Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bilbarnstolen

  • 18 nov 2021
Sandra Björck
Sandra BjörckExpert inom bilbarnstolar

När man ska välja sin första bilbarnstol så finns det många olika saker att tänka på. Barnet ska åka bakåtvänt till minst 5 års ålder och gärna längre, så att hen skyddas på bästa sätt om oturen skulle vara framme. Det är absolut ingen fara att sitta med böjda ben, ofta är det vi vuxna som tycker att det ser trångt ut utan att barnen upplever det. Ibland kan det vara så att man behöver köpa en större bakåtvänd stol om man har en stol som bara räcker till 105 cm och som blir trång redan vid 3-4 års ålder.

Något som är viktigt att veta är att man inte bör vända en kombistol framåt. En kombistol är en så kallad "vändbar" bilbarnstol, men den blir alldeles för tung framåtvänd och selen låser kroppen, vilket kan bli livsfarligt vid en krock. När en sådan stol är urvuxen som bakåtvänd är den också urvuxen som framåtvänd: då är det m.a.o. dags att byta. När barnet åker framåtvänt så bör hen vara så stor att det istället går använda bilens bälte i stolen.

I denna listan har jag valt ut stolar med olika fördelar, då jag själv gillar när stolarna kan fylla olika funktioner. Vi har haft fyra olika stolar samtidigt i våra två bilar. En funktion vi verkligen uppskattade när våra barn var små var att kunna ändra lutningen på stolen i bilen. Något vi saknade var att kunna vrida stolen, så man enklare kan sätta i och ta ut barnet. Men det viktigaste av allt är såklart att barnet sitter bra.

1. Axkid One

Rymlig och snabbmonterad

Något dyr i inköp

Axkid One är en ny och helt unik Isofix-bilbarnstol.

Det som gör den unik är att den går att använda direkt från födseln (40 cm med inlägget One+) och räcker sen ända upp till ca 6-7 års ålder - det vill säga 125 cm och 23 kg. Jag och min familj är så nöjda med stolen, både min 4- och 6-åring åker rymligt och skönt. Det är den första Isofix-stolen i världen som är plustestad och godkänd upp till 125 cm.

Benutrymmet, huvudstödet och positionen justerar man enkelt med knappar på baksidan. På selen är det en gummerad baksida så bältet sitter bra på plats och inte riskerar att glida ut mot axeln.

Stolen monteras snabbt och enkelt på under 30 sekunder genom att klicka i bilens Isofixfästen och fälla ner stödbenet. Så himla skönt att slippa krångla med förankringsband och bälte!

Axkid One hamnar på förstaplatsen då den är otroligt smidig att montera, tar liten plats i bilen och passar för alla barn och bilar (förutsatt att man har Isofix). Den är helt klart värd varenda krona.

Vår expert Sandra Björck har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Britax Max-Way Plus

Prisvärd, smidig och rymlig

Bältet lite långt för små barn

Max-Way Plus är en uppdatering av den populära föregångaren Max-Way. Det som förbättrats är det större och stadigare huvudstödet och att den fått sidokrockskydd.

Stolen räcker under hela den bakåtvända perioden upp till ca 125 cm och 25 kg, vilket är vid ca 6-7 års ålder. Detta är en nätt och smidig stol med skön komfort som ger mycket bra benutrymme.

Bältet kan upplevas som aningen långt på små barn, vilket gör att man kan behöva vänta något längre för att byta till den här direkt från babyskyddet.

Stolen monteras med bilens bälte, stödben och förankringsband. Jag tycker att det går snabbt och smidigt och det är tydligt hur den ska monteras.

Det som gör den här till en favorit är att den är så rymlig men ändå inte tar upp mycket plats. Den passar i alla bilar och man får mycket stol för pengarna.


3. Axkid Minikid 2

Smidig att montera, räcker länge

Grenspännet kan upplevas obekvämt

Axkid Minikid 2 är en mycket prisvärd stol med självåtspännande band, det vill säga att förankringsbanden spänner sig själva när man trycker i stolen. Detta är en av de populäraste stolarna på marknaden.

Den är godkänd mellan 0-25 kg men ska inte användas förrän barnet kan sitta med stöd. Den räcker hela den bakåtvända perioden ända upp till 125 cm, vilket är minst 5 år och många barn kan sitta i den ända till 6-7 års ålder. Minikid monteras med bilens bälte.

Huvudstödet är mycket bra och den löstagbara babydynan gör att även mindre barn sitter stabilt. En toppenfunktion är att när man drar åt selen så åker huvudstödet ner i rätt höjd, så det blir alltid rätt höjd utifrån barnets längd. Det är extra smidigt när man har syskon som delar stol.

En del upplever att det kan vara obehagligt att spännet trycker lite i grenen, men det är inget som mina barn har upplevt.

Stolen passar utmärkt även för de minsta barnen och är en av de nättare stolarna som ändå räcker längst.


4. BeSafe iZi Plus X1

Lutbar, ombonad och hög komfort

Tung och klumpig att bära

Detta är en uppdatering av iZi Plus. Den stora fördelen med den här stolen är att det går att ändra lutningen på stolen under färd, vilket är toppen när barnet har somnat. Den funktionen har varit guld värd för oss och använts flitigt.

Det som ändrats från förra modellen är att den fått extra sidokrockskydd och en förbättrad och ombonad babydyna, så de mindre barnen får bättre stöd.

Besafe iZi Plus X1 har ett litet minus och det är att den tar upp mer plats. Men det är inget vi haft ont av. Vi har monterat den i mitten i bilen eller i framsätet utan airbag, där sitter den perfekt.

Stolen räcker inte lika länge längdmässigt som de andra i listan, men är perfekt som första stol efter babyskyddet. Sen kan småsyskonet överta den när det äldre barnet får en ny bakåtvänd stol. Den är godkänd upp till 25 kg.

Denna stol passar allra bäst för de minsta, men min 6-åring på 114 cm får faktiskt fortfarande plats i den.


5. Cybex Sirona S i-Size (inkl. Isofix bas)

Hög säkerhet, roterbar, lutbar

Räcker bara upp till 105 cm

Cybex Sirona S i-Size med Isofixbas är en mycket spännande stol med flera användarvänliga extrafunktioner.

Denna stol är roterbar 360 grader vilket gör det enkelt att få i och ut barnet ur stolen. Den är också lutningsbar i 5 olika lägen och går dessutom att luta under färd.

Nackstödet går att justera allt eftersom barnet växer. Det finns ett inbyggt sidokrockskydd och användningstiden är upp till 105 cm och 18 kg.

Magneter håller selen på plats så den inte är i vägen eller hamnar under barnet när hen ska i och ur stolen. Installationen är enkel med hjälp av den medföljande Isofix-basen.

Det finns ett Sensorsafe-spänne att köpa till som man fäster i selen och kopplar upp till mobilen. Då kan man till exempel få information om temperatur eller en varning om barnet knäpper upp spännet - en stor hjälp när man har en liten rymmare i baksätet.

Passar utmärkt om man vill ha en stol med många praktiska funktioner.


6. Axkid ReKid Isofix

Rymlig stol som räcker länge

Tung

Axkid ReKid Isofix är en kombinerad Isofix- och bältesstol. Den har samma sits som Minikid men är lite rymligare uppe vid nackstödet, vilket kan passa större barn.

Huvudstödet justeras automatiskt när man spänner selen. Det är väldigt smidigt, framförallt om man har barn som delar stol. Då slipper man manuellt höja och sänka huvudstödet och selen mellan varje barn.

Det går att montera med bilens Isofix upp till 18 kg och efter det så bältar man stolen så att den räcker ända upp till 25 kg och 125 cm.

Jag gillar verkligen Isofix: det är lätt att använda och gör att stolen tar minimalt med plats. Nackdelen är dock att denna stol är ca 5 kilo tyngre än Minikid, vilket gör den lite otympligare om man ska flytta den mellan bilar.

Stolen går att flytta ut en del på sätet när den är bältesmonterad för att få till ett rymligare benutrymme. Klädseln går att tvätta i 30 grader.

Detta är en flexibel stol med lång användningstid, som passar även i bilar med lite mindre plats.


Sandra Björck
Sandra BjörckExpert inom bilbarnstolar

33-årig tvåbarnsmamma som tycker barnens säkerhet i bil är jätteviktig. Dottern på 7 år, ca 120 cm lång har precis börjat åka framåtvänd och 5 åringen på ca 106 cm åker bakåtvänd fortfarande i Axkid One😊 Hemma har vi både Britax Two Way, Axkid Minikid 1 och 2, BeSafe Izi Plus, Maxi Cosi XP, Axkid One, TinySeats, Trunki boostapak och äldsta dottern har precis börjat åka i en Cybex S-fix. Jag älskar att kunna ge andra tips och råd! Vill ni ställa frågor vilken fråga som helst eller bara prata lite allmänt så följ mig gärna på instagram sandrabjorck88 eller på facebook=) Väl mött/ Sandra

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer