Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Installera robotgräsklippare - så här gör du, steg för steg
  • 20 november 2020
Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare
Installera robotgräsklippare - en guide
Här kommer jag steg för steg gå igenom hur man lättast installerar sin robotgräsklippare själv. Det man framför allt behöver göra är att anpassa roboten efter gräsmattan, eller tvärtom. Om du gjort allt sånt innan kan du lugnt sitta och njuta när roboten gör jobbet åt dig.
Förberedelse

Innan du börjar lägga din begränsningskabel är det viktigt att du ser över din gräsmatta. Rötter, stenar, hålor och hinder är viktigt ha koll på så att roboten inte förstörs eller fastnar. Se också till att den kan färdas utan svårigheter i passager och liknande. Efter detta får man även planera var laddstationen ska stå - gärna så centralt på tomten som möjligt.

Jag rekommenderar att du ritar en karta innan du börjar dra kablarna, så blir installationen lättare. Spara kartan, så vet du också vart du dragit begränsningskabeln och guidekabeln om du någon gång ska ut och fixa i trädgården.

Placering av laddstation

Från laddstationen drar du både begränsningsslingan samt guidekabel (om din robot har en sådan). Det är också här robotgräsklipparen går in för laddning. Laddstationen bör placeras på plan mark centralt på din tomt och du måste även ha ett eluttag till denna. Ha gärna lite yta runt om, annars kan roboten ha svårt att hitta in.

Lägg ut begränsningskabeln

Begränsningskabeln lägger du längs med kanten på din tomt för att begränsa området roboten ska klippa. Du lägger slingan ovanpå marken och sedan fäster du den med mälor. Mälorna ska ha ca 70 cm mellanrum. Om du har hinder i gräsmattan du inte vill att roboten ska krocka med så får man även göra "öar" runt de områdena, såsom känsliga träd eller buskar.

Installation av guidekabeln

Efter att du dragit begränsningskabeln runt hela tomten är det dags att placera ut guidekabeln. Guidekabeln hjälper roboten att hitta tillbaka till laddstationen.

Börja med att dra guidekabeln ca 2-3 meter rakt ut från laddstationen och fäst den där med mälor. Dra sedan guidekabeln vidare mot den punkt som är mest avlägsen på din tomt. Sätt guidekabeln med märlor, med ca 70 cm mellanrum.

Klipp nu av begränsningsslingan på den punkten dit du dragit guidekabeln. När du har klippt av begränsningsslingan kommer du ha 3 slingor: en begränsningsslinga som kommer från vänster, en från höger samt guidekabeln som du precis dragit. Trä nu de tre kablarna in i den medföljande skarvkopplingen.

Anslut kablarna till laddstationen

Vid laddstationen finns nu tre kabeländar (begränsningsslingan från vänster, guidekabeln samt begränsningsslingan från höger). Dessa ändar ska du nu placera i laddstationen. Här är det viktigt att du måttar ut lagom mycket kabel så de når att fästa i laddstationen. Sätt fast de anslutningskontakter som medföljer och fäst dem sedan i laddstationen. Viktigt är att alla kablar sätts i rätt kopplingsdon.

Fäst laddstationen och koppla i strömmen

Fäst sedan din laddstation i marken med de tillhörande markskruvarna. Detta för att inte laddstationen ska flytta sig när klipparen försöker hitta laddplatsen. När detta är gjort är det dags att koppla in strömmen och gräsklipparen kan börja klippa.


Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare

Hej! Två av mina stora intressen är padel samt gräsklippare och grässkötsel. Padel har jag spelat i snart 3 år och tränar det 2-3 gånger i veckan. Mitt andra stora intresse är just gräsklippare och att få gräsmattan hemma så fin som möjligt, det började redan 2008 då jag började sköta om fotbollsplaner runt om i Göteborg. Där fick man köra många olika gräsklippare, stora som små. Till vardags jobbar jag numera på en stor fotbollsarena i Göteborg där jag är planskötare. Jag älskar att testa nya produkter och här på Prisjakt har jag även fått chans att skriva vad jag tycker om dem.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer