Prisjakt

Prisjakts ekonomiskola i samarbete med Compricer

Låt inte dina ekonomiska möjlighter gå dig förbi. Ta del av vår praktiska ekonomiskola som vi publicerar i samarbete med Compricer, och berika dig med både ett bättre sparande och en hälsosam ekonomi.

Du vet att du borde ta tag i din ekonomi men du kommer inte igång. Du förstår att du förlorar pengar varje dag genom att vara inaktiv, men skjuter ekonomiska beslut på framtiden. 

Det vill vi ändra på.

En bra ekonomi innebär mindre oro och gör att du känner dig trygg i alla faser av livet. En bra ekonomi betyder frihet att leva det liv du önskar och är avgörande för vilka beslut du kan fatta. Visste du att en bra ekonomi även hänger ihop med god hälsa? Genom små förändringar kan du snabbt få ett rikare liv med bättre hälsa, trygghet, frihet och möjlighet att uppnå dina drömmar. 

Så hur kommer du igång?

Det är enkelt att få en bättre privatekonomi. Det knepiga är att komma igång med sparandet. Men vet du, bara genom att läsa detta är du igång. Det svåraste är gjort. Nu följer några viktiga steg du behöver ta för att en gång för alla få koll på din ekonomi. Tänk dig känslan när året är slut och du vet att du har gjort bra val och att du inte betalar för mycket för något helt i onödan.

Ekonomiskolan 2020

I Prisjakts och Compricers ekonomiskola går vi igenom ett viktigt privatekonomiskt område varje månad där du får konkreta tips och enkla råd. Allt du behöver göra är att följa vår skola, ta några beslut varje månad och sen genomföra dem. Genom att lägga några timmar i månaden på detta kommer du ha koll på de flesta delar i din ekonomi när året är slut. Och mer pengar till det du tycker är viktigt. Du kommer ha många anledningar att skåla när klockan slår 12.

Ekonomiskolan är framtagen av Christina Sahlberg på Compricer i samarbete med Prisjakt. Ekonomiskolan publiceras på Prisjakt med specifika tips och råd kring att spara pengar med vår prisjämförelsetjänst. Du kan även läsa ekonomiskolan hos Compricer här.

Christina Sahlberg Söderberg, Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och hjälper människor att få en bättre vardagsekonomi. Christina har en master i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelor i psykologi från Swinburne University (Melbourne, Australien). 2018 utsågs hon till årets bankprofil av Privata Affärer och i januari i år släppte hon en bok om privatekonomi med namnet: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv.

Så här ser planen ut för året

Introduktionen: Introduktionen till Prisjakts ekonomiskola i samarbete med Compricer. Här går vi igenom hela planen för året och vilka artiklar som kommer.

Del 1 – Budget: Första steget mot en bättre privatekonomi är att ha koll på budgeten. Här får du en grundläggande koll på hur en budget ser ut och hur du använder den i vardagen. Detta är en viktig utgångspunkt för resten av ekonomiskolan.

Del 2 – Dina inkomster: Nu går vi igenom dina inkomster som du skrev ner i din budget. Kan du få upp din lön? Kan du betala mindre skatt? Deklarera mer aktivt?

Del 3 – Dina utgifter: Här går vi igenom utgifterna och tipsar om hur du kan sänka dina kostnader varje månad. Behöver du betala för allt du betalar för idag? Kan du säga upp några tjänster? Kan du få samma tjänst men för en lägre kostnad? Kan du handla smartare?

Del 4 – Tankevurpor: Efter budgetplaneringen går vi igenom hur vi fungerar när det kommer till ekonomiska beslut. Vilka tankevurpor gör vi? Varför är det så svårt att planera för framtiden? Hur bör vi tänka för att komma över detta? Hoppa inte över detta steg! Det kan vara det viktigaste av alla.

Del 5 – Buffert: Alla behöver en buffert. Blir du arbetslös eller om din tvättmaskin går sönder är det viktigt att ha en buffert som säkerhet. Vi går igenom hur mycket du behöver ha i buffert och hur du bäst sparar dessa pengar.

Del 6 – Långsiktigt sparande: När buffertsparandet är på plats är det dags att sätta upp ett långsiktigt sparande. Vi går igenom hur mycket du bör spara, varför du bör spara, var och när. Du kommer lära dig att det inte är svårt att investera och få bra avkastning!

Del 7 – Försäkringar: Mitt i sommaren och det är dags för att se över dina försäkringar. Vilka försäkringar behöver du, vad innehåller de och hur får du bäst skydd till lägst pris är frågor skolan besvarar.

Del 8 – Ditt bolån: Ta kontrollen över ditt bolån. De flesta svenskar betalar tusenlappar i onödan varje år för att de inte har bytt bank. Vi går igenom hur mycket du får låna, amorteringskraven, hur du förhandlar och huruvida du ska binda ditt bolån eller inte.

Del 9 – Andra lån: Nu är det dags att se över dina andra lån och krediter. Hur fungerar de olika lånen och vilka bör du undvika. Vi går igenom studielån, privatlån, billån, kreditkort och sms-lån.

Del 10 – Pensionen: Pensionen är ett område som många tycker är för komplicerad för att orka ta tag i. För att hjälpa dig med att få kontroll på din pension går vi igenom pensionens olika delar och ger råd om vad du kan göra idag för en bättre livskvalitet imorgon.

Del 11 – Var beredd på livet: Vi närmar oss slutet på vår skola och gör en genomgång av olika delar i livet: Hur påverkas din ekonomi när du studerar, du flyttar, du blir sambo, du gifter dig, du köper och säljer en bostad, du får familj, du skiljer dig, du ärver, du går i pension och du går bort?

Det här är den introducerande delen i Prisjakts och Compricers ekonomiskola. Nästa del i vår ekonomiskola hittar du här och finns även på Compricers webbsajt här.