Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Välja hemmabiosystem - detta bör du tänka på
  • 27 mars 2020
Peter Olsson
Peter OlssonExpert inom högtalare
Välja hemmabiosystem - detta bör du tänka på
Har du kommit till insikt att ljudet är halva upplevelsen? Här går jag igenom vad du bör tänka på innan du ska välja hemmabiosystem. Allt för att du ska få en bättre ljudupplevelse!
Välj vilken typ av system du vill ha

Du har tre huvudsakliga system att välja på när du ska köpa ett hemmabiosystem: soundbar, högtalarsystem eller hembioreceiver. Och vad ska man egentligen välja i denna djungel? Det beror på hur viktig ljudupplevelsen är för dig. Uppskattar du bra ljud men vill inte fylla rummet med högtalare så kan en soundbar vara rätt väg att gå. Vill du ha en riktig hembioanläggning som kan leverera ljud från rummets alla hörn och samtidigt skrämma slag på grannarna? Då är det dags att börja titta på en hembioreceiver och högtalare. Vill du kompromissa och är lite bekväm av dig, köp ett färdigt högtalarsystem med inbyggd eller tillhörande förstärkare. Så många val, så mycket ljud!

Känn in rummet

Då var dags att ta en titt på rummet där du ska placera ditt nya hembiosystem. Hur ser förutsättningarna ut och vad fungerar bra för dig? Kan du placera ut högtalarna på ett bra sätt? Ett normalt vardagsrum kräver inte värsta anläggningen men bygger du ett dedikerat hembiorum så fläska på för all del! Fundera även på hur mycket effekt dina grannar står ut med.

5.1 eller 7.1 eller 7.2.4?

Om du inte valt att köra på en soundbar så behöver du bestämma hur många högtalare du ska ha i ditt hembiosystem. Den vanligaste setupen är ett 5.1-system. Det innebär en centerhögtalare, två frontar, två bakhögtalare samt en sub. Det är fullt tillräckligt för att fylla de flesta rum med riktigt bra ljud. Men vill man nörda ner sig ytterligare så blir det ännu roligare! Vi tar 7.2.4 som ett exempel. Det innebär att man adderar två sidohögtalare, en extra sub samt fyra takhögtalare. Oavsett vilken typ av system du väljer, låt det få ta lite tid att göra ditt val och provlyssna om du har möjlighet. Se även till så att effekt på förstärkare och högtalare matchar varann. En för svag hembioreceiver gör ingen glad!

Ta reda på vilka anslutningar du behöver

Fundera över vad du vill kunna ansluta till din ljudanläggning. Är du en riktig prylnörd som har fler prylar i tv-bänken än underkläder i byrålådan? Då är det en hembioreceiver du ska satsa på. Den har överlägset flest anslutningsmöjligheter. Är du nöjd med att koppla upp mobilen och TV:n så kan en soundbar vara det bästa valet. Oavsett vad du väljer, kika på specifikationerna och se till så att alla anslutningar du behöver finns på plats. Det sparar dig mycket frustration och ger dig mer tid att njuta av ljudet!

Fundera över bild- och ljudformat

En sak att ta sig en liten funderare på är bild- och ljudformat. Har du en 4K-TV med HDR, eller kanske till och med en TV med Dolby Vision och 8K, så bör du kontrollera att hembiosystemet också har stöd för dessa format. Detta gäller främst om du kommer använda en hembioreceiver och köra bildsignalerna genom denna. Titta också på stödet för de olika ljudformaten: Dolby Atmos, DTS:X, DTS-HD, Dolby True HD för att nämna några. Se till att köpa prylar som matchar varandra och samtidigt är någorlunda säkrade för framtiden. I regel håller en ljudanläggning i många år och särskilt högtalare åldras väldigt bra!

Överväg Dolby Atmos

Här kommer ett litet bonustips: överväg Dolby Atmos för ditt surround-system (takhögtalare)! För mig personligen så är Dolby Atmos det största som hänt inom hembioljud på många år. Det ger en ny dimension till ljudet och kan ta film och musik till en ny nivå. Har du inte möjlighet att fälla in högtalare i taket finns det ändå sätt att avnjuta detta ljudformat. Det finns nämligen högtalare som är byggda för Dolby Atmos där elementen riktas uppåt. Det ska ärligt sägas att det är få filmer som utnyttjar det riktigt bra, men jag gillar verkligen när det ösregnar, en helikopter dundrar förbi eller när något kryper omkring på vinden ovanför.


Peter Olsson
Peter OlssonExpert inom högtalare

Tekniknörd med fokus på hifi och hembio. Har byggt hembioanläggningar sen tidigt 90-tal och dragit kilometervis med kablar. Jag älskar film och för att uppnå den ultimata filmupplevelsen krävs en perfekt symbios mellan ljud och bild. Idag har jag två hembioanläggningar att laborera med och senaste tillskottet i familjen är Dolby Atmos (takhögtalare).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer