Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa allround-cykeln

  • 19 apr 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Om man bara ska köpa en cykel, då är detta listan för dig. Priset ska inte vara för högt. Bra i skogen och såväl på asfalten. På picknick, cykelsemester, träningsredskap, pendlarcykel och vardagscykel. Givetvis kan man även köpa en som ett komplement till sina andra cyklar, vilket nog snarare var fallet för mig. Jag hade ju redan cyklar till det mesta, men inte riktigt någon som jag kunde ta med mig överallt.

På längre turer behöver man variera sin position och gärna ha möjlighet att gå ner i en låg position om det är motvind. Därför har jag valt mest cyklar med bockstyre. Alla cyklarna i listan kan man lasta med väskor och det finns skärmar eller möjlighet för att montera. Här listar jag både gravel-, trekking- och hybridcyklar. Gravel kan se ut nästan hur som helst, men har oftast plats för bredare däck än en cross eller landsvägscykel. Hybridcyklar har ofta delar från MTB och landsvägscyklar.

1. Trek Checkpoint ALR 4 2021

Grusanpassad, breda däck, bra pris

Inga skärmar, lampor, pakethållare

Den här cykeln ska du välja om du vet att du ska cykla med mycket packning på både grus- och asfaltväg. Den har en aluminiumram för att få ned kostnaden och du får här en riktigt bra cykel till ett bra pris.

Nackdelen är att du måste köpa till skärmar, lampor och väskor, men cykeln är i alla fall utrustad med fästen. Däcken är 40 mm breda med möjlighet att montera upp till 45 mm bredd, vilket är bra.

Hjulen och däcken är också tubeless-ready d.v.s. anpassade så att man kan köra utan slang, vilket minskar punkteringsrisken. Det är bara att ta bort slang montera ventil och fylla med punkteringsvätska.

Växlarna är GRX och speciellt anpassade för gruscykling. Det är 2x10 vilket betyder att det är två klingor fram och 10 klingor bak, med ett brett spektrum med låg utväxling (46/30 fram) att välja mellan för att klara även branta backar. Fördelen med detta system är att du klarar branta backar med packning och du kan trampa på i nerförsbacken.

Denna cykel passar dig som cyklar med mycket packning och i branta backar.


2. Rondo Mutt ST 2021

Gå till produktsida

Breda däck, skärmar

Små hjul, ingen pakethållare

Den här cykeln ska du välja om du vet att du ska cykla med lättare packning på sämre grus- och asfaltväg. Då väljer man nämligen en gravelcykel med MTB 27.5 tums-hjul utan pakethållare.

Däckbredden är hela 47 mm och passande skärmar i matchande färger är väldigt ovanligt till så breda däck. Hjulen är kanske lite väl små för större hinder men duger alldeles utmärkt för de flesta. Ramen är stål men med en gaffel av kolfiber så en vikt på 11 kg är bra.

Växlarna är 2x11 med ett lågväxlat brett spektrum för att klara även branta backar, både uppför och nerför. Bromsarna är givetvis hydrauliska. Tyvärr är det en landsvägsgrupp på som gör att du att du inte kan få kedjan att hoppa mindre, som på en ren gravel-växelgrupp.

Denna cykel passar dig som cyklar på sämre vägar, vill ha skärmar och gillar att trampa på även i nerförsbackarna.


3. Scott Speedster Gravel 40 2021

Cykloteket
15 990 kr
Cykellagret
15 995 kr
Söders Cykel
18 990 kr
Se alla 3 priser

Priset, plats för breda däck

Inga skärmar, lampor, pakethållare

Den här cykeln är för dig som vill ha lite bredare däck för att kunna cykla på grus, men också kunna använda cykeln till pendling och packning.

Denna cykel är bäst på asfalt och bra på stigar. Den kommer med 20 växlar som har ett bra omfång för att köra även på landsväg. Det sitter 35 mm breda däck på vid köp som passar både till asfalt och grus. Vikten på lite över 10 kg är helt okej.

Priset är bra, men cykeln saknar skärmar, pakethållare och belysning. Fördelen är att du själv kan konfigurera som du vill, men det kan vara lite jobb att välja utrustning. Eftersom det är en gravel-cykel så ska det inte vara några problem att få på 40 mm breda däck. Det kan dock vara svårt att hitta fälgar till så breda däck.

Jag skulle nog välja sadelväska som stänkskydd istället för pakethållare. Båda möjligheterna finns, så det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Sammanfattningsvis en bra allrounder som är bäst lämpad till asfalt om du inte uppgraderar däcken.


4. Specialized Sirrus 3.0 EQ 2022

Navgenerator, lampor och skärmar

Ej för cykelcamping, längre rundor

Den här cykeln är en bra pendlingskompis som också ger dig möjligheten att köra på skogsvägar och bättre stigar - den är även perfekt för träningen.

Eftersom den är utrustad med skärmar så är den klar direkt för svenska förhållanden. Det sitter redan 38 mm däck på, vilket är en bra avvägning för både komfort och fart. Den har 20 växlar med en okej spridning på växlingarna, så den passar mest för pendling och träning. Här följer det med navdynamo så inga batterier behövs för lamporna.

Cykeln har pakethållare för väskor eller korg bak. Diskbromsarna är hydrauliska så det räcker med ett par fingrar för att kunna bromsa hårt. Tyvärr inget racerstyre men eftersom den är så välutrustad så kommer den med på listan.

Den här cykeln är för dig som vill pendla till jobbet och träna på helgerna men inte köra de allra längsta rundorna.


5. Bergamont Vitess N8 Belt Dam 2020

Lågt insteg, navgenerator, rem

Bara 8 växlar

Den här ska du välja om du vill kunna ha barnstol på cykeln eller dra tunga vagnar. Det går att få upp bra med fart även med denna cykel och det kommer räcka mer än väl för en motionär.

Den här cykeln har det mesta man kan önska sig med navgenerator, hydrauliska skivbromsar och 8 växlar. Du ska inte ha fotbroms om du drar tunga vagnar eller lastar tung. Hydrauliska skivbromsar är det bästa på marknaden och det du ska använda.

Har man barnstol så ska man välja ett lågt insteg samt en stabil ram, vilket denna cykel har.

Det är 8 navväxlar bak, vilket gör att de är skyddade från t.ex. snöslask och då fungerar året runt. Finessen med denna är karbonrem istället för kedja. Du slipper smörja och håller mycket längre.

Du ska köpa denna cykel om du planerar att dra en tung cykelvagn eller montera en barnstol.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer