Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elscootern

  • 3 maj 2022
Tommi Kilpeläinen
Tommi KilpeläinenExpert inom elscootrar

Vilken elscooter ska man köpa? Marknaden fullkomligt kryllar av olika modeller och tillverkare. Så hur ska man veta vilken som passar en själv? Jag har haft turen (och nöjet) att testa ett gäng elsparkcyklar och har nu skapat en topp 5-lista som förhoppningsvis kan hjälpa dig! Det finns dock en del saker man behöver tänka på när det kommer till elsparkcyklar, så läs gärna min guide först.

1. Mi Electric Scooter Pro 2

Räckvidden (40 km), prisvärdheten

Saknar stötdämpning

Välkända Xiaomi med sin populära Pro 2 tar guldpall hos mig!

Räckvidden är upp till 40 kilometer, och den 300 watt starka motorn driver dig enkelt framåt och tuffar på i 20 graders uppförsbacke utan att sega ner till olidliga hastigheter. Tre olika lägen finns; promenad (0-5 km/h), drive (0-20 km/h) och sport (0-25 km/h med starkare acceleration).

Den har en regenerativ motor som ger tillbaka lite kraft till batteriet vid nedförsbackar och scootern är dessutom IP54-certifierad. Den tål alltså stänk och regn. Byggkvalitén känns robust och styret viks enkelt ner och klickas fast för att sen bäras vid behov. Reflexer, ringklocka, led-belysning fram och bak samt en riktig skivbroms i bak gör att Pro 2'an känns komplett direkt.

En annan anledning till att Pro 2 tar förstaplatsen är utbudet av reservdelar. Råkar nånting gå sönder? Det finns att köpa. Behöver du en bredare ståyta? Det finns att bygga på. Man kan enkelt göra scootern till "sin egen" och montera på stötdämpare, extra lampor eller batterier. Synka scootern med Xiaomi's app, fyll upp däcken till (minst) 50 psi (viktigt för att undvika punktering i de luftfyllda däcken) så är du redo för åktur!

Är det bara solsken och regnbågar med scootern? Nej, avsaknaden av stötdämpning gör det inte superbekvämt att åka på t.ex kullersten, och man behöver ha ett ganska högt lufttryck för att undvika punktering. Men på asfalt och jämt underlag är det en fröjd!

Pendlarens (och nöjesåkarens) självklara val!


2. Ninebot by Segway KickScooter Max G30 25km/h

Räckvidden (upp till 60 km)

Saknar stötdämpning, tung.

G30 var nära på att ta förstaplatsen på min lista då den är väldigt lik Pro 2 på många sätt. De största skillnaderna är att G30 har 10"-däck, är bakhjulsdriven och har en räckvidd upp till 60 km med en 350 watts motor. Men den är också dyrare och tyngre, så därför blir det silver för Ninebots G30.

Den är väldigt lik Pro 2 på fler sätt; design och led-displayen är identiska (då Ninebot och Xiaomi är "samma" företag på sätt och vis) men G30 kliver in på nästan 19 kg, vilket känns när man ska bära scootern. G30 har ett massivt batteri för att klara räckvidden men det kommer med vikt tyvärr.

För dig som behöver mer räckvidd än vad Pro 2 kan erbjuda så är G30 ett utmärkt val! Och ja, även här finns det stora möjligheter till "styling" och moddning.

Precis som Pro 2 så lämpar sig inte den här scootern för off-road åkturer pga avsaknaden av stötdämpning, men asfalt och jämnt underlag är supertrevligt! Har du lite längre till jobbet eller kanske inte har möjlighet att ladda den mellan turerna? Räckvidden på G30 tar dig dit och hem.


3. E-Way E-600

Stötdämpning bak, solida däck

Ganska stor. På gott och ont.

Solida 10", punkteringsfria däck och stötdämpning bak? Check! Utmanaren Wilfa, som är mer kända för sina hushållsprodukter, kommer in med sina E-way scootrar och med denna modell så är det (nästan) jackpot.

Räckvidden är upptill 45 km och man tuffar på i max 20km/h. Den har led-lampor fram och bak, trumbroms och en laddtid på endast 5 timmar. IP56-klassad dessutom!

Jag hade en riktigt trevlig åkstund då E-600 har stötdämpning bak, och även fast vi åker på solida däck så känns det inte alltför stötigt eller skakigt. Bränner du iväg på skogsstigar så känns skakningarna i styret, men stötdämpningen bak jobbar på och gör åkturen relativt bekväm.

Det som slog mig direkt var storleken. Den har hög markgång och brett styre, så denna scooter lämpar sig även bra för dig som är större! Planerar du att åka mycket på kullersten är också detta ett bra val för dig då E-Way E-600 har stötdämpare.


4. Zero Scooters 10X 52V

Stötdämpningen och kraften!

Priset

Ok, ok.. jag vet. Den här scootern spelar i en helt annan liga än resten på listan, men detta är kungen på många sätt så 10X var tvungen att hamna nånstans.

Med dubbla 1000 watts motorer (!) och en räckvidd på uppåt 80 kilometer (!!), hydraulisk dämpning både fram och bak så är detta utan tvekan det sjukaste du kan äga. Med det sagt så måste jag höja ett varningens finger. Den här kolossen väger 35 kilo och är snabb. Snabbare än en moped. Detta är definitivt inget du ska köra igenom stan på, men om du har en bana i närheten, eller kanske äger nåt coolt ställe där du behöver bränna runt på en elscooter så är detta ditt val. Listan handlar ju ändå om de bästa elscootrarna!

Jag testade denna best i en stor, tom lagerlokal samt på en bmx-bana och vilken åktur! Zero har riktigt vassa scootrar och 10X är värstingen av dom alla. Om du har behovet (och råd) så är detta "king of the hill".


5. Mi Electric Scooter 1S

Bekväm och lagom snabb

Lite för svag i uppförsbackar

Mellanmjölkens scooter nummer ett. Och med det så menar jag inget illa. Detta är faktiskt den enda modellen på listan, som enligt svensk lag, klassas som en cykel och får framföras överallt därefter. Med sina 250 watt och 20 km/h (Nordic Edition) så är det fritt fram att åka där cyklar får åka.

Mi 1S är nån centimeter lägre och kortare än sin storebror Pro 2, men med samma byggkvalitet och material. Den har luftfyllda 8"-däck och en acceleration som de flesta kommer bli väldigt nöjda med. Är detta kanske den vanligaste scootern på gatorna?

250 watt räcker dock inte hela vägen fram om du väger lite mer. Hastigheten sjunker ganska rejält i uppförsbackar men på raksträckor och mindre backar så är det vinden i håret!

Om du inte letar efter något "speciellt", utan vill ha en normal elscooter med acceptabel räckvidd (upp till 30 km) så är 1S ditt självklara val. Även här så finns det en uppsjö av reservdelar och tillbehör att finna!


Tommi Kilpeläinen
Tommi KilpeläinenExpert inom elscootrar

Jag körde min första elscooter i Thailand för många år sen och blev genast kär. Väl hemma i Sverige så dröjde det ett tag, men sen köpte jag en Xiaomi M365 och var den första (så vitt jag såg) på gatorna i min småstad. Blickarna man fick gjorde att jag insåg att snart blir det här en grej. Året därpå så ploppade hyrscootrarna upp i de större städerna, och sommaren därefter så såg man fler än mig på gatorna med elscootrar. Jag har igenom åren testat många olika och lärt mig mer och mer om elscootrar och hjälper mer än gärna till om folk har funderingar kring dessa.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer