Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa allround-cykeln

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 03 maj 2021

Om man bara får köpa en cykel, så är detta listan för dig. Bra i skogen och såväl på asfalten. På picknic, cykelsemester, träningsredskap, pendlarcykel och vardagscykel. Givetvis kan man även köpa en som ett komplement till sina andra cyklar, vilket nog snarare var fallet för mig. Jag hade ju redan cyklar till det mesta, men inte riktigt någon som jag kunde ta med mig överallt.

På längre turer behöver man variera sin position och gärna ha möjlighet att gå ner i en låg position om det är motvind. Därför har jag valt cyklar med bockstyre. Alla cyklarna i listan kan man lasta med väskor och det finns fäste för skärmar. Här listar jag både touringcyklar, gravelcyklar och crosscyklar. Touringcykel är en långfärdscykel. Skillnaden mellan cross och gravel är att crosscykeln är definierad för att kunna tävla i ett cykelcrosslopp enligt UCI:s (Internationella Cykel Sportförbundet) regler. Gravel kan se ut nästan hur som helst, men har oftast plats för bredare däck än cross.

1. Scott Speedster Gravel 40 2021

Priset, plats för breda däck
Inga skärmar, lampor, pakethållare

Den här cykeln är för dig som vill ha lite bredare däck för att kunna cykla på grus, men också kunna använda cykeln till pendling och packning.

Denna cykel är bäst på asfalt och bra på stigar. Den kommer med 20 växlar som har ett bra omfång för att köra även på landsväg. Det sitter 35 mm breda däck på vid köp som passar både till asfalt och grus. Vikten på lite över 10 kg är helt okej.

Priset är bra, men cykeln saknar skärmar, pakethållare och belysning. Fördelen är att du själv kan konfigurera som du vill, men det kan vara lite jobb att välja utrustning. Eftersom det är en gravel-cykel så ska det inte vara några problem att få på 40 mm breda däck. Det kan dock vara svårt att hitta fälgar till så breda däck.

Jag skulle nog välja sadelväska som stänkskydd istället för pakethållare. Båda möjligheterna finns, så det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Sammanfattningsvis en bra allrounder som är bäst lämpad till asfalt om du inte uppgraderar däcken.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Scott Speedster Gravel 40 2021
Scott Speedster Gravel 40 2021
15 990 kr

2. Trek 520 Disc 2019

Medföljande rack, växling i bocken
Skärmar medföljer ej, tung

Den här cykeln ska du välja om du vet att du ska cykla med mycket packning på både grus- och asfaltväg. Här medföljer nämligen rack för väskor både fram och bak, något man annars ofta behöver köpa till.

Nackdelen är att du måste köpa till skärmar, men cykeln är i alla fall utrustad med fästen. Ramen är i stål och däcken är 38 mm breda vilket gör att du kan lasta max 125 kg inklusive dig själv. Hjulen är också tubeless-ready d.v.s. anpassade så att man kan köra utan slang, vilket minskar punkteringsrisken.

Växlarna är 3x9, vilket betyder att det är tre klingor fram och 9 klingor bak, med ett brett spektrum av växlar att välja mellan för att klara även branta backar. Fördelen med detta system är att du klarar branta backar med packning och du kan växla när du ligger ner i bocken i motvinden/nerförsbacken.

Denna cykel passar dig som cyklar med mycket packning och i branta backar.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Trek 520 Disc 2019
Trek 520 Disc 2019
16 999 kr

3. Kona Sutra SE AL 2020

Bra pris, många växlar
Tung, inga lampor el. pakethållare

Den här cykeln är en bra pendlingskompis med möjlighet att köra på skogsvägar och bättre stigar - perfekt till cykelsemestern.

Eftersom den är utrustad med skärmar så är den klar direkt för svenska förhållanden. Vill man ha bredare däck för att köra på sämre vägar får man dock ta av skärmarna, men det är normalt för denna typ av cykel.

Den har 27 växlar med bra spridning så den klarar de flesta backar med packning. En finess är att du kan växla när du har händerna rakt nere i bocken, med hjälp av växlar längst ut på handtagen.

Cykeln har fäste för pakethållare, så det tycker jag man kan köpa till. Diskbromsarna är mekaniska så man får trycka till lite, men de fungerar ändå bra. Kona Sutra AL SE har en aluminiumram men med framgaffel i kolfiber för att minska vibrationer från vägen.

Den här cykeln är för dig som bara vill ut och cykla direkt, i ur och skur. En bra och prisvärd allroundcykel med andra ord.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Kona Sutra SE AL 2020
Kona Sutra SE AL 2020
10 475 kr

4. Creme La Ruta Rando 2020

Breda däck, lampor och skärmar
Små hjul, tung

Den här cykeln ska du välja om du vet att du ska cykla med lättare packning på sämre grus- och asfaltväg. Du vet också att du ibland vill ha med dig väskor för att t.ex. handla.

Creme La Ruta Rando har pakethållare bak (max 25 kg) samt ett rack fram. Den har även skärmar och lampor, vilket är perfekt i vårt svenska klimat och i vintermörkret. Ramen är i stål och däcken är hela 47 mm breda, vilket gör att du får en mycket mer komfortabel resa på dåliga vägar.

Nackdelen är att hjulen bara är 27,5 tum, dock standard MTB-hjul, men jag tycker de är lite små för svårare terräng, i alla fall för längre cyklister.

Växlarna är 2x11 med ett brett spektrum av växlar för att klara även branta backar. Fördelen med detta system är att du klarar branta backar samtidigt som du kan trampa på i nerförsbackarna.

Denna cykel passar dig som cyklar på sämre vägar, är lite kortare och gillar att trampa på även i nerförsbackarna.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Creme La Ruta Rando 2020
Creme La Ruta Rando 2020