Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa routern för fiber

  • 25 maj 2022
Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom routrar

Fiberutbyggnaden har gått fort och många har idag möjlighet att få en både stabilare och snabbare internetförbindelse än vad som var möjligt för bara några år sedan. För att kunna dra nytta av din snabba uppkoppling så behöver du en router som klarar av att leverera både höga hastigheter och hög stabilitet. Dessutom är det så klart en fördel ifall det inte spelar någon roll var den är placerad, utan att du får bra prestanda i alla rum oavsett.

I den här listan går jag igenom fem routrar som levererar både bra prestanda, stabilitet och som går att köpa för ett bra pris. Listan riktar sig framförallt till dig som vill ha en modell som är lätt att komma igång med men som samtidigt kan vara utbyggbar ifall du skulle önska det framöver. Fyra av modellerna i listan stödjer den senaste standarden för trådlöst nätverk, något som borgar för hög prestanda över tid.

1. Ubiquiti Networks UniFi Dream Machine

Trådlöst i toppklass

Kan ej byggas in i befintlig Unifi

Unifi-serien är nätverksutrustning för den som vill ha stabilt nätverk, fantastisk trådlös prestanda och framförallt - enkelhet i att komma igång. Konfigurationen kan ske med en app i mobilen eller via en dator ifall man föredrar det.

Routern är en cylindrisk liten sak som ger prestanda få kan drömma om. Tillverkaren släpper regelbundet uppdateringar av mjukvaran vilket gör att eventuella brister snabbt täpps till.

Redan i sig själv levererar den tillräckligt för att göra vilken fiberanslutning som helst rättvisa, men skulle räckvidden inte vara nog kan man enkelt bygga ut med switchar och trådlösa accesspunkter.

Dream Machine är en toppklassenhet för dig som vill ha riktigt bra prestanda i grunden och enkel installation, kombinerat med bra säkerhet över tid och möjlighet att enkelt bygga ut - även med enheter i just wifi6-prestanda.


2. Ubiquiti Networks UniFi Dream Router

Pris kontra prestanda

Svag hårdvara i jämförelse

Ubiquiti Dream Router är en router som verkligen levererar - ett litet format, ingen överdriven prestanda men därmed också en prislapp som tilltalar de flesta.

Detta är Ubiquitis senaste tillskott till hemmamarknaden och modellen har både högpresterande wifi och trådbundet nätverk. Med den senaste generationens trådlöst nät (wifi6) så får du täckning i hemmets alla vinklar och vrår och skulle det, mot förmodan, inte räcka till så är det bara att utöka.

UDR är en produkt som smyglanserats på enstaka siter i Sverige men går också att beställa direkt från Ubiquitis egna butik.

Det här är en router med hög prestanda, låg instegströskel och ett snyggt utseende. Det är inte en superkomplicerad eller helkomplett lösning för den riktiga entusiasten men den levererar riktigt bra prestanda för pengen.


3. Ubiquiti Networks AmpliFi Alien Router

Stabilitet och prestanda

Något dyr, begränsad utbyggnad

Ubiquiti har under en lång tid presterat högfunktionell utrustning för såväl företag som privatpersoner och Amplifi Alien är inget undantag.

Med stöd både för den senaste standarden för trådlöst nätverk (wifi6), möjlighet att bygga ut med fler meshpunkter om man önskar det och en både snygg och funktionell utsida med touchdisplay kammar denna hem en plats på listan. Minus för att den bara kan byggas ut med Alien-punkter.

Amplifi Alien klarar utan problem att hantera gigabithastigheter över trådlöst för dig som har enheter som klarar wifi6 men även för andra, äldre enheter så blir skillnaden påtaglig.

Alien är för dig som inte vill kompromissa. Inte med säkerheten, inte med utseendet, inte med hastigheten. Men visst, den kostar därefter...


4. Ubiquiti Networks AmpliFi HD (3-pack)

Prestanda, designen

Begränsad utbyggbarhet

Ubiquiti har under alla tider levererat högpresterande produkter och Amplifi HD är inget undantag.

Detta är en mesh-lösning som ger dig prestanda i toppklass kombinerat med fantastisk utbyggbarhet. Kärnan i systemet är centralenheten och den kan byggas ut med flertalet extrapunkter, så kallade mesh-noder. Amplifi är en egen serie och ska inte förväxlas med Unifi som finns på plats nummer 1 i listan.

Amplifi är en produktserie som ger mycket värde för pengarna, men inte de där riktigt flexibla konfigurationsmöjligheterna som Unifi erbjuder. Den här HD-versionen klarar med råge de hastigheter som du idag kan få ut med en vanlig fiberanslutning och platsar därför som en av de kandidaterna på listan.

Amplifi HD passar dig som har svårt att få täckningen att räcka till och vill ha enkel konfiguration samt riktigt bra prestanda!


5. Google Wifi (2nd Generation) (3-pack)

Stabilt och bra trådlöst nät

Kan ej integreras med trådat nät

En av de första produkterna bland så kallade mesh-system är Google Wifi som snabbt blev populärt i framförallt USA. Konfigurationen sker smidigt och enkelt med en app och du får snabb trådlös prestanda redan från start.

Google Wifi använder sig av teknik som ger bäst täckning med tre sändarpunkter, varav en ansluts till din fiberdosa. Med de tre enheterna utplacerade där du vill ha täckning så ska det mycket till för att du inte ska få den trådlösa täckning som behövs.

Skulle du senare behöva utöka så kan du lägga till fler enheter för ännu större täckning. Google Wifi har dock ingen inbyggd styrning av trådbundna delar såsom en switch, men varje nod har minst en trådbunden port.

Google Wifi AC1200 rekommenderar jag till dig som vill ha snabbt, enkelt trådlöst nätverk men som inte behöver kunna bygga ut med trådbundet nätverk i framtiden.


6. Asus RT-AX56U

Prestanda och pålitlighet

Sårbarheter i mjukvaran

ASUS har under lång tid levererat hög prestanda för liten peng och med ett kliv in i nästa generations wifi-prestanda så placerar sig instegsroutern RT-AX56U ruskigt bra i de flesta prestandatesterna - i synnerhet om man tittar på dess fantastiska prislapp.

ASUS har en historik av sårbarheter i programvaran, så köper du denna enhet så bör du känna dig bekväm med att uppgradera routern lite då och då - om inte det är ett problem så har du oerhört mycket wifi för pengarna.

AX56U passar dig som vill ha en stabil och bra router med det senaste i trådlöst nätverk. Bra inbyggda säkerhetsfunktioner i grunden ger dig en solid grund att bygga på.


Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom routrar

Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom hemautomatisering. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är robotdammsugare. För att hemmet ska fungera optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag också snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer