Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa skötbordet

  • 30 maj 2022
Irianna Tamvaki
Irianna TamvakiExpert inom skötbord

Det är kanske inte det roligaste inköpet, men ett bra skötbord underlättar enormt och kommer bli din högra hand när du ska pyssla om din lilla skatt. Behoven för ett skötbord kan vara helt olika beroende på om du bor i hus med trappor, lägenhet eller radhus. Under våra första 3-6 månader med bebis hann jag byta skötbord tre gånger. Varför? Jo, delvis för att jag inte visste vad jag skulle uppleva som mest praktiskt och också för att vår boendesituation ändrades under den tiden (vi bodde rätt trångt i början).

1. 2ME Basic

Sidoräcke, stabilt, klassiskt

Inga tillbehör ingår, tar plats

En klassisk modell som är funktionell.

Detta skötbord funkar lika bra för både längre och kortare föräldrar tack vare en bra höjd på skötytan. Du väljer själv vilken skötdyna du ska köpa till, vill ni ha barnet så nära som möjligt finns det t.ex. tjockare dynor.

Skötbordet har räcken på sidorna som hjälper till att hålla barnet kvar. De är även bra för att kunna fästa en mobilarm med en leksak - då blir blöjbytet lite roligare för er båda!

Under skötbordet finns det två hyllplan som är bra och rymliga. Välj gärna några lådor som faller dig i smaken så är det smidigare att hålla ordning.

Detta skötbord passar er som har ett lite rymligare badrum och gärna vill ha förvaringsmöjligheter.


2. IKEA Sniglar

Bra pris, funktionellt, nätt

Kommer bara i en färg

Denna variant var mitt andra skötbord. Det var tillräckligt nätt för att passa i vårt lilla badrum, vilket jag också insåg var det mest lämpliga rummet att byta blöjor i på grund av tillgång till duschen.

Här kunde jag förvara flera blöjor, paket med våtservetter och torra tvättlappar på samma gång. Jag skaffade även korgar där jag förvarade krämer och andra hudvårdsprodukter.

Dock hade jag önskat ett till hyllplan för att kunna förvara mer saker. Men har du andra förvaringsmöjligheter i badrummet så har du här det perfekta skötbordet!


3. Leander Linea Top Changer

Snyggt, rymligt, matchande serie

Dyrt

Klassisk och enkel design. Med denna produkt kan du enkelt förvandla Leander-byrån till ett skötbord.

Här krävs det alltså att du redan har Leander-byrån. Men vem vet, jag kanske precis har introducerat för dig hela barnrummets möbler, då det finns en hel serie som matchar.

Många andra liknade byråer med skötbord är ofta antingen inte avtagbara, eller så sticker de ut för mycket. Men denna är perfekt!

Det är otroligt smart med en kombinerad byrå och skötbord. Dagen ni inte längre behöver skötbordet tar ni helt enkelt bara bort det och behåller byrån. Du får dessutom gott om förvaring precis under dig vid blöjbyten.

Själva skötbordet är brett och ger dig tillräckligt med yta för både bebis och blöjor. Bordet/byrån finns i tre olika färger. Glöm inte att köpa till en tillhörande skötdyna!

Mycket bra kvalitet och mångsidig.


4. Carena Ornö

Gå till produktsida

Tar lite plats, stabil, universal

Minimal förvaring

Detta var vårt första skötbord. Jag letade efter något praktiskt som skulle ta lite plats, och detta är alltså i princip en träskiva som kan sättas på spjälsängen. Det funkade i några veckor tills jag insåg att man behöver förvaring.

Det finns lite plats mellan skötdynan (köps separat) och skötbordets kant, som rymmer typ en blöja, ett par våtservetter, en tub salva och en body. Men jag skulle fortfarande rekommendera detta som en extralösning, t.ex. på andra våningen, i sommarstugan eller hos mor- eller farföräldrarna.

En positiv sak med detta skötbord är att man kommer nära bebisen, vilket är så mysigt när de är supersmå!

Skötbordet är lätt att sätta på alla spjälsängar med standardmåtten 60x120 cm och kan enkelt lyftas av. Jag upplevde det dock för klumpigt om man hade grejer på det och jag saknade även tillgången till vatten.

Lever du superkompakt eller letar efter en bra extralösning så är detta perfekt!


5. Troll Väggskötbord

Sparar plats, du bestämmer höjden

Kräver väggmontering

Har ni ingen golvyta att använda för ett skötbord? Vill du kunna bestämma själv hur högt skötbordet ska sitta? Då ska du titta hit.

Troll väggskötbord monteras, som namnet avslöjar, på väggen. Det gör att du kan bestämma höjden på skötbordet själv. Det är bara att kombinera med en egen dyna som du kan köpa i många olika barnbutiker.

Denna variant har funnits länge på marknaden och är känd för att vara robust och stabil. När du inte använder bordet kan du fälla upp locket för att det ska ta så lite plats som möjligt.

Skötbordet har två smala hyllplan som rymmer några blöjor och tvättlappar. Du kan också ställa några korgar uppe på topphyllan.

Detta väggskötbord är för dig som vill spara plats!


6. JLY Dream med Bad

Utdragbar del med badbalja

Behöver lite mer plats

På detta skötbord finns en utdragbar del med inbyggd badbalja! Det finns liknande modeller, men där måste du oftast fälla upp och sänka ner skötdynan för att komma åt badbaljan.

Den här skötbordet kommer alltså i två delar som kan användas var för sig. Det går att rulla delen med badbaljan då den har fyra stycken låsbara hjul. Det finns också en avtappningsslang för smidig tömning av vattnet i t.ex. handfatet.

Här får du två hyllplan som ger dig gott om plats för förvaring av blöjor, tvättlappar m.m. De flesta skötdynor passar till skötbordet, men måste köpas separat.

Då du får badbalja och skötbord i ett slipper du förvara en badbalja någon annanstans. Samtidigt får du ett högt skötbord så du slipper få ont i ryggen.

Med tanke på allt som ingår är detta ett väldigt prisvärt skötbord som ger dig höjd och massa förvaring.


7. Beemoo Care Basic

Badbalja & skötdyna ingår

Något rangligt

Här är en basic budget-variant som ändå inte kompromissar när det gäller funktioner.

Det finns en badbalja under skötdynan som är utformad för att ge lite extra stöd åt bebisen. Det gör det enklare att tvätta bebisen med ena handen och stötta med den andra. Slang ingår för att smidigt kunna tömma vattnet i handfatet eller badkaret.

På undre delen av skötbordet finns ett hyllplan i tyg. Det finns även sidofack där man kan förvara t.ex. blöjor.

Vill du kunna gömma undan skötbordet när ni ska ha gäster så är det bara att fälla ihop det. Det är också nätt i storleken och passar i de flesta normalstora badrum.

Med detta hopfällbara skötbord får du både en skötyta och en badbalja!


Irianna Tamvaki
Irianna TamvakiExpert inom skötbord

Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer