Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa systemkameran för nybörjaren

  • 14 jun 2022
Petter Abrahamsson
Petter AbrahamssonExpert inom kameror

Du är nybörjare och vill ha en systemkamera, men vad ska du tänka på? Ja, det finns lite olika saker. Många gillar funktioner, andra tittar på priset och en del på märket. Alla kameror i min lista har så kallat autoläge, ett läge där du inte behöver ställa in något utan bara kan peka och trycka av. Kamerorna har också andra olika förinställningar så som porträtt, landskap, makro med flera, och slutligen har vi det kreativa fältet med bländar- eller slutarautomatik.

Ett enkelt sätt att senare lyfta nivån på ditt fotande är att köpa lite bättre objektiv till din nybörjarkamera. Det är alltid bättre med bra objektiv till en enklare kamera än tvärtom. Här listar jag de i mitt tycke bästa systemkamerorna för nybörjare, efter pris och handhavande.

1. Sony Alpha A6100

Fokus och bildkvalitet

Saknar stabilisator i huset

Sonys A6100 är en kompetent kamera för en nybörjare.

Kameran är liten och kompakt samt rymmer mycket teknik. Den har 423 fokuspunkter vilket underlättar för dig att få ditt objekt i fokus.

Fokusen är reptilsnabb och med intelligent fokus följer den ditt motiv både vid fotografering och filmning.

Sensorn är i formatet APS-C och på 24 megapixel. Sony är kända för att hålla en bra kvalité och ger dig möjlighet att filma i Full HD och 4K. Det finns även en timelapse-funktion.

Du kan ladda kameran med en powerbank om det behövs, sånt gillar jag. Du kan dessutom skräddarsy fokusen med hela sju stycken olika Fn (funktionsknappar). Du får även wifi, NFC och bluetooth såklart, samt inbyggd blixt. Den inbyggda blixten kan du vinkla uppåt vilket gör att du kan få finare blixtbilder inomhus.

Detta är en nätt, smidig kamera med vinklingsbar pekskärm. A6100 levererar allt som allt väldigt bra bilder!


2. Canon EOS 2000D + 18-55/3,5-5,6 IS II

Smidig, lättanvänd

Plastig, få fokuspunkter

Här har vi Canons instegsmodell till systemkamera-världen. Här får du en instegskamera med så kallad CMOS-sensor. Du har en enkel inbyggd blixt som kan rädda bilder i dåligt ljus.

Canons styrka är deras menysystem som är enkelt att navigera i, samt deras appar som har fått bra betyg. Med dom kan du koppla upp kameran och fotografera, filma och skicka bilder. Companion-appen hjälper dig till exempel att utvecklas som fotograf.

För Canon finns det ett bra utbud av prisvärda objektiv och tillbehör, samt en stor begagnadmarknad för objektiv.

Detta är en perfekt kamera att starta med eller ge bort i present till en nybörjare.


3. Canon EOS 250D

Lätt, smidig, enkel att använda

Plastig

Detta är en lite mer avancerad variant på Canons 2000D. Lite lättare, mindre och mer avancerad, men dyrare.

Den har en APS-C-sensor, vinklingsbar skärm och inbyggd blixt. Fokusen kan detektera ögon och du kan styra fokusen själv i sökaren. Sensorn är på 24,2 megapixlar och den har 9 stycken fokuspunkter i sökaren.

Precis som med alla kamerahus från Canon har du tillgång till ett enormt utbud av objektiv - både original och tredjepartstillverkare. Knappar och vred är enkla att förstå och placeringen är lätt att lära sig. Du kan styra fokusen direkt på touchskärmen och Canons menysystem lättanvänt även för en nybörjare.

Det här är en bra kamera för dig som vill köra med automatiska inställningar men även kunna testa egna. En kamera att växa med.


4. Panasonic Lumix DMC-GX80 + 12-32/3,5-5,6 OIS

Smidig storlek

Ej hörlurs- eller mikrofonuttag

Jag valde att också ta med en kamera ifrån Panasonics Lumix-serie eftersom den både passar bra för att göra filmer för sociala medier och även tar bra bilder. Den är dessutom smidig att bära med sig, vilket sannolikt kommer göra att du faktiskt tar med dig den oftare.

Skärmen är vikbar i 180 grader (för selfies) och du styr menyn med touch. Du kan flytta fokuspunkten på skärmen, vilket gör det lättare att få ditt motiv i fokus.

Du har fem stycken knappar på skärmen och tre stycken knappar på kameran som du själv kan programmera. Det gör att du snabbt kan komma åt funktioner som du ofta använder.

Idag har de flesta kameror någon form av trådlös uppkoppling, och DMC-GX800 är inget undantag. Panasonic har dessutom en smidig app med upp till tio meters räckvidd. Du laddar kameran via USB, vilket är smidigt då du kan ladda den med en powerbank.


5. Canon EOS M50 Mark II

Tar lite plats, prisvärd

Troligen släpps det inga ny glas

Canons lilla M50 är en smidig och kompetent kamera som är lätt att ta med sig.

M50 är inte lika avancerad som M6, men ligger bra till i pris för en nybörjare och även en rutinerad amatör. Förutom ett bra utbud av både original- och tredjepartsobjektiv till just M-serien kan du även köpa en adapter så du kan använda objektiven i EF-serien. Plötsligt har du tillgång till ännu fler objektiv!

Med denna kamera kan du ta bilder med en CMOS-sensor på 24 megapixel och filma i 4K, med digital stabilisering. Kameran har även separat mikrofoningång, vilken jag rekommenderar att du använder för att lyfta ljudet på dina filmer. Du kan även göra så kallade time lapse-filmer.

Vikbar touchskärm finns såklart, samt bluetooth-uppkoppling och wifi, så du kan använda din smartphone som fjärrkontroll och lägga upp bilder på sociala medier.


6. Nikon D3500 + AF-P 18-55/3,5-5,6 G VR

GPS, sensor, fokuspunkter

Saknar fokusmotor för äldre optik

Nikons instegsmodell är en lätt och smidig kamera, dessutom med vinklingsbar skärm. Den har en så kallad CMOS-sensor på 42,2 megapixlar. Du kommer kunna ta bilder i lite sämre ljusförhållande tack vare det breda ISO-omfånget (ISO är det system man använder för att bestämma ljuskänslighet på fotografisk analog film - desto högre tal desto bättre ljuskänslighet).

Du får ett kompetent fokussystem med 39 punkter vilket ökar chansen att fånga rörelser bland annat. Det finns såklart wifi och bluetooth och Nikon har en app för smidig delning (Snapbridge).

Något jag börjat uppskatta är GPS i kameran, och det finns i Nikons instegsmodell. Då kan du enkelt följa din fotosemester och geotagga dina bilder. Tyvärr drar denna funktion mycket batteri, så köp minst ett extra om du fotograferar mycket.


Petter Abrahamsson
Petter AbrahamssonExpert inom kameror

Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa systemkameran för nybörjaren

  • 23 maj 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom kameror

Fotografering är numera var mans grej efter att mobilkameror inte bara blivit acceptabla, utan ofta även riktigt, riktigt bra. Men det finns faktiskt fortfarande anledningar till att köpa en digital systemkamera och då allra helst för dig som vill utveckla ditt bildsinne och ditt fotograferande överlag.

Vad skall man då som nybörjare leta efter i en digital systemkamera och vilka är värda att spana in? Det ska jag svara på i den här topplistan, där jag tagit med ett alternativ var från de stora tillverkarna och berättar varför jag anser att du bör kolla in just dessa!

1. Fujifilm X-T200 + 15-45/3,5-5,6 PZ

Fujifilms färger!

Det är lätt att bli förälskad i Fujifilm-kameror, oavsett om man är nybörjare eller proffs. X-systemet har objektivalternativ som går från bra till fantastiskt magiska och ger dig en alldeles särskild fotoglädje, oavsett vilket programläge du väljer!

För nybörjaren finns gott om helautomatiska lägen och filter som gör allt för att hjälpa dig ta bättre bilder och när du väl blivit varm i kläderna så finns alla möjligheter i världen att gå vidare till mer avancerade inställningar och resultat!

Självklart får du även möjlighet att koppla upp dig via Wi-Fi eller blåtand till din kamera och som sig bör 2020 så kan du även filma i upp till 4K-upplösning vid behov!

Fujifilm X-T200 är ett av de kanske mest inspirerande valen som kommer få dig vilja fotografera mer och oftare!


2. Olympus OM-D E-M10 Mark III + 14-42/3,5-5,6 EZ

Litet och smidigt format

Nästa toppval på listan blir den kompakta och snygga Olympus E-M10 III med tillhörande optik. Det här är ett utmärkt alternativ tack vare sin låga vikt och kompakta yttre mått som gör det lätt att ta med kameran vart du än går!

Det här är en kompetent kamera att utvecklas med och som kommer att leverera riktigt bra resultat. Den inbyggda bildstabiliseringen hjälper dig med såväl stillbild som film och ger dig bättre möjligheter att fånga bra bilder även när ljuset tryter.

Det stora utbudet av bra och förhållandevis billiga objektiv som finns till micro four thirds-systemet ger dig utmärkta alternativ att fortsätta utvecklas när du lärt dig hantera kameran.

Givetvis kan du även kontrollera din kamera via Wi-Fi och föra över de bilder du blir riktigt nöjd med direkt till din telefon för vidarebefordring till sociala medier.


3. Canon EOS 2000D + 18-55/3,5-5,6 IS II

Riktigt prisvärd kamera

Icke vridbar skärm

I EOS 2000D hittar vi en nybörjarkamera av rang, utan att du för den delen behöver offra funktionalitet under din inlärningsprocess. Det finns gott om automatiska program att komma igång med, och när du är redo så finns detaljstyrningen bara ett klick bort!

Även till Canons EF-fäste finns en närmast obscent stor mängd objektiv av alla slag att experimentera med när du har vuxit ur det medföljande objektivet. Ett tips är Canons 50 mm f/1.8 STM som är både billigt och bra.

Givetvis har du här även möjligheten att koppla kameran till din mobil för att både styra kameran samt smidigt föra över bilder som du sedan kan dela vidare till sociala medier.

Överlag är EOS 2000D ett riktigt bra alternativ för dig som nybörjare, speciellt med tanke på att den finns till ett väldigt förmånligt pris!


4. Nikon D3500 + AF-P 18-55/3,5-5,6 G VR

Riktigt ergonomiskt med bra grepp

Icke vridbar skärm

Kampen mellan Nikon och Canon om platserna i listan är stenhård och Nikon får se sig besegrade med minsta möjliga marginal tack vare ett marginellt högre pris. Men i mångt och mycket handlar valet mellan Nikon och Canon om handhavande och om du har gamla preferenser från tidigare kameror.

Kameran är lättanvänd och har flera förvalsprogram för dig som precis gått från mobilkamerans trygga värld. Känner du att du saknar din telefon? Koppla då kameran smidigt till telefonen och styr din fotografering från den!

Så fort du är redo kan du i detalj styra alla viktiga inställningar manuellt och du får möjligheten att verkligen utforska fotografins underbara värld!

Oavsett vilket får du här i Nikon D3500 en ruskigt kompetent nybörjarkamera som kommer ge dig stora möjligheter att komma igång med ett mer kreativt fotograferande och utvecklas med tiden!


5. Sony Alpha A6400 + 16-50/3,5-5,6 OSS

Fantastisk för video

Menysystemet

Slutligen har vi här hamnat på listans dyraste kombination med Sony A6400, baserad på Sonys E-fattning som delas med kamerorna i A7/A9-serien. Detta innebär att du när du vant dig vid denna modell enkelt kan gå vidare och utvecklas med större och mer avancerade kameror, och till viss del använda samma objektiv.

Något Sony A6400 briljerar på är videofunktionerna som rent av slår många större kameror. Detta är rakt igenom ett strålande alternativ för dig som vill börja med rörlig bild utöver fotograferandet!

När du väl tagit bilder du är nöjd med så kan du föra över dem via Wi-Fi, så snart du hittat rätt bland inställningarna. Sonys menysystem är kort sagt lite speciellt, men med viss invänjning så kommer det flyta på fint.

Sony A6400 är inte bara en bra kamera att börja lära sig med, det är även en riktigt bra kamera att fortsätta jobba med i många år framöver!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom kameror

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer