Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärbara datorn under 10.000 kr

  • 15 nov 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

Den här listan innehåller bärbara datorer under 10 000 kronor men över 6000 kronor. För den som vill redigera film, ljud och bild är en bra processor och mycket minne att föredra. Om datorn är tänkt att användas för spel är istället ett bra grafikkort att föredra.

Det är inte lätt att få tag i en dator med bra processor utan att också få ett kraftfullt grafikkort med på köpet, vilket höjer priset. En SSD (Solid State Disk) är nästan standard idag. De är snabba och gör att dator och program startar snabbt. Även hållbarheten är mycket god för dessa diskar. Kostnaden per GB är dock betydligt högre än för mekaniska diskar. Här har jag tagit fram de datorer under 10 000 kr som ger mest för pengarna. Listan är inte rangordnad.

1. Acer Swift 3 SF314-43 NX.AB1ED.001 14" Ryzen 7 5700U 16GB RAM 1TB SSD

Gå till produktsida

Prestandan

Priset - men mycket för pengarna

Med AMD:s senaste generation av processor, Ryzen 7 5700U och hela 16 GB snabba minnen, har Acer byggt en kvalitetsdator med mycket muskler. En snabb disk på hela 1000 GB ingår. Skärmen är 14 tum stor, håller mycket hög klass, stöder full-HD och är av IPS-typ. Perfekt för den som jobbar med film och bild.

Datorn är kraftfull nog att klara tunga jobb som videoredigering samt bild- och ljudjobb. Kontorsjobb är såklart enkelt jobb för denna modell.

Ovansidan är tillverkad i aluminium och håller hög byggkvalitet. Ljudet är helt okej för att vara i en bärbar dator. Tekniken för trådlös uppkoppling är självklart av senaste snittet. Vikten är endast 1,2 kg och batteriet driver datorn i upp till 10 timmar.

Hög kvalitet och mycket hög prestanda för den här prisklassen.


2. Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14 82MS000NMX 14" Ryzen 9 4900H 16GB RAM 512GB SSD

Kvalitén, batteritiden, vikten

Priset i viss mån

Lenovo har i denna dator satt i en av AMD:s senaste processorgeneration, AMD Ryzen 5 5600H. Det är en mycket kompetent processor som ger datorn gott om kraft.

Du får också hela 16 GB minne samt en snabb disk på 512 GB. Skärmen är 14 tum stor och av IPS-typ. Den är således lämpad för både bild och film. Den senaste tekniken för trådlös uppkoppling säkerställer mycket snabbt internet när så finns.

Detta är en lätt dator med en vikt på bara 1,32 kg och en batteritid på 17 timmar, bra för den som är ständigt i farten. Det är också en elegant och smidig dator - ett riktigt kvalitetsbygge där höljet är bygg av aluminium.

Den här datorn passar bra för kontorsjobb, surf, enklare bild-, film- och ljudjobb samt enklare spel.


3. Acer Aspire 5 A515-45 NX.A7ZED.001 15,6" Ryzen 7 5700U 16GB RAM 512GB SSD

Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.3
(1)
Gå till produktsida

Prestandan

Denna 15 tum stora dator har AMD:s senaste generation av processor, Ryzen 7 5700U och hela 16 GB snabba minnen. En mycket snabb disk på 512 GB ingår. Skärmen klarar full-HD och ger en helt okej bild.

Datorn är kraftfull nog att klara jobb som lättare videoredigering, bild- och ljudjobb. Kontorsjobb, surf, sociala medier och liknande är såklart inga problem för denna modell.

Ljudet är helt okej för att vara i en bärbar dator och tekniken för trådlös uppkoppling är självklart av senaste snittet. Tangentbordet har numerisk del, en upplysning för de som tilltalas av detta.

Bra kvalitet och mycket hög prestanda för den här prisklassen.


4. HP R7 1TB 15S-EQ2434no 15,6" Ryzen 7 5700U 8GB RAM 1TB SSD

Gå till produktsida

Prestandan, priset, diskstorleken

16 GB minne hade varit perfekt

Detta är en trevlig HP-modell med processorn Ryzen 7 5700U som är en av AMD:s senaste generationer. 8 GB minne är installerat och en mycket snabb disk på 1000 GB ingår.

Här får du riktigt bra prestanda samt gott om lagringsutrymme. Skärmen är 15 tum stor och klarar full-HD, bilden är bra och grafikkretsen i processorn gör ett fint jobb.

Senaste tekniken för trådlös uppkoppling är inbyggt. Vikten är 1,69 kg och utlovad batteritid är upp till 9 timmar och 30 minuter. Det räcker en hel arbetsdag och lite till. Bygget som helhet är bra och tangentbordet är utrustat med en numerisk del.

Datorn klarar lätt kontorsjobb, surf och sociala medier. Bild-, ljud- och film-obb går också bra så länge de inte blir för omfattande.

En dator av bra kvalitet för en något mindre peng.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer