Prisjakt
HemPrisjakts experterBarnstolarGuide - Köpa barnstol - här är allt du behöver veta

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Köpa barnstol - här är allt du behöver veta

4 juli 2024

Det finns en uppsjö av barnstolar och det kan vara svårt att urskilja vilka som är bra och passar just er livssituation. Här kommer jag ta upp några vägledande tips som kan göra det lättare att hitta bland alla modeller.

Kan stolen växa med barnet?

En sak att undersöka när man ska köpa en matstol till sitt barn är om den kan växa med barnet. Funkar den redan från 6 månader blir användningstiden såklart längre, då brukar stolen ha en babyinsats. Det stadiet är över ganska fort och sedan vill barnet sitta mer själv. Då är det skönt om det går att göra om samma stol och sätta dit t.ex. sele och bricka. En annan positiv fördel är att nästa barn kan ärva stolen, eller om kompisar är på besök och man vill låna ut stolen till bebisen kan man enkelt klicka på rätt tillbehör.

Hur mycket plats kommer stolen ta?

En annan viktig detalj är storleken på matstolen. Nu för tiden finns det ett bra sortiment där de flesta stolarna är anpassade till standardhöjden för matbord. Men själva storleken på matstolen kan ändå skilja sig åt. Benen kan vara lutande så stolen blir som en pyramid, då kan det vara bra att fundera på hur mycket plats man har i köket och runt matbordet, så man inte snubblar över benen.

Storleken på själva sitsen är också bra att ta med i beräkningen. Är den anpassningsbar och är den tillräckligt stor för större barn?

Hopfällbara barnstolar

Det finns hopfällbara barnstolar, men de brukar vara rangliga och användningstiden är oftast inte så lång. Man skulle kunna jämföra det med en torkställning som är hopfällbar - självklart är den inte lika stabil som en fastmonterad. Detta betyder dock inte att du inte kan ha användning för en hopfällbar barnstol! Du kanske t.ex. vill att den ska ta mindre plats i köket när den inte används.

Barnstol i trä eller plast

Matbordet är ofta en samlingspunkt för många familjer. Tiden man spenderar där är inte bara för att äta, det kan också vara en plats för t.ex. pyssel. Det kan därför vara bra att tänka på materialet, både på själva stolen och dynan ifall sådan finns. Hur enkelt är det att tvätta och torka av? När barnet ska lära sig att äta själv kommer det också garanterat bli mycket kladd.

Plast och trä brukar funka bäst. Plast kan dock beroende på kvalité ha en tendens att suga upp färg från exempelvis tomatsås. Så antingen är man snabb på att torka, eller så får det sätta sin prägel på stolen helt enkelt. Trä har oftast inte detta problem, däremot kan barnstolar i trä vara tunga.


Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplistor inom Barnstolar

Bästa barnstolen
Bästa barnstolenTopplista av Irianna Tamvaki
Annons
Annons