Prisjakt
HemPrisjakts experterLuftfuktareTopplista - Bästa luftfuktaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa luftfuktaren

9 januari 2024

När det är vinter i vårt avlånga land och kylan kryper under nollan är det viktigt att tillföra fukt till våra bostäder. För något år sedan jobbade jag på en arbetsplats där man tillförde fukt i ventilationssystemet. Målet var då att ha ca 45% luftfuktighet (30%-60% luftfuktighet är superbra för både för huden och resten av kroppen). Under åren när jag jobbade där märkte jag att jag inte alls behövde använda lika mycket handkräm och min hud mådde väldigt bra.

Under samma tid köpte jag även min första luftfuktare. Nuförtiden har jag flera stycken som jag använder från november till april, när fuktigheten är under 40%. Här kommer jag lista några bra luftfuktare som fungerar för både sovrum och andra utrymmen.

1. Smartmi Rainforest

Snygg med wow-faktor, enkel

Saknar LED för ännu coolare effekt

Smartmi Humidifier Rainforest är helt klart den snyggaste luftfuktaren på marknaden just nu!

Det är riktigt snyggt när man ser vattnet rinna ner, och det låter väldigt likt en mysig regnig dag. Dessutom klarar den sin uppgift att höja luftfuktigheten väldigt bra.

För att fylla på vattnet så häller du det direkt på displayen som ligger på toppen, enkelt. Designen är modern och har man andra Smartmi prylar hemma så kommer dessa att passa väldigt bra ihop.

Vattentanken klarar av 3,3 liter och maskinen väger 3,3 kg när den är tom.

Självklart kan man koppla upp den till en app och styra den från t.ex. sin mobiltelefon. Det är extra användbart om man har andra produkter från Smartmi-serien, då man kan samla allt i samma app. Här kan du styra den med tider, fuktgrad mm. Luftfuktaren fungerar även med Apple Home, Google Home samt Alexa.

Xiaomi Smartmi Rainforest passar dig som vill ha en annorlunda men snygg luftfuktare som klarar det den lovar.


2. Philips HU4813

Enkel, nattläge, utbytbara filter

Liten vattentank, dyra filter

Luftfuktaren från Philips är en riktigt bra och enkel apparat med smarta funktioner. Kan fukta rum på max 44 kvm.

Man kan med ett knapptryck välja mellan 40%, 50% och 60% luftfuktighet samt farten på fläkten. Luftfuktaren kommer i en sober färg som passar såväl i sovrummet som vardagsrummet. Den är även automatisk, så den pausar när fuktigheten blir för hög och sätter igång igen när fuktigheten kryper för lågt.

Philips HU4813 har filter som man ska byta varje höst. Detta gör att luften som passerar maskinen blir ren och inomhusklimatet blir bättre.

Om den skulle hamna i sovrummet har den en natt-funktion som gör att man sover bra och ostört när den är igång (stänger av ljusen och fläkten går tystare). Vattentanken är lite för liten vid väldigt torra årstider, men att fylla den är smidigt så man kan ha överseende med detta.

Passar dig som vill ha en enkel luftfuktare med få funktioner, men som samtidigt klarar att höja luftfuktigheten i ett rum.


3. Stadler Form Oskar

Design, nattläge, utbytbara filter

Liten vattentank, dyra filter

Bättre än så här blir det inte för en luftfuktare i denna prisklass. Den kan fukta rum på upp till 50 kvm.

Luftfuktaren Oskar är rätt så liten, ungefär som ett A4 i höjd, och väldigt stilren. Den finns i olika färger (jag har en knallgul hemma) så den kan med lätthet passa in i varje hem. Stativet är stadigt och den funkar att ha både på golvet och på nattduksbordet.

Denna luftfuktare är enkel, med några få knappar. Du kan ställa in om du vill ha mer eller mindre fukt, farten på fläkten samt ljusstyrkan på ledlamporna (night mode).

Den känner av om fuktigheten blir för hög och pausar då sig själv. Om fuktigheten sjunker för mycket startar den sig själv igen.

Oskar har även ett filter som man ska byta varje säsong. Det är lite meck med detta och kostar en slant, men samtidigt renar maskinen luften och det blir ett bättre inomhusklimat än med luftfuktare som saknar riktiga filter.

Denna luftfuktare använder jag själv i mitt sovrum och jag kan rekommendera den starkt.


4. Smartmi Evaporative Humidifier 2

Stor tank, går att styra med app

Klarar bara max 15 kvm

Xiaomi SmartMi Evaporative Humidifier 2 är en enkel men bra luftfuktare. Den klarar att fukta rum på max 15 kvm.

Något intressant är att när man ska fylla på vatten tar man bara en kanna och häller rakt på maskinen, utan att ens stänga av den. Mycket enkelt! Tanken rymmer fyra liter vatten och klarar sig rätt så länge innan man måste fylla på den igen.

Det som är bra med Evaporative Humidifier 2 är att man kan koppla upp den till en app och styra den från t.ex. sin mobiltelefon. Det är extra användbart om man har andra produkter från Xiaomi, då man kan samla allt i samma app. Luftfuktaren går dock tyvärr inte att koppla mot Google Assistant eller Alexa.

Designen är anspråkslös, inget att hurra över, men samtidigt gör den inget väsen av sig och smälter därför enkelt in. Den har en enkel display och en knapp där du kan styra maskinen utan att blanda i en app.

Passar dig som vill ha en smart luftfuktare.


5. Dyson Pure Humidify+Cool Autoreact

Snygg, fläkt, stor tank, luftfuktare & luftrenare

Dyr

Dyson Pure Humidity+Cool är en luftrenare, luftfuktare och fläkt i ett.

Den har en 4,5 liters tank, men eftersom den klarar att täcka stora ytor räcker den bara en dag under vintertid här i Sverige. Kör man den i ett mindre rum behöver man dock inte fylla på lika ofta.

Maskinen använder Air Multiplier-teknologin som enligt Dyson dödar upp till 99.9% av alla bakterier som du har hemma. Den har HEPA-filter och det aktiva kolfiltret tar bort upp till 99.5% av partikelföroreningarna i ett rum.

Den har den säregna men enkla designen från Dyson i silver och vitt. För att styra maskinen använder man displayen eller den medföljande fjärrkontrollen. Dessutom finns det en app som gör att du kan styra den med din mobil.

Detta är en snygg premiumprodukt som passar dig som vill ha fläkt, luftrenare och luftfuktare i ett.


6. Duux Beam Smart 2

Stor tank, led belysning

Ingen koppling till Google Assistant eller Alexa

Duux Beam Smart 2 har den största vattentanken av alla luftfuktare på denna lista, nämligen hela 5 liter.

Luftfuktaren är effektiv och ska enligt leverantören klarar av rum upp till 40 m2. Med sin enkla, svarta design passar den lika bra på golvet som på ett bord. Den har dessutom inbyggd belysning, som man t.ex. kan använda som nattlampa.

Duux Beam Smart 2 fyller man på från ovansidan, där man enkelt häller i vattnet. Maskinen har även automatisk avstängningstimer, temperatursensor och vattennivåkoll för att informera när det är dags att fylla på mer vatten.

För att reglera luftfuktaren kan du använda fjärrkontrollen eller appen, tillgänglig för nedladdning på både Android och iOS. En användarvänlig display ger dig all information, inklusive luftfuktighet och tanknivå.

Passar dig som vill ha en enkel luftfuktare med en stor vattentank.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons