Prisjakt
HemPrisjakts experterSerumTopplista - Bästa niacinamide-serum

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa niacinamide-serum

29 januari 2024

Har ni hängt med i hudvårdssvängen det senaste så har ni säkerligen stött på ingrediensen niacinamid, eller vitamin B3/nikotinamid som den också kallas. Den hyllas till skyarna för dess egenskaper, som att den minskar intrycket av förstorade porer, minskar talgproduktionen, ger glow, stärker hudbarriären, jobbar på pigmenteringar samt minskar rodnad. Ni hör ju själva, hur bra ingrediens?!

Jag personligen älskar den här ingrediensen men vet också hur svårt det kan vara att hitta den bästa niacinamid-produkten för en själv. Därför har jag listat ett gäng som jag tycker är värda att att kika lite extra på.

1. SkinCity Skincare First Concentrate Serum 30ml

Mycket ingredienser för pengarna

Ev. ej för den mest känsliga

När den här lanserades så tog den marknaden med storm och jag förstår varför. Med en koncentration på 10% niacinamid, c-vitamin, hyaluronsyra, glycerin, havrekärnolja och lakritsrot är det ett serum av rang.

Utöver niacinamidets egenskaper så återfuktar, lugnar och stärker den hudbarriären med hjälp av hyaluronsyra, glycerin och havrekärnolja medan lakritsrot jobbar på hudtonen och pigmenteringarna. För att inte glömma antioxidanten c-vitamin som både skyddar huden mot fria radikaler samt jobbar på pigmenteringar. Lägg där till att den även är vegansk.

Den är gjord för att passa alla hudtyper men på grund av den höga koncentrationen niacinamid kan den vara irriterande för den mest känsliga.

Om jag fick välja ett enda serum att använda varje morgon, då skulle jag lätt välja detta! Därav är den mer än välförtjänt förstaplatsen.


2. Jorgobé Niacinamide Serum 50ml

Mycket produkt för pengarna

Avsaknad av antioxidant

Från det danska märket Jorgobé kommer det här serumet med den fina koncentrationen 5% niacinamid samt andra ingredienser som hyaluronsyra och allantoin. Hyaluronsyran binder fukt och verkar återfuktande medan allantoin lugnar huden. Utöver det så är den parfymfri och vegansk.

Här snackar vi mycket produkt för pengarna, hela 50 ml för ett väldigt bra pris kan man verkligen inte klaga på.

Lägg till att den kan användas både morgon och kväll, fungerar felfritt under smink samt har en väldigt liten risk för irritation utan att minska på resultatet. Det gör det här serumet lämpat för alla hudtyper, både den känsliga och den med blandhy eller akne.

Att den hamnar på en andraplats är endast på grund av avsaknaden av antioxidanten c-vitamin som första platsen innehar. Dock är det här en stark tvåa som jag inte vill vara utan i mitt badrumsskåp!


3. Emma S. Treatment Niacinamide Formula 60ml

Parfymfri, stor tub

Inte för den allra känsligaste

Med en volym på hela 60 (!!!) ml så är det här en tub rejält med produkt för ett bra pris. Att den dessutom är parfymfri, vegansk och lättillgänglig för gemene man gör inte saken sämre.

Med 4% niacinamid, som minskar risken för irritation utan att minska på effekten, hyaluronsyra som binder fukt i huden samt salicylsyra, BHA-syra, som är en fettlöslig syra som därmed löser upp talget i porerna, är det här serumet idealt för den som har blandhy eller akne.

Den enda nackdelen jag kan se med detta serum är att salicylsyran kan vara lite uttorkande som gör att den absolut känsligaste huden kan reagera.

Dock fungerar den för väldigt många och ger den effekt den säger sig göra, vilket gör att den hamnar på en välförtjänt tredje plats.


4. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 60ml

Priset, vegansk, parfymfri

Ev. ej för den mest känsliga

Märket The Ordinary slog igenom stort för några år sedan och öppnade upp användandet av aktiva ingredienser för privatpersoner, och inte bara för hudterapeuter på salonger.

Med deras budgetvänliga priser och lättillgänglighet kan jag verkligen förstå varför. Det här serumet från The Ordinary med 10% niacinamid och 1% zink har verkligen slagit i sociala medier och det är många som älskar den.

Utöver niacinamid så innehåller den zinksalt av pyrrolidon karboxylsyra (PCA) som både återfuktar huden och jobbar på talgproduktionen. Det gör att serumet lämpar sig väldigt bra för den aknebenägna huden.

Det som kan vara negativt med denna är att koncentrationen på hela 10% niacinamid kan vara irriterande för en del, men med det fina priset anser jag att det verkligen kan vara värt att testa.


5. Paula's Choice Resist 10% Niacinamide Booster 20ml

Dryg, parfymfri

Priset, risk för irritation

Från det klassiska märket Paulas Choice finns denna booster som innehåller en koncentration på 10% niacinamid samt antioxidanter.

Antioxidanterna stärker upp hudbarriären genom att skydda mot fria radikaler. Det gör den till ett perfekt serum/booster för användning på morgonen.

Den här kan användas som regelrätt serum, som en booster i sin återfuktande ansiktskräm eller i ett annat serum. Den passar alla hudtyper och rutiner, dock kan den höga koncentrationen på 10% niacinamid orsaka irritation hos en del.

Priset samt risken för irritation drar ner betyget och gör att den hamnar på en femte plats, dock ska den enbart användas i en liten mängd, 2-3 droppar per gång räcker vilket gör den rejält dryg.


Jag är en hudvårdsnörd (både kropp och knopp) utan dess like med en förkärlek för huden som drabbats av akne och att bygga upp hudbarriären samtidigt som jag älskar produkter som gör vardagen lite lyxigare. Jag vill gärna hålla koll på ingredienser hos produkterna och vad de olika gör i huden, vilket kommer från att jag till yrket är Legitimerad Apotekare och därmed är en kemi- och biologinörd i grund och botten. Med det sagt så hittar jag favoriter i varierande prisklass - allt från apoteksmärken till dyrare hypade märken.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer