Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa budget-robotgräsklipparen
  • 28 jun 2023
Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare

Vill du inte betala skjortan för en ny robotgräsklippare? Då tycker jag du ska titta hit. Det är nämligen inte alla som tycker att gräsmatteskötsel är något roligt, utan det du förmodligen främst tänker på är att klippa gräset.

Du kanske är trött på att gå med handgräsklippare eller plocka fram bensindunken när det är dags. Här har jag listat några budgetalternativ för dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på en robotgräsklippare.

Vill du inte betala skjortan för en ny robotgräsklippare? Då tycker jag du ska titta hit. Det är nämligen inte alla som tycker att gräsmatteskötsel är något roligt, utan det du förmodligen främst tänker på är att klippa gräset.

Du kanske är trött på att gå med handgräsklippare eller plocka fram bensindunken när det är dags. Här har jag listat några budgetalternativ för dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på en robotgräsklippare.

1. Husqvarna Automower 105

Smidig, välkänt märke

-

När du tänker på robotgräsklippare så tänker du kanske automatiskt på märket Husqvarna. Söker du efter en klippare från Husqvarna men vill samtidigt inte lägga en förmögenhet, då är Automower 105 något för dig.

Detta är en liten och kompakt klippare som har ett bakhjul bak för en effektivare klippning. Den är smidig och lämplig för mindre ytor, upp mot 600 kvm.

Den tar sig automatiskt tillbaka till laddstationen när batteriet håller på att ta slut. Den har en klipphöjd på 2-5 cm och en klippbredd på 17 cm.

Denna klippare är tyst (65 dB) vilket kan uppskattas när man avnjuter en bok i trädgården.

Vill du inte göra hål i plånboken men ändå köpa en klippare av ett märke du känner igen? Då är denna maskin för dig!


2. Greenworks Optimow 1000 m²

Klarar stora ytor upp till 1000kvm

Lite dyrare (men värd pengarna)

Optimow 10 är en avancerad och professionell klippare som klipper ytor upp mot 1000 kvm. Denna klippare är lätt att installera, du fäster slingan runt gräsmattan och ansluter till basstationen. Allt du behöver följer med när du köper din klippare.

När klipparen väl är igång kan du enkelt justera dina klipptider med den GSM-aktiverade appen. Vart du än befinner dig i världen kan du enkelt logga in på appen och justera din klippare och dess schema. Du får också notiser i telefonen om din klippare har kört fast, någon lyfter den, eller försöker gå iväg med den. Greenworks Optimow fokuserar på säkerhet. Klipparen slutar rotera med knivarna när du lyfter den och den reagerar när det finns hinder i närheten.

Klippbredden är på 22 cm och klipparen klarar en lutning på 35%. Ljudnivån är även den bra, vilket alltid uppskattas. Den är även vattentät, så den klarar av en dusch med trädgårdsslangen.

Detta är en klippare som kanske många tycker är för dyr, men den är inte dyr om man tänker på hur stor yta den klarar av. Är du ägare av en stor gräsyta, då är detta definitivt klipparen för dig!


3. AL-KO Robolinho 500E

Pris

Utseendet

Kanske inte den snyggaste, men helt klart en bra produkt när det kommer till budgetklippare.

Denna roboten från Al Ko är prisvärd, men den kommer också med smarta funktioner, vilket alltid uppskattas.

Klipparen är helautomatiskt och klipper ytor upp mot 500 kvm. Den kan enkelt kopplas upp mot din mobila enhet så att du kan styra den om du så befinner dig på andra sidan jordklotet.

Den är också utrustad med sensorer, så den enkelt känner av om det skulle stå små barnfötter i vägen, eller mindre djur som är nyfikna. Den är även utrustad med stöldsensor.

Klippbredden på denna är 20 cm och klipphöjden ligger på 2,5-5,5 cm. Den laddar i ungefär 50 min och klipper i 50 min och orkar en lutning på max 45 grader.

Den här passar dig som har en lite enklare trädgård, men det är absolut en klippare värd att lita på för det.


4. Bosch Indego 350

Gå till produktsida

Klarar kuperad terräng

Kan inte styras via app i telefonen

Den här robotgräsklipparen ser kanske inte så rolig ut, men du får inte luras av dess utseende. Detta är en klippare som är riktigt duktig på att klara kuperad terräng.

Den passar ytor upp mot 350 kvm. Den är utrustad med ett navigationssystem som gör att den kan räkna ut den effektivaste rutten och kommer ihåg vart den har klippt.

Denna klippare klarar en 27% lutning, har en klippbredd på 10 cm och en klipphöjd på 3-5 cm. Laddningstiden ligger på 45 min och klipptiden på 30 min. Den återvänder automatiskt till sin laddstation när den behöver laddas.

Även denna klippare är utrustad med pinkod och stöldalarm, men du kan inte koppla upp den till din smartphone.

Har du en gräsmatta som är kuperad och söker en gräsklippare som klarar jobbet, då är denna något för dig.


5. Husqvarna Automower Aspire R4

Klarar trånga passager

Att du måste lägga en guidekabel till laddstationen

Liten och smidig och så otroligt tyst, du märker den inte ens när du befinner dig utomhus.

Den lilla gräsklipparen från Husqvarna passar dig med en trädgård upp till 400 kvm. Äger du en trädgård med smala passager, då är denna ett måste. Husqvarna Automower Aspire är fenomenal på små passager som mellan t.ex. pallkragar.

Som vanligt med Husqvarnas produkter kan du sköta allt genom appen. Där kan du schemalägga din klippare och följa dess klippning. Du får notiser om något inte stämmer eller om den kört fast. Du kan alltså från solstolen i utlandet följa din klippare systematiskt.

Arbetstiden anpassas efter hur snabbt gräset i din trädgård växer. Under t.ex. torka kortas klipptiden ner och när gräset växer mycket maximeras klipptiden, enkelt och smidigt.

Ett enkelt och klart val från Husqvarna! Vill du läsa mer så jag har skrivit en längre recension av just R4.


Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare

Hej! Två av mina stora intressen är padel samt gräsklippare och grässkötsel. Padel har jag spelat i snart 3 år och tränar det 2-3 gånger i veckan. Mitt andra stora intresse är just gräsklippare och att få gräsmattan hemma så fin som möjligt, det började redan 2008 då jag började sköta om fotbollsplaner runt om i Göteborg. Där fick man köra många olika gräsklippare, stora som små. Till vardags jobbar jag numera på en stor fotbollsarena i Göteborg där jag är planskötare. Jag älskar att testa nya produkter och här på Prisjakt har jag även fått chans att skriva vad jag tycker om dem.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer