Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Felsökning av robotgräsklippare - så hittar du kabelbrott
  • 18 december 2020
Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare
Felsökning av robotgräsklippare - så hittar du problemet
Jag har många gånger under årens lopp varit med om att min klippare inte har kunnat klippa p.g.a. felmeddelandet "ingen slingsignal". I början la jag ny slinga varje gång det meddelandet dök upp, men idag gör jag på ett annat sätt. Ta del av min guide om hur du enklast hittar avbrottet och vad det finns för hjälpmedel.
Vanliga orsaker till "ingen slingsignal"

Ibland händer det att robotgräsklipparen anger "ingen slingsignal". Detta kan ske när du minst anar det, ofta vid trädgårdsarbete när du arbetat med t.ex. en spade, en maskrosplockare eller liknande. Olyckan behöver inte alltid ha skett precis där du grävt, utan kan ha hänt på platser där du ställt ifrån dig spaden (satt ner den i gräset). Du kan då ha råkat träffa begränsningsslingan.

Så hittar du avbrottet

Det första du ska göra är att se så att begränsningsslingan är ansluten till laddstationen, och att kontakterna bak sitter i ordentligt i laddstationen. Detta kan vara en orsak till att du inte får igång klipparen, t.ex. efter vintern.

Har du varit ute med trädgårdsredskap i trädgården så får du försöka minnas vart du kan ha ställt ifrån sig spaden, grepen eller maskrosplockaren.

Har felmeddelandet bara uppkommit "av sig självt"? Då är det ofta i en skarv som avbrottet finns. Isåfall är det dags att plocka fram ritningen du förhoppningsvis gjorde vid installationen av din klippare. Detta för att du ska kunna se vart skarvarna är.

Om du ändå inte hittar avbrottet

Det finns en metod som kallas intervallhalveringsmetoden. Denna metod går ut på att du kopplar loss en ände av slingan från laddstationen och drar ut en extra kabel, denna kabeln ansluter du mitt på begränsningsslingan. Med hjälp av denna metod kan du avgöra på vilken sida om anslutningspunkten avbrottet finns. När man gjort några försök så hittar man ofta var avbrottet är och kan då byta ut den delen mellan de två olika testpunkterna på begränsningsslingan.

Sista utvägen: införskaffa kabelsökare

Det finns speciella instrument du kan köpa som kan felsöka och hitta avbrottet. Dessa kallas för kabelsökare. Du kopplar bort begränsningsslingan från laddstationen och kopplar istället in instrumentets tongenerator i slingans ena ände, samtidigt som du jordar en sladd från kabelsökaren. Med den andra delen av instrumentet lyssnar du sedan efter tonen. När du inte hör någon ton börjar du närma dig brottet.

Kabelsökare kan du köpa lite överallt, men främst där du köper din robotgräsklippare.


Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare

Hej! Två av mina stora intressen är padel samt gräsklippare och grässkötsel. Padel har jag spelat i snart 3 år och tränar det 2-3 gånger i veckan. Mitt andra stora intresse är just gräsklippare och att få gräsmattan hemma så fin som möjligt, det började redan 2008 då jag började sköta om fotbollsplaner runt om i Göteborg. Där fick man köra många olika gräsklippare, stora som små. Till vardags jobbar jag numera på en stor fotbollsarena i Göteborg där jag är planskötare. Jag älskar att testa nya produkter och här på Prisjakt har jag även fått chans att skriva vad jag tycker om dem.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer