Prisjakt
HemPrisjakts experterGrillarTopplista - Bästa klotgrillen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa klotgrillen

28 februari 2024

Klotgrillen är den mest klassiska grillen vi har i Sverige. Dom flesta av oss har antagligen minnen av den, oavsett om det är pappa i foppatofflor som bränner vid köttet eller glada midsommarminnen! Jag älskar i alla fall klotgrillarna.

Allt började 1951 med att en man vid namn George Stephen fick idén att kapa en hamnboj på mitten och bygga en grill av den. Resten är historia! Klotgrillen är nu en klassisk och otroligt multi-funktionell grill för alla sorters tillagning: oavsett om du vill grilla riktigt hett eller lågtempat, oavsett om du är amatör eller BBQ-entusiast. Här har jag samlat mina favoriter! Störst fokus har jag lagt på funktion.

1. Weber Summit Kamado E6 Charcoal Grill

Bra isolering & värmespridning

Dyrare än en vanlig klotgrill

Weber Summit Kamado är klotgrillen på steroider, med extra allt! Den är, för att använda lite grillhumor, en biffig grill.

Här får man en klassisk klotgrillsmodell, men med prestanda i (nästan) samma nivå som en keramisk kamadogrill. Den dubbelisolerade stålväggen med luftspalt isolerar värmen och gör det lätt att hålla låga BBQ-temperaturer (100 °C) under lång tid. Du kan alltså enkelt få ett saftigt kött á la grillat långkok.

Samtidigt gör isoleringen att mängden briketter som går åt under grillning minskar avsevärt. Webers klassiska One Touch-rengöring fäller smidigt ner askan i askburken. Grillen har även ställbara galler och en "spridningsplåt" när man vill att hela grillen ska bli en "ugn" för bbq.

Den här grillen passar för dig som vill ha den absolut bästa klotgrillen på marknaden just nu!


2. Weber Master-Touch GBS E-5750

Klarar det mesta, mycket tillbehör

Lite plastiga hjul

Här är den: den absolut mest klassiska klotgrillen, som dessutom är den bästa i sin prisklass!

Weber "57" har funnits ungefär lika länge som dinosaurierna. Men den ger ett allt annat än föråldrat intryck, denna modell uppdateras nämligen varje år. Den senaste modellen har vikbara grillgaller för att man lätt ska kunna fylla på rökspån. Den har även briketthållare och askburk med enhands-rengöring. Det finns lockhållare samt termometer i locket.

Utöver detta så har GBS-versionen utbytbart galler i mitten som lätt byts mot Webers GBS-system i form av stekpanna, wok, gryta, våffeljärn eller något annat smidigt tillbehör. Det finns verkligen en uppsjö med roliga tillbehör, som t.ex. elektriskt roterande grillspett.

Grillen fungerar lika bra för att grilla entrecote i riktigt höga temperaturer med grillkol som för att köra low n slow BBQ i 100-120 °C med briketter.

Detta är ett passande köp för dig som vill ha en allround-grill till ett rimligt pris, men ändå uppskattar kvalité!


3. Weber Original Kettle Premium 67cm

Weber Original Kettle Premium 67cm
Grillbutiken

4 749 kr

67 cm grillyta!

Saknar "brikettkorgar", har galler istället.

Äntligen är den tillbaka - alla supergrillares favoritgrill!

För ett antal år sedan togs denna grymma klotgrill med hela 67 cm grillyta bort från den Svenska marknaden. Så för alla oss som har legat sömnlösa över att inte kunna grilla en halv spädgris i klotgrillen, är väntan över !

Den uppdaterade versionen av Webers 67 cm klotgrill, "Master Touch 67cm", har förutom sin imponerande grillyta även, precis som de övriga modellerna, en termometer i locket och dubbla spjäll. Dessutom har 67-centimetersmodellen en rökinställning på det nedre luftspjället för att skapa perfekt luftflöde för varmrökning.

Webers "Crafted" grillgaller i rostfritt stål är utformat så att sidorna kan fällas upp för att fylla på grillkol under tillagningen utan att behöva flytta maten. Dessutom kan mitten av det Crafted-gallret lyftas bort och ersättas med några av de underhållande "Crafted" tillbehören, såsom stekbord/platta eller andra grillredskap. Tänk dig att stå och steka pannkakor på grillen!

Den största fördelen med Weber Original Kettle Premium 67cm är helt klart den stora grillytan!


4. Austin and Barbeque AABQ 57cm Round Charcoal

Priset

Dåliga ventiler, hållbarhet

En bra budget klotgrill!

Austin And Barbeque AABQ fungerar bra för dig som vill kasta på korv, hamburgare, eller kanske kyckling till ungarna, eller bara njuta av livet i stugan med foppatofflorna på!

Den här klotgrillen har det mesta man kan önska sig, ett 54cm grillgaller, termometer i locket (som går att hänga på grillen). Och precis som sina konkurrenter har den en askuppsamlare undertill, praktiska hjul för förflyttning, och handtag.

Luftventilerna känns som dom hade kunnat vara bättre, men jag justerar gärna värmen genom antal briketter istället för ventiler så för mig spelar det mindre roll.

Jag gillar grillen för att den är billigare än sina konkurrenter & relativt prisvärd.


5. Napoleon PRO22K-L-2

Lock som öppnas i sidled

Askburken kan skramla

Napoleon PRO22K-L-2 känns nästan som en klotgrill i sportmodell.

Den här klotgrillen har en stor, tydlig termometer i locket och robusta hjul som närmast liknar fälgar. Grillen har vikbara galler precis som flera av sina konkurrenter, men skillnaden här är att dom faktiskt är i gjutjärn. Gjutjärn alstrar mer värme och ger bättre grillränder.

Den är lite djupare än andra grillar och grillgallret går att sätta på olika nivåer, beroende på hur nära din värmekälla du vill grilla. Askburken med enhandsfattning fungerar också som nedre spjäll.

En sak som är smart med Napoleons grill är att locket sitter på gångjärn och öppnas i sidled. Det tycker jag är innovativt! Det gör att man inte bränner underarmen när man öppnar, vilket jag ärligt talat råkat ut för mer än en gång...

Passar dig som vill ha en lite "sportigare" klotgrill av riktigt hög kvalité.


6. Rösle No.1 Air F60

Rösle No.1 Air F60
KitchenTime

3 541 kr

Kitchen Living Dining

7 399 kr

Praktiskt luftvred, högt lock

Gungig ställning

Det jag gillar lite extra med Rösle är att den till skillnad från dom andra grillarna har ett högt lock som ger mer utrymme om man vill grilla t.ex. en stående kyckling, kalkon eller annat som kräver mer plats på höjden.

Denna klotgrill har också ett gångjärn för öppning vilket är riktigt trevligt. På locket sitter ett robust luftspjäll och en tydlig termometer.

Gallret är vikbart och på framsidan sitter ett stort, tydligt vred för att justera luftflödet (istället för en ventil i botten av grillen). Även Rösle har ett ganska bra utbud på tillbehör till sin klotgrill.

Grillen står på en ställning som sticker ut estetiskt sett jämfört med dom andra, jag tycker det ser väldigt snyggt ut. Jag upplever däremot tyvärr ställningen som lite gungig, men dock ändå inte ranglig.

Ett bra val för dig som gillar lite större yta att grilla på, då den har 60 cm grillyta och högt lock.


7. Weber Ranch Kettle 94cm

Enorm grillyta

Förbrukar mycket kol pgr av storleken

Ännu en produkt från Weber som äntligen återfinns på den svenska marknaden är Weber Ranch Kettle 94cm. Det här är grillen för dig som har en storhetsdröm eller helt enkelt vill kunna grilla för ett helt fotbollslag!

Denna grill är verkligen imponerande. Grillytan på det rostfria gallret är hela 6 936cm²! Tur nog har Ranch Kettle vikbara galler så att man inte behöver lyfta av det för att fylla på mer briketter. Det stora och tunga porslinsemaljerade locket har dubbla handtag och tuck-away-hållare så det är enkelt att öppna locket. Det finns även en stor och rejäl askuppsamlare som nästan liknar ett enormt fat.

Förutom redskapshängare saknar denna grill finesser som termometer och liknande. Här handlar det om yta och i det levererar den verkligen "I'm the biggest, the best, better than the rest".

Om du har en riktigt stor familj eller bara älskar grillbuffé är Weber Ranch Kettle 94 cm grillen för dig.


Jag är en grill- och hamburgernörd av högsta rang! Har tidigare arbetat med kurser inom grillning och rökning samt med produktdemonstration av grillar. Har en förkärlek för "smashburgers" sedan många år. Jag röker och grillar både "direkt" och "indirekt", samt kallröker. Brinner lite extra för kolgrill och low n slow BBQ, men använder alla tekniker inklusive gasolgrill. Tävlar i Hamburger-SM, 2020 kom jag på 2:a plats i People's choice! Vid ett tillfälle ägde jag så mycket som 12 grillar samtidigt, har nu minskat parken men ökat grillytorna :) Kika in på min tiktok "Grillaochchilla".

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer