Prisjakt
HemPrisjakts experterBarngrindarTopplista - Bästa barngrinden

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa barngrinden

29 november 2023

Vilken som är den bästa barngrinden kan vara olika beroende på vem du är och var barngrinden ska stå. Om grinden ska användas dagligen vill man gärna att den ska vara så praktisk och enkel som möjligt. Om ni har trappräcke kan alternativen bli färre. Kanske behöver ni en extra grind till föräldrarnas hus som ska vara enkel att ta fram och ställa undan? Jag listar här ett par olika grindar för alla dessa behov och slänger även med lite generella tips på köpet!

1. Lascal Avant

Stilren, innovativ, tar lite plats

Knappen kan behöva övning

Har ni ett trappräcke som gör det näst intill omöjligt att montera en grind? Är det kanske trappräcke bara på en sida, eller är räcket runt? Söker ni efter en nätt och nästan osynlig grind? Då är Lascal Avant er räddning!

Denna grind funkar ungefär som en rullgardin. Den kan öppnas med en hand och spänner in sig automatiskt, så den tar ingen plats när den inte används. Designen är nätt, modern och säker. Grinden passar en öppning på upp till 120 cm och finns i svart eller vit.

För att öppna eller stänga grinden använder du dig av en knapp som man vrider 1-2 varv. Den kommer att snurra tillbaka och antingen hålla grinden helspänd om du vill spärra av, eller om du fällt in den så låses den (så nyfikna barn inte kan leka med den). Detta kan kräva lite övning i början men sen går det smidigt som smör.

Grinden kan med hjälp av olika tillbehör monteras både på fyrkantiga trappräcken och runda. Den är gjord av meshtyg som enkelt kan torkas av med en fuktig trasa.

Perfekt för daglig användning och tar minimalt med plats när den inte används.


2. Geuther Easylock Plus 4791

Inga hål i väggarna, stort handtag

Ej montering i toppen av trappa

Denna grind spänns fast mot väggen och man behöver därför inte göra några skruvhål.

Precis som alla spänngrindar har denna en ram som själva grind-dörren sitter i. Ramen är lätt att snubbla över, därför rekommenderas det inte att montera den i toppen av en trappa. En annan detalj att tänka på är att det blir märken efter de runda plattorna som spänns mot väggen.

Grinden kan öppnas åt båda hållen och stänger nästan sig själv om man ger den en liten knuff. Den passar för öppningar mellan 68-76 cm men har förlängningar man kan köpa till på 8 och 16 cm. Ska du sätta grinden vid ett runt trappräcke finns en så kallad Y-spindel som möjliggör montering även där.

Jag gillar det stora handtaget som gör det enkelt att hantera grinden med en hand. Vill du att den ska stå öppen kan du öppna upp den till yttersta läget så håller den sig där.

Denna grind passar er som letar efter en spänngrind, antingen för ert hem eller hos mor- och farföräldrarna, då man kan spänna på och av den. Passar endast i en dörröppning eller i botten av en trappa.


3. BabyDan Multidan Metall

Enkel montering, går att haka av

Går ej att förlänga

Denna grind passar nästan överallt.

Den funkar både i toppen och botten av en trappa och passar i dörröppningar mellan 62,5 och 106,8 cm. Den är 72 cm hög. Det finns inga förlängningar eller andra tillbehör, men den är väldigt generös med sina mått.

Grinden monteras med de medföljande väggfästena, sedan ställer du in grinden efter rätt mått. Till sist hakar du på grinden i fästena. Lika enkelt kan du haka av grinden från fästena och förvara den under en säng.

När behovet av en grind inte längre finns är det bara några små skruvhål kvar att spackla igen. Du kan öppna grinden åt båda hållen.

Passar er som vill köpa en väggmonterad grind och snabbt och enkelt vill kunna montera upp den, men också lägga undan den när den inte används.


4. Hauck Autoclose'n Stop

Stängs automatiskt

Ej montering i toppen av trappa

Vill du att grinden ska stängas automatiskt? Då har du hittat rätt!

Tack vare sitt inbyggda magnetlås behöver du inte kolla om grinden är stängd. Du kan enkelt bära barnet med ena handen och öppna grinden med den andra. När barnet börjar bli mer nyfiket och tillräckligt långt behöver hen fortfarande lista ut tvåstegs-mekanismen för att kunna öppna grinden. Den går att öppna från båda hållen.

Detta är en spänngrind och rekommenderas alltså inte för montering i toppen av en trappa (på grund av risken att snubbla över ramen). Den passar för öppningar mellan 75-80 cm och det finns förlängningar du kan köpa till (9 och 21 cm). Du kan dessutom använda förlängningar på båda sidorna av grinden. Det finns också en Y-spindel som kan köpas till för montering på räcke.

Denna köper du om du vill ha en bra grind med autoclose-funktion.


5. BabyDan Flex XL

Flexibel, passar för kamin

Ej för mindre öppningar än 90 cm

Denna grind passar i hem med kamin, altan eller mycket större dörröppningar. Den passar öppningar mellan 90-278 cm.

Som namnet avslöjar så är den flexibel. Det betyder att ni kan bestämma hur många sektioner ni vill ha och var de ska sitta. Det medföljer väggfäste för montering på väggen och det finns även förlängningar att köpa till om man behöver göra grinden ännu större.

Den kan öppnas med en hand och passar oavsett om kaminen är i ett hörn eller på mitten av väggen. Något att tänka på vid montering för kamin är att avståndet mellan kamin och grind bör vara minst 75 cm för att grinden inte ska bli varm.

Söker ni efter en grind för riktigt stora dörröppningar eller för att skydda barnet från en kamin är detta rätt val!


Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons