Prisjakt
Annons

Tvättmaskiner

1 389 produkter

Sortera efter:

Tvättmaskiner

Produkter inom denna kategori kan också kallas Tvättmaskin, Tvättmaskin kombi, Washing Machine, Kombitvättmaskin och Tvättmaskin 2 in 1.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om tvättmaskiner

En bra tvättmaskin ska hålla i upp till 10-12 år. Ibland upp till 20 år beroende på tillverkare och modell. Tänk på att den kan behöva repareras eller servas innan livslängden är över i takt med att interna delar slits och går sönder.

Bland annat måste du tänka på om du ska ha en frontmatad eller toppmatad modeller, hur stor tvättkapacitet du behöver, om den har rätt tvättprogram för ditt behov och hur varierbar den är i höjd. Du behöver också kolla energiförbrukningen, hur den installeras, garantier och bredden på tvättmaskinen. Hur lätt är det att använda tvättmaskinen och hur lång tid tar de olika programmen att köra? Viktigt är också att den faktiskt får plats där du planerat att ställa den. Läs recensioner och kolla gärna på tvättmaskinen i butik före ett köp.

Dosera tvättmedlet enligt angivning och undvik att överdosera. Tvättmaskinen måste stå helt plant för att inte riskera skador på golv eller maskinen själv. Säkerställ att det inte finns föremål kvar i kläderna som kan ramla ur och rengör tvättmaskinen ordentligt med jämna mellanrum. Glöm inte att kolla luddfiltret som samlar upp mynt och annat som samlats inuti tvättmaskinen.

Om tvättmaskinen låter högt med ett kraftigt bankande eller vinande ljud så kan lagret vara utslitet. Det visar sig ofta genom att kläderna får fläckar som liknar olja eller rost. Om stötdämparna är slitna så kan det göra att din tvättmaskin vibrerar eller låter mer än normalt, det kan även leda till att lagren går sönder mycket snabbare. Både lager och dämpare går normalt att byta, men det är tidskrävande och kan kosta en hel del. Glöm att inte att byta packboxen till lagren samtidigt.

Plocka av alla lösa delar som kan rengöras. Diska ur dem med ett milt diskmedel och se till att alla tvättmedelsrester är borta. Torka av gummibälgen så noga det går, alla listor och tvättrumman. Öppna luckan för vattenpumpens filter och ta ur filtret. Rengör noga och se till att plocka ur eventuella småsaker som fastnat där. Montera ihop allt och kör ett rengöringsprogram om tvättmaskinen har det. Om inte så kan du lägga i en speciell rengöringstablett och ställa in på högsta temperaturen med ett normalt tvättprogram.

Både flytande tvättmedel och pulver ger ett rent resultat när du doserar enligt anvisningarna. Fördelen med flytande medel är att det löser upp sig enklare och du slipper klumpar. Fördelen med pulvertvättmedel är att vittvätt blir renare och kan vara mer miljövänligt, beroende på vilken du använder. Har du rejält smutsiga kläder? Välj pulver framför flytande.

Du kan spara rejält med pengar om du köper din tvättmaskin under Black Week / Black Friday. Var femte tvättmaskin blev billigare under reaperioden 2021 med en snittsänkning på hela 23 procent. Även mellandagsrean har ofta stora rabatter med en snittsänkning på 24 procent på modeller som gick ner minst tio procent i pris.

De tre populäraste modellerna under 2022 var Bosch WAU28SI4SN, LG F2DV707S2WS och Electrolux PerfectCare 700 EW7W5468E6. Alla tre är frontmatade och har vid minst ett tillfälle gått att köpa för under 7 000 kronor. Den populäraste toppmatade modellen är Whirlpool TDLR 6230L EU.

Så länge du har ett avlopp, vattentillförsel och ett godkänt eluttag så är det normalt inga konstigheter att installera en tvättmaskin. Se till att den placeras plant, stabilt och utan att den kan slå i något runtomkring. Glöm inte att ta ur stabilisatorerna om de är monterade. Anslut avloppsslangen och vattentillförseln. När du ansluter elen så måste det vara till ett uttag som har en skyddsjordad jordfelsbrytare. Är du osäker? Ta hjälp av en servicetekniker eller montör.

Kolla så att du har alla tvättprogram som behövs för just dina kläder och att du kan ställa in fördröjd start (perfekt när du vill tvätta till så låga elpriser som möjligt). Automatisk dosering är en utmärkt funktion för perfekt tvättresultat varje gång, dessutom minskar du risken över överdosering. Ett speciellt rengöringprogram är också praktiskt. Har du ett smart hem så kanske du vill ha en WiFi-ansluten tvättmaskin som visar information i en mobilapp.