Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa cykelhjälmen

  • 2 maj 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Cykelhjälm är en mycket bra investering och något alla cyklister bör ha. Jag har kört omkull några gånger och varje gång har hjälmen slagit i marken. Idag har det kommit ut många olika sorters rotationsskydd som sitter inne i hjälmen. Dess uppgift är att minska rotationskraften vid ett snett islag. I de tester som gjorts på hjälmar har det visat sig generellt att just hjälmar med rotationsskydd klarar sig bättre än hjälmar utan, därför tycker jag att man ska bara titta på hjälmar med rotationsskydd. Undantaget är givetvis Hövding som jag tycker är en mycket bra svensk uppfinning men ingen hjälm i ordets rätta bemärkelse.

Det finns många olika hjälmar för olika typer av cykling, här tar jag med de säkraste och vettigaste för vardagen. På bilden ser ni mig med en MIPS-hjälm från Vittoria, dock ingen hjälm som jag kunde hitta att de säljer längre.

1. Lazer Urbanize Nta MIPS Cykelhjälm

Godkänd för upp till 45 km/h

Tung

Den här hjälmen är för dig som vill ha en riktigt bra hjälm med visir.

Det här är den enda hjälmen i listan som uppfyller NTA-8776. D.v.s. att den är godkänd för elcyklar upp till 45 km/h. Den har även MIPS inbyggt.

Den har en mängd smarta funktioner, som att visiret är fäst med magneter och lätt kan fästas på hjälmen när man inte använder det. Det finns också en led-lampa bak som ger ett fast, rött sken. Det kan även blinka och är uppladdningsbart med USB. Det finns också tillbehör för att täppa till ventilationshålet fram på vintern samt öronlappar att köpa till.

Nackdelen är att den är tung och därför passar mer för en upprätt sittställning. Jag tycker också det tog lite tid att lära sig att hantera snäpplåset som man knäpper från sidan.

Jag rekommenderar Lazer Urbanize Nta för den som vill ha en rejäl hjälm med rotationsskydd och som även är godkänd för att cykla elcyklar i upp till 45 km/h lagligt.


2. Giro Aether MIPS Cykelhjälm

MIPS inbyggt i skummet, sval

Kall på vintern

Giro har en riktigt bra sportig hjälm där man byggt in MIPS (Multi-directional Impact System) inne i skummet. Det är en klar fördel eftersom du slipper den nära kontakten av MIPS-plasten mot huden.

Den har stora lufthål som gör den skön att cykla med även när det är varmt ute. Det gör också att den är rätt sportig och passar bra för dem som vill trycka på lite när de cyklar. Det är ingen hjälm för den som cyklar lugnt på sin elcykel på vintern. Det finns förvisso speciella mössor att ha under hjälmen på vintern.

Knäppet är enkelt att knäppa och bak finns ett hjul för att justera storleken, så att hjälmen kan passa just din huvudomkrets.

Sammanfattningsvis en sportig hjälm med ett riktigt bra rotationsskydd, för dig som vill cykla lite hårdare.


3. Tec Helmets Boo MIPS Cykelhjälm

MIPS, priset, passar barn & vuxna

Lite för varm på sommaren

Tec Boo är en cityhjälm med lampa och tillhörande mössa för vintern. Den har även ett bra rotationsskydd (MIPS).

Den här passar såväl elcyklisten som någon som vardagstrampar lugnt till jobb eller affär. Jag skulle inte använda denna för hård träning på sommaren eftersom jag blir lite för varm i den.

Den finns i olika färger och är lätt att anpassa till ditt huvud, både med spänne och ratt där bak för justering av omkretsen. MIPS är ett bra val när man ska köpa hjälm och just Tec Boo har fått bra betyg i flera oberoende test.

Priset är riktigt bra för en hjälm med MIPS. Lampan är en bonusfunktion som ökar synligheten. Den minsta storleken har grönt spänne som förhindrar strypning vid lek, och är därför även lämplig för barn.

Sammanfattningsvis en riktigt bra vardagshjälm när man cyklar i upprätt position.


4. Hövding 3 Cykelhjälm

Säker, sabbar inte frissan

Tung, måste laddas

Hövding är ingen hjälm utan en airbag för huvudet. Jag tar ändå med den för jag vet att många tycker om att känna fartvinden i sitt hår och inte vill fördärva frisyren. Den här gör att ni inte kommer undan att göra ett klokt val!

Det finns även snygga överdrag (covers) att variera färger och matcha klädseln med. Enligt Hövding och även en del studier så är den mycket säkrare än en vanlig cykelhjälm. Jag vill dock påpeka att den inte ger något skydd om man inte trillar, d.v.s. om man t.ex. cyklar in med huvudet före i en gren eller stolpe. Den utlöses vid snabb rörelse som ett fall eller en krock. Därför ska den bara aktiveras när man cyklar.

Nackdelen är att man måste ladda den men den indikerar med både ljus och ljud när det är dags. Den väger också hela 800 gram, men som tur är bär man den inte på huvudet.

Sammanfattningsvis det bästa alternativet för dig som inte vill förstöra frisyren eller vill känna vinden i ditt hår.


5. Specialized Align 2 MIPS Cykelhjälm

Bra pris, MIPS

För tung & varm för racing

Det här är en prisvärd vardagshjälm som fått bra resultat i oberoende tester. Den har även ett bra rotationsskydd (MIPS).

Hjälmen passar såväl elcyklisten som någon som cyklar lugnt till jobb eller affär. Jag skulle inte använda den för träning med racercykel då den är lite för tung och varm.

Den finns i olika färger och storleken är lätt att anpassa, både med spänne och ratt baktill för justering av omkretsen.

Priset är riktigt bra för en hjälm med MIPS. Här har man även satt på reflexdetaljer för att öka synligheten.

Sammanfattningsvis en riktigt bra vardagshjälm för när man cyklar i upprätt position.


6. Bontrager Specter Wavecel Cykelhjälm

Wavecell (även bra mot getingar)

Kall på vintern

Bontrager har utvecklat ett eget system för rotationsskydd som kallas för Wavecell. Enligt Bontrager är detta en hjälm som minskar risken för hjärnskakning i 99 fall av 100.

Det finns oberoende tester som visar att just den här hjälmen är bättre än vissa andra MIPS-hjälmar. I andra tester har dock MIPS varit bättre, men då har andra Bontrager-hjälmar använts.

Jag tycker att det är bra med lufthål och Wavecell-materialet skyddar från att t.ex. en geting skulle komma in och råka sticka en i huvudet. Det har jag råkat ut för!

Knäppet är enkelt att knäppa och bak finns ett hjul för att justera storleken till din huvudomkrets.

Sammanfattningsvis en sportig hjälm för dig som vill cykla lite hårdare och ha ett bra rotationsskydd.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa cykelhjälmen

  • 23 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom cyklar

Äntligen finns det många varianter av hjälmar att välja på. Det gör att du kan hitta en hjälm som passar dig perfekt, och passformen är viktig för att du ska få ett så bra skydd som möjligt. Priserna varierar kraftigt och även skyddsförmågan. Rotationsvåldet är det som hjärnan är känsligast för, så en hjälm som dämpar sneda islag och rotation är viktigt att ta hänsyn till när man väljer hjälm. En hjälm med visir är bra när det är kallt och regnar då du slipper få drag i ögonen. På sommaren är det skönt med en luftig hjälm och på vintern kan det vara en fördel att ha en tätare hjälm. Jag själv har ett överdrag på en "sommarhjälm" som jag använder på vintern.

Det är bra om hjälmen täcker panna, hjässa och bakhuvud. Tänk på att en hjälm åldras och behöver bytas efter ca 4 år.

1. Scott Arx MTB Plus MIPS Cykelhjälm

Säker, allsidig, prisvärd, MIPS

Denna hjälm är en av de som gav lägst risk för hjärnskakning i Folksams test av hjälmar 2021.

Det är en allsidig hjälm som fungerar både i stan, på landsvägen och i skogen. Med 8 olika färger är chansen stor att att någon av dem passar just dig extra bra.

Hjälmen är superlätt och väger bara 270 gram. Detta tack vare att det yttre skalet i polykarbonat är ingjutet i det dämpande skiktet. Du får också en behaglig temperatur i hjälmen tack vare de optimerade ventilationshålen och hjälmen täcker både tinningen och bakhuvudet.

Skärmen är avtagbar men jag personligen tycker det är väldigt skönt att slippa att bli bländad vid soluppgång och nedgång. Hjälmen är försedd med MIPS som ger ett extra skydd mot rotationsvåld vid snett islag.

Ett bra hjälm med riktigt hög prestanda, design i framkant, låg vikt och grymt bekväm passform.


2. Specialized Ambush Comp w/ ANGI MIPS Cykelhjälm

Kraschsensor. säker, prisvärd, MIPS

Den här hjälmen är smart då den har en sensor som kan kopplas ihop med en app i din telefon. Det gör att den kan meddela en vän om du skulle råka ut för något.

Den är också en av de säkraste hjälmarna på marknaden. Den går längre ner i nacken och på sidorna än andra modeller för att ge extra skydd.

Självklart har den MIPS rotationsskydd och enligt Specialized är detta deras enduro/all mountain-hjälm. Den fungerar självklart som en extra bra hjälm i andra sammanhang också.

Skärmen och passformen är utmärkt och den är anpassad för skidglasögon om du vill slippa regn och smuts i ögonen.

En utmärkt, lätt, väl ventilerad, säker hjälm försedd med kraschsensor.


3. Hövding 3 Cykelhjälm

Bästa skyddet för huvudskador

Beroende av batteri, dyr

Vill du inte ha något på huvudet men ändå ha en riktigt säker "hjälm"?

Vid Folksams test så blev Hövding överlägset bäst både gällande stötupptagning och vid sneda islag. Hövding är som bilens airbag och på 0,1 sekunder blåser den upp sig runt huvudet. Hövding sitter runt halsen och finns i olika skal för att den ska kunna passa olika smaker.

Det finns några nackdelar: den skyddar inte om du cyklar in i t.ex. en trädgren och batteriet tar slut efter några år. Det är viktigt att du bara aktiverar Hövding när du sitter på cykeln och att du stänger av den direkt efter cykelturen.

Vill du ha det bästa skyddet mot huvudskador och gillar inte att ha hjälm, kolla in Hövding.


4. Cratoni Vigor Cykelhjälm

Säker, visir, allround-hjälm

Eventuellt vikten

Har du en motorcykel, moped och cykel men vill bara ha en hjälm? Då väljer du Vigor, som även fungerar utmärkt i skidbacken!

Vigor är den första hjälmen som klarar de hårdare kraven för MC men är mest anpassad för cykling. Jag gillar att använda visir otroligt mycket och Vigor har visir även för dem som har glasögon. Det finns också färgat visir som extrautrustning. Visiret är avtagbart.

Dess runda form och extra skydd vid tinningarna och bakhuvudet borgar för mycket hög säkerhet mot huvudskador, inklusive rotationsvåld.

Kanaler på insidan av hjälmen garanterar ett perfekt flöde av ingående och utgående luft för att du ska kunna hålla huvudet kallt. Vigor väger så klart lite mer än andra cykelhjälmar, 745 g, men den är lätt i förhållande till en MC-hjälm.

En mycket säker allround-hjälm med visir.


5. Abus Hyban 2.0 ACE Cykelhjälm

Visir och bra ventilation

Saknar MIPS

Jag gillar verkligen visir för att slippa kylan på vintern och insekterna på sommaren. Hjälmen finns både i utförande med visir och utan.

På baksidan sitter en ledlampa som gör dig synlig i mörkret. Säkerheten är bra då hjälmen täcker långt ner i nacken. En annan fördel är att den finns i riktigt stora storlekar (62+ cm).

Hjälmen är väl ventilerad och när det är kallt eller regnar så finns regnskydd som tillbehör. Insektnät ingår och det tycker jag är ett måste.

Du sätter fast hjälmen med ett magnetiskt fidlock-spänne som gör att du kan spänna fast den med en hand. En nackdel med hjälmen är att den inte har MIPS som reducerar rotationsvåld.

En hjälm med möjlighet till visir som täcker huvudets viktigaste delar och är relativt billig.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom cyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer