Prisjakt
HemPrisjakts experterBilbarnstolarTest - Axkid One - framtidens bilbarnstol är här

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Axkid One - framtidens bilbarnstol är här

12 juni 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha en rymlig, bakåtvänd stol som räcker länge?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Trots sin slimmade storlek för att vara en isofix-stol är den otroligt rymlig och går att använda direkt från födseln och hela den bakåtvända perioden. One kan användas från 40 cm med babyinlägget och upp till 125 cm och 23 kg, det är den enda stolen på marknaden just nu med så lång användningstid. Benutrymmet är fantastiskt stort, det största på marknaden.

Om du inte vill, eller kan, lägga mycket pengar på en stol
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Det som drar ner betyget på stolen är enbart att priset ligger lite högt. Jag tycker verkligen att stolen är värd pengarna men jag vet att ekonomin kan vara lite tight som föräldraledig. Värt att tänka på är dock att stolen går att använda redan från nyfödd (med babyinlägget) ända upp till 6-7 års ålder. Köper du Axkid One behöver du alltså inte köpa babyskydd+bas och sedan en bakåtvänd stol efter det. One är alltså otroligt prisvärd och får därför ett högt betyg även på den här punkten.

Prisjakt toppbetyg
Axkid One
BilbarnstolarAxkid One
fr. 7 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Då stolen är både smidig och nätt men samtidigt har gott om plats för barnet så skulle jag säga att den passar alla. Den är perfekt även om man har en mindre bil och det är enkelt att justera benutrymmet för att stolen ska ta mindre plats. Jag tycker Axkid One passar familjen som bara vill köpa en (1) bakåtvänd bilbarnstol som går att använda hela bilbarnstolstiden - från nyfödd (med inlägg) upp till ca 6-7 år.

Benutrymmet

Rymlig trots slimmad

Tillverkning i Kina

Priset

Kvalitet och komfort

Axkid One är helt unik i sin uppbyggnad då den består av mindre plast än andra stolar, är uppbyggt i lättviktsmaterial (Expanded Polypropylene) och bara väger ca 10 kg! Runt det lättviktiga skalet sitter en ram i lättviktsaluminium och sitsen är monterad på en skena i stål.

När det kommer till kvalitet och komfort har One många bra egenskaper, till exempel inbyggda ventilationskanaler i stolen som gör att den inte blir lika varm. Stolen är mjuk och skönt vadderad under rumpan och har ett bra och stabilt huvudstöd. Dessutom har One i skrivande stund bäst benutrymme på hela marknaden!

Klädseln går lätt att ta av och tvätta i 30 grader, det var ett viktigt kriterium för oss när vi köpte vår andra bakåtvända stol - vår första stol hade inte det och vi hade en väldigt åksjuk dotter...

Snabb och enkel att installera

One monteras snabbt och enkelt. Först viker man ut stödbenet och sedan klickar man i isofix-fästena. Bygeln är självåtspännande och behöver bara justeras till lite, det gör man genom att vrida på ett hjul på bygeln och då spänns den hårdare mot sätet. Sedan är det bara att fälla ner sista biten på stödbenet och så sitter stolen på plats!

För att man ska vara säker på att stolen är korrekt monterad visar isofixarmarna grönt när de sitter rätt. Även stödbenet visar med både ljus och ljud när det står helt plant mot golvet vilket gör att det inte finns någon risk för felmontering.

Sist av allt sätter man på ASIPen, det extra sidokollisionsskyddet, ut mot dörrsidan. Värt att veta är stolen inte går att montera med bälte utan bara med isofix.

Liten och nätt men samtidigt otroligt rymlig

Båda mina tjejer på 4 år och 103 cm respektive 6 år och 113 cm sitter rymligt, skönt och har mycket plats kvar att växa på - både på höjden, viktmässigt och innan det blir trångt för benen. Det går att dra bak stolen lite extra om det behövs, t.ex. om man ska sätta barnet i stolen eller om barnet själv vill kunna klättra upp och sätta sig.

Det finns många smarta markeringar som hjälper en att placera barnet rätt. Skenan på stolen har markeringar som visar vilket benutrymme man bör ha beroende på barnets längd. Det är okej att gå ett hack över markeringen men inte mer i körläget, alltså när man åker, utan det större utrymmet är till för när barnet ska in och ut ur stolen för då kan de enkelt klättra i och ur den själva.

Likadan märkning finns även för vilken lutning som rekommenderas. Markeringar vid huvudstödets sidor gör det enkelt att veta hur högt huvudstödet och bältet ska bara - markeringarna ska vara i nivå med barnets ögon. Baksidan på bältet är gummerat vilket gör att det sitter mycket bra på plats där det ska vara.

Det är möjligt att förlänga selen genom att enkelt trycka på en knapp som sitter en bit ner till höger på stolen. Funktionen ska justeras och förbättras lite tills stolen släpps på marknaden då den är lite knepig på vår teststol. Stödbenet som man drar ner tar mycket mindre plats än många andra stolars stödben som vi har haft.

Mycket som gör stolen värd sitt pris

Då stolen är rätt dyr i inköp vill man såklart veta om den är värd pengarna. Jag skulle säga att den helt klart är värd varenda krona.

Oftast köper man först både ett babyskydd och en bas till barnet och sedan en isofixstol. Då de andra isofixstolarna på marknaden bara räcker upp till 18 kg så behöver man oftast köpa en ny bakåtvänd stol till. Slår man ut kostnaden för allt detta och tänker på vad man får med Axkid One så har den alltså inte ett så högt pris.

Stolen är helt unik med sitt i-Size-godkännande och är den enda stolen på marknaden som man kan använda från födseln med babyinlägget och ända upp till 125 cm och 23 kg.

Jag är verkligen imponerad av hur genomarbetad stolen är, vi har ändå haft 6 andra bakåtvända stolar och ingen annan har lyckats med att både ha stort benutrymme och samtidigt ta lite plats i bilen. Istället har man fått välja vad man prioriterar mest.

Att den är så enkel att justera när den väl sitter på plats i bilen, användarvänligheten, alla finesserna och att den räcker så länge gör att jag absolut skulle kunna tänka mig att köpa One till vår 4-åring. Man märker att Axkid har lyssnat på oss användare och utifrån det skapat många genomtänkta och smarta lösningar.

Vad jag gillar mest med Axkid ONE

Jag gillar verkligen att Axkid har tänkt till och förbättrat många funktioner som man har saknat på andra bakåtvända bilbarnstolar.

Benutrymmet är verkligen det rymligaste jag varit med om. Både 4 och 6-åringen har gott om plats för ben och fötter och får till och med plats med skor på sig om de vill ha det. Trots det stora benutrymmet för barnen så sitter jag, ca 170 cm lång, skönt framför stolen i vår Volvo V70.

En smart funktion är att det går flytta stolen fram och tillbaka för att justera benutrymmet. Jättebra grej, för då kan man anpassa stolen efter barnets längd men det är också bra om man ska åka i en bil som har begränsat med benutrymme.

Lika smidigt är det att justera både huvudstöd, bälte och lutning. Om man har ett mindre barn som somnar är det bara att skruva på knappen för ett mer lutande läge. Selen är som sagt gummerad på baksidan så den sitter stadigt på plats. Ett stort plus för är att stolen är utvecklad och designad i Sverige.

Specifikationer

Montering
Isofix
Tillåten ålder
Från nyfödd (med babyinlägget One+) - ca 7 år
Tillåten vikt
Max 23 kg
Tillåten längd med babyinlägget One+
40-125 cm (plustestad)
Tillåten längd utan babyinlägg
61-125 cm
Övrigt
Avtagbart tyg, 30 grader hand/fintvätt

Om bilbarnstolar från Axkid

Axkid är ett svenskt företag som startades 2009 i Göteborg. Axkid satsar mycket på bakåtvänt åkande, gärna så länge det är möjligt, och ligger i framkant med flera bakåtvända bilbarnstolar på den svenska marknaden. De har till exempel legat i topp med den mycket populära bilbarnstolen Minikid som har uppdaterats och utvecklats under åren. Axkid arbetar mycket med att nå ut med information och kunskap om hur barn åker säkrast i bilen.


33-årig tvåbarnsmamma som tycker barnens säkerhet i bil är jätteviktig. Dottern på 7 år har precis börjat åka framåtvänd och 5-åringen åker fortfarande bakåtvänd i Axkid One 😊 Hemma har vi både Britax Two Way, Axkid Minikid 1 och 2, BeSafe Izi Plus, Maxi Cosi XP, Axkid One, TinySeats, Trunki boostapak och äldsta dottern har precis börjat åka i en Cybex S-fix. Jag älskar att kunna ge andra tips och råd! Vill ni ställa frågor eller bara prata lite allmänt så följ mig gärna på sandrabjorck88 på instagram eller på facebook=) Väl mött/ Sandra

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons