Prisjakt
HemPrisjakts experterLuftrenareTest - SmartMi Air Purifier P2 - design och funktion i ett

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: SmartMi Air Purifier P2 - design och funktion i ett

11 april 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den designkräsne funktionsnörden
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Smartmi Air Purifier P2 är helt klart en av de snyggaste luftrenarna på marknaden just nu. Med sin kromade och nätta storlek passar de överallt. Dessutom har den LED-belysning som höjer design-nivån ytterligare under kvällarna. Sin huvudfunktion att rena luften klarar den bra även fast den är så liten. Du kan göra det mesta med knapparna på ovansidan och du ser hur det ligger till med luften på den lilla displayen. Dessutom är den väldigt liten och har funktioner som de flesta luftrenare inte har. Nattlampan är en magisk funktion som gör att den hamnar på en framstående plats hemma.

Batteridrift
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Det finns möjlighet till batteridrift, vilket gör Smartmi Air Purifier P2 lite unik. Batteriet räcker endast i 1,5 timmar i maxläge, vilket jag tycker är i minsta laget, men väljer du sleep mode räcker batteriet upp till 24 timmar.

Prisjakt toppbetyg
Smartmi Air Purifier P2
LuftrenareSmartmi Air Purifier P2
fr. 2 290 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Smartmi Air Purifier P2 passar de flesta som vill ha en snygg och liten luftrenare som gör sitt jobb. Dessutom är den perfekt även i barnens rum då man även kan använda den som nattlampa.

Liten

Snygg

LED-belysning (nattlampa)

Batteridrift

Kommer någon att använda batteridriften?

Portabel luftrenare? Ja!

När jag läste om Smartmi Air Purifier P2 blev jag både eld och lågor. Den första batteridrivna luftrenaren som kommer från ett av de större företagen på luftrenarmarknaden, wow vilken grej!

Massa frågor uppstod. Hur länge kommer batteriet att räcka? Kommer den att vara lika bra vid batteridrift som el-drift? Hur stor blir den när man måste addera batteriet i luftrenaren? Kommer den att vara extra tung?

Första intryck

När jag hämtade ut kartongen från mitt lokala postombud slog det mig hur liten och lätt kartongen var, konstigt.

Men när jag öppnade kartongen och tog ut Smartmi Air Purifier P2 så blev mina första tankar bekräftade. Prylen är nästan hälften till storleken av ex. Smartmi Air Purifier 2 och andra likvärdiga luftrenare som hanterar runt 20-40 kvm. Då kom min nya fråga, hur litet batteri är det egentligen i prylen eftersom den inte väger mer än luftrenare utan batteri? Hur länge klarar den i så fall?

Designmässigt är den väldigt nätt och fin utan några konstigheter. Designen är enkel och cylinderformad med ett band högst upp som gör att man enkelt kan flytta luftrenaren mellan rummen. Hela maskinen är nästan helt i krom. På toppen är det både en liten display och några touch-knappar där du kan styra det mesta. Dessutom stängs inte apparaten av när man drar ut elsladden, utan går över till batteridrift automatiskt. Pluspoäng!

Det riktiga testet!

Efter att ha testat Smartmi Air Purifier P2 i en månad så gillar jag den här luftrenaren skarpt, den har faktiskt allt jag önskat mig. Prylen är liten nog för att fungera överallt i hemmet, och batteridrift vilket möjliggör detta. Den har LED-lampor (nattlampa) som man kan styra med appen, riktigt najs och väldigt snyggt.

Displayen är liten, har några knappar och sitter på ovansidan. Där ser du status på luften och kan ändra mellan olika lägen. Du kan välja att den själv ska känna av hur hårt den ska rena luften (alltså köra automatiskt) eller själv ställa in hur den ska agera. Dessutom kan du ändra displayens ljusstyrka och se batteristatus.

Det som är unikt med SmartMi Air Purifier P2 är två saker - batteriet och LED-belysningen (nattlampa).

Batterifunktionen är bra att ha, man kan flytta maskinen var som helst och den fungerar som den ska. Men batteriet håller inte så länge. Tänker du att du ska ha den bredvid dig på natten utan att den är inkopplad kommer du att bli besviken. I mina tester med medium-mode så håller den bara 4 timmar. Men kör du sleep-mode så ska den klara 24 timmar. Dock ska man inte glömma att sleep-mode har en väldigt låg grad av luftrening och nu i pollensäsong kanske man vill ha högre. Det här behöver dock inte bli ett problem, de allra flesta lär ha eluttag så det räcker. Batteridriften möjliggör även flytt av apparaten, utan att den stängs av när den växlar mellan el & batteridrift, så pluspoäng på det ändå.

Den andra funktionen som jag inte ens visste fanns och som fick mig att älska produkten änny mer är LED-belysningen som de själva kallar nattlampa. I appen kan du ändra vilken färg du vill ha samtidigt som du kan ändra på styrkan på ljuset. Det gör att denna luftrenare även kan bli en härlig natt/kvälls-belysning i hörnet av rummet eller på en möbel!

Så hur klarar Smartmi Air Purifier P2 att rena luften då? Jo den ligger i samma nivå som de övriga inom prisklassen. Den hanterar rum upp till 28 kvm och renar 240 kubik i timmen. Filtersystemet består av förfilter, Hepa 13-filter och aktivt kolfilter. Jag testar den i ett rum på ca 20 kvm och den visar att den klarar av att rena rummet från partiklar bra, även med batteridrift.

Det tekniska & Smartmi-appen

Smartmi Air Purifier P2 klarar av ca 30 kvm yta, det är väldigt imponerande för denna lilla pryl.

När det gäller batteridrift så klarar den av max ca 24 timmar på den snålaste läget innan man måste ladda upp batteriet igen. Om man kör maxläge så räcker den bara 1,5 timmar, tyvärr. Laddningstid från ett helt tomt till fullt batteri är 6 timmar.

Storleken är 220x220x369 (Bredd x Djup x Höjd). Den har en tubdesign och väger 3,3 kg. Produkten är kompatibel med Smartmi Link-appen och genom den även med Apple Home, Google Home samt Alexa.

Appen fungerar bra och är väldigt enkel. I den ser du både hur luften är just nu och tidigare, status på filter, status på batteri och möjlighet att ändra LED-belysningen (nattlampa). Dessutom kan du själv lägga in både nivå på luftreningen om du inte vill köra auto-läge, samt sätta en timer för när du vill att den ska ska vara på och när ska den ska vara av eller tyst. Det finns både automatläge, nattläge samt manuellt läge.

Sammanfattning

I början av testet trodde jag att jag skulle bli mest intresserad av batterifunktionen. Men efter att ha använt den en längre tid så märker jag att just den funktionen använder jag nästan aldrig. Utan det är mest LED-funktionen som bidragit till att jag verkligen älskar denna lilla pryl som har fått en framstående plats på mitt nattduksbord i mitt sovrum.

Specifikationer

Yta
Max 28 kvm
Luftrening
240 kubik i timmen
Filter
Förfilter, Hepa 13-filter och kolfilter
Övrigt
Nattlampa och Batteridrift
Storlek
220x220x369 (Bredd x Djup x Höjd)
Vikt
3,3 kg

Om luftrenare från Smartmi

Smartmi är i framkant när det gäller med både roliga och smarta lösningar inom hemelektronik. Med Smartmi Air Purifier P2 visar de verkligen var skåpet ska stå med sina intressanta nya lösningar. Produkten är snygg, lätt och inte större än en mellanstor kruka. Enligt Smartmi hjälper den både mot pollen, djurlukt, damm och andra partiklar från bl.a. luftföroreningar från bilar.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons