Prisjakt

Apple Watch Ultra – här är allt du måste veta

Den här smartklockan är något utöver det vanliga på din handled. En stor och tålig modell som är byggd för att klara tuffare tag, oavsett om du står på fjället eller dyker långt under vattenytan.

Är Apple Watch Ultra den ultimata smartklockan?

Apple Watch Ultra är en ny, extra tålig smartklocka med boett av titanium, en ny snabbknapp och omarbetad digital krona.

Den här smartklockan är anpassad för dig som kräver det där extra som Apple inte har erbjudit i sina tidigare Watch-modeller – och är beredd att betala ett högt pris för alla nyheter.

Apple Watch Ultra har en helt ny design som är anpassad för tuffare situationer och aktiva människor, en stor skärm på 49 mm som skyddas av safirglas och förbättrade mikrofoner. Watch Ultra har även ett mycket större batteri som håller smartklockan vid liv i upp till 60 timmar på en laddning.

Som om inte det vore nog så har Watch Ultra en förbättrad GPS, nya träningsfunktioner och inbyggd siren för situationer när du behöver hittas. Och givetvis har hela konstruktionen blivit rejält mycket tåligare mot vatten.

Och så var det prislappen. Apple Watch Ultra kostar från 10 995 kronor och går att förhandsbeställa den 9 september med de första leveranserna beräknade till den 23 september.

Viktigt om Apple Watch Ultra

 • 49 mm titanboett
 • Vattentålig ner till 100 m
 • Dammtät enligt IP6X
 • Möter kraven för MIL-STD-810H
 • Fler mikrofoner och extra högtalare'
 • Nytt nattläge & upp till 60 timmars batteritid
 • Snabbknapp och inbyggd siren
 • Kan användas med handskar

Läs mer om Watch Ultra på Apples officiella nyhetssida här.

Här hittar du svenska återförsäljare för Watch Ultra

Få schysstare deals direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Apple Watch Ultra har nya och tåligare armband. Foto: Apple

Upp till 60 timmars batteritid

En stor nyhet med Watch Ultra är den förbättrade batteritiden. I standardläget får du upp till 36 timmars användning på en laddning och aktiverar du strömsparläget så får du upp till hela 60 timmars användning. Dessutom kan fortsätta att använda både pulsmätaren och GPS:en även när strömsparläget är aktiverat.

Förbättrat GPS-stöd

Med stöd för det senaste frekvensbandet L5 för GPS-navigering så kan Watch Ultra ge en mer exakt positionering än någon annan Watch-modell. När du är på språng är det enkelt att spara GPS-markörer längs vägen och du kan använda funktionen "Gå tillbaka" för att hitta tillbaka där du kom ifrån, exempelvis om du har gått vilse och behöver guidning hem.

Ljusstark skärm & nattläge

Apple Watch Ultra har en riktigt stor skärm som är den ljusstarkaste någonsin i en Watch-modell – upp till 2 000 cd/m2. Skärmen är nedsänkt i boetten och ger en liten men skyddande kant som minskar risken för skador. En skärmrelaterad nyhet är urtavlan Vägvisare som i nattläget (aktiveras med den digitala kronan) visas i rött för att vara tydligare i mörka situationer.

Fler knappar & stöd för handskar

Den som håller på med extremsporter och arbetar i kalla miljöer ställer högre krav på kontrollmöjligheten av sin handledskompanjon. Watch Ultra har en extra aktiveringsknapp, en större sidoknapp och en omdesignad digital krona som alla fungerar utmärkt med handskar. De båda knapparna är multifunktionella och används bland annat för att aktivera den inbyggda sirenen.

Dubbla högtalare, fler mikrofoner & siren

Med en extra högtalare får du ett tydligare samtalsljud och de tre mikrofonerna hjälper smartklockan att filtrera bort oönskade ljud, som vind, så att motparten inte hör det. Watch Ultra väljer själv vilken eller vilka mikrofoner den ska använda för att minimera oljud från omgivningen. Det finns även en inbyggd siren som når 86 decibel och kan höras av andra på upp till 180 meters avstånd.

Vattentät ner till 100 m

Apple slår ett extra slag för hur tålig Watch Ultra är. På sin produktsida skriver Apple med stora bokstäver att smartklockan har en tålig titanboett, att den är vattentät ner till 100 meters djup och att modellen klarar kraven för den militära standarden MIL-STD-810H. Dessutom är konstruktionen dammtät enligt IP6X vilket är den första Watch-modellen att ståta med.

Så stort batteri har Watch Ultra

Apple Watch Ultra har ett massivt batteri jämfört med sina mindre syskonmodeller.

Innanför den 49mm stora boetten huseras ett batteri på 542 mAh, vilket kan jämföras med 308 mAh i Watch Series 8 och Series 7 (45mm). En skillnad på 234 mAh eller 76 procent.

Jämför via Watch Ultra med de mindre Watch-modellerna på 41mm så blir skillnaden ännu mer påtaglig. Här är det en skillnad på upp till 92 procent i batteristorlek.

Batteristorlekarna i Watch-serien

 • Apple Watch SE 40mm: 245 mAh
 • Apple Watch SE 44mm: 296 mAh
 • Apple Watch Series 8 41mm: 282 mAh
  undefined
 • Apple Watch Series 8 45mm: 308 mAh
  undefined
 • Apple Watch Ultra 49mm: 542 mAh

Så lång är batteritiden med Watch Ultra och 4G/LTE

Det finns bara en variant av Watch Ultra och den har WiFi, GPS och 4G/LTE-stöd. Normalt går det att välja en billigare variant utan 4G/LTE om man inte behöver det, men med Watch Ultra finns inte det alternativet.

Och att använda mobilanslutning med Watch Ultra är riktigt energikrävande, för några 36 till 60 timmar finns inte att tänka på. Istället minskar batteritiden till ynkliga 18 timmar enligt Apple.

Mobilanslutning finns inbyggt i varje Apple Watch Ultra. Med ett mobilabonnemang kan du hålla kontakten med upp till 18 timmars batteritid med LTE. Det fungerar nästan överallt med internationell roaming.

- Apple

Av de 36 timmar som Apple säger att normal användning ger så är 8 timmar med 4G/LTE och 28 timmar med anslutning till en iPhone via Bluetooth.

FAQ om Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra finns bara i storleken 49 millimeter.

Smartklockan är vattentålig ner till 100 meters djup och kan visa djupet ner till 40 meter samt vattentemperaturen.

Smartklockan använder en titanboett.

Upp till 36 timmar i standardläget eller upp till 60 timmar i batterisparläget.

Nej, smartklockan måste användas med en iPhone.

Vattentålig ner till 100 meters djup

Dubbla högtalare och extra mikrofoner

Inbyggd siren och förbättrat GPS-stöd

Utökad batteritid upp till 60 timmar

Ljusstark skärm upp till 2 000 cd/m2

Extra knapp och stöd för handskar

Möter kraven för MIL-STD-810H

Smartklockan presenterades den 7 september 2022 och släpptes den 23 september 2022.

Lanseringspriset hos Apple den 23 september var från 10 995 kronor.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 7 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.