Här är Playstation 5 (PS5) – efterföljaren till Playstation 4

Efterföljaren till Playstation 4 är en riktig monstermaskin

PS5-konsolerna med handkontroll och extra tillbehör

Den 11 juni avslöjade Sony äntligen hur Playstation 5 kommer att se ut. Sedan tidigare har vi fått små förhandsvinkar om designen, bland annat genom avslöjandet av spelkonsolens handkontroll - men först nu kom det stora avtäckandet.

Playstation 5 är en futuristiskt designad spelkonsol i vitt och svart, precis som handkontrollen. Två varianter släpps – den ena med optisk läsare för skivor, den andra en helt digital variant för nerladdning och streaming. Det är inte känt hur stor prisskillnaden mellan varianterna kommer att vara.

Båda varianterna av Playstation 5 kan placeras vertikalt eller horisontellt, precis som kommande Xbox Series X. Spelkonsolen har en speciell fot som gör att enheten står stadigt oavsett vilken position den har. Storleken på foten skiljer sig lite mellan vanliga Playstation 5 och Digital Edition-varianten.

Samtidigt med Playstation 5 släpps en rad tillbehör. Bland annat en laddningsstation för två handkontroller, ett trådlöst gamingheadset kallat Pulse 3D och en ny mediakontroll. Det finns även en HD-kamera som extra tillval.

Sony har inte avslöjat prisuppgifter för varken Playstation 5 eller tillbehören. Vi vet inte heller något exakt lanseringsdatum än. Läs mer om spelkonsolen i vår ursprungliga artikel här under.

Playstation 5 släpps i två varianter – en med optisk läsare och en helt digital modell

Prisbevaka Playstation 5 (PS5) redan idag så är du redo för lanseringen. Du hittar spelkonsolen på Prisjakt här.

Mycket högre prestanda än Playstation 4 Pro – och mycket tystare

Tack vare nya generationens hårdvara från AMD så har Playstation 5 mycket högre prestanda än både Playstation 4 Pro och Xbox One X. Inuti spelkonsolen sitter en 8-kärnig AMD-processor med tillhörande grafikkort och 16GB RAM-minne. Prestandan är tillräckligt hög för att köra spel i 8K-upplösning, eller 4K-upplösning med snabba 120 bilder per sekund.

Ultra HD Blu-ray & NVMe SSD

Playstation 5 använder en Ultra HD Blu-ray som klarar vanliga Blu-ray-skivor på 100GB. Det betyder att du kan titta på högupplöst film på skiva och installera dina nya spel utan att behöva ladda ner dem över internet. Vad du däremot inte kan göra är att köra spelen direkt från skivan. Sony säger att alla nya Playstation 5-spel måste installeras på SSD-disken i spelkonsolen.

Bakåtkompatibel med Playstation 4-titlar

Playstation 5 är bakåtkompatibel med äldre speltitlar för Playstation 4. Det betyder inte att spelkonsolen kan köra precis alla gamla spel, men åtminstone majoriteten ska fungera utan problem. Och de som kan spelas drar nytta av den ökade kapaciteten i Playstation 5 med stabilare bildvisningsfrekvenser och högre bildupplösning.

Stöd för 3D-ljud för en omslutande upplevelse

Med stöd för 3D-ljud ger Playstation 5 en mer omslutande upplevelse även med vanliga stereohörlurar. Med 3D-ljud kan spelkonsolen ge dig en mer precis positionering där fotsteg, skottlossning, åska och andra detaljer i spelen får ett tydligare avstånd och du kan lättare höra var de kommer ifrån. Sony säger att Playstation 5 och dess uppgraderade ljudteknologi stöder flera hundra samtida ljudkällor.

  • 8-kärnig AMD Zen 2-processor som körs i 3.5GHz
  • AMD RDNA 2-grafikkrets som klarar 10.28 teraflops
  • 16GB GDDR6 RAM-minne
  • 825GB NVMe M.2 SSD som kan uppgraderas av användaren
  • Ultra HD Blu-ray som använder standard 100GB-skivor
  • Stöd för 8K-upplösning och 4K i 120 fps
  • Bakåtkompatibel med de flesta Playstation 4-spelen vid lansering
  • Ny handkontroll med haptisk återkoppling

10 spel som släpps till Playstation 5 (PS5)

I en live-sändning avslöjade Sony en hel mängd nya storspel som kommer till Playstation 5. Bland annat tunga namn som Horizon Forbidden West, Resident Evil Village och Gran Turismo 7. Vilket spel ser du mest fram emot?

Här kan du se trailar till tio av de största spelen som kommer till Playstation 5.

Playstation 5 är bakåtkompatibel vilket betyder många spel för Playstation 4 kommer att fungera normalt och i många fall även flyta på bättre med den kraftfullare hårdvaran i nya spelkonsolen.

Sony arbetar på att göra så många Playstation 4-spel som möjligt fullt spelbara på Playstation 5, men alla kommer inte att kunna köras korrekt. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med Playstation 5-spel redo vid lanseringen.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion är det tredje spelet i Watch Dogs-serien där spelaren antar rollen som hackare i en öppen spelvärld. Watch Dogs Legion skiljer sig en del från de tidigare spelen genom att man  nu styr man en grupp hackare istället för en ensam protagonist. Precis som tidigare är huvudmotståndaren DedSec och målet är att en gång för alla kämpa mot organisationen, denna gång i ett dystopiskt London. Spelet släpps även till Xbox Series X.

Gothic

Gothic till Playstation 5 är en helt omgjord version av originalspelet från 2001. Gothic är ett så kallat action-RPG där spelaren ger sig ut i vildmarken för att slåss mot bland annat monster och samla på sig olika resurser. Det är idag oklart exakt hur den omarbetade versionen kommer att se ut, men spelutgivaren THQ Nordic har sagt att de vill vara originalet troget samtidigt som de introducerar nya och spännande spelmekaniker.

Rainbow Six Siege

Rainbow Six Siege släpps till både Playstation 5 och Xbox Series X. Välj mellan dussintals specialoperatörer, försvara din position från fienden med olika fällor och bryt ned väggar för att överraska motståndarna. Rainbow Six Siege tar allt som var bra med de tidigare spelen i serien och ökar tempot med intensivare närstrider och nya strategier.

Supersnabb lagring ska eliminera laddningstiderna

En komponent i Playstation 5 som Sony lyfter fram lite extra är den supersnabba SSD-lagringen. Jämfört med hårddisken i Playstation 4 Pro så laddar spelen upp till 19 gånger snabbare. Det betyder att laddningstiderna i princip försvinner helt, vilket väger upp för den något sämre prestanda från processorn och grafikkretsen som Playstation 5 väntas ha jämfört med Xbox Series X.

SSD-lagringen i Playstation 5 är installerad i en M.2-slot i spelkonsolen. Lagringen kan ersättas med andra, tredjepartslösningar av användarna i framtiden. Kravet är att lagringsenheten är av typen NVMe för en M.2-slot och har en minimumbandbredd på 5.5GB/s. Anledningen till att Sony har ett krav på 5.5GB/s som lägst är att de vill ha en lägstanivå som alla utvecklare kan ta hänsyn till.

Så mycket kan Playstation 5 kosta

Sony har inte avslöjat hur mycket Playstation 5 kommer att kosta när spelkonsolen släpps senare under 2020. Obekräftade uppgifter pekar på ett pris runt 499 USD vilket omräknat blir 6 300 kronor inklusive moms. Huruvida det stämmer eller inte återstår att se.

Prisuppgiften kan jämföras med priserna på Playstation 4 och Playstation 4 Pro när de släpptes i Sverige. Cirka 3 000 kronor började Playstation 4 på kring slutet på september 2013 medan kraftfullare Playstation 4 Pro introducerades för cirka 4 500 kronor.

Bra att veta om Playstation 5

Inga nyheter om Playstation 5 Pro

Det finns i skrivande stund inga uppgifter alls om Playstation 5 Pro. Sony har bara bekräftat att Playstation 5, som är likvärdig med Xbox Series X, kommer att släppas. Det finns idag inget som pekar på att en dyrare och mer kraftfull Pro-variant ska släppas. Istället är det mer troligt att Sony släpper en enklare, billigare variant av Playstation 5 för konsumenter som inte behöver den råa kraften i vanliga Playstation 5.

Räcker med vanliga stereohörlurar för 3D-ljud

Det räcker med vanliga stereohörlurar för att höra 3D-ljudet med din Playstation 5. Det betyder att du kan använda såväl vanliga gaminghörlurar för Playstation som HiFi-hörlurar om du föredrar det. Här är några populära hörlurar för Playstation 4 och Playstation 4 Pro:

De flesta Playstation 4-spel fungerar på Playstation 5 – men inte alla

De flesta spelen för Playstation 4 kommer att fungera även på Playstation 5. Det gäller såväl spel på skiva som nerladdade via Playstation Store. Det finns undantag där vissa speltitlar åtminstone initialt inte kan köras på grund av den nya, kraftfullare hårdvaran. Sony arbetar med att öka kompatibiliteten så att så många spel som möjligt ur företagets katalog på 4 000 speltitlar ska fungera.

Oklart om spel till Playstation 3, 2 och 1 fungerar med Playstation 5

Sony har inte bekräftat om spel till äldre konsoler än Playstation 4 fungerar på den nya spelkonsolen. Nämnvärt är att speltitlar av typen PS2 Classic bör fungera även på Playstation 5 eftersom dessa körs så kallat emulerat och därmed kan användas på nyare hårdvara. Det betyder att spel som Jak 3, Red Faction, Max Payne och Psychonauts bör fungera problemfritt.

Nytt strömsparläge i Playstation 5

Med Playstation 5 introduceras ett nytt strömsparläge som reducerar energiåtgången. Enligt Sony kan en miljon spelkonsoler med strömsparläget aktiverat minska strömförbrukningen med lika mycket som 1 000 genomsnittliga amerikanska hem. Det är oklart i skrivande stund hur strömsparläget fungerar och vilken inverkan det har vid användning av spelkonsolen.

När släpps Playstation 5?

I skrivande stund är det oklart exakt när Playstation 5 kommer att släppas. Enligt Sony sker lanseringen någon gång under november eller december 2020. Målet är att nå ut med spelkonsolen till butikerna och konsumenterna före den viktiga julhelgen. Vad vi känner till idag kommer Microsoft att släppa Xbox Series X ungefär samtidigt som Sony skeppar Playstation 5 till butikerna.

Sony

Sony har förbättrat handkontrollen till Playstation 5

Playstation 5 släpps med en ny och omarbetad handkontroll med flera nyheter. Bland annat har den välkända rumble-teknologin för vibrationer ersatts av mer precis, haptisk återkoppling med större variationsmöjligheter för att skicka signaler till användaren via handkontrollen. Knapparna L2/R2 har fått programmerbart motstånd som spelutvecklarna kan justera för olika spel.

3D-ljud och haptisk återkoppling i handkontrollen är saker som, när du provar dem, är överraskande stora förändringar. Bara att spela Gran Turismo Sport med en handkontroll till Playstation5 är en helt ny upplevelse. Även om den föregående handkontrollen fungerar bra så finns ingen återvända när du upplevt den detaljerade körbanan via haptisk återkoppling och spel med de adaptiva knapparna, säger Jim Ryan, VD på Sony Interactive Entertainment.