Här är Playstation 5 (PS5) – efterföljaren till Playstation 4

Efterföljaren till Playstation 4 är en riktig monstermaskin

PS5-konsolerna med handkontroll och extra tillbehör

Text:
Daniel Haaf

Den 11 juni 2020 avslöjade Sony äntligen hur Playstation 5 kommer att se ut. Sedan tidigare har vi fått små förhandsvinkar om designen, bland annat genom avslöjandet av spelkonsolens handkontroll - men först nu kom det stora avtäckandet.

Playstation 5 är en futuristiskt designad spelkonsol i vitt och svart, precis som handkontrollen. Två varianter släpps – den ena med optisk läsare för skivor, den andra en helt digital variant för nerladdning och streaming.

Båda varianterna av Playstation 5 kan placeras vertikalt eller horisontellt, precis som kommande Xbox Series X. Spelkonsolen har en speciell fot som gör att enheten står stadigt oavsett vilken position den har. Storleken på foten skiljer sig lite mellan vanliga Playstation 5 och Digital Edition-varianten.

Samtidigt med Playstation 5 släpps en rad tillbehör. Bland annat en laddningsstation för två handkontroller, ett trådlöst gamingheadset kallat Pulse 3D och en ny mediakontroll. Det finns även en HD-kamera som extra tillval.

När släpps Playstation 5?

Både Playstation 5 och Playstation 5 Digital Edition släpptes i Sverige den 19 november. Redan den 12 november släpptes spelkonsolerna i ett litet antal utvalda länder, som USA och Sydkorea. Sonys nya spelkonsoler kom bara dagarna efter Xbox Series X och Xbox Series S som båda lanserades den 10 november.

Playstation 5 släpps i två varianter – en med optisk läsare och en helt digital modell

Läs vår recension så vet du om Playstation 5 är något att ha. Testet hittar du här.

Mycket högre prestanda än Playstation 4 Pro – och mycket tystare

Tack vare nya generationens hårdvara från AMD så har Playstation 5 mycket högre prestanda än både Playstation 4 Pro och Xbox One X. Inuti spelkonsolen sitter en 8-kärnig AMD-processor med tillhörande grafikkort och 16GB RAM-minne. Prestandan är tillräckligt hög för att köra spel i 8K-upplösning, eller 4K-upplösning med snabba 120 bilder per sekund.

Ultra HD Blu-ray & NVMe SSD

Playstation 5 använder en Ultra HD Blu-ray som klarar vanliga Blu-ray-skivor på 100GB. Det betyder att du kan titta på högupplöst film på skiva och installera dina nya spel utan att behöva ladda ner dem över internet. Vad du däremot inte kan göra är att köra spelen direkt från skivan. Sony säger att alla nya Playstation 5-spel måste installeras på SSD-disken i spelkonsolen.

Bakåtkompatibel med Playstation 4-titlar

Playstation 5 är bakåtkompatibel med äldre speltitlar för Playstation 4. Det betyder inte att spelkonsolen kan köra precis alla gamla spel, men åtminstone majoriteten ska fungera utan problem. Och de som kan spelas drar nytta av den ökade kapaciteten i Playstation 5 med stabilare bildvisningsfrekvenser och högre bildupplösning.

Stöd för 3D-ljud för en omslutande upplevelse

Med stöd för 3D-ljud ger Playstation 5 en mer omslutande upplevelse även med vanliga stereohörlurar. Med 3D-ljud kan spelkonsolen ge dig en mer precis positionering där fotsteg, skottlossning, åska och andra detaljer i spelen får ett tydligare avstånd och du kan lättare höra var de kommer ifrån. Sony säger att Playstation 5 och dess uppgraderade ljudteknologi stöder flera hundra samtida ljudkällor.

 • 8-kärnig AMD Zen 2-processor som körs i 3.5GHz
 • AMD RDNA 2-grafikkrets som klarar 10.28 teraflops
 • 16GB GDDR6 RAM-minne
 • 825GB NVMe M.2 SSD som kan uppgraderas av användaren
 • Ultra HD Blu-ray som använder standard 100GB-skivor
 • Stöd för 8K-upplösning och 4K i 120 fps
 • Bakåtkompatibel med de flesta Playstation 4-spelen vid lansering
 • Ny handkontroll med haptisk återkoppling

Playstation 5 är bakåtkompatibel vilket betyder många spel för Playstation 4 kommer att fungera normalt och i många fall även flyta på bättre med den kraftfullare hårdvaran i nya spelkonsolen.

Sony arbetar på att göra så många Playstation 4-spel som möjligt fullt spelbara på Playstation 5, men alla kommer inte att kunna köras korrekt. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med Playstation 5-spel redo vid lanseringen.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion är det tredje spelet i Watch Dogs-serien där spelaren antar rollen som hackare i en öppen spelvärld. Watch Dogs Legion skiljer sig en del från de tidigare spelen genom att man  nu styr man en grupp hackare istället för en ensam protagonist. Precis som tidigare är huvudmotståndaren DedSec och målet är att en gång för alla kämpa mot organisationen, denna gång i ett dystopiskt London. Spelet släpps även till Xbox Series X.

Gothic

Gothic till Playstation 5 är en helt omgjord version av originalspelet från 2001. Gothic är ett så kallat action-RPG där spelaren ger sig ut i vildmarken för att slåss mot bland annat monster och samla på sig olika resurser. Det är idag oklart exakt hur den omarbetade versionen kommer att se ut, men spelutgivaren THQ Nordic har sagt att de vill vara originalet troget samtidigt som de introducerar nya och spännande spelmekaniker.

Rainbow Six Siege

Rainbow Six Siege släpps till både Playstation 5 och Xbox Series X. Välj mellan dussintals specialoperatörer, försvara din position från fienden med olika fällor och bryt ned väggar för att överraska motståndarna. Rainbow Six Siege tar allt som var bra med de tidigare spelen i serien och ökar tempot med intensivare närstrider och nya strategier.

10 spel som släpps till Playstation 5 (PS5)

I en live-sändning avslöjade Sony en hel mängd nya storspel som kommer till Playstation 5. Bland annat tunga namn som Horizon Forbidden West, Resident Evil Village och Gran Turismo 7. Vilket spel ser du mest fram emot?

Här kan du se trailar till tio av de största spelen som kommer till Playstation 5.

Playstation Plus Collection

Playstation Plus Collection är en ny förmån som är exklusiv för dig som köper en Playstation 5.

Med Playstation Plus Collection får du inte bara alla de vanliga förmånerna i Plus-prenumerationen, utan även 18 tunga speltitlar som är redo att installeras på lanseringsdagen för Playstation 5.

Bland annat ingår hyllade spel som God of War, The Last of Us, Uncharted 4: A Thief’s End och Infamous: Second Son.

Playstation Plus Collection ingår i den vanliga Playstation Plus-prenumerationen. Kostnaden är 95 kronor per månad eller 620 kronor för ett helt år.

Nämnvärt är att du inte kan strömma spelen i Playstation Plus Collection. Du måste ladda ner och installera dem precis som vanligt. Det är alltså inte en streamingtjänst som Microsoft xCloud.

Du kan läsa mer om Playstation Plus på Sonys officiella produktsida här.

 • God of War
 • The Last of Us: Remastered
 • Uncharted 4: A Thief’s End
 • Battlefield 1
 • Monster Hunter World
 • Fallout 4
 • Final Fantasy XV
 • The Last Guardian
 • Ratchet and Clank
 • Infamous: Second Son
 • Days Gone
 • Bloodborne
 • Detroit: Become Human
 • Batman Arkham Knight
 • Mortal Kombat X
 • Persona 5
 • Until Dawn
 • Resident Evil: Biohazard

Supersnabb lagring ska eliminera laddningstiderna

En komponent i Playstation 5 som Sony lyfter fram lite extra är den supersnabba SSD-lagringen. Jämfört med hårddisken i Playstation 4 Pro så laddar spelen upp till 19 gånger snabbare. Det betyder att laddningstiderna i princip försvinner helt, vilket väger upp för den något sämre prestanda från processorn och grafikkretsen som Playstation 5 väntas ha jämfört med Xbox Series X.

SSD-lagringen i Playstation 5 är installerad i en M.2-slot i spelkonsolen. Lagringen kan ersättas med andra, tredjepartslösningar av användarna i framtiden. Kravet är att lagringsenheten är av typen NVMe för en M.2-slot och har en minimumbandbredd på 5.5GB/s. Anledningen till att Sony har ett krav på 5.5GB/s som lägst är att de vill ha en lägstanivå som alla utvecklare kan ta hänsyn till.

Hur mycket kostar Playstation 5?

Playstation 5 släpps i två varianter. En lite dyrare med bluray-läsare och en helt digital variant för nerladdning av spel via internet. Här är priserna enligt svenska återförsäljare:

När Playstation 4 Pro lanserades i Sverige var cirkapriset 4 500 kronor. Bara 2,5 månad senare kunde man köpa spelkonsolen för 3 990 kronor vilket är en prissänkning med 500 kronor, eller cirka 11 procent. Playstation 4 Slim hade en ännu kraftigare prissänkning med 28 procent efter bara några månader.

Tyvärr har den extrema efterfrågan i kombination med begränsad tillverkning lett till skyhöga priser på alla marknaden, även här i Sverige. Ofta ligger priserna på över 9 000 kronor i de mindre butikerna som har spelkonsolerna i lager. De större, svenska återförsäljarna håller sig normalt nära riktpriserna, men har inte lika många exemplar att sälja.

Bra att veta om Playstation 5

Inga nyheter om Playstation 5 Pro

Det finns i skrivande stund inga uppgifter alls om Playstation 5 Pro. Sony har bara bekräftat att Playstation 5, som är likvärdig med Xbox Series X, kommer att släppas. Det finns idag inget som pekar på att en dyrare och mer kraftfull Pro-variant ska släppas. Istället är det mer troligt att Sony släpper en enklare, billigare variant av Playstation 5 för konsumenter som inte behöver den råa kraften i vanliga Playstation 5.

Räcker med vanliga stereohörlurar för 3D-ljud

Det räcker med vanliga stereohörlurar för att höra 3D-ljudet med din Playstation 5. Det betyder att du kan använda såväl vanliga gaminghörlurar för Playstation som HiFi-hörlurar om du föredrar det. Här är några populära hörlurar för Playstation 4 och Playstation 4 Pro:

De flesta Playstation 4-spel fungerar på Playstation 5 – men inte alla

De flesta spelen för Playstation 4 kommer att fungera även på Playstation 5. Det gäller såväl spel på skiva som nerladdade via Playstation Store. Det finns undantag där vissa speltitlar åtminstone initialt inte kan köras på grund av den nya, kraftfullare hårdvaran. Sony arbetar med att öka kompatibiliteten så att så många spel som möjligt ur företagets katalog på 4 000 speltitlar ska fungera.

Du kan inte spela Playstation 1, 2 eller 3-spel på din Playstation 5

Sony har bekräftat att spel till äldre konsoler än Playstation 4 inte fungerar på den nya spelkonsolen. Undantaget gäller för spel som omarbetats för att fungera med Playstation 4. Exempel på dessa är spel märkta med "PS2 Classic" bör fungera även på Playstation 5 eftersom dessa körs så kallat emulerat och därmed kan användas på nyare hårdvara. Det betyder att spel som Jak 3, Red Faction, Max Payne och Psychonauts bör fungera problemfritt.

Nytt strömsparläge i Playstation 5

Med Playstation 5 introduceras ett nytt strömsparläge som reducerar energiåtgången. Enligt Sony kan en miljon spelkonsoler med strömsparläget aktiverat minska strömförbrukningen med lika mycket som 1 000 genomsnittliga amerikanska hem. Det är oklart i skrivande stund hur strömsparläget fungerar och vilken inverkan det har vid användning av spelkonsolen.

Sony

Sony har förbättrat handkontrollen till Playstation 5

Playstation 5 släpps med en ny och omarbetad handkontroll med flera nyheter. Bland annat har den välkända rumble-teknologin för vibrationer ersatts av mer precis, haptisk återkoppling med större variationsmöjligheter för att skicka signaler till användaren via handkontrollen. Knapparna L2/R2 har fått programmerbart motstånd som spelutvecklarna kan justera för olika spel.

3D-ljud och haptisk återkoppling i handkontrollen är saker som, när du provar dem, är överraskande stora förändringar. Bara att spela Gran Turismo Sport med en handkontroll till Playstation5 är en helt ny upplevelse. Även om den föregående handkontrollen fungerar bra så finns ingen återvända när du upplevt den detaljerade körbanan via haptisk återkoppling och spel med de adaptiva knapparna, säger Jim Ryan, VD på Sony Interactive Entertainment.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]