bitars färgdjup får du här verkligen stora videoredigeringsmöjligheter!

Självklart är drönaren i övrigt också mycket tekniskt avancerad och bjuder på både en räckvidd och videoöverföringslänk i toppklass. Dessutom kommer Air 2S med DJI:s hittills mest avancerade "följ mig"-läge samt möjligheten att spela in HDR-video.

Tyvärr så har den inget kollisionsskydd på sidorna och saknar dessutom (till skillnad mot Mavic 2 Pro) en justerbar bländare. Men på det stora hela är Air S2 en riktigt imponerande drönare!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF

Bästa kameran hos en mini-drönare

Dyr för att vara en mini-drönare

Vill du kunna fotografera eller filma nära bebyggelse och folk men inte göra allt för stort avkall på kamerakvalitén? Då kan DJI:s Mini 3 Pro vara intressant för dig!

Trots sin minimala vikt på under 249 g fås här ändå avancerad kameraprestanda i form av en relativt stor sensor (1/1.3 tum), ljusstark optik (f/1.7) och möjligheten till att fota i porträtt-läge.

När det gäller fotoupplösningen ligger den på hela 48 megapixlar (med möjlighet att välja RAW-format) och för film är det 4K med upp till 60 bilder per sekund som gäller.

DJI har även valt att släppa Mini 3 Pro med två olika handkontrolls-alternativ varav den ena har en inbyggd skärm. Batteriet imponerar också med upp till 34 minuter flygtid.

Naturligtvis finns det massor av nya funktioner varav kollisionsskydd och "följ-mig" läget kanske är de allra viktigaste nyheterna.

Är du på jakt efter en högpresterande mini-drönare så är Mini 3 Pro verkligen något för dig!


3. DJI Mavic 3 RTF

Kameraspecifikationerna

Priset

I DJI:s Mavic-serie har vi hittat flertalet högpresterande drönare såsom den omåttligt populära DJI Mavic 2 Pro. Lyckligtvis lever även den nya Mavic 3 helt klart upp till sina föregångares arv!

För dig som ofta är på språng kan det vara skönt att veta att Mavic 3 knappt väger 900 g. Med en flygtid på upp till 46 minuter blir det helt klart mycket flygtid per batteri.

Det som imponerar lite extra med Mavic 3 är den nya lösningen med dubbla kameror där den ena är en telekamera på 12 megapixel. "Huvudkameran" från Hasselblad kommer dessutom med en justerbar bländare samt en stor 4/3-tums sensor med en upplösning på 20 megapixlar. När det gäller filmupplösningen kan du filma i upp till 5,1 K (50 bilder per sekund) med en riktigt snabb datahastighet på hela 200 Mbps!

Lägg där till ett "Obstacle Avoidance"-system i toppklass så förstår man att Mavic 3 är en riktig tungviktare. Tyvärr återspeglas detta också i priset, men om du söker en riktigt kompetent kameradrönare lär Mavic 3 inte göra dig besviken!


4. DJI Mini 2 RTF

Prestandan sett till pris & storlek

Lite lägre kameraprestanda

Kanske är du på jakt efter en kameraförsedd drönare fast har en begränsad budget? I så fall kan DJI:s Mini 2 verkligen vara något för dig!

Redan den första versionen av Mini:n var en riktigt kompetent drönare sett till sin storlek och pris men med Mini 2 tog man det hela ännu ett steg längre. Det som kanske tilltalar den film- och fotointresserade mest är att man nu både kan filma i 4K-upplösning och fota i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet.

DJI har även lyckats göra Mini 2 mer vindresistent och dessutom har videolänken och räckvidden blivit ännu bättre. När det gäller batteritiden så kan du flyga upp emot 31 minuter, vilket inte är illa för en drönare som väger knappa 249 g.

Tyvärr saknar Mini 2 funktionen Active Track (att drönaren följer ett förvalt objekt) och förmågan att väja för hinder.

Självklart kan Mini 2 bildmässigt inte mäta sig med vissa andra drönare här på topplistan men den är ändå en perfekt första fotodrönare!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. DJI Mavic Air 2 RTF

Prestandan sett till pris & storlek

Kamerasensorn kunde varit större

Uppföljaren till DJI:s Mavic Air heter förstås Mavic Air 2 och precis som förväntat vid en uppgradering har det skett en hel del förbättringar.

En av de mest imponerande sakerna med Mavic Air 2 är att den trots sin vikbara design och låga vikt på 570 g har en flygtid på upp emot hela 34 minuter! Dessutom har den fått förbättrad räckvidd och videolänkskvalitet samt bibehållit ett "Obstacle Avoidance"-system i tre riktningar.

Trots att kamerasensorn kanske inte skryter med sin storlek (1/2-tum) så imponerar den ändå med möjligheten att kunna ta 48 mp-bilder (dock endast i JPEG-kvalitet). Du erbjuds även möjligheten att spela in video i 4K-kvalitet med 60 bilder per sekund, vilket är perfekt om du vill kunna skapa egna slowmotion-videos!

Lägg där till DJI:s senaste objektföljnings-teknologi och det är inte svår att förstå varför Mavic Air 2 är en riktigt kompetent drönare sett till både pris och storlek.


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa drönaren med kamera

  • 28 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

På en fotodrönare som jag själv ska ha ställer jag höga krav på bildkvalitén. Blir stillbilderna bra så blir oftast filmerna också väldigt fina. Nedan ser du en bild från Stora Nassa i Stockholms skärgård där skärpan sitter ut i alla detaljer. Den här listan är för dig som letar efter den bästa drönaren med kamera, är en medveten och intresserad amatör som i framtiden kanske kan tänka dig att börja med professionell videoproduktion.

Att alla modeller på listan här kommer från samma tillverkare är ingen slump, utan mer ett faktum att det är få tillverkare som gör något bättre, så genomgående, i hela sitt produktsortiment. DJI äger mer eller mindre marknaden för konsumenter och har således inga problem med att få in sju av de bästa kameradrönarna på en sådan här lista. Det finns helt enkelt få andra märken att välja bland. I listan får du fokus på bra kamera framför de bästa flygfunktionerna istället för tvärtom, även om det senare naturligtvis inte kommer göra dig besviken på någon av modellerna.

1. DJI Mavic 3 Cine Premium Combo RTF

Kameror, finesser, funktionalitet

Dyr pryl

En Mavic med en prislapp på cirka femtiotusen kronor, är det värt det? Ja förmodligen, om du jobbar professionellt med film och foto. Nya Mavic 3 har det mesta när det gäller att kunna dokumentera högkvalitativa filmklipp och bilder.

Just denna modell med tillägget "Cine", som också gör den väsentligt dyrare, stöder Apple ProRes 4:2:2 HQ (videokomprimeringsformat) och har en inbyggd SSD-disk på 1 TB. Dessutom levereras den med den nya Smart Controllern som bara den kostar en rejäl slant att köpa separat. Dock ett självklart tillbehör enligt mig om du vill jobba effektivt och bekymmerslöst utan trassel med sladdar och externa appar i mobilen.

Bland övriga nyheter märks att huvudkameran nu har en 4/3 CMOS-sensor och att man dessutom stoppat in ytterligare en zoomkamera invid huvudkameran. Flygtiden har förbättrats ytterligare och filmning sker nu också i upp till 5.1 K @ 50 fps.

DJI Mavic 3 Cine - dyr men också bäst just nu!


2. DJI Air 2S RTF

Storlek och smidighet

Kantskärpan i stillbilder

Det är på det stora hela relativt små förbättringar som skiljer Air 2S från föregångaren Mavic Air 2, men sammantaget hamnar denna maskin ändå lite högre på listan.

De viktigaste är den större kamerasensorn på en tum, förbättrat överföringssystem för fjärrstyrningen och hindervarnings- och navigationshjälpsystemet. Det senare ska enligt DJI vara ett av de mest avancerade och har nu sensorer i alla riktningar utom i sidled.

Kameran är bra men når inte riktigt upp till toppklass vad gäller stillbilder, där skärpan brister något. Men det är också för den som har höga krav, ska tilläggas. Filmning är förbättrad till en upplösning av maximalt 5.4k/30fps, vilket inte är dåligt för en sådan här maskin.

Förutom förbättringarna så är det förstås storleken och portabiliteten som gör detta till en drönare värd att kolla närmare på.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mavic Air 2 RTF

Storlek och portabilitet

Saknar 360 graders hindervarning

Tack vare sina förbättringar så lyfter Mavic Air 2 till nya höjder, och det med klassledande flygtid.

Nu var det förvisso kameran som var i fokus på denna lista, men den skäms inte heller för sig. Med en upplösning på 48 megapixlar i stillbildsläge så blir det väldigt stora bilder, även om sensorn inte är lika stor som på Air 2S. Optiken är mindre än de andra storasyskonen från DJI, men kameran håller ställningarna rimligt bra även här. För de riktigt krävande fotograferna så får man dock kliva upp till Mavic 2 Pro.

Även filmkvalité lämnar gott resultat, numer får man också fin kvalité i bildöverföringen till handkontroll och telefon. Det gör att filmer kan redigeras och användas omedelbart, direkt ur telefonen.

Vissa begränsningar får man förstås räkna med, men i övrigt har Mavic Air 2 flera förbättringar: bättre flygtid, längre räckvidd och ny handkontroll.


4. DJI Mini 2 RTF

Smidig, ständig följeslagare

Begränsad bildkvalitet

Nya Mini 2 tar över efter Mavic Mini och förtjänar faktiskt en plats på listan, trots dess enklare bild- och filmkvalité när man placerar den bredvid de andra syskonen.

Den är nämligen ett verktyg för personen som kan det där med fotografering. Varför? Jo, för det här är drönaren som alltid kan, eller snarare skall, åka med i fotografens kameraväska tillsammans med övrig fotoutrustning. Något annat vore fel med tanke på att det är en sådan liten maskin.

Bilder från ovan kommer alltid vara användbart, oavsett om det är ett bröllop eller en nyhetshändelse. Att denna drönare är både lätt och hopfällbar gör att den alltid kan följa med och den är nu också försedd med både RAW-foton och film i 4k.

Det är heller ingen tillfällighet att vikten är precis under 250 gram. De nya EU-reglerna som gäller från januari 2021 innebär att den här drönaren kvalar in på undantagen som gör den lättare att kunna flyga utan restriktioner. Med andra ord är den också framtidssäkrad i din kameraväska.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. DJI Mavic 2 Zoom (Smart Controller) RTF

Zoomfunktion, Smart controllern

Har några år på nacken

DJI Mavic 2 Zoom är nästan identisk med Mavic 2 Pro men skiljer sig åt när det gäller kameran som har en zoomfunktion. Funktionen finns i nya Mavic 3 men då blir priset också högre.

I detta prisvärda paket kommer den dessutom med Smart Controllern som underlättar den som vill jobba smidigt i vardagen.

Zoomen har egenskapen att man just kan zooma optiskt. Väljer du den här modellen får du tumma något på bildkvalitén, eftersom storasyskonet stoltserar med Hasselblad-kamera och något fler megapixlar i bilden. I gengäld får man möjligheten att komma närmare objektet, något som man annars behöver interpolera fram i bilderna tagna med Mavic 2 Pro.

Den här drönaren är lämplig för dig som inte kan, eller vill, följa eller dokumentera objekt från lite längre avstånd, exempelvis vid inspektioner av anläggningar.


6. DJI Matrice 200 v2 RTF

Robust och hög kvalité

Dyr och bara för vissa

Det är förstås svårt att motivera ett köp av en drönare som kostar i storleksordningen fem gånger så mycket som en DJI Air 2S. Men Matrice 200 är också en mycket speciell drönare för dig med väldigt höga krav, och ska det fotas med bästa kvalité och möjligheter så finns det få andra val.

Matriceserien har modulär nyttolast i form av olika uppsättningar av kamera och gimbals som man kan välja på från Zenmuse. Det finns också möjligheter att kombinera med en ytterligare, samtidig värmekamera. DJI har också sett till att utvecklare kan anpassa drönaren med egen funktionalitet genom sitt så kallade SDK-kit.

Det här är självklart något för proffset med höga krav och bara en sådan sak som att drönaren är IP-klassad för att kunna flyga i lätt strilande vatten gör att den kvalificerar sig för vad man behöver ibland när endast det bästa är gott nog.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer