Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa MTB-cykeln

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 02 dec 2020

Vilken som är den bästa MTB-cykeln beror helt på var du tänker cykla. Det finns en mängd olika modeller som är specialiserade för olika saker. Utvecklingen för MTB går oerhört snabbt - ny teknik, geometri och nya funktioner gör att det kan vara mer intressant att titta på nytt istället för begagnat om man vet vad man vill ha. Jag har med cyklar av typen Cross Country, Trail och Downhill i min lista för att visa de stora skillnaderna mellan olika typer av MTB-cyklar.

(Bilden ovan visar min yngste son på en stig).

När du ska köpa mountainbike finns det några saker att tänka på. Om hjulstorlek kan man generellt säga att 29"-hjul är för långa personer och 27,5"-hjul är för kortare personer. De bästa fjädringarna går att ställa in för olika typer av terräng och vikt. Hardtails (utan fjädring bak) är billigare och kan vara bra för att träna upp teknik. Fulldämpade cyklar har bättre hjulkontakt med underlaget och är lättare att hantera när det blir tekniskt. Dropper post är en bra funktion där man kan sänka sadeln, användbart när det är lite mer teknisk terräng.

1. Specialized Stumpjumper Expert Carbon 2021

Mångsidig allrounder, fullfjädrad
Priset

Det här är en av de bästa Trail-cyklarna på marknaden. Trail är mer en mer allsidig typ av cykel och denna är riktigt bra på det mesta vad gäller MTB.

Den här är bäst för dig som redan är frälst och vet vad du vill ha i skogen. Den är dock fulldämpad vilket gör det lite lättare även för nybörjaren att klara tekniska partier. Den är också lämplig för dig som vill köra mer sittande än vad man gör på till exempel en XC (Cross Country). Den är även ett bra val för längre sträckor.

Syftet med denna är att ge dig en bra cykel direkt från hyllan. Inga extra inköp förutom pedaler krävs. Slaglängden på fjädringen har på 2021 års modell blivit ännu bättre.

Vikten är 13,6 kg för storleken S4 (ungefär large) men det är bra för en fulldämpad Trail-cykel där dropper post ingår.

Det här är en riktigt bra allround-mountainbike med utmärkt dämpning för dig som vill köra på mer tekniska partier, men som samtidigt vill kunna köra långt och fort.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Specialized Stumpjumper Expert Carbon 2021
Specialized Stumpjumper Expert Carbon 2021
64 990 kr

2. Transition Spur GX Build 2021

Snabb och fulldämpad
Priset och kortare fjädring

Det här är en riktigt snabb fulldämpad XC (Cross Country)-MTB.

Jag skulle rekommendera denna för snabba lopp men även för de med lite sämre teknik. Har man inte så bra teknik än kan det löna sig att satsa på fulldämpat.

Det här är en cykel som har allt man behöver och du behöver inte köpa till något. Just till denna cykel följer det dessutom med ett kit för konvertering till slanglöst, vilket är ett måste för varje fullgarvad MTB-cyklist.

Det är inte så lång slaglängd på fjädringen men man har inte sparat på utrustningen och ändå väger den bara ca 12 kg i M-storlek.

Sammanfattningsvis en grymt bra cykel att tävla med. Kanske inget för nybörjaren, utan mer för någon som vet vad den vill ha för att åka riktigt snabbt i skogen.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Transition Spur GX Build 2021
Transition Spur GX Build 2021
57 999 kr

3. Merida Ninety-Six 9.XT 2020

Lätt, fulldämpad, priset
Kort fjädring

Ska du köra Cykelvasan så kommer du med all sannolikhet vilja välja en XC. Det här en snabb, lätt fulldämpad XC som är väl anpassat för detta lopp, och säljs dessutom till ett bra pris.

Merida Ninety-Six har även tagit fram en billigare variant med aluminium-ram och enklare komponenter speciellt för Vasan. Jag tycker nog att en 2 kg lättare kolfiberram och en bra uppsättning är väl värt sitt pris.

Vikten ligger på ca 11 kg och det är mycket bra för en fulldämpad cykel. Nackdelen är fjädringen som är ovanligt kort så det bör inte vara för mycket sten och rötter där du kör.

Jag rekommenderar starkt den här för någon som vill åka Cykelvasan. Det är en sån här cykel du ska ha för att få en enkel och bekväm resa. Du behöver inte ha speciellt bra teknik för att kunna hantera denna cykel då den är fulldämpad.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Merida Ninety-Six 9.XT 2020
Merida Ninety-Six 9.XT 2020

4. GT Fury Expert 2020

Utförsåkning i hög hastighet
Går inte att cykla i uppförsbackar

En Downhill-cykel är gjord för att köra snabbt nerför. Den är väldigt extrem och i stort sett omöjlig att cykla uppför med.

Vikten är på hela 19 kg och cykeln har en lång hjulbas, vilket gör den rejäl, stabil och grymt snabb utför. Sadeln är speciellt bakåtlutad för att man ska få rätt viktbalans i utförskörningen. Fjädringen är extremt lång för att klara de enorma krafter som kommer vid hög hastighet nerför. Dess 27,5-tumshjul gör den lättmanövrerad.

Till 2020 års modell har man fixat till lite tyngre växlar för att kunna cykla på när det inte är så brant nerför och man vill få upp farten.

Det här är cykeln för dig som gillar hög fart, hopp och spänning och inte är intresserad av att trampa runt på en bana.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
GT Fury Expert 2020
GT Fury Expert 2020

5. Giant Trance X 29" 3 2021

Bra komponenter och pris
Vikten

Det här är en fulldämpad Trail-MTB i mellanklass och den är verkligen prisvärd.

Den har en aluminiumram vilket gör den lite tyngre än kolfiber men samtidigt får du en bra cykel till ett lägre pris. Perfekt cykel för när man även gillar att köra fort utför och inte bara när det är platt, vilket en XC passar bättre för.

Tyngden landar runt 15 kg för storlek M. Jag skulle inte hänga upp mig för mycket på vikten med tanke på att man får en fulldämpad cykel med bra komponenter. Vill du ha lägre vikt så finns den även i kolfiber men då sticker också priset iväg.

Mitt tips är att man ska inte välja en för billig MTB men den här kan jag mycket väl rekommendera till en nybörjare. Dock vill jag råda dig att först prova vilken typ av MTB som passar passar dig bäst, innan du slår till.

Det här är en bra Trail-cykel till ett vettigt pris.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Giant Trance X 29" 3 2021
Giant Trance X 29" 3 2021
29 000 kr

6. Giant Talon 1 GE 2021

Priset
Små hjul, gamla växlar

Jag tar även med en enklare Cross Country-cykel (XC) som instegsmodell. Vill man bara cykla på stigar och skogsvägar är denna idealisk men den är även en bra brukscykel.

Den är lite tung (ca 13 kg) för att vara en Hard-Tail (det vill säga ingen fjädring bak). Det beror på att ramen är av aluminium och att komponenterna är lite enklare. Men cykeln räcker till för de flesta och jag skulle tänka mig att ha den som en träningscykel för att lattja med.

Du får hydrauliska skivbromsar, 27.5-tums hjul och 3x10 växlar(3 växlar fram och 10 bak) vilket är lite gammeldags enligt min mening. Är du inte en kort person tycker jag att du bör ha 29 tumshjul.

Sammanfattningsvis en billig, enkel cykel som många kan ha råd med.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Giant Talon 1 GE 2021
Giant Talon 1 GE 2021