Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa cykelhjälmen

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 14 mar 2021

Cykelhjälm är en mycket bra investering och något alla bör bära. Jag har kört omkull några gånger och varje gång har hjälmen slagit i marken. Idag har det kommit ut många olika sorters rotationsskydd som sitter inne i hjälmen. Dess uppgift är att minska rotationskraften vid ett snett islag. I de tester som gjorts på hjälmar har det visats sig generellt att just hjälmar med rotationsskydd klarar sig bättre än hjälmar utan, därför tycker jag att man ska bara titta på hjälmar med rotationsskydd. Undantaget är givetvis Hövding som jag tycker är en mycket bra svensk uppfinning men ingen hjälm i ordets rätta bemärkelse.

Det finns många olika hjälmar för olika typer av cykling, här tar jag med de säkraste och vettigaste för vardagen. På bilden ser ni mig med en MIPS-hjälm från Vittoria, dock ingen hjälm som jag kunde hitta att de säljer längre.

1. Giro Aether MIPS

MIPS inbyggt i skummet
Kall på vintern

Giro har en riktigt bra sportig hjälm där man byggt in MIPS (Multi-directional Impact System) inne i skummet. Det är en klar fördel eftersom du slipper den nära kontakten av MIPS-plasten mot huden.

Det är stora lufthål som gör den skön att cykla med även när det är varmt ute. Det gör att den är rätt sportig och passar bra för dem som vill trycka på lite när de cyklar. Det är ingen hjälm för den som cyklar lugnt på sin elcykel på vintern. Det finns förvisso speciella mössor att ha under hjälmen på vintern.

Knäppet är enkelt att knäppa och bak finns ett hjul för att justera storleken, så att hjälmen kan passa just din huvudomkrets.

Sammanfattningsvis en sportig hjälm med ett riktigt bra rotationsskydd, för dig som vill cykla lite hårdare.

Giro Aether MIPS
Giro Aether MIPS
2 394 kr

2. Tec Helmets Boo MIPS

MIPS, bra pris
Ventilationen

Tec Boo är en cityhjälm med lampa och tillhörande mössa för vintern. Den har även ett bra rotationsskydd (MIPS).

Den här passar såväl elcyklisten som någon som vardagstrampar lugnt till jobb eller affär. Jag skulle inte använda denna för hård träning på sommaren eftersom jag blir lite för varm i den.

Den finns i olika färger och är lätt att anpassa till ditt huvud, både med spänne och ratt där bak för justering av omkretsen. MIPS är ett bra val när man ska köpa hjälm och just Tec Boo har fått bra betyg i flera oberoende test.

Priset är riktigt bra för en hjälm med MIPS. Lampan är en bonusfunktion som ökar synligheten. Den minsta storleken har grönt spänne som förhindrar strypning vid lek, och är därför även lämplig för barn.

Sammanfattningsvis en riktigt bra vardagshjälm när man cyklar i upprätt position.

Tec Helmets Boo MIPS
Tec Helmets Boo MIPS
849 kr

3. Hövding 3.0

Säker, sabbar inte frissan
Tung, måste laddas

Hövding är ingen hjälm utan en airbag för huvudet. Jag tar ändå med den för jag vet att många tycker om att känna fartvinden i sitt hår och inte vill fördärva frisyren. Den här gör att ni inte kommer undan att göra ett klokt val!

Det finns även snygga överdrag (covers) att variera färger och matcha klädseln med. Enligt Hövding och även en del studier så är den mycket säkrare än en vanlig cykelhjälm. Jag vill dock påpeka att den inte ger något skydd om man inte trillar, d.v.s. om man t.ex. cyklar in med huvudet före i en gren eller stolpe. Den utlöses vid snabb rörelse som ett fall eller en krock. Därför ska den bara aktiveras när man cyklar.

Nackdelen är att man måste ladda den men den indikerar med både ljus och ljud när det är dags. Den väger också hela 800 gram, men som tur är bär man den inte på huvudet.

Sammanfattningsvis det bästa alternativet för dig som inte vill förstöra frisyren eller vill känna vinden i ditt hår.

Hövding 3.0
(7)
Hövding 3.0
2 845 kr

4. Bontrager Specter Wavecel

Wavecell (även bra mot getingar)
Kall på vintern

Bontrager har utvecklat ett eget system för rotationsskydd som kallas för Wavecell. Enligt Bontrager är detta en hjälm som minskar risken för hjärnskakning i 99 fall av 100.

Det finns oberoende tester som visar att just den här hjälmen är bättre än vissa andra MIPS-hjälmar. I andra tester har dock MIPS varit bättre, men då har andra Bontrager-hjälmar använts.

Jag tycker att det är bra med lufthål och Wavecell-materialet skyddar från att t.ex. en geting skulle komma in och råka sticka en i huvudet. Det har jag råkat ut för!

Knäppet är enkelt att knäppa och bak finns ett hjul för att justera storleken till din huvudomkrets.

Sammanfattningsvis en sportig hjälm för dig som vill cykla lite hårdare och ha ett bra rotationsskydd.

Bontrager Specter Wavecel
Bontrager Specter Wavecel
1 233 kr