Prisjakt

Vad är Matter och Thread – hur fungerar det?

Den nya standarden för enklare kommunikation mellan dina smarta prylar är här. Men vad innebär Matter och Thread för dig, dina prylar och framför allt plånboken?

Här är vad du måste veta om Matter och Thread

Ett stort problem i segmentet för smarta hem-prylar är att de ogärna pratar med varandra om de inte kommer från samma tillverkare. För att lösa den biten och göra styrningen i hemmet lite smidigare så finns så kallade hubbar som kopplar ihop alla saker och agerar som en tolk mellan dig och sakerna du vill använda, men det är både krångligt och omständigt om man inte är helt insatt i hur saker fungerar.

För att lösa problemet och göra ditt liv med smarta hem-prylar mycket enklare så har standarden Matter utvecklats. Standarden är ett samarbete mellan fler än 300 tillverkare som gått ihop och gör en gemensam lösning för att en gång för alla reda ut alla svårigheter som drabbar användarna. Men hur fungerar det egentligen och vem bör använda Matter? Och hur kommer Thread in i bilden? Här guidar vi dig till allt du måste veta!

Viktigt att veta om Matter och Thread

 • Matter är en öppen standard som får användas av vem som helst
 • Thread är en kommunikationsmetod som Matter använder
 • Standarden är designad för att fungera med både nya och gamla smarta hem-prylar
 • Matter gör att alla prylar oavsett tillverkare kan prata med varandra
 • Du behöver inte en hubb separat för Matter och Thread

Hitta Matter / Thread på Prisjakt

Nu kan du enkelt hitta alla prylar som stöder Matter och Thread. På Prisjakt finns båda som filter i kategorier där tekniken används. Exempelvis hittar du filtret för mobilhögtalare, smarta lås, väderstationer och routrar. Praktiskt när du vill utöka ditt smarta hem, men inte leta bland specifikationerna för att hitta rätt själv.

Du kan testa filtret idag – här ser du sändare och mottagare för smarta hem-prylar med Matter- och Thread-stöd.

Amazon Echo Generation 4 fungerar med Matter och Thread. Foto: Jonathan Borba, Unsplash

Vad är Matter?

Matter är en standard som gör det enklare för smarta hem-prylar från olika tillverkare att prata med varandra. Eftersom det är en så kallad öppen standard så får vem som helst använda Matter i sina produkter helt fritt.

Du kan se Matter som ett gemensamt språk som alla prylar förstår vid sidan av sitt eget huvudspråk. Tanken är att alla enheter som stöder Matter ska kunna prata med varandra oavsett vilken tillverkare de har.

Målet är att inte behöva använda smarta hem-hubbar och istället bygga in all styrning i de nya Matter-prylarna istället.

Matter använder sig av Thread

Matter använder sig av WiFi, ethernet och framför allt Thread. Thread är en mycket snabb och energieffektiv kommunikationsmetod för att skapa ett lokalt meshnätverk inom hemmet.

Alla Thread-kompatibla prylar har en radiokrets som skickar och tar emot data på korta avstånd. När två eller fler enheter är inom räckhåll för varandra så inkluderas de i nätverket automatiskt och ju fler prylar du ansluter desto bättre. Fler enheter betyder längre räckvidd och stabilare kontakt eftersom varje enskild pryl är en länk för de andra.

En fördel med Thread är att meshnätverket är självläkande. Om du tar bort en enhet så ser andra prylar i närheten till att automatiskt läka hålet som uppstår. Det blir aldrig någon radioskugga helt enkelt.

För att styra Thread-enheter dem så behöver du en så kallad "Thread Border Router".

Det är en kontroller som gör att Thread-nätverket kan kommunicera med dina andra smarta hem-prylar som använder WiFi och ethernet. Thread Border Router är inte en separat pryl utan kontrollern byggs in i andra smarta hem-prylar så att du inte behöver en separat hubb likt tidigare.

Exempel är Google Nest Hub-serien med smarta skärmar, Apple HomePod mini och Apple TV 4K som alla fungerar som en Thread Border Router.

Prylarna fungerar längre

En fördel med standarden är att dina prylar fortsätter att fungera även om tillverkaren inte stöder dem längre eller ännu värre, om de går i konkurs. Allt tack vare Matter och Thread, och faktumet att du inte behöver online-anslutning för att kontrollera dem. Allt sker lokalt i hemmet.

Viktigt att tänka på om Matter är att standarden i sig själv inte styr dina prylar. Den gör det bara möjligt för dem att förstå varandra om de kommer från olika tillverkare. Du måste även ha något som ger dem kommandon. Det kan vara en app i mobiltelefonen eller en röstassisten som Google Assistant eller Apple Siri.

Kom ihåg!

 • Matter är språket som gör att alla prylar kan prata med varandra
 • Thread är metoden för att ansluta alla prylar i smarta hem-nätverket
 • Matter och Thread behöver en kontroller för att styra alla prylar
Håll utkik efter Matter-logotypen när du shoppar i framtiden.

Prylarna som fungerar med Matter

Matter är just nu i sin linda och vi har bara börjat se de första frukterna av vad standarden kan göra.

Med det sagt så finns många smarta hem-prylar som redan nu har stöd för Matter. Bland annat smart belysning, högtalare, värme- och energistyrning, smarta hem-hubbar och även dörrlås för hemmet.

Matter och Thread förbättras regelbundet. I en cykel på sex månader släpps en ny uppdatering som lägger till stöd för fler prylar. Det kan alltså dröja ett tag innan just dina favoritsaker i hemmet inkluderas.

Standarden är designad för att inkludera alla dina gamla smarta hem-prylar, så det är inte nödvändigt att kasta ut saker och köpa nya. I vissa fall kan dina befintliga enheter faktiskt uppdateras med officiellt stöd för Matter, men det är upp till tillverkarna om de vill göra det. Dessutom är det inte alla prylar som kan uppdateras på det sättet.

Prylarna som stöds först

 • Lampor och strömbrytare
 • Strömpluggar och strömadaptrar
 • Dörrlås
 • Termostater och HVAC-enheter
 • Persienner och gardiner
 • Rörelsesensorer
 • Hubbar
 • TV-apparater och streamingboxar

Prylarna som stöds i framtiden

 • Garagedörrar
 • Säkerhets- och övervakningskameror
 • Vitvaror
 • Robotdammsugare
 • Luftrenare och luftkvalitetsmätare
 • Rördetektorer / brandlarm
 • Rörelse- och närhetssensorer för omgivning
 • Enheter för energihantering

Så kommer du igång med Matter och Thread

För att komma igång på enklast möjliga vis så köper du en produkt som kan styra både Matter och Thread. Kom ihåg, du kan välja från vilken tillverkare som helst.

Både Apple och Google har smarta hem-prylar med den kontroller som behövs för att styra Matter och Thread. Bland annat Apple TV 4K-serien, Google Nest Hub-serien och Apple Homepod mini kan användas.

Har du gamla smarta hem-prylar som redan använder en hubb, exempelvis lamporna i Philips Hue-serien, så är du låst till att fortsätta använda hubben. Den är din länk till de nya prylarna som klarar Matter.

Du måste inte skaffa en kontroller för både Matter och Thread. Det är mest praktiskt för framtiden, men är inte ett krav. Väljer du bara en Matter-kontroller så kan den hantera alla dina nätverksanslutna prylar som använder WiFi och Ethernet, men du förlorar smidigheten med Thread.

Ett tips: Har du en mobiltelefon med senaste versionen av Android eller iOS så behöver du inte ens köpa en kontroller för Matter – det finns redan en inbyggd i mobiltelefonen.

Det här behöver du

 • En kontroller för Matter
 • En kontroller för Thread
 • Matter och Thread-kompatibla prylar
 • Om du har gamla smarta hem-prylar som redan använder en hubb så behåller du den

Kom ihåg!

 • Matter och Thread behöver en kontroller som styr de andra prylarna. Kontrollern är inte en separat pryl utan sitter inbyggd i olika prylar som smarta hem-skärmar, högtalare och mediaspelare.
 • Alla produkter som stöder Matter och Thread är märkta med respektive logotyp på lådan.

Allt nytt till Matter & Thread

Matter 1.2 (andra uppdatering)

Den andra uppdateringen till Matter släpps under hösten 2023. Version 1.2 bjuder framför allt på en mängd nya kategorier som fungerar med Matteri-standarden.

Bland de nya kategorierna hittar vi följande:

Under hösten och våren 2024 kommer flera uppdateringar som ska göra kommunikationen mellan olika prylar stabilare än vad det är idag. Vi kommer även att se nya kategorier under nästa år.

Källa: Homekits

Matter 1.1 (första uppdateringen)

Den första uppdateringen till Matter är släppt. Med version 1.1 får vi bara mindre nyheter med buggfixar och optimeringar som gör livet lite bättre för användarna. Stöd för nya prylar lyser dessvärre med sin frånvaro. SÅ här säger CSA i sin presstext om Matter 1.1:

"Matter 1.1 skapar en förbättrad väg framåt för utvecklare och nya användarupplevelser."

Bland buggfixarna som introduceras finns en lösning för enheter som visas offline trots att de är både online och fungerande i nätverket. Det finns även optimeringar för “Intermittently Connected Devices”, alltså produkter som sensorer, brytare av olika slag och dörrlås.

En del av målsättningen med nya versionen är att göra det smidigare för utvecklare att skapa och certifiera nya produkter med Matter-stöd.

Källa: CSA

Frågor och svar om Matter / Thread

Matter är en standard som gör det enklare för smarta hem-prylar att prata med varandra. Matter gör att du kan styra alla dina kompatibla enheter, oberoende av tillverkare vilket gör det smidigare att bygga ett smart hem.

Thread är det underliggande protokollet som används av smarta hem-prylarna när de pratar med varandra. Thread är ett självläkande nätverk som blir stabilare och får längre räckvidd ju fler prylar du ansluter till ditt nätverk. Thread är helt lokalt och använder inte internet.

Allt du behöver göra är att skaffa en kontroller som både fungerar med Matter och är en Thread Border Router. Exempel på produkter är Google Nest Hub (2nd Generation) och Apple HomePod Mini. Sen kan du lägga till vilka Matter/Thread-prylar som helst och använda dem.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 16 januari 2023

Uppdaterad: 14 september 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.