Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa MTB-cykeln

  • 20 apr 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Vilken som är den bästa MTB-cykeln beror helt på var du tänker cykla. Det finns en mängd olika modeller som är specialiserade för olika saker. Utvecklingen för MTB går oerhört snabbt - ny teknik, geometri och nya funktioner gör att det kan vara mer intressant att titta på nytt istället för begagnat om man vet vad man vill ha. Jag har med cyklar av typen Cross Country, Trail och ett mellanting i min lista för att visa de stora skillnaderna mellan olika typer av MTB-cyklar.

(Bilden visar min yngste son på en stig).

När du ska köpa mountainbike finns det några saker att tänka på. Om hjulstorlek kan man generellt säga att 29"-hjul är för långa personer och 27,5"-hjul är för kortare personer. De bästa fjädringarna går att ställa in för olika typer av terräng och vikt. Hardtails (utan fjädring bak) är billigare och kan vara bra för att träna upp teknik. Fulldämpade cyklar har bättre hjulkontakt med underlaget och är lättare att hantera när det blir tekniskt. Dropper post är en bra funktion där man kan sänka sadeln, användbart när det är lite mer teknisk terräng.

1. Scott Spark RC 900 Team Issue AXS 2022

Snabb fulldämpad XC, låg vikt

Pris, ingen dropper post

Det här är en riktigt snabb fulldämpad XC (Cross Country)-MTB. Den är redo direkt för tävling med sin låga vikt. Den sticker ut genom den dolda fjädringen.

Det här är en dyr cykel med välvalda komponenter, så inget man kanske väljer som första MTB. Det är först när man vet var man gillar bäst som man investerar i denna cykel. Självklart är den redo att köras slanglöst, vilket är ett måste för varje fullgarvad MTB-cyklist.

Jag skulle rekommendera den för snabba lopp. Den har elektroniska växlar men ingen dropper post.

Det är inte så lång slaglängd på fjädringen, vilket gör att cykeln lämpar sig bäst där det inte är alltför mycket stenar och rötter. Den väger slanglös under 12 kg i L-storlek.

Sammanfattningsvis en bra cykel att tävla med. Kanske inget för nybörjaren, utan mer för någon som vet vad den vill ha för att åka riktigt snabbt i skogen.


2. Trek Procaliber 9.6 2022

Spobik
27 499 kr
Bjöörns Cykel
27 499 kr
Cykelkraft
27 499 kr
Se alla 4 priser

Lätt, bra komponenter

Kort fjädring, Hard-tail (HT)

Ska du köra Cykelvasan så kommer du med all sannolikhet vilja välja en XC. Det här är en snabb, lätt XC som är väl anpassat för detta lopp, men även redo för andra lopp.

Trek har även flera billigare varianter med aluminium-ram och enklare komponenter. Men jag tycker att denna variant med en 2 kg lättare kolfiberram och en bra uppsättning är väl värd sitt pris.

Vikten ligger på ca 11 kg och det är bra. Nackdelen är fjädringen som är ovanligt kort, så det bör inte vara för mycket sten och rötter där du kör.

Jag rekommenderar starkt den här för någon som vill åka Cykelvasan. Det är precis en sån här cykel du ska ha för att få en snabb resa. Det är en HT (Hard Tail = utan fjädring bak) och kräver lite mer teknik, men det funkar bra för lopp som Cykelvasan som inte är så teknisk.


3. Specialized Stumpjumper EVO Comp 2022

Allround, bra pris

Tyngre än kolfiber

Här har vi en aluminium-trailcykel som passar alla från novis till expert.

Trail är mer en mer allsidig typ av cykel och denna är riktigt bra på det mesta vad gäller MTB. Den finns även i kolfiber men då kostar den ca 20 tkr mer.

Den är fulldämpad vilket gör det lite lättare även för nybörjaren att klara tekniska partier. Den är också lämplig för dig som vill köra mer sittande än vad man gör på till exempel en XC. Den är även ett bra val för längre sträckor.

Syftet med denna är att ge dig en bra cykel direkt från hyllan. Inga extra inköp förutom pedaler krävs. Vikten är ca 15 kg (S4) så ca 1,5 kg tyngre än kolfiber-varianten, men du märker det bara i backarna och accelerationen.

Det här är en riktigt bra och prisvärd allround-mountainbike med utmärkt dämpning för dig som vill köra på mer tekniska partier, men som samtidigt vill kunna köra långt och fort.


4. Trek Marlin 8 2022

Priset, fäste för pakethållare

Kräver lite mer teknik

Ska du köpa din första MTB så kommer du med all sannolikhet vilja välja en XC. Dels för priset men även enkelheten. Det här är en snabb, hyfsat lätt XC som är väl anpassad för både tävling och pendling.

Denna Trek-cykel har en billigare aluminiumram och enklare komponenter. Den har fäste för pakethållare vilket gör den lämplig för äventyr med packning.

Vikten ligger på ca 13 kg och cykeln klarar en totalvikt av 136 kg. Nackdelen är fjädringen som är ovanligt kort, så det bör inte vara för mycket sten och rötter där du kör.

Jag rekommenderar den här för nybörjaren men även för den äventyrslystne. Det är en Hard Tail och kräver lite mer teknik, men det funkar bra för enklare lopp och på bättre stigar.


5. Focus Jam 6.9 2022

Gå till produktsida

Mjuk fjädring, bra pris

Väldigt tung

Om du vill satsa på en Trail-cykel till ett vettigt pris, men mer för att göra Bike Packing än att tävla med, så är detta cykeln för dig.

Den här har en fulldämpad aluminiumram och okej komponenter. Det gör den lämplig för att ha kul i skogen men inte för den allra mest krävande cyklisten. Den har även plats för vattenflaska och ramväska, vilket är ovanligt på fulldämpade cyklar.

Vikten ligger på ca 16,5 kg, den har mjuk dämpning och är lätt att handha. Nackdelen kan dock vara att den är just tung, den kan bli svår att hantera vid tuffare körning och fjädringen kan vara för mjuk för tyngre cyklister vid snabbkurvtagning.

Jag rekommenderar Focus Jam 6.9 till den som vill ha en fulldämpad MTB till ett bra pris. Den är perfekt för cykelsemester på tuffa stigar och krävande terräng.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer