Kategorier
Prisjakt
Topplista

Bästa mobilen för gaming

Köpråd från Prisjakt Experter

Letar du efter den bästa mobilen för att ta ditt mobilspelande till nästa nivå? Då är denna listan något för dig! Mobilspelande, eller "mobile gaming", är en av de hetaste trenderna inom spelvärlden idag. Man ser fler och fler AAA-titlar som portas över till att passa det lilla skärmformatet och spelen är mer avancerade och krävande än någonsin. Detta sätter press på tillverkarna att skapa ultimat prestanda för att klara av den höga belastningen som nya spel kräver. Preferenser är personliga och det som är viktigt för mig kanske inte är viktigt för dig. Det jag lägger fokus på här är skärm, grafikkrets, processor, ram, spelrelaterade funktioner, både mjuk- och hårdvara samt vilka tillbehör som finns till mobilen.

Jag var otroligt nöjd när jag testade Lenovo Legion Duel som du ser på bilden!

1. Asus ROG Phone 5 ZS673KS (12GB RAM) 256GB

Alla tillbehören du kan köpa!
Hade kunnat ha mer utrymme

ROG är en del av Asus som fokuserar på spelmarknaden. De tillverkar alla typer av datortillbehör och har också en av de första renodlade spelmobilerna.

Detta är den bästa spelmobilen du kan hitta på marknaden just nu. Man märker tydligt att Lenovo har haft ögonen på denna telefon inför tillverkandet deras spelmobil, Legion Duel.

ROG Phone 5 har möjlighet till laddning på både sidan och undertill. Du har en skärm 6,78" och 144hz i refresh rate. Prestandan är maxad för att spelupplevelsen skall bli så bra som möjligt.

Du kan köpa mobilen med 12 eller 16 GB RAM där jag rekommenderar det sistnämnda och du kan få 128 eller 256 GB i utrymme som tyvärr inte är expanderbart, jag hade också önskat ett det fanns ett till, större alternativ. Mobilen har dedikerade knappar för spel vilket är otroligt trevligt, tyvärr är de touch och inte fysiska knappar.

Till telefonen erbjuds det flera olika tillbehör, t.ex. en fläkt att montera på baksidan eller varför inte en full spelkontroll som påminner om en Nintendo Switch.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Asus ROG Phone 5 ZS673KS (12GB RAM) 256GB
(2)
Asus ROG Phone 5 ZS673KS (12GB RAM) 256GB
9 247 kr

2. Lenovo Legion Duel 512GB

Lenovos egna Legion Assistant-app
Dåligt med tillbehör

Lenovo Legion Duel är en spelmobil skapad för att hållas i horisontellt läge och som ger en otroligt bra spelupplevelse.

Legion Duel har dedikerade knappar för spel vilket är positivt men också bidrar till en nackdel, knapparna är touch och inte fysiska. Laddning sker på undersidan eller sidan av telefonen, allt för att ditt spelgrepp skall bli sladdfritt.

Du kan välja mellan 12 och 16 GB RAM. Det går inte att uppgradera och då spelutvecklare gör alltmer krävande spel anser jag att det är värt att maxa! Utrymme att välja mellan är 256 eller 512 GB. Spelar du mer än ett spel i taget rekommenderar jag den större modellen då utrymmet inte går att expandera.

Kameran är av popup-typ och håller sig undan när du ska lira men poppar upp när du behöver den. Skärmen har 144 hz i refresh rate och ger dig en otroligt flyt. Mobilens baksida innefattar snygga LED-lampor som du kan anpassa efter behov och fungerar även utanför spel. Jag vill också slå ett slag för appen Legion Assistant där du kan anpassa telefonen efter olika spel.

Legion Duel faller på målsnöret mot ROG Phone 5. ASUS mobil erbjuder bättre prestanda och är släppt ett år senare än vad denna är. Nu med Legion Duel 2 runt hörnet är det dock inte omöjligt att Lenovo kommer knipa förstaplatsen från ASUS.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Lenovo Legion Duel 512GB
Lenovo Legion Duel 512GB
7 990 kr
Vår expert Joakim Ewenson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Apple iPhone 12 Pro 256GB

Apple Arcade
Inte en dedikerad spelmobil

Vad vore en topplista med mobiler utan en iPhone? Självklart måste jag slå ett slag för iPhone och gaming. Det är sällan spel laggar eller fastnar i iOS och oftast flyter spelen på väldigt bra.

iPhone är ingen spelmobil men det är en mobil som klarar i princip alla tunga, stora AAA-titlar utan några bekymmer. Jag skulle kunna ta med standardmodellen iPhone 12 här men jag kommer ständigt ta upp att spelutvecklare och spelen blickar framåt medan mobilen du köper kvarstår med samma komponenter. Bara efter något år kan din mobil bli obrukbar för de senaste spelen.

Det negativa med att spela på en iPhone (förutom att den inte är dedikerad för spel) är skärmens refresh rate, den ligger tyvärr på futtiga 60 hz och i dagens mobillandskap är det förlegat.

Apple Arcade (abonnemangstjänst för spel) är dock otroligt underskattat, jag har hittat många guldklimpar där och om jag spår framtiden rätt kommer det komma mycket stora och bra titlar där.

För dig som inte vill ha en dedikerad spel-mobil men vill ha den mest lämpade iPhonen för spel.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Apple iPhone 12 Pro 256GB
(3)
Apple iPhone 12 Pro 256GB
12 565 kr

4. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G SM-G998B 256GB

Bästa skärmen på marknaden
Kan anses vara klumpig

Vill du inte ha en dedikerad spelmobil finns det många bra alternativ. Inom Android-världen är detta alternativet jag främst vill rekommendera då det är ett monster till mobil som klarar alla spel som finns ute just nu. Insidan är dessutom framtidsförsäkrad i ett par år framöver.

Tyvärr har den inga speltillbehör eller dedikerade gamingknappar men det som gör att den vinner är den otroligt tunga hårdvaran. Allt från grafikkrets till processor är maxat för en flawless mobilupplevelse vilket såklart påverkar spelupplevelsen positivt.

Tänk på att mobilen är ganska stor och tung, den är inte gjord för att spela på i flera timmar som spelmobilerna är och därför kan det bli jobbigt att spela för länge på den.

För dig som vill ha en vanlig mobil men det bästa för spel inom Android-världen.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G SM-G998B 256GB
(7)
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G SM-G998B 256GB
13 485 kr