Så väljer du rätt rakapparat

Med rätt rakapparat får du en snyggare och bekvämare rakning. Det finns en del att tänka på i valet. Här hjälper vid dig att välja rätt bland alla rakapparater på marknaden.

Rakt eller roterande rakhuvud

Rakhuvudet på rakapparaten har antingen cirkelrunda eller raka knivar. Modeller med cirkelrunda knivar använder en cirkulerande rörelse med ett roterande rakhuvud. Rakapparater med ett rakt rakhuvudet gör en linjär rörelse i uppåt- och nedåtgående.

Vad som passar just dig bäst är något du får testa dig fram till. Generellt brukar man säga att roterande rakhuvud är bättre för dig som har ett tjockare skägg, men det är inte alla som gillar den roterande rörelse som dessa modeller har. Är du osäker – välj en rakapparat med linjärt rakhuvud.

Med eller utan rengöringsstation

Rakapparater som har en tillhörande rengöringsstation är enklare att hålla rena och fräscha. Rengöringsstationen använder en speciell vätska som gör att rakhuvudet inte oxiderar, och därmed håller knivarna skärpan längre. Det gör också att bakterier och smuts tas bort effektivare. Stationen fungerar även som laddningsplats för rakapparaten. Tänk på att vätskan som tillkommer är en extra kostnad utöver rakapparaten och nya rakhuvuden.

Batteri eller sladd

Många rakapparater har ett inbyggt batteri som gör att du kan raka sladdlöst. Tänk bara på att du bör kunna ladda rakapparaten med sladd samtidigt som du använder den. Annars riskerar du att få vänta ett tag om den måste laddas före användning. Lite dyrare modeller laddar batteriet snabbt, men har du otur med en billigare rakapparat kan det ta flera timmar innan batteriet är fullt. Du bör också hålla koll på sladdens längd om du har en rakapparat som inte går på batteri.

Inbyggd display i rakapparaten

Om du vill ha koll på batterinivån i rakapparaten väljer du en modell med inbyggd display. De enklare varianterna har bara LED-indikatorer som visar hur batterinivån är. De dyrare har en riktig display som visar både batterinivån och annan information. Exempelvis när rakhuvudet måste rengöras eller bytas. En del modeller har även ett reselås som har en indikator på skärmen när låset används.

Användning i vatten

Rakapparater som klarar våtrakning kan exempelvis användas i duschen och med lödder. Det minskar risken för irriterad hud när du rakar dig och gör att rakapparaten blir enklare att rengöra, exempelvis under rinnande vatten.

Inbyggd trimmer underlättar

Det är generellt en god idé att välja en rakapparat med trimmer för långt hår. Med den kommer du åt på ställen som rakhuvudet inte gör. Exempelvis precis under näsan. Dessutom är det enklare att trimma kanten på skägget. Vissa modeller har en extern, medföljande trimmer. På andra kan du byta ut det vanliga rakhuvudet mot en trimmer.

Den primära funktionen för rakapparaten är dock just rakning. Den inbyggda trimmern är sällan lika effektiv eller kraftfull som en dedikerad trimmer. Speciellt med billigare modeller. Om du behöver en trimmer för håret rekommenderar vi att du köper en större, dedikerad modell för detta.

Tillbehören

Håll koll på vilka tillbehör som medföljer rakapparaten. Det är exempelvis praktiskt med ett hölje som skyddar rakapparaten när du är på resande fot. Om rakapparaten är så kallat multifunktionell och kan användas som trimmer, är det bra med en komplett uppsättning avståndskammar för ditt skägg eller hår.

Rengöringsborste bör medfölja, oavsett om det finns en tillhörande rengöringsstation eller inte. Den hjälper dig att få bort de minsta hårstråna som avsköljning under kranen inte får bort. Det är också praktiskt med en liten behållare med olja för att hålla de rörliga delarna i bra skick.

Rakhuvudet till rakapparaten håller mycket längre än bladen på en rakhyvel. Förr eller senare måste du ändå byta antingen rakhuvudet eller rakknivarna, och då är det bra om de finns att köpa. Det kan vara svårt att hitta tillbehör till modeller som inte längre säljs. Ett tips är att köpa ett extra direkt när du skaffar din rakapparat.

Före och efter rakningen

En grundregel för att hålla ordning på skägget är att tvätta det regelbundet. Om du har lite längre skägg använder du schampo och gärna balsam. Tänk på att inte använda det vanliga schampot för huvudet – bäst resultat får du med ett riktigt skäggschampo. De är generellt lite mildare för huden under skägget och minskar irritation som annars kan uppstå.

Ett tips är att använda skäggolja regelbundet. Det ger både näring till skägget och huden under. Risken för irriterad hud och eventuell klåda som kan uppstå efter rakning minskar, oavsett om det är med rakapparat eller hyvel. Med skäggolja får du även ett mjukare skägg som har mer lyster. Dessutom kan du välja mellan en mängd olika dofter.

Applicera skäggoljan i skägget med händerna eller en svinhårsborste. Skägget ska inte vara blött utan bara lätt fuktigt. Fördela dropparna med skäggolja mellan händerna för att värma upp det och massera ut i skägget. Om du använder en svinhårsborste får du en jämnare fördelning och samtidigt en lättare massage.