Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa routern

  • 14 apr 2022
Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom routrar

Åtkomst till snabbt och pålitligt internet är idag en självklarhet, och med allt snabbare internethastigheter behöver routern hänga med i såväl prestanda som tillförlitlighet. Många internetleverantörer skickar med en router med standardinställningar. Dessa är dock inte alltid säkra och ofta begränsade när det kommer till möjligheten att justera inställningarna, något man ibland behöver göra för att t.ex barnens spel ska funka. Då är det bra att ha en router som kan hantera detta istället för leverantörens standardenhet.

I den här listan har jag tagit med ett antal routrar som ger en bra helhetslösning för dig som bor i lägenhet och vill ha bra prestanda för pengarna. När du väljer trådlös router idag, se till att den har stöd för den nya generationens nät, 802.11ac, eller som det ofta skrivs ut: 5 Ghz. Detta ger dig bättre hastighet och konkurrerar inte med t.ex trådlösa telefoners utsändningar (som kan sänka hastigheten på ditt trådlösa nätverk eftersom de använder samma radiokanal).

1. Ubiquiti Networks UniFi Dream Machine

Trådlös täckning, utbyggbarheten

Kan inte byggas in i bef. system

Unifi Dream Machine är en kombination av en oerhört kraftfull router, enastående trådlös prestanda och en inbyggd programvara som gör det enkelt att bygga ut med ytterligare produkter i Unifi-serien.

Dream Machine presterar prestanda enligt standarden Wifi 5 som också är det som de flesta mobiltelefoner och datorer har idag - en riktigt bra matchning alltså. Tack vare den senaste tekniken i högpresterande wifi så får man snabbt wifi även där man tidigare kanske haft problem med täckningen.

Skulle man vilja utöka sitt system så görs det enkelt via den inbyggda programvaran. Routern har utöver trådlös anslutning även 4 nätverksportar med gigabithastighet som ger snabb nätverksanslutning med kabel.

Dream Machine är routern för dig som vill ha förstklassigt trådlöst nätverk och möjligheten att bygga ut i framtiden.


2. Ubiquiti Networks AmpliFi Instant Router

Liten, stabil och snygg

Liten = mindre antenner

I många hem är det vanligaste att "förstajacket" eller fiberanslutningen kommer in i hallen. För dig som känner igen dig i att Wi-Fi:et inte räcker genom hela lägenheten så är detta precis det du behöver.

Ubiquiti AmpliFi Instant är en liten och smidig router som är enkel att sätta igång med hjälp av appen AmpliFi i din mobiltelefon. Här konfigurerar du ditt trådlösa nät, ett eventuellt gästnät och sen är det bara att köra. Hur snabbt det faktiskt går kan du se på touchskärmen på routern.

Skulle täckningen inte räcka så är det enkelt att komplettera med en förstärkare från samma serie. Placera den halvvägs dit täckningen behöver nå, inkludera den i ditt nät genom mobilappen och du har fantastisk täckning på nolltid!

Amplifi Instant är den mindre modellen som levererar upp till 866 Mbit/s och är ett klockrent val för dig som vill ha en snygg och snabb router.


3. Asus RT-AX58U

Snabb, modern och stabil

Som en av de tidiga spelarna när det gäller att bryta ny mark kommer här Asus router i instegssegmentet för den nya Wifi 6-standarden (802.11ax).

Här gäller inte bara bättre teoretiska hastigheter utan mycket bättre stabilitet, högre genomströmning och ett ännu bättre stöd för löpande uppdateringar. Asus har steppat upp helt enkelt.

Den här routermodellen har bra täckning, bra anslutningar till dina kabelanslutna enheter och är helt enkelt en bra kombination av det mesta - med den senaste standarden utan att den kostar skjortan.

AX58U passar dig som vill köpa en router med bra grundfunktionalitet, som håller in i framtiden och som dessutom fått riktigt bra recensioner av kritikerna.5. Asus RT-AC1200

Snabb, utbyggbar och snygg

Kräver regelbundna uppdateringar

Den här routern från ASUS ger dig blixtsnabb prestanda genom stöd för såväl 2,4 som 5 Ghz trådlös surf.

Vill du låta familjen spara all sin musik på ett ställe? Ha en gemensam plats för semesterbilderna? Anslut en extern hårddisk till USB-porten, ladda ner appen AiPlayer till din smartphone och vips kan du spela musik från den externa hårddisken var du än är i hemmet.

Precis som hos de flesta routrar idag så finns fyra nätverksportar för diverse trådbundna enheter, men de allra flesta ansluter enkelt trådlöst. Uppsättningen har ASUS gjort superenkel och intuitiv för att få bra säkerhet från start.

Välj den här routern om du vill ha väldigt mycket prestanda för pengarna, goda möjligheter att utöka nätverket i framtiden samt en enkel installation.Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom routrar

Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom fotografering, hemautomatisering generellt och även lite trädgårdskunskaper. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är just robotdammsugare som jag också skrivit en lista om här på Prisjakt. För att hemmet ska fungera så optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer