Prisjakt
HemPrisjakts experterCykelvagnarTopplista - Bästa cykelkärran

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa cykelkärran

29 april 2024

I denna listan tipsar jag om cykelkärror för transport av gods. Jag har själv två cykelkärror som jag har haft stor nytta av. En standardcykel idag har oftast en begränsad maxlast - t.ex. är standard maxlast på en pakethållare 25 kg. Det gör en cykelkärra oumbärlig när man ska transportera lite mer, när man åker och handlar, köra saker till soptippen eller ska på cykelcamping.

Ska man ta med cykelkärran på tåg eller i bilen kan det vara en god idé att köpa en hopfällbar vagn, vilket dock kan påverka lastkapaciteten. Det finns riktigt bra cykelkärror idag som gör att man i många fall slipper ta bilen, framförallt vid transport inom stan.

1. Carla Cargo eCARLA

Carla Cargo eCARLA
Bulten Bike

86 600 kr

Maxlast på 200 kg, bromsar, belysning

Priset

På förstaplatsen sätter jag en proffsvagn som är gjord för att ersätta biltransporterna i städer. Bli inte skrämd av priset, då du kan få samma vagn för ca halva priset om du väljer den utan elmotor och batteri. Du behöver bara elmotorn om du använder en vanlig cykel, har du en elcykel behöver du inte elmotor i kärran.

På vagnen finns en påskjutsbroms. Den gör att när du bromsar med cykeln så trycks stången till vagnen ner och låser även vagnens bromsar. Fiffigt! Påskjutsbromsen klarar att bromsa säkert med 150 kg last. Använder du vagnen utan cykel klarar den 200 kg. Vagnen har även en egen navgenerator och belysning som lyser ett tag efter att man stannat.

Det finns även en handbroms för att låsa hjulen vid på- och avlastning. Kulkoppling följer med och monteras enkelt på sadelstolpen. Det går att ställa upp vagnen och luta den mot en vägg för att den ska ta mindre plats vid förvaring.

Den här vagnen är för dig som vill ersätta bilen vid transport i stan och behöver kunna lasta skrymmande och tung last.


2. Burley Coho XC (Lastvagn)

Stöd, fjädring, lätt att koppla

Kopplingsaxel och väskor kostar extra, låg lastvikt

Burley Coho XC är en riktigt allsidig vagn, även för terräng, med fjädring och möjligheter att lasta skrymmande gods ovanpå. Framförallt anser jag att stödet är riktigt bra då den håller även cykeln upprätt när man kopplar till en MTB eller Gravel-cykel.

Vagnen väger nästan 10 kg och med en totalvikt av 32 kg (22 kg last). I vagnen ryms 70 liter men eftersom du kan lägga t ex kartonger ovanpå ramen bak så kan man lasta betydligt mer volymmässigt.

Nackdelen är att man måste köpa till koppling för just din typ av cykel. Det finns en mängd varianter att välja mellan som passar de flesta cyklar på marknaden. Kopplingen är riktigt snabb, både när man ska koppla på och koppla av från cykeln. Det finns även en mängd olika väskor som tål regn att köpa till.

Detta är en riktig allroundvagn för både vardag, camping och shopping.


3. Hörby Bruk Hobby

Klarar 100 kg

Inga skärmar eller belysning

Hörby Bruk Hobby är en klassisk cykelkärra för mer vardagliga sysslor. Jag gillar verkligen denna praktiska vagn från Sverige, det är en sådan man kan använda till alla möjliga sysslor där hemma.

Den klarar 100 kg men eftersom det inte finns någon påskjutsbroms bör man inte lasta mer än 40 kg när man kopplar den till cykeln. Vagnen väger ca 15 kg. Det följer med en snabbkoppling för att fästa i sadelstolpen.

Det är praktiskt med de punkteringsfria däcken, man slipper ha med sig reservslang. Vagnen är av metall men flaket i väderbeständig plywood. Det är lätt att spänna fast saker med remmar eller spännband då plåtrören sitter runt om som en ram. Jag saknar dock belysning och skärmar.

Den här vagnen ska man köpa när man behöver en bruksvagn för mer dagliga sysslor som flytta tunga saker hemma eller åka och handla.


4. Burley Nomad (Lastvagn)

Regnskydd, bra lastkapacitet

Kan behöva extra koppling

Det här är min favorit till campingen på grus eller landsvägar, men jag har även använt den till att åka och handla med. Den har nämligen en vattentät presenning som täcker lasten.

Det går att lasta 45 kg eller 105 l i denna vagn. Skulle det inte räcka kan man köpa till ett räcke som sätts baktill för att lasta otympliga saker ovanpå vagnen. Det går även att packa ihop den vid transport.

En nackdel är kopplingen. Den passar alla cyklar med Quick Release. Har du inte det så kan du behöva köpa till en extra kopplingsaxel till just din cykel

Det finns en lastavdelare i tyg inuti som gör det enkelt att justera storleken på lastutrymmena. Det finns också elastiska nät med fickor på insidan där man kan sätta saker som man snabbt behöver komma åt, t ex toapapper och kartor.

Burley Nomad är perfekt för camping eller när du behöver ha med lite större och tyngre grejor.


5. Topeak Journey Drybag (Lastvagn)

Vattentät väska, skärm, låg profil

Låg lastvikt och volym

Det här är en smart cykelkärra med en vattentät väska.

Jag gillar att det finns skärm på hjulet och att det är så lätt att packa i och ur väskan. Den har bara ett hjul och kopplingen där vagnen viker sig sitter bakom cykeln, vilket gör vagnen väldigt följsam.

Det finns flera olika kopplingar för olika typer av montering på bakhjulet, vilket gör att den bör passa i stort sett alla typer av cyklar.

Den har lite mindre packutrymme, maxlast 32 kg (27 kg last) eller 65 l. Vagnen väger bara 5 kg vilket gör den lätt att bära med sig till förrådet eller in på jobbet.

Jag saknar ett stöd på kärran, det hade underlättat vid på- och avlastning.

Denna vagn är för dig som prioriterar en låg profil i vinden, gärna vill ha vattentät förvaring och inte behöver den allra högsta lastkapaciteten.


6. M-Wave Stalwart Shop 2 (Lastvagn)

M-Wave Stalwart Shop 2 (Lastvagn)
Amazon.se

2 128 kr

Conrad.se

3 390 kr

Liten svängradie, praktiska väskor till matvaror

Ibland knöligt att packa i nedre väskan

Letar du efter den perfekta shoppingvagnen eller en vagn för golfbagen, leta inte längre utan läs vidare. M Wave M-Wave Stalwart Shop 2 är perfekt att bara koppla loss och använda som en rullvagn inne i affären.

Vagnen kopplas direkt i sadelstolpen och genom att de två hjulen då sitter så nära cykeln ger det dig en väldigt liten svängradie. Vagnen väger hela 10 kg och klarar 22 kg.

Jag gillar att man kan ha de olika väskorna till att packa varor i, men att man också kan skippa detta och bara lasta lite tyngre eller otympliga saker.

Det finns dock en nackdel när man packar väskorna. Det känns nämligen som att den övre väskan är lite i vägen när man lägger i varor i den nedre.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag denna cykelvagn till dig som behöver en bra vagn i mataffären, eller vill kunna ta dig till golfbanan utan bil.


7. GentleTent B-Turtle Micro Caravan

GentleTent B-Turtle Micro Caravan
Bulten Bike

34 500 kr

Bekvämt fullhöjds tält med en praktisk förvaringslåda

Tar tid att blåsa upp med handpump

Det har blivit populärt att lyxcampa, "glampa", och dit hör även denna campingvagn från B-Turtle. Du slipper sova på marken och du får en cykelkärra som bara väger 30 kg att dra.

Den är fiffigt uppbyggd med en stomme som är uppblåsbar, vilket tar ca 10-20 minuter att blåsa upp beroende på om man har elektrisk eller manuell pump. Du får en dubbelsäng (210x130 cm) som är 73 cm över markytan. Som ni säkert vet så är det väldigt kallt att ligga direkt på marken och att lyfta upp sängen på detta sätt är briljant.

Det blir full ståhöjd i ingången och där kommer man också åt en skjutbar låda under liggytan. Där förvara du enkelt liggunderlag och sovsäck. Jag tycker det bästa alternativet är att köpa tvåmanna-versionen och att ens partner tar ombyte, kök, grill, vin och matvaror på en annan vagn.

Den här vagnen är ett utmärkt alternativ för er som har tröttnat på att ligga i tält men tycker det är för dyrt att hyra en stuga. Framtidens semestrar är med cykel för klimatets skull.


Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben då jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest, men jag började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Jag cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt! Min första racer fick jag när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel). Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons