Nintendo

Så ser du skillnad på gamla och nya Nintendo Switch

Nya och uppgraderade Nintendo Switch är på ytan helt identisk med den första varianten som släpptes i mars 2017. Under ytan har det dock skett en förändring som gör att du kanske vill undvika den gamla varianten – trots att priset är lägre.

Om vi ser till utseendet, prestandan och funktionerna så är nya och gamla Switch-varianten i princip identiska. Det enda som skiljer dem åt är att den nyare har nämnvärt längre batteritid. Upp till hela 40 procent bättre faktiskt.

Enligt Nintendo klarar den gamla Switch-varianten mellan 2,5 och 6,5 timmar spelande utan den tillhörande dockan. Nya varianten däremot klarar mellan 4,5 och 9 timmar under liknande förhållanden.

Nintendo använder storspelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild som ett exempel och säger att du får en ökning från 3 till 5,5 timmar i speltid med nya Switch.

Skillnaden på gamla och nya Switch

Det enda som särskiljer de båda modellerna är serienumret och modellnumret på Switch-enheterna. Serienumret hittar du på Switch-enhetens undersida. Modellnumret står på baksidan av Switch-enheten.

  • Gamla Switch: Serienumret börjar med "XAW"
  • Nya Switch: Serienumret börjar med "XKW"
  • Gamla Switch: Modellnumret är "HAC-001"
  • Nya Switch: Modellnumret är "HAC-001(-01)"

Det viktiga med serie- och modellnumret är främst om du vill köpa en begagnad Nintendo Switch och vill vara helt säker på vad du tar med dig hem.

Även lådan till Switch är annorlunda för att särskilja modellerna. Den nya lådan är i en mer stilren och rödaktig design, medan den gamla lådan är gråaktig och har fler detaljer.

Nya Nintendo Switch

Gamla Nintendo Switch

Priset gör skillnaden

Prisskillnaden mellan nya och gamla Nintendo Switch är i skrivande stund cirka 300 kronor.

Det finns idag ingen indikation på att nya Switch-varianten kommer att få någon större prissänkning, inte ens under Black Friday. Detta baserat på prishistorik från gamla Switch som bara vid ett fåtal tillfällen har sänkts under 3 000 kronor.

Om du inte bryr sig om den extra batteritiden i nya Switch kan vi rekommendera att du lägger en prisbevakning på gamla varianten. Då får du en avisering när priset går ner och det finns goda chanser att spara pengar innan produkten fasas ut helt från butikerna.

Här kan du se pris och bevaka gamla Nintendo Switch.

Är du mer intresserad av nya Nintendo Switch hittar du den här istället.

Switch Lite är ett alternativ till Switch

Visste du att Nintendo har släppt en mindre, billigare Switch-modell som heter Switch Lite?

Switch Lite är en handhållen spelkonsol utan tillhörande docka och med mindre skärm in syskonmodellen Switch. Den här modellen har fasta, inbyggda kontroller och kan i stort beskrivas som en uppgradering från gamla New 2DS XL.

Switch Lite kan inte köra alla de vanliga Switch-spelen och kan inte anslutas till en större skärm. Men den är samtidigt mindre och enklare att ta med sig, samt cirka tusenlappen billigare än vanliga Switch.

Om du vill se pris och lagerstatus på Switch Lite så hittar du den här.