Prisjakt

Bästa WiFi-routern – så väljer du rätt trådlöst nätverk

Med rätt router får du bättre täckning i hemmet, högre hastigheter och ett stabilare nätverk för alla dina prylar. Här hjälper vi dig att hitta rätt trådlösa router för alla dina behov.

Använder du fortfarande den router som din internetleverantör erbjuder när du skaffad din internetanslutning? Då kan det vara hög tid att ersätta den med en nyare och modernare WiFi-router.

Här tipsar vi om allt du måste tänka på när du väljer din nya router. Oavsett om du har ett litet eller stort hem, stora eller små krav. Vår snabbguide gör det lättare att hitta rätt bland de hundratals routrar som finns på marknaden idag.

Tips på bra WiFi-routrar

Prisjakts experter tipsar om bästa routrarna

Om du inte vill sätta dig in i alla detaljer om routrar, mesh-nätverk och accesspunkter, men ändå hittar den bästa för just dig så har vi några riktigt bra topplistor åt dig. Våra experter avslöjar de bästa routrarna och mesh-routrarna för alla typer av hushåll och internethastigheter. Se våra snabblänkar till topplistorna här under eller gå direkt till vår expertsida om routrar här.

Bästa mesh-nätverket

Om du vill ha riktigt bra hastigheter över större ytor så är det mesh-nätverk som gäller. Här tipsar våra experter om de bästa mesh-lösningarna som hjälper dig att få bra signalstyrka i hemnätverket även om du har en stor bostad.

Se topplistan här

Bästa routern för fiber

Har du supersnabb fiber in i bostaden så bör du ha en riktigt bra router så att du verkligen drar nytta av den hastighet som internetleverantören ger dig. Här får du tips på bra routrar som fungerar optimalt med även snabba fiberanslutningar.

Se topplistan här

Bäst vanliga routern

Om du vill ha bästa möjliga funktionalitet och prestanda för dina pengar i en vanlig router så är det här topplistan för dig. Här tipsar vår expert om några riktiga tungviktare från bara några hundralappar och uppåt.

Se topplistan här

Bästa routrarna för nätverksentusiasten

Om prestanda, funktionalitet och hög stabilitet är något för dig – och priset inte spelar någon roll – så är de här prylarna värda att kolla på. Här får du toppkvalitet med en matchande prislapp för dig som gärna lägger några timmar på att konfigurera ditt nätverk in i minsta detalj.

Se topplistan här

Bästa routern under tusenlappen

Om du vill ha bästa möjliga signalstyrka och funktionalitet i din router, men utan att den kostar skjortan så har vi några riktigt bra routrar att tipsa om – alla under eller nära tusenlappen. De här modellerna lämpar sig bäst för det mindre hemmet, men bli inte överraskad om din nya, billiga router presterar över förväntan.

Se topplistan här

Undvik att behöva sätta upp den här skylten – använd en bra mesh-router! Foto: Discover Savsat, Unsplash

Mesh-router

Routrar som stöder mesh-teknologi kan ansluta en eller flera så kallade satelliter som ger WiFi-signalen längre räckvidd. Du tappar inte i hastighet och dina prylar växlar automatiskt mellan routern och satelliterna för att alltid ha den starkaste WiFi-signalen.

Mesh-tekniken kan jämföras med hur WiFi-förstärkare fungerar för att signalen ska täcka en större yta. Skillnaden är att du slipper många av nackdelarna och får samma stabilitet när du ansluter till wifi-routern som till dina satelliter. Dessutom har satelliterna ofta ethernet-portar till dina trådbundna prylar.

Mesh-satelliter ansluts vanligtvis trådlöst till routern, men i många fall kan du använda nätverkskabel för bättre stabilitet och maximal hastighet.

När du kollar på mesh-lösningar är det bra om du väljer en variant som stöder tri-band-teknik. De WiFi-routrar som stöder tri-band använder en helt separat radiokanal för att skicka data från satelliterna till routern. Det gör att du får mer ledig bandbredd i hem som har många anslutna prylar, vilket ökar hastigheten och stabiliteten ytterligare.

Stöd för WiFi 6 och WiFi 6E

När du uppgraderar hemnätverket med en ny router ska du kolla efter märkning för WiFi 6-standarden. Med WiFi 6 får du en framtidssäker wifi-router som klarar riktigt höga hastighet i nätverket även med de senaste mobiltelefonerna och datorerna.

För att dina trådlösa prylar ska kunna ansluta med WiFi 6 krävs att både WiFi-routern och de saker som ansluts stöder standarden. Om någon av dem saknar rätt stöd faller anslutningen tillbaka på den äldre wifi 5-standarden istället. Givetvis automatiskt och utan att du behöver göra något.

Fördelar med WiFi 6 jämfört med WiFi 5

  • WiFi 6 når längre med sin signal och har mindre störningar från andra routrar
  • WiFi 6 har högre maximal bandbredd för alla prylar att dela på
  • WiFi 6 har nya funktioner som minskar energiåtgången för anslutna prylar

Har du ett fungerande, snabbt och stabilt WiFi-nät hemma redan idag? Då kanske du vill hoppa över WiFi 6 och vänta på WiFi 6e istället. WiFi 6e är en vidareutveckling som ökar bandbredden rejält tack vare nyttjandet av 6GHz-bandet. WiFi 6 och äldre standarder opererar idag med 2.4GHz och 5GHz.

Fördelar med WiFi 6E jämfört med WiFi 6

  • WiFi 6E har ett 6 GHz-band som har extrem bandbredd på korta avstånd
  • WiFi 6E har mindre signalstörningar än de vanliga 2.4 GHz- och 5 GHZ-banden
  • WiFi 6E erbjuder lägre latency med prylar som stöder standarden
Snabba WAN/LAN-portar gör din WiFi-router framtidssäker. Foto: Stephen Phillips, Unsplash

Matter och Thread

En nyhet som börjat leta sig in i router-segmentet är stöd för Matter och Thread. Det är två standarder för hur smarta hem-prylar ska prata med varandra i framtiden. Teknikerna kommer att göra det enklare att styra och ansluta smarta prylar oavsett vilken tillverkare de kommer från. Allt som krävs är att de stöder Matter och helst även Thread. Just nu är det bara ett fåtal routrar som stöder båda standarderna. En modell som finns att köpa idag är Google Nest WiFi Pro.

Stödet för Matter och Thread är inte det viktigaste du behöver tänka på i valet, men om just din router du väljer har stöd för båda så är det en klar bonus för ditt framtida smarthem.

Läs mer om Matter och Thread i vår guide här.

Hastigheten på LAN/WAN

Hastigheten i ditt hemnätverk begränsas till hur snabba WAN- och LAN-portar du har på din router. WAN-porten ansluter du till ditt modem medan LAN-portarna är så kallade nätverksportar som du kopplar med nätverkskabel till exempelvis TV:n, datorn eller NAS:en.

Idag är det normalt med WAN- och LAN-portar som klarar upp till gigabithastighet, alltså 1 000 megabit eller 1 Gbps. Det är tillräckligt snabbt för de allra flesta, men om du vet med dig att du har extra höga krav, exempelvis om du har utrustning som klarar högre hastigheter än så, då ska du kolla på routrar som klarar 2.5GbE.

Ju högre hastighet som WAN/LAN-portarna klarar, desto bättre är det för hemnätverket i längden eftersom du framtidssäkrar dina prylar.

Mobilapp till Android och iOS

Det är praktiskt att kunna styra routern och dess funktioner från mobiltelefonen. Med en så kallad kompanjon-app för Android eller iOS kan du se alla prylar som anslutits till hemnätverket, styra vilka som får använda internet och när de kan göra det, och mycket mer.

Lite beroende på hur kompanjonappen är upplagd så kan du även få varningar när prylar inte presterar optimalt, få tips på inställningar och hantera gästnät om du vill ha det.

De flesta wifi-routrar har även ett webbgränssnitt som gör att du kan styra allt via webbläsaren i datorn, mobiltelefonen eller på surfplattan. I vissa fall får du ingen kompanjonapp, utan måste förlita dig på webbgränssnittet. Ett tips är att bokmärka adressen i webbläsaren så glömmer du inte var den finns.

Här är länkar till några tillverkares mobilappar:

Google Nest WiFi har inbyggd högtalare och stöder röststyrning. Foto: Andres Urena, Unsplash

Smarta funktioner som röststyrning och högtalare

En del lite mer avancerade routrar har stöd för smarta funktioner som röststyrning. Antingen inbyggt direkt i routern och satelliterna likt med Google Nest WiFi, eller via tredjepartstjänster som IFTTT.

Röststyrning är praktiskt om du ofta gör vissa inställningar som att aktivera eller avaktivera gästnätet, stänger av WiFi-nätet vid slutet på dagen eller när du vill prioritera vissa typer av trafik i hemnätverket.

Ett tips: Om du använder gästnät kan du enklare låta besökare ansluta till det genom att använda QR-koder. Skapa en QR-kod här genom att fylla i gästnätets SSID, krypteringsnivå och anslutningsnyckel. Du kan sedan skriva ut QR-koden och sätta upp den vid exempelvis ytterdörren så att besökare enkelt kan scanna den med en kamera-app i mobiltelefonen.

Vanliga nätverks- och WiFi-termer att hålla reda på

Mu-mimo

Mu-mimo är en teknik som gör att data kan skickas parallellt till flera samtidiga enheter i nätverket. Det gör att mer information kan transporteras på ett smidigare sätt, och väntetiderna när du har många samtidiga prylar kopplade till wifi-nätet minskar. Mu-mimo är absolut en teknik du vill ha i din nästa router för bästa stabilitet och hastighet.

Wi-gig

Med wi-gig får du supersnabb överföringshastighet i 60GHz-bandet. Normalt arbetar routrar med 2.4GHz och 5GHz, men wi-gig tar det hela några steg till. Den här wifi-standarden är ovanlig i konsumentprodukter och fungerar bäst på mycket korta avstånd upp till tio meter.

Dual-band / Tri-band

Äldre routrar av typen dual-band har två wifi-nätverk på frekvenserna 2.4GHz och 5GHz. Nyare varianter med tri-band har tre wifi-nätverk där det tredje är en extra på 5GHz. Tri-band ökar den totala bandbredden och minskar trängseln i nätverket. Om du vill ha en snabb och framtidssäker router är tri-band det bästa valet.

QoS

Quality of service är en funktion för att identifiera olika typer av trafik i nätverket och prioritera det som är viktigast. Det här är praktiskt om du exempelvis ofta har videomöten eller spelar med andra på internet.  Äldre routrar kunde bara prioritera specifika prylar framför andra, nyare har avancerad QoS som kollar på datan som skickas istället.

Disney Circle

Disney Circle är en föräldrakontroll som finns inbyggd i routern. Med funktionen kan du ställa in hur länge vissa prylar får använda internet och vilka tider på dygnet. Du kan även pausa internet, blockera olika tjänster och se detaljerad historik. Disney Circle finns inbyggd i ett litet antal routrar på marknaden idag och kan även köpas som en separat produkt till de routrar som inte har inbyggd föräldrakontroll.

Gästnätverk

Att kunna skapa ett gästnätverk som är separat från vanliga hemnätverket är praktiskt om du ofta får besök. Dina besökare kan använda ett begränsat nätverk där alla dina vanliga prylar, som skrivare och NAS, inte är synliga. Du kan även begränsa hastigheten i gästnätverk om du vill och bara ha det aktivt under vissa tider på dagen.

Text: Daniel Haaf

Uppdaterad: 12 august 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.