Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elvispen

  • 27 maj 2022
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom elvispar

En av de viktigaste verktygen i köket enligt mig är en elvisp, men vad gör en elvisp bra då? Den behöver ju bara kunna snurra. Eller? I den här listan går jag igenom vilka funktioner jag tycker är viktigast och listar några elvispar som passar alla tänkbara behov. På bilden ser du min Bosch MFQ4030 i vit-grå variant men den finns i andra färger också.

Det viktigaste för mig, oavsett prisklass och design, är att elvispen ska hålla. Livslängd är viktigt! Den ska givetvis kunna vispa väl också men det kan i stort sett alla elvispar. Den största skillnaden mellan olika produkter är egentligen hur snabbt elvispen får fram det önskade resultatet. I den här listan finns en unik elvisp, ett premiumval, ett budgetval, en elvisp för den som bara behöver en hjälpande hand och en elvisp som jag anser är den bästa sett till funktion för pris.

1. Breville VFM021X

Unik varmluftsfläkt!

Priset

Detta är den i särklass mest unika elvispen jag använt. Den har nämligen en varmluftsfläkt på framsidan (!) som har räddat mig flera gånger.

Jag har otroligt god erfarenhet av Breville och nu kommer de än en gång med en mycket smart lösning. Varmluftsfläkten är revolutionerande då den får ditt kylskåpskalla smör att bli rumstempererat - helt fantastiskt när jag glömt att ta fram det till dagens bakning!

Denna produkt tillhör det dyrare spektrumet, men den har ju sina speciella fördelar. Degkrokar och ballongvisp medföljer och du får även en tillhörande behållare som inte är särskilt stor, men det mesta får ändå plats.

Söker du en elvisp av riktigt hög kvalité och med unika funktioner så kan Brevilles bli din kompanjon i många år framöver!


2. Bosch MFQ4030

Billig & kraftig

Om du behöver en vanlig men otroligt pålitlig elvisp så rekommenderar jag Bosch MFQ4030.

Detta är enligt mig en perfekt elvisp - inga krusiduller, enkel att använda och har en starkare motor än många dyrare produkter. Jag tycker även att den här knådar deg bättre än andra elvispar jag testat.

Den här elvispen kommer göra dig nöjd under en lång tid, jag själv har haft den i över 5 år nu! Och då har den verkligen satts på prov, bland annat genom att knåda pizzadegar...

Den har dessutom ett lågt pris med tanke på dess livslängd, styrka och att den ändå behåller det där enkla, snygga och traditionella utseendet.

Letar du efter du en elvisp med god kraft och slimmad design så är detta rätt för dig!


3. Dualit Hand Mixer 400W

Snygg och kraftig premiumvariant

Priset

Dualits Hand Mixer är väldigt lik Bosch MFQ4030. Även den här har allt jag söker efter hos en elvisp: bra livslängd och kraftig motor. Det som gör den unik är att jag tycker den är snyggare än alla andra elvispar på listan. Men det får man betala för, förstås.

Jag har alltid älskat Dualits hushållsprodukter, de har en sådan robust, snygg design och produkterna är alltid pålitliga.

Degkrokarna fungerar bra de också men man måste komma ihåg att elvispar som knådar endast klarar av en degvikt på ca ett halvt kilo, så ha det i åtanke, även när du använder en kanonprodukt som denna!

Dualits elvisp hör till en annan nivå, den är lätt den snyggaste elvispen jag sett.

Är design viktigt för dig så är detta ett kanonval!


4. Bosch MFQ3030

Billig, bra

Inte jättestark motor

Den här påminner även den väldigt mycket om Bosch MFQ4030 men det finns självklart detaljer som skiljer dem åt. De detaljerna gör att denna hoppar ner på listan.

Denna elvisp kostar extremt lite men gör det en elvisp ska göra. Motorn är något svagare, men den kan absolut hantera det en elvisp ska. Visst, du får med degkrokar och så, men förvänta dig inte att denna apparat ska kunna knåda en deg i 10-20 minuter utan att det sliter på den. Använd den hellre enbart som just en elvisp.

Men att för 250 kr få en elvisp som gör allt den ska är ändå väldigt prisvärt för en elprodukt idag. Designmässigt så ser den traditionell ut utan moderna inputs. Detta är ett kanonköp för den som bara vill ha en enkel elvisp.

En toppenprodukt för dig med liten budget men som ändå vill göra det bästa köpet för pengarna!


5. Philips Viva Collection HR3745

Du slipper bli trött i armen

Designen, skrymmande

Jag har länge tänkt på att det är konstigt att det inte finns elvispar med stativ. Eller ja, det har funnits, men de har inte fungerat särskilt bra, och priserna har varit alldeles för höga.

Men den här elvispen med bunke är ett jättebra alternativ för den som lätt blir trött i armen och inte orkar inte hålla vispen i flera minuter. Det gör den här produkten åt dig.

Motorn är kanon och presterar nästan som listans toppkandidat. Den roterande bunken gör liksom jobbet istället för att du själv behöver rotera elvispen. Den kan även knåda en lösare deg, men samma sak gäller här - inte mer än 500 gram.

Den har ett relativt bra pris men dess storhet ligger i funktionen. Klarar du inte av att hålla i en elvisp alltför länge så är detta ett jättebra alternativ istället för en dyr köksassistent eller leda och värk.


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom elvispar

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer