Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa elscootern

Mustii El Noaimi

Mustii El Noaimi

  • Topplista
  • 04 dec 2020

Att välja elscooter/elsparkcykel är inte lätt. Vad är det viktigaste man bör kolla efter? Kvalitet tycker jag. Det är dock inget man kan läsa sig till genom specifikationer, endast erfarenhet kan avgöra en elscooters kvalitet. Den dyraste komponenten på en elscooter är batteripacket. Ju större batteripack, desto dyrare elscooter. Vill man komma långt med sin elspark så krävs alltså ett större batteripack. Det finns därför oftast en tydlig relation mellan räckvidd och pris. En sak som är bra att veta är att en elscooters räckvidd påverkas av körvikt, körstil och terräng.

Motorstyrka är också en viktig specifikation. Motorer på under 250 Watt brukar sällan klara att driva en vuxen upp för en backe.

Det finns också en tydlig relation mellan portabilitet och motorkraft/räckvidd. Vill man ha en portabel elscooter så kostar det kraft och räckvidd. Vill man däremot ha en stark elscooter med bra räckvidd kommer den att väga en del.

1. Ninebot by Segway KickScooter Max G30 25km/h

Robust, bra räckvidd
Saknar dämpare, något tung

Ninebot Max är en robust elscooter med bra räckvidd.

Den har en faktisk räckvidd på 35-45 km beroende på körvikt, körstil och terräng och räcker därför för de flesta utan att behöva laddas om under dagen.

Jämfört med de flesta andra elscootrar i denna klass så har Ninebot Max 10 tums-hjul istället för 8.5 tum. Detta ger en säkrare och bekvämare körning. Men eftersom den saknar dämpare så kan körningen ibland upplevas något skakig. Styrstången är ej justerbar i höjdled.

Ninebot Max har en mekanisk broms och en elektronisk motorbroms vilket ger en tillräcklig bromsstyrka. Med en vikt på 19 kg så klassas den som portabel men ej ultraportabel.

Motorstyrkan på 350w klarar att köra upp en vuxen på ungefär 75 kg för en lätt backe. Den körs bäst på asfalt då körning på tex. kullersten kan vara jobbigt med en elscooter utan dämpare. Ninebot Max har en större ståplatta än populära Xiaomi M365 vilket ger en bekvämare körning.

Ninebot Max passar den som behöver åka långt. Har man till exempel 10-15 km till jobbet enkel väg så räcker den tur och retur.

Ninebot Max hamnar på plats 1 för sin robusta konstruktion, räckvidd och motorstyrka.

Ninebot by Segway KickScooter Max G30 25km/h
(7)
Ninebot by Segway KickScooter Max G30 25km/h
7 899 kr

2. Mi Electric Scooter Pro 2

Portabel
Saknar dämpare

Xiaomi Mi Pro 2 är en variant av världens mest sålda elsparkcykel Xiaomi M365 (som nu är utgående) men har bättre räckvidd, starkare motor samt display.

Det här är en enkel elscooter med en faktisk räckvidd på 25-35 km. Mi Pro 2 saknar också dämpare och körningen kan därför upplevas skakig och gropig ibland. Mi Pro 2 har dock en display med hastighetsmätare, något som föregångaren M365 saknar.

Den väger 14 kg och klassas som portabel men inte riktigt ultraportabel. Styrstången är ej justerbar i höjdled.

Precis som Ninebot Max har Mi Pro 2 en mekanisk broms och en elektronisk motorbroms som ger en bra bromsstyrka, och rullar bäst på asfalt då den inte har dämpare.

Perfekt för den som vill ha en elscooter som är mer portabel än Ninebot Max och samtidigt bra räckvidd.

Mi Electric Scooter Pro 2
(2)
Mi Electric Scooter Pro 2
4 787 kr

3. Joyor F5S 48V

Dämpad, stark, stort batteripack
Kopierad design

Joyor F5S är en kopia av Minimotors Speedway Mini 4 Pro. Minimotors är pionjärerna inom elscootrar men Speedway Mini 4 Pro kan vara svår att få tag på i Sverige.

Med en motorstyrka på 500 W så klarar den att driva de flesta vuxna upp för en något brant backe. Den har en av de starkaste motorerna i sin storlek.

Den fälls ihop och blir mindre än Xiaomis elsparkcyklar men väger dock mer med sina 15 kg. Även denna klassas som portabel men ej ultraportabel. Den har en faktisk räckvidd på 25-35 km.

Hjulen är heldämpade både fram och bak och har 8 tums-däck. Framdäcket är luftfyllt för en bättre dämpning på styret. Bakdäcket är solitt och punkteringsfritt vilket kräver mindre underhåll. Många vet hur irriterande det kan vara att få punktering på en elscooter...

Joyor F5S har en display med många inställningsmöjligheter och styrstången är justerbar i höjdled vilket är ett plus.

Den här passar dig som vill åka långt och bekvämt utan att behöva sparka dig upp för backar.

Joyor F5S 48V
Joyor F5S 48V

4. Mi Electric Scooter 1S

Portabel
Något svag motor

Xiaomi Mi 1S är en uppgradering av den populära modellen Xiaomi M365, som nu är utgående.

Xiaomi Mi 1S är en enkel elscooter med en räckvidd på 15-20 km. Körningen kan upplevas skakig ibland eftersom Mi 1S saknar dämpare. Körs alltså helst på plan asfalt och inte på kullersten, även om det funkar. Mi 1S har dock display med hastighetsmätare, något som M365 saknade.

Den väger 12.5 kg och klassas som portabel men inte riktigt ultraportabel. Styrstången är ej justerbar i höjdled. Den har både en mekanisk och en elektronisk broms som ger tillräckligt med bromsstyrka.

Xiaomi Mi 1S får kämpa sig upp för en uppförsbacke med sin motorstyrka på 250w.

Ett bra val för den som vill ha en elscooter som är mer portabel än Mi Pro 2 och inte behöver åka långt eller i backar.

Mi Electric Scooter 1S
(1)
Mi Electric Scooter 1S
3 798 kr

5. Mi Electric Scooter Essential

Klassas som cykel, ultraportabel
Dålig räckvidd, något svag motor

Xiaomi Mi Essential är också en ny variant av Xiaomi M365 med samma motorstyrka och display fast sämre räckvidd.

Med en motoreffekt på 250w och maxhastighet på 20 km/h så klassas Mi Essential som en cykel, något som är sällsynt bland bättre elsparkcyklar.

Den har en räckvidd på 8-15 km, så är den väldigt begränsad. Både mekanisk och elektronisk motorbroms finns, och ger tillräckligt med bromsstyrka.

Styrstången är ej justerbar i höjdled och den har inga dämpare. Vikten är på 12 kg och den klassas därmed som ultraportabel.

Xiaomi Mi Essential får det tufft i uppförsbackar med sin motorstyrka på 250w. Den lämpar sig bäst till pendling till och från buss/tåg och kortare sträckor.

Ett bra alternativ för den med mindre budget som vill ha en portabel elscooter och inte planerar att åka längre sträckor. En bra cityscooter helt enkelt!

Mi Electric Scooter Essential
(5)
Mi Electric Scooter Essential
2 978 kr

6. Ninebot by Segway KickScooter E45E

Liten volym ihopfälld, Portabel
Saknar mekanisk broms

Det här är efterföljaren till populära Ninebot ES4.

Ninebot E45E har en enkel dämpning och solida, punkteringsfria 9 tums-däck för den som inte vill bli strandad med punktering. Observera att solida däck är mycket hala i blött körunderlag. Körkomforten med solida däck är tyvärr betydligt sämre än med luftfyllda däck. Den lämpar sig inte för körning på kullersten.

E45E är inte av lika hög kvalitet som de övriga elscootrarna på listan men den fälls ihop extremt fort jämfört med de andra - det tar 1-2 sekunder. Den tar en liten volym när den är ihopfälld, väger 16.4 kg och är därmed portabel. E45E har en faktisk räckvidd på 20-30 km.

Den har endast motorbroms och saknar ordentlig mekanisk broms vilket ger längre bromssträckor.

Perfekt för den som vill ha en enkel och underhållsfri elscooter som tar liten plats ihopfälld.

Ninebot by Segway KickScooter E45E
Ninebot by Segway KickScooter E45E
6 657 kr

7. Inokim OX

Grym körkomfort, stark,bra räckvidd
Dyr, tung

Bonus!

Varför hamnar denna sist? Den är absolut inte sämre än de övriga på listan men den är kanske inte för alla på grund av priset.

Inokim gör elscootrar av mycket hög kvalitet. Den här har en faktisk räckvidd på 60-100 km och räcker gott och väl för de flesta utan att behöva laddas om under dagen. Den har ett stort, högkvalitetsbatteripack från LG i Korea.

Den är heldämpad med 10 tums-däck och har dubbla mekaniska bromsar för effektiv inbromsning. Inokim OX fungerar alldeles utmärkt att köra på tuffare terräng än asfalt, så som kullersten. Att köra runt på en Inokim OX är bland det roligaste man kan göra!

Den väger 28 kg så den är ganska tung men ändå något portabel då den lätt fälls ihop. Med en motorstyrka på 1000w så fixar den de flesta backarna, även för den tyngre åkaren. Prislappen är dock nog rätt saftig för många.

Inokim OX lämpar sig till den som pendlar långa sträckor med varierande terräng där elscootern ej behöver vara portabel.

Inokim OX
Inokim OX
22 500 kr